Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Ντάισελμπλουμ: Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέο "κούρεμα" του χρέους
  • [02] Για τις τελευταίες επαφές του στο εξωτερικό ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [03] Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των ιταλικών κομμάτων
  • [04] Καθορίστηκαν τα ανώτατα όρια δαπανών 2014 ανά υπουργείο
  • [05] Στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ
  • [06] Ανεργία και μείωση του ΦΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Αντ. Σαμαρά - Γ. Ντάισελμπλουμ

  • [01] Γ. Ντάισελμπλουμ: Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέο "κούρεμα" του χρέους

    Τον Απρίλιο 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πλήρως το δημοσιονομικό πρόγραμμα και θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

    ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα». Είπε ότι υπάρχουν πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανεργία και μείωση του ΦΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Αντ. Σαμαρά - Γ. Ντάισελμπλουμ

    [02] Για τις τελευταίες επαφές του στο εξωτερικό ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δ. Αβραμόπουλος

    «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και η κινητικότητα αυτή αποδίδει, καθώς τα αποτελέσματα είναι αισθητά» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου στο εξωτερικό.

    «Έχετε περάσει αρκετά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών και γνωρίζετε ότι αυτή η κινητικότητα έχει πάντα συγκεκριμένο σκοπό» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στο γεωπολιτικό της περιβάλλον με αξιοπιστία και σοβαρότητα. Και νομίζω ότι αυτό βοηθάει πάρα πολύ τη συλλογική εθνική προσπάθεια να ξαναβρεί η χώρα και πάλι τον δρόμο και τον προσανατολισμό της».

    [03] Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των ιταλικών κομμάτων

    Κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ρώμης, με θέμα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και την χορήγηση μόνον «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων».

    Η κυβέρνηση συνασπισμού προτείνει να καταργηθεί η στήριξη των κομμάτων προς τα κόμματα. Ως τώρα, τα κόμματα κάλυπταν τις εκλογικές δαπάνες τους με κρατική επιχορήγηση.

    Με βάση το νομοσχέδιο αυτό όμως, αν το εγκρίνουν η βουλή και η γερουσία, στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται μόνον οικονομικές διευκολύνσεις.

    Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2? από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία». Με τα ποσά αυτά θα προσφέρονται υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες. Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές από μέρους των εκλογέων.

    [04] Καθορίστηκαν τα ανώτατα όρια δαπανών 2014 ανά υπουργείο

    Τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο για το 2014 προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    Συνολικά το ύψος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2014 καθορίζεται σε 48,8 δισ. ευρώ έναντι 53,5 δισ. ευρώ εφέτος στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με βάση το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

    «Για να εξασφαλισθεί η επίτευξη των στόχων απαιτείται η εντός χρονοδιαγραμμάτων αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που έχουν θεσπισθεί. Τα υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν περιληφθεί στο ν.4093/2012 και όσα έχουν επιπλέον συμφωνηθεί με τους εταίρους για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2013-2014», αναφέρεται στην απόφαση του κ. Σταϊκούρα.

    [05] Στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ

    Επίσημη επίσκεψη στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ πραγματοποίησε, χθες, στο Κεμπέκ Σίτι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την πρωθυπουργό της επαρχίας Πολίν Μαρουά.

    Τα επιτεύγματα της ελληνικής ομογένειας του Κεμπέκ και του Μοντρεάλ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ συζήτησαν και για τα ελληνόφωνα ημερήσια σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, τα οποία επιδοτούνται από την κυβέρνηση του Κεμπέκ.

    Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας επίσημος αξιωματούχος επισκέπτεται την Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, όπου χθες κυμάτιζε η γαναλόλευκη δίπλα στις σημαίες του Καναδά και του Κεμπέκ.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είχε θερμή συνάντηση με τον ομόλογό του, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, Ζάκ Σανιόν (Jacques Chagnon), ο οποίος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του. Επιβεβαιώθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κεμπέκ, αλλά και η βούληση για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με την επαρχία του Κεμπέκ.

    [06] Ανεργία και μείωση του ΦΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Αντ. Σαμαρά - Γ. Ντάισελμπλουμ

    Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την τελευταία εικόνα της ελληνικής οικονομίας και συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση στην τραπεζική ένωση, που είναι το θέμα της επόμενης, πολύ σημαντικής, συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και τα κοινοτικά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή.

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρευρέθη στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντάισελμπλουμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 May 2013 - 14:30:21 UTC