Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα σημειώνει καθημερινά πρόοδο
  • [02] Στις νέες θέσεις τους 1.089 υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα
  • [03] Εν. Λέτα: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναστηθεί η Ελλάδα»
  • [04] Η Ευρώπη συμπαραστέκεται με τάνγκο στους Τούρκους διαδηλωτές
  • [05] Συζήτηση προκάλεσε η θέση του αναπληρωτή εισαγγελέα για "ασθμαίνον Δημόσιο που πλήρωνε για ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά έργα"
  • [06] Το Λονδίνο και το Παρίσι παραμένουν οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη
  • [07] Συνάντηση Ντάτσιτς - Θάτσι στις Βρυξέλλες
  • [08] Νέο μνημόνιο προβλέπει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος
  • [09] Σε τροχιά σταθεροποίησης κινείται η οικονομία της Ευρωζώνης
  • [10] Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τη νιτρορύπανση

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα σημειώνει καθημερινά πρόοδο

    Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μακρύ δρόμο, σημειώνοντας πρόοδο κάθε ημέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος το μεσημέρι στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη.

    Όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, απαιτεί δημοσιονομική σταθερότητα, απαιτεί μεταρρυθμίσεις, απαιτεί ισχυρή, ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

    Στη σύνοδο του ΕΛΚ, την οποία έχει συγκαλέσει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του - συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες - Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αρχηγοί της αντιπολίτευσης ευρωπαϊκών χωρών και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [02] Στις νέες θέσεις τους 1.089 υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

    Ολοκληρώνεται, μετά από επτά μήνες, η πολύπλοκη διαδικασία μετακίνησης των υπαλλήλων (Διοικητικών Καθηκόντων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΔΑΧ) στις νέες τους θέσεις, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τις τελευταίες ημέρες, εκδίδονται τα ΦΕΚ με αποφάσεις μετάταξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων, που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του ν.4093/2012.

    Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετακίνησης 1.089 υπαλλήλων ΔΕ ΙΔΑΧ από τους 1.882 υπαλλήλους που συμπεριλαμβάνονται και στους δύο οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Οι αποφάσεις μετάταξης 1.089 υπαλλήλων δημοσιεύθηκαν ήδη στα ΦΕΚ 586/Γ/12.6.13, 597/Γ/14.6.13, 598/Γ/14.6.13 και 601/Γ/14.6.13 και σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία βαίνει στην ολοκλήρωσή της.

    Όπως σημειώνει το υπουργείο, θα ολοκληρωθεί άμεσα από το Εθνικό Τυπογραφείο η δημοσίευση των ΦΕΚ που αφορούν τη μετακίνηση υπαλλήλων ΔΕ ΙΔΑΧ που με βάση τον νόμο 4093/2012 είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η αρχή έγινε με το ΦΕΚ 597/Γ/14-06-2013, το οποίο αφορούσε 648 υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθως, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 598/Γ/14-06-2013, το οποίο μάλιστα αφορά περισσότερους από έναν φορέα υποδοχής.

    [03] Εν. Λέτα: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναστηθεί η Ελλάδα»

    «Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναστηθεί η Ελλάδα, διότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναστηθεί και η Ευρώπη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ξένους δημοσιογράφους, σήμερα στη Ρώμη.

    «Φθάνουν θετικά μηνύματα για το μέλλον, με μια ανατροπή της αρνητικής τάσης. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συμβολική αξία της Ελλάδας ξεπερνά την οικονομική της διάσταση» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    «Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δουλεύουμε μαζί σε πολλούς τομείς και σύντομα θα επισκεφθώ την Αθήνα, όπως έχουμε συμφωνήσει, για να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς της είναι εκείνος του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), που από το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να φτάνει μέχρι την Ιταλία» υπογράμμισε ο Ενρίκο Λέτα.

    [04] Η Ευρώπη συμπαραστέκεται με τάνγκο στους Τούρκους διαδηλωτές

    Χορευτές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης θα χορέψουν τάνγκο σε δρόμους και πλατείες απόψε - ακριβώς στις 21:30 - με την ίδια μουσική, σε μια εκδήλωση συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές του Πάρκου Γκεζί. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις συγκαταλέγεται και η Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να χορέψουν περισσότεροι από 100 χορευτές. Οι Θεσσαλονικείς επέλεξαν να χορέψουν μπροστά στην ΕΤ3, προσθέτοντας στην εκδήλωση μια νότα συμπαράστασης στο προσωπικό της ΕΡΤ. Όλες οι εκδηλώσεις θα βιντεοσκοπηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλμ με τη συρραφή των βίντεο, το οποίο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

    Η ιδέα ξεκίνησε έπειτα από μια υπαίθρια μιλόνγκα (βραδιά τάνγκο), που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γκεζί από τους Τούρκους διαδηλωτέ, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η μουσική που θα χορέψουν αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, ένα τουρκικό, με τίτλο "Sevdim bin genc kadini" (Αγάπησα μια νέα γυναίκα), ένα ελληνικό, με τίτλο "Ας ερχόσουν για λίγο", ένα αργεντίνικο, με τίτλο "Todos es amor" (Όλα είναι έρωτας) και ένα ιταλικό, με τίτλο "La liberdad" (Η ελευθερία).

    Η εκδήλωση μπροστά στην ΕΤ3 θα αρχίσει στις 20.00 και θα ολοκληρωθεί στις 10.30, ενώ το τμήμα που θα βιντεοσκοπηθεί θα αρχίσει ακριβώς στις 21.30.

    [05] Συζήτηση προκάλεσε η θέση του αναπληρωτή εισαγγελέα για "ασθμαίνον Δημόσιο που πλήρωνε για ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά έργα"

    Σε πληρωμές, στις οποίες προέβαινε «ασθμαίνον» το Δημόσιο, για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων «χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα», αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα.

    Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης στο δικαστήριο εγγράφων σχετικών με την υπόθεση των υποβρυχίων, ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον τρόπο που -όπως ανέφερε- δρα διαχρονικά η Πολιτεία. «Μου προκαλεί θλίψη, ως εισαγγελέα και κυρίως ως Έλληνα πολίτη, ότι υπάρχει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για παροχές, υποδομές κ.λπ. και δεν υλοποιήθηκε καμία. Παρόλα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο ασθμαίνων έσπευδε να πληρώνει τον όποιο προμηθευτή. Δεν ξέρω αν αφορά αυτό τους κατηγορούμενους, αλλά θέλω να δείξω πώς δρα διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία. Είτε 300 ζήταγαν είτε 500 ζήταγαν, τα έπαιρναν από την ασθμαίνουσα Πολιτεία» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Η αναφορά αυτή του εισαγγελικού λειτουργού προκάλεσε συζήτηση στο δικαστήριο, καθώς δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος αντέδρασε αμέσως: «Δεν είναι έτσι, διότι το κράτος κάνει μια σειρά ελέγχων εκτέλεσης της σύμβασης πριν δώσει τα χρήματα. Δεν μπορεί να μιλάει έτσι ο κ. εισαγγελέας».

    Ωστόσο, ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε βολές σε βάρος των διαδόχων του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι από το 2003 και μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα και « ...αν υπάρχουν υπουργοί που δεν ελέγχουν τα πράγματα και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις συμβάσεις, εγώ τι να κάνω;».

    [06] Το Λονδίνο και το Παρίσι παραμένουν οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη

    Το Λονδίνο και το Παρίσι παρέμειναν το 2012 οι πιο ακριβές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πιο υψηλές τιμές ακινήτων, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα και υπογραμμίζει επίσης τις αυξανόμενες διακυμάνσεις των αγορών ακινήτων μέσα σε κάθε χώρα.

    «Το κέντρο του Λονδίνου παρέμεινε η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη, με μέσο κόστος 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο» για τα νεόδμητα κτίρια κατοικιών, ακολουθούμενο από το Παρίσι, όπου το μέσο κόστος «ανέρχεται σε 8.300 ευρώ ανά τ.μ.», σύμφωνα με την έρευνα για την αγορά κατοικίας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.

    Ωστόσο, η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου μειώνεται στα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. στο ευρύτερο Λονδίνο και στα 5.500 ευρώ στο Παρίσι, εκτός του κέντρου του. Τις δύο πόλεις ακολουθεί το Μόναχο, η πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας με περίπου 5.000 ευρω το τετραγωνικό μέτρο, και έπονται η Μόσχα, το Μιλάνο, η Ρώμη, η Λιόν και η Μασσαλία, περί 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [07] Συνάντηση Ντάτσιτς - Θάτσι στις Βρυξέλλες

    Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια δείπνου εργασίας με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον για την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας. "Θα έχουν συνομιλίες στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου που υιοθετήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες" τόνισε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, προσθέτοντας ότι θα είναι μία ευκαιρία για αποτίμηση της προόδου στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο. Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντησή του με τον κ. Θάτσι είναι κρίσιμη, επειδή από την έκβασή της θα εξαρτηθεί το περιεχόμενο της επιστολής της Κάθριν Άστον προς τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, θα βρεθούν τα ζητήματα για τα οποία δεν κατέστη δυνατή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις των ομάδων εργασίας εφαρμογής του σχεδίου. "Επιθυμούμε να εκπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας" είπε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι η σερβική αντιπροσωπεία θα είναι εποικοδομητική. Με την επιστολή της κ. Άστον προς τον κ. Φούλε, όπως τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα ενημερωθούν για όλα όσα έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας. Σε αντίθεση με εκτιμήσεις που διατυπώνονται σε ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου, μετά το σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται υπογραφή κάποιου νέου εγγράφου, είπε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή σημαντικότερη είναι εφαρμογή της συμφωνίας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από κοινού με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση θα αποστείλουν αύριο Παρασκευή στις χώρες - μέλη της Ένωσης σύντομη επιστολή για την πρόοδο στην υλοποίηση της συμφωνίας και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, επιβεβαίωσε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.

    [08] Νέο μνημόνιο προβλέπει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος

    Την εκτίμηση ότι θα ληφθούν νέα μέτρα και η χώρα μας θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση, η οποία «θα αφορά και κούρεμα καταθέσεων» εξέφρασε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Επίσης, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι το θέμα της ΕΡΤ προέκυψε τεχνητά και «επιλέχθηκε να γίνει από τη μεριά του κ. Σαμαρά την ώρα της αποτυχίας των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και από ότι φαίνεται και του ΟΠΑΠ». Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι «το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί από την "τρύπα" των εσόδων είναι 4,6 δισεκατομμύρια».

    Ακόμη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης «αλλά δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό».Το νέο μνημόνιο, η τέταρτη δανειακή σύμβαση θα αφορά και το «κούρεμα» των καταθέσεων, διότι, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «αυτό το θέμα θα προκύψει λόγω του ότι η πραγματική "τρύπα" που υπάρχει είναι 50 δισ.». «Έχουμε στην Ευρώπη, δε, την απόφαση του Ecofin πριν λίγες μέρες για το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και την ίδια στιγμή το ΤΕΚΕ, δηλαδή το ταμείο που έχει αναλάβει την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και ενώ σε απάντηση στη Βουλή που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι πρόκειται για 104,7 δισ. καταθέσεις η δυνατότητα του ΤΕΚΕ είναι περίπου στα 4 δισ.»

    [09] Σε τροχιά σταθεροποίησης κινείται η οικονομία της Ευρωζώνης

    Νέα επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη σημειώθηκε τον Ιούνιο, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία Markit, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία για θετικότερη πορεία της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

    Ο σύνθετος δείκτης PMI --που αντανακλά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του τομέα της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών-- αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάιο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις 50 μονάδες, το όριο πάνω από το οποίο καταδεικνύεται ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον υποστήριξε, με δηλώσεις του, ότι «με τον ρυθμό αυτό, θα έπρεπε να δούμε μία σταθεροποίηση στο τρίτο τρίμηνο και μία ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο. Αυτό αντιστοιχεί με την άποψη των πολιτικών ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ καλύτερο».

    [10] Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τη νιτρορύπανση

    Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη νιτρορύπανση.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή προσφεύγει στο Δικαστήριο κατά της Ελλάδας επειδή η χώρα δεν έλαβε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα. Παρόλο που η οδηγία για τη νιτρορύπανση άρχισε να ισχύει το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει μια σειρά από ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση ζώνες και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης στις εν λόγω ζώνες.

    Τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και χρησιμοποιούνται ευρέως ως λιπάσματα. Ωστόσο, σε υπερβολικά επίπεδα προκαλούν σοβαρή ρύπανση των υδάτων. Η σχετική οδηγία αποσκοπεί στην προστασία της ποιότητας των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, με την αποτροπή της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από νιτρικά άλατα γεωργικής προέλευσης και με την προώθηση της χρήσης ορθών γεωργικών πρακτικών. Τα κράτη- μέλη οφείλουν να καθορίζουν τις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση και να θεσπίζουν μέτρα περιορισμού και πρόληψης της ρύπανσης στις εν λόγω περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 June 2013 - 12:30:26 UTC