Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: «Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα»
  • [02] «Μέχρι το 2020 η χώρα θα μπορεί να έχει εθνικό κτηματολόγιο»
  • [03] Ο Μαντέλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε "κρίσιμη αλλά σταθερή" κατάσταση
  • [04] Ελληνική εφαρμογή από τον «Δημόκριτο» και τη SciFY για γρήγορη ειδησεογραφική ενημέρωση
  • [05] "Τυφλώνουν" τα "μαϊμού" γυαλιά ηλίου
  • [06] Βιβλίο για τους Έλληνες ψαράδες της Αυστραλίας

  • [01] Ιω. Στουρνάρας: «Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα»

    Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε οι υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τα μέλη της τρόικας θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

    «Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] «Μέχρι το 2020 η χώρα θα μπορεί να έχει εθνικό κτηματολόγιο»

    Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα μπορεί να έχει εθνικό κτηματολόγιο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν, χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη το ΥΠΕΚΑ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

    Όπως είπε, με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνονται οι διαδικασίες και προκηρύσσονται άμεσα οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμη.

    Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα (τις επόμενες βδομάδες το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για έγκριση στη Βουλή) υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο αυτό, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.

    Επίσης, επισήμανε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, στο οποίο εντάσσεται και η λύση για τα χρονίζοντα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών.

    [03] Ο Μαντέλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε "κρίσιμη αλλά σταθερή" κατάσταση

    Ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 8 Ιουνίου στην Πρετόρια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε "κρίσιμη, αλλά σταθερή" κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

    Εδώ και μία εβδομάδα, το δελτίο υγείας του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ δεν έχει μεταβληθεί.

    Η Γκράσα Μασέλ, η σύζυγος του Μαντέλα, είχε νωρίτερα διαβεβαιώσει πως ο ήρωας της Νότιας Αφρικής δεν υποφέρει.

    [04] Ελληνική εφαρμογή από τον «Δημόκριτο» και τη SciFY για γρήγορη ειδησεογραφική ενημέρωση

    Την πρωτοποριακή δωρεάν ελληνική εφαρμογή Android "NewSum", που επιτρέπει στον χρήστη να έχει σε γρήγορο χρόνο μία σφαιρική ειδησεογραφική ενημέρωση, δημιούργησαν ο «Δημόκριτος» και η μη κερδοσκοπική εταιρία SciFY (ScienceForYou). Η εφαρμογή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα (smartphones) και σε υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets), κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πρόσφατο εγχώριο διαγωνισμό ανάπτυξης εφαρμογών (apps) «Εφαρμογιάδα 2013».

    Το NewSum συνοψίζει σε μία ιστοσελίδα -σε ελληνικά και αγγλικά- όλες τις ειδήσεις που ενδιαφέρουν τον χρήστη, με σειρά σπουδαιότητας, από όλες τις πηγές που αυτός εμπιστεύεται και χωρίς επαναλήψεις.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NewSum, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.scify.gr/site/el/newsum-el, ενώ μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή από τον ιστότοπο: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.scify.newsum.ui.

    [05] "Τυφλώνουν" τα "μαϊμού" γυαλιά ηλίου

    Σε σοβαρό κίνδυνο εκθέτουν τα μάτια τους επτά στους δέκα Έλληνες, καθώς φορούν γυαλιά ηλίου αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές ή από διάφορα καταστήματα εκτός των οπτικών.

    Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια.

    Ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα 50 ετών.

    Εκτός όμως από τον καταρράκτη εγκαύματα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα), το πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και ο καρκίνος των βλεφάρων απειλούν όσους δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή και ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη UN-A και UV-B ηλιακή ακτινοβολία.

    «Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμιση με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορούν γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία, τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια» επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Ταρασούδη.

    [06] Βιβλίο για τους Έλληνες ψαράδες της Αυστραλίας

    H αλιεία στην Αυστραλία για δεκαετίες ήταν "ελληνοκρατούμενη". Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό της ανήκει σε Έλληνες. Κάποιοι μάλιστα έγιναν και πολυεκατομμυριούχοι.

    Την τύχη αυτή δεν την είχε όμως ο Γιώργος Σταυρινός από τη Λέσβο που έγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη.

    Ο Γιώργος Σταυρινός, προδιαθέτει τον αναγνώστη από την αρχή, με τον τίτλο του βιβλίου του «Το Αδειανό Δίχτυ», δηλώνοντας ότι η αλιεία, «ψαροσύνη» όπως την ονομάζει, για τον ίδιο, δεν ήταν ακριβώς προσοδοφόρα.

    Ο ίδιος συγκαταλέγει τον εαυτό του, μεταξύ εκείνων που, «χωρίς εμπειρία, γνώση και πυξίδα, παρασύρθηκαν στα βαθειά νερά».

    «Δεν είχα σκεφτεί ότι έπρεπε να βασιστώ σε καπεταναίους και ψαράδες. 'Ανθρωποι που, ως επί το πλείστον, έχουν γεννηθεί στη θάλασσα, τους αρέσει το ψάρεμα και έχουν συνηθίσει «το πιάτο τους να είναι δέκα φορές αδειανό και μια φορά γεμάτο».

    Σε τόνο, σχεδόν απολογητικό, θα πει: «Από ανάγκη έγινα καπετάνιος-ψαράς. Για να αποκτήσει κανείς πείρα χρειάζεται χρόνος και ο χρόνος κοστίζει χρήματα. Εγώ την πείρα την πλήρωσα και με χρόνο και με χρήματα».

    Μέσα από την προσωπική του ζωή στη θάλασσα, στην αλιεία των σκάλοπς, (χτένια) διαγράφεται όλη σχεδόν η ιστορία της επαφής των Ελλήνων μεταναστών με το είδος αυτό της αλιείας, καθώς επίσης και τα προβλήματα που υπήρχαν στο χώρο, τόσο από πλευράς του είδους του επαγγέλματος, τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά, σ' ένα χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με αρκετή δόση αγριότητας και επικράτησης του ισχυρού, όχι απαραίτητα με καθαρές και διαυγείς κινήσεις και μεθοδεύσεις.

    Ο ρυθμός της εξιστόρησης είναι θαυμαστός για έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά επιχειρεί ένα τέτοιο πόνημα. Yπάρχει επίσης συνέπεια του ύφους που στόχος του είναι να φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τον αναγνώστη και μέσα από τη δική του ιστορία, να τον πληροφορήσει για έναν κλάδο που είναι μέρος της ιστορίας του Έλληνα μετανάστη σ' αυτήν τη χώρα.

    Σύμφωνα με το "Νέο Κόσμο" το βιβλίο «Το Αδειανό Δίχτυ», είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του Έλληνα μετανάστη στην Αυστραλία, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια εκείνου που θα ήθελε να ασχοληθεί -για παράδειγμα- εκτενώς με τα επαγγέλματα των Ελλήνων μεταναστών, της μαζικής μετανάστευσης στους αντίποδες. Είναι μια καθαρή φωνή ειλικρίνειας και καταγραφής σημαντικών σημείων της αλιείας αυτή την εποχή, σ' έναν κλάδο που οι Έλληνες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αντικειμενικότητα και η ειλικρίνεια στην καταγραφή των γεγονότων, του προσδίδει πρόσθετη αξία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 July 2013 - 14:30:22 UTC