Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλείνουν σήμερα όλα τα θέματα με την τρόικα
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών
  • [03] Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο
  • [04] Ο Μαδούρο προσφέρει "ανθρωπιστικό" άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν
  • [05] Στόχος, οι καθαρότερες θάλασσες
  • [06] Σε τυφώνα αναβαθμίζεται η τροπική καταιγίδα Έρικ

  • [01] Κλείνουν σήμερα όλα τα θέματα με την τρόικα

    «Με τις πιθανότητες να έχουν αυξηθεί σημαντικά για συμφωνία», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται εκ νέουσήμερα στις 12 το μεσημέρι, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων, θα υπάρξει «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

    Στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δεδομένο ότι το Δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».

    Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).

    Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».

    Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίαςπραγματοποιούν αυτή τηνώρα,έξω από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.

    Για τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και έως το τέλος του ωραρίου και κάλεσε στις 12.30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή» την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία, που -όπως σημειώνεται- «είναι ενταγμένη στο «Δόγμα του Σοκ» ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και στην εξαθλίωση. Πλέον, στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη δημοτική Αστυνομία αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι΄αυτό η αντίδρασή μας θα είναι συνολική και δυναμική».

    [03] Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

    Ο αμερικανικός νόμος δεν μπορεί να είναι πιο σαφής: κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο τρείς ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της.

    Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού "πραξικόπημα", δείχνουν την βούλησή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους αιγύπτιους στρατηγούς απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

    "Καμιά βάση δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας στην κυβέρνηση μιας χώρας, όπου ο εκλεγμένος αρχηγός της κυβέρνησης καθαιρείται ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα", αναφέρει άρθρο του νόμου για τον προϋπολογισμό που ισχύει από το 1985.

    Άλλο άρθρο διευκρινίζει ότι η Αίγυπτος πρέπει να "στηρίξει την μετάβαση προς μια πολιτική κυβέρνηση". Ωστόσο από το 2012 οι υπουργοί Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι στη συνέχεια ήραν την προϋπόθεση αυτή, προκειμένου να αποδεσμεύσουν πιστώσεις στο όνομα των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει "ιδιαίτερα ανήσυχος" από την αποπομπή του προέδρου Μόρσι και δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα "εξετάσει τις νομικές συνέπειες βάσει της νομοθεσίας για την βοήθειά μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την Ταμάρα Κόφμαν Ουίτς, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα στο Brookings Institution, σκοπός της δήλωσης αυτής είναι να προτρέψει την μεταβατική κυβέρνηση να δώσει γρήγορα δημοκρατικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος για πραξικόπημα, "δίνει χρόνο στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να έχουν σειρά συνομιλιών για τις προθέσεις του στρατού, για τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα", τονίζει.

    [04] Ο Μαδούρο προσφέρει "ανθρωπιστικό" άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, δήλωσε ότι αποφάσισε να προσφέρει «ανθρωπιστικό άσυλο» στον πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταθέσει αιτήματα για πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του από την Ουάσιγκτον.

    «Έχω αποφασίσει να προσφέρω ανθρωπιστικό άσυλο στον νεαρό αμερικανό, Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει και να ζήσει στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του Ούγκο Τσάβες, μακριά από τις διώξεις της ιμπεριαλιαστικής Βόρειας Αμερικής» δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική ομιλία του, για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

    Ο Σνόουντεν πιστεύεται ότι έχει καταφύγει και βρίσκεται στην περιοχή διέλευσης του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νικαράγουας δήλωσε ότι, αν οιπεριστάσεις το επιτρέψουν, θα προσφέρει και αυτός άσυλο στον Σνόουντεν.

    [05] Στόχος, οι καθαρότερες θάλασσες

    Δεκατέσσερα συστήματα ανίχνευσης ρυπογόνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον θα εγκατασταθούν στα λιμάνια της Λεμεσού, της Σάμου και της Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος PREMARPOL που αφορά στην πρόληψη και περιστολή της θαλάσσιας ρύπανσης σε εμπορικούς και τουριστικούς λιμένες.

    Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δήμο Ρόδου και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και συγχρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 και από εθνικούς πόρους.

    Η ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος προέρχεται από την συνεχή αύξηση του επίπεδου ρύπανσης των λιμένων, που αναμένεται να επιδεινωθεί και από την διακίνηση σκαφών σε σχέση με τις δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων και μεταφοράς πετρελαιοειδών.

    [06] Σε τυφώνα αναβαθμίζεται η τροπική καταιγίδα Έρικ

    Η τροπική καταιγίδα Έρικ που αναμένεται να πλήξει περιοχές ανοιχτά της νότιας ακτής του Μεξικού, μπορεί να αναβαθμιστεί σε τυφώνα σήμερα, ανέφερε το αμερικανικό εθνικό κέντρο για τους τυφώνες.

    Το κέντρο της καταιγίδας ήταν περίπου 215 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Λαζάρο Καρδένας, κοντά στο μεξικανικό θέρετρο του Ακαπούλκο, και κινείται σε δυτική κατεύθυνση με ταχύτητα σε 19 χιλιομέτρων ανά ώρα.

    Ο Ερικ συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα στα ανώτερα στρώματα ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

    Παρότι η καταιγίδα είναι στα ανοικτά με κίνηση παράλληλη της ακτής του νοτιοδυτικού Μεξικού, οι αρχές συνέστησαν προσοχή κατά μήκος της ακτής, λόγω των μεγάλων κυμάτων, των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται στις πολιτείες Οαχάκα, Γουερέρο, Κολίμα, Γιαλίσκο και Μιτσοακάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 July 2013 - 8:30:22 UTC