Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις" ευχήθηκε η Α. Μέρκελ στον Αντ. Σαμαρά
  • [02] Ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις
  • [03] Ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [04] Το Μουσείο της Ακρόπολης "φόρεσε" τα γιορτινά του
  • [05] Πρόστιμο 613.000 ευρώ στον Α. Τσοχατζόπουλο
  • [06] Στην τελική ευθεία το νέο ΣΑΕ
  • [07] Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
  • [08] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο
  • [09] ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος

  • [01] "Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις" ευχήθηκε η Α. Μέρκελ στον Αντ. Σαμαρά

    "Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας" ευχήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στη συνάντηση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι συνομιλίες των δύο ηγετών, περιστράφηκαν κυρίως γύρω από οικονομικά θέματα.

    Η Ελλάδα "ανακτά εμπιστοσύνη", εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο.

    Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα για τη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους με αντικείμενο την ΕΡΤ και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα σημειώνει καθημερινά πρόοδο

    [02] Ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις

    Από σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση στις Αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ, Τελωνεία κλπ) και να υπαχθούν στη ρύθμιση "τελευταία ευκαιρία" ώστε να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 100 δόσεις (πρόγραμμα ρύθμισης «Τελευταία Ευκαιρία»).

    Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών που υπενθυμίζει ότι από 18/07/2013 (ημερομηνία κατά την οποία η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη) η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Μεταβατικά, και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/ Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

    [03] Ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι συζητούν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, μέσω κοινοπραξίας ελληνικών και δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

    «Διεξάγουμε συνομιλίες με ελληνικές και δυτικές εταιρείες, θέλουμε να συγκροτήσουμε μια συμμαχία, έναν όμιλο» απάντησε ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όταν ρωτήθηκε εάν θα συμμετάσχει στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους εταίρους.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιακούνιν, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι σχεδιάζουν να καταβάλλουν το τίμημα της εξαγοράς σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης, με χρήματα που θα εξασφαλιστούν κυρίως από δανεισμό.

    Τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Γιακούνιν, επικεφαλής του κολοσσού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επί πολλά χρόνια και άνθρωπος που θεωρείται ότι ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμανιών στην Ελλάδα.

    [04] Το Μουσείο της Ακρόπολης "φόρεσε" τα γιορτινά του

    Η θεατρική κίνηση του ιππέα στη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα με το υπερυψωμένο αριστερό χέρι δεν είναι τυχαία. Μικρές οπές αποδεικνύουν, ότι πάνω στον μαρμάρινο λίθο υπήρχαν χαλινάρια που τα κρατούσε ο αναβάτης για να συγκρατήσει το ατίθασο άλογό του. Η ρωγμή που σχηματίστηκε στο μάρμαρο από το μέταλλο που συνέδεε τον λίθο ΙΙΙ της νότιας ζωφόρου με τον ακριβώς από πάνω του «αξιοποιήθηκε» κατάλληλα από το συνεργείο του Έλγιν το 1803 για να αποκολλήσει με ευκολία την παράσταση. Προπλάσματα από πηλό ή γύψο, σε συνδυασμό με ένα εργαλείο υψηλής τεχνικής, βοηθούσαν τους αρχαίους να λαξεύσουν τον λίθο ΙΙ της βόρειας ζωφόρου, όπως ακριβώς και τους υπόλοιπους.

    Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι παραπάνω γνώσεις είναι πλέον προσιτές στο κοινό του Μουσείου της Ακρόπολης, που γιορτάζει σήμερα τα τέταρτα γενέθλιά του, με ανοιχτές τις εκθεσιακές αίθουσες και το εστιατόριο μέχρι τα μεσάνυχτα και με μειωμένη είσοδο (3 ευρώ).

    Η ξενάγηση από τους αρχαιολόγους - φροντιστές του μουσείου εμπλουτίζεται από τους υπολογιστές που είναι τοποθετημένοι στην αίθουσα του Παρθενώνα και οι οποίοι παρουσιάζουν ψηφιακά άγνωστες πλευρές των λίθων της ζωφόρου του: τα (ανύπαρκτα σήμερα) επιχρυσωμένα χάλκινα χαλινάρια του αλόγου του ιππέα μαζί με τα υπόλοιπα -επίσης χαμένα-εξαρτήματα της παράστασης, σχέδια και λιθογραφίες ξένων περιηγητών που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού του Παρθενώνα το 1687 από τον Μοροζίνι και οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση των αναπαραστάσεων, τα στάδια λάξευσής τους, από τον πρώτο χτύπημα και την αχνή ανάδυση των μορφών, μέχρι την ακριβή μεταφορά της φόρμας με ένα πολύ προχωρημένο εργαλείο, η χρήση του οποίου στην αρχαιότητα είναι βεβαιωμένη.

    «Μέχρι χτες το βράδυ οι επισκέπτες ήταν 5.503.677, ένας αριθμός που λέει πολλά γιατί από αυτόν εξαρτάται η επιβίωση του μουσείου», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δ. Παντερμαλής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.

    [05] Πρόστιμο 613.000 ευρώ στον Α. Τσοχατζόπουλο

    Σε καταλογισμό προστίμου ύψους 613 χιλιάδων ευρώ σε βάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου προχώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από οικονομικό έλεγχο που διενήργησε.

    Το πρόστιμο, που καταλόγισε το 5ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον κατηγορούμενο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αφορά έρευνα που διενεργήθηκε στις οικονομικές χρήσεις του πρώην υπουργού για την περίοδο 1998- 2010. Σύμφωνα με την απόφαση επιβολής προστίμου (αριθμός 2173/2013) από τα στοιχεία που εξετάστηκαν προέκυψε για τον κ. Τσοχατζόπουλο "αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος".

    Το δικαστήριο αναφέρει πως το συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνεται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο υπόχρεος στη Βουλή την επίμαχη περίοδο.

    [06] Στην τελική ευθεία το νέο ΣΑΕ

    Ο δρόμος για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) μπαίνει στην τελική ευθεία. Η οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη -που είναι και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής- η οποία θα καθοδηγήσει όλα τα βήματα μέχρι την εκλογή του νέου προεδρείου του Συμβουλίου, συνήλθε σήμερα για την πρώτη της συνεδρίαση.

    «Η ομογένεια πρέπει να έχει θέση πρωταγωνιστή ανάμεσα στις δημιουργικές δυνάμεις που έχει ανάγκη η χώρα μας, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση αμοιβαιότητας, ειλικρίνειας και ευθύτητας με το μητροπολιτικό κέντρο», τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα αποδήμου ελληνισμού Κώστας Τσιάρας, «φωτογραφίζοντας» το νέο ΣΑΕ στον νέο θεσμικό του ρόλο, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε προς τα μέλη της Επιτροπής.

    Πρόκειται για μια σημαντική και πολυπληθέστατη επιτροπή η οποία θα έχει λόγο για όλα τα σχετικά ζητήματα και τις διαδικασίες, από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την νέα οργάνωση του Συμβουλίου στη Βουλή και το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του, μέχρι τη σύγκληση των Περιφερειακών Συνελεύσεων και της Τακτικής Συνέλευσης που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου προεδρείου.

    Ο κ. Τσιάρας επισήμανε την απόλυτη ανάγκη αξιοποίησης της ομογένειας ως εθνικού κεφαλαίου, αναφέροντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναδιοργάνωση του θεσμικού της πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα, που υπαγορεύεται και από την κρισιμότητα της κατάστασης στην πατρίδα μας.

    [07] Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

    Την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» ζητά το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην εν εξελίξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

    [08] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο

    Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για το Εθνικό Κτηματολόγιο, επί της αρχής του και ομόφωνα, σήμερα, επί των άρθρων και των τροπολογιών.

    Η ομόφωνη ψήφιση επιτεύχθηκε καθώς, νωρίτερα, αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (επειδή δεν συζητήθηκε η τροπολογία για την ΕΡΤ), ενώ η Χρυσή Αυγή απουσίαζε, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στα άρθρα.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, που μετονομάζεται σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.

    [09] ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος

    Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά το ΔΝΤ δεν κάνει "συγκεκριμένες εισηγήσεις" σε σχέση με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με κρατικούς οργανισμούς.

    Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ΕΡΤ και αν η απόφαση ήταν της τρόικας "προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος των 2000 απολύσεων" και αν αποτελεί "παραβίαση της Ελευθερίας του Τύπου", ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις σε σχέση με την ΕΡΤ ήταν της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Οι προτάσεις διατυπώνονται από την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο για το θέμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 June 2013 - 16:30:22 UTC