Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρόποι χρηστής διαχείρισης του νερού
  • [02] Η αλήθεια για τα βλαστοκύτταρα. Δεν είναι όλα εξίσου ασφαλή
  • [03] Οι Γερμανοί εκφράζουν φόβους για τρομοκρατική επίθεση στον αποψινό τελικό
  • [04] Απορριματοφόρο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη, στο Άστρος
  • [05] Η ΜΙ5 ήθελε να στρατολογήσει τον εκτελεστή του στρατιώτη στο Λονδίνο
  • [06] Η ώρα του μεγάλου τελικού πλησιάζει

  • [01] Τρόποι χρηστής διαχείρισης του νερού

    Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε διημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "συμμαχία για το νερό" που διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.

    Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γερμανού επικεφαλής της οργάνωσης BUND στο Ανόβερο, Γκερντ Γουός ο οποίος έδωσε στοιχεία για τις καθημερινές ανάγκες νερού ανά άτομο, καθώς και τις τακτικές εξοικονόμησης.

    "Όταν εξοικονομούμε νερό εκτός των άλλων εξοικονομούμε χρήματα. Αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχνάμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάθε σταγόνα που φεύγει από το νοικοκυριό, πρέπει να φεύγει προς τη φύση καθαρισμένο. Ένας άνθρωπος θέλει ημερησίως 125 περίπου λίτρα νερού, από τα οποία μόνο τα 5 λίτρα είναι για να πιει. Από αυτά τα 60 λίτρα θα χρειάζεται για το μπάνιο, τα 30 για την τουαλέτα και τα 20 για το πλυντήριο. Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι εκτός από αυτά που πίνουμε, τα υπόλοιπα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας", ανέφερε ο κ. Γουός και συνέχισε: "Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πίνουν από το μπουκάλι. Είναι μια τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος, αφού θεωρούν ότι το νερό στο μπουκάλι είναι πιο υγιεινό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε οικονομία θα πρέπει να υπάρχει ένας μετρητής σε κάθε διαμέρισμα, οι βρύσες να είναι νέου τύπου ώστε να έχει διαβαθμίσεις στο άνοιγμα, όταν κάνουμε μπάνιο το νερό να μην πέφτει ως μια δεσμίδα, αλλά διάσπαρτα, ενώ στην λεκάνη να υπάρχει ένας διακόπτης για να περιορίζει την ποσότητα του νερού. Τα πλυντήρια πιάτων το 1980 χρειάζονταν 47 λίτρα σε κάθε πλύση, το 1993 περιορίστηκαν στα 23 λίτρα, ενώ σήμερα βρίσκονται κοντά στα 9 λίτρα".

    Όσο για τις γενικές ανάγκες κατανάλωσης του νερού, ο κ. Γουός επισήμανε: "το περισσότερο νερό το καταναλώνει η γεωργία. Το ποσοστό στην Γερμανία είναι 25%, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 60%. Έτσι σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανακύκλωση του νερού, καθώς και τα γκρίζα νερά. Έχει υπολογιστεί ότι η κατώτατη χρήση νερού ανά άτομο ημερησίως είναι μόλις 20 λίτρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και χρειάζεται να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας".

    [02] Η αλήθεια για τα βλαστοκύτταρα. Δεν είναι όλα εξίσου ασφαλή

    Πολύτιμες αλλά και πολλές άγνωστες ιδιότητες έχουν τα βλαστοκύτταρα, η χρήση των οποίων κερδίζει έδαφος στην ιατρική. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους, καθώς η χρήση όλων δεν είναι εξίσου ασφαλή.

    "Η χρήση των μεσεγχυματικών κυττάρων θεωρείται ασφαλέστερη από τη χρήση των εμβρυικών κυττάρων, η λανθασμένη χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νεοπλασιών" επισημαίνει οαναπληρωτής καθηγητής ορθοπαιδικής του Ιmperial College του Λονδίνου και του ΑΠΘ και επικεφαλής του διεθνούς κέντρου αρθροπλαστικών ICAROS (International Center for Arthroplasty Revision Orthopaedics and StemCells) Ελευθέριος Τσιρίδης.

    Τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση οστών και χόνδρων παρουσιάζει ο κ. Τσιρίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Με τον όρο βλαστοκύτταρα περιγράφουμε ένα σύνολο από ανώριμα κύτταρα, τα οποία έχουν δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: πρώτον πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα ή και ακατάπαυστα και δεύτερον μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλούς, διαφορετικούς μεταξύ τους ιστούς. Όμως, τα βλαστοκύτταρα δεν είναι ένα μόνο είδος κυττάρων.

    Ανάλογα με τη φάση ωρίμανσής τους μπορεί να διαχωριστούν σε πολλές κατηγορίες. Μπορεί να είναι: εμβρυικά που προέρχονται από τα πρώτα στάδια της εμβρυικής ζωής από τον αρχέγονο σχηματισμό που λέγεται βλαστοκύστη ή να είναι λίγο πιο ώριμα, να βρίσκονται δηλαδή στο μυελό των οστών του ανθρώπου ή να κυκλοφορούν στο αίμα, οπότε χαρακτηρίζονται ως πρώιμα μεσεγχυματικά κύτταρα. Αυτά μπορεί να μας δώσουν κύτταρα αίματος, οστικά η χόνδρινα κύτταρα, κύτταρα νευρικά ή κύτταρα του μυϊκού συστήματος. Μια ενδιάμεση κατηγορία κυττάρων μεταξύ των εμβρυικών και των μεσεγχυματικων είναι τα κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών. Αυτά έχουν ενδιάμεσες δυνατότητες και αποτελούν πάγια πηγή κυττάρων για το ίδιο τον δότη. Κύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλους ανθρώπους - αυτό εφόσον η νομοθεσία θα το επιτρέπει" αναφέρει ο κ. Τσιρίδης.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα εμβρυικά κύτταρα θεωρητικά θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας σπάνιων ιστών, όπως νευρικό, μυικό ή χόνδρινο, στην πράξη όμως αυτό είναι δύσκολο διότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι τα βιολογικά ερεθίσματα ή "μηνύματα" ή βήματα που οδηγούν με ακρίβεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    [03] Οι Γερμανοί εκφράζουν φόβους για τρομοκρατική επίθεση στον αποψινό τελικό

    Οι διοργανώσεις που θα γίνουν σήμερα στην Γερμανία ώστε οι λάτρεις του ποδοσφαίρου να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική μετάδοση του τελικού του Champions League ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με προειδοποιήσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (BKA), αναφέρει σε δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του σελίδα το περιοδικό Spiegel.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΒKA έχει ενδείξεις ότι ένοπλοι ισλαμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα του τελικού του Champions League ανάμεσα στις δύο γερμανικές ομάδες, την Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

    Ο επικεφαλής της BKA, Γιέργκ Ζίρκε, ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τα τρομοκρατικά σχέδια σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με το Spiegel online.

    Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου που θα συμμετάσχουν σε τέτοιες διοργανώσεις σε ολόκληρη την Γερμανία θα πρέπει να αναμένουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

    [04] Απορριματοφόρο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη, στο Άστρος

    Απορριματοφόρο παρέσυρε και σκότωσε 85χρονη γυναίκα στο Άστρος Κυνουρίας.

    Το όχημα, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Γλυφάδας στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας και οδηγούσε 37χρονος κατευθυνόταν από δημοτικό δρόμο προς την κεντρική οδό για το Παράλιο Άστρος κάνοντας την αποκομιδή των απορριμμάτων, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα την άτυχη γυναίκα.

    Ο οδηγός και οι δύο συνοδοί του απορριμματοφόρου συνελήφθησαν και με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [05] Η ΜΙ5 ήθελε να στρατολογήσει τον εκτελεστή του στρατιώτη στο Λονδίνο

    Οι βρετανικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών ΜΙ5 είχαν προσπαθήσει να στρατολογήσουν τον Μάικλ Αντεμπολάτζο, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία ενός Βρετανού στρατιώτη την Τετάρτη στο Λονδίνο, δήλωσε χθες στο βρετανικό δίκτυο BBC ένας φίλος του, ο οποίος συνελήφθη μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αντεμπολάτζο απέρριψε την πρόταση της ΜΙ5 να εργαστεί γι'αυτήν. Η ΜΙ5 δεν σταμάτησε να του τηλεφωνεί, έπειτα από ένα ταξίδι του στην Κένυα. "Σχεδόν παρενοχλείτο από την ΜΙ5, αυτό είναι κάτι που μου δήλωσε σαφώς", σημείωσε ο Αμπού Νουσάιμπαχ, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Αντεμπολάτζο το 2002.

    [06] Η ώρα του μεγάλου τελικού πλησιάζει

    Η ώρα του τελικού πλησιάζει.

    Το Λονδίνο, το οποίο κινείται σε ρυθμούς Champions League, υποδέχεται για πρώτη φορά σε τελικό, δύο γερμανικές ομάδες σε έναν ιδιότυπο "εμφύλιο" για το ποια θα σηκώσει την "κούπα".

    Σέντρα λοιπόν, σήμερα στις 21.45 στο Γουέμπλεϊ με Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρμουντ οι οποίες θα αγωνιστούν υπό το βλέμμα της καγκελαρίου της χώρας τους Α. Μέρκελ η οποία θα βρίσκεται στις εξέδρες.

    Ο προπονητής της Μπάγερν Γιουπ Χάινκες, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θέλει να προσθέσει στο "παλμαρέ" του ένα δεύτερο μετάλλιο νικητή Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από αυτό που πήρε ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης το 1998.

    «Για μένα, το περασμένο Σάββατο ήταν το τελευταίο μου ματς στη Μπουντεσλίγκα ως προπονητής καισήμερα θα είναι η τελευταία μου ευκαιρία να κρατήσω στα χέρια μου αυτό το κύπελλο. Ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα μου. Το είχα πει πριν τις αναμετρήσεις με τη Γιουβέντους ή τη Μπαρτσελόνα, όταν δεν ήμασταν φαβορί. Πάντα πίστευα ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε το τρόπαιο. Εχουμε εξαιρετική ομάδα κι αν το αποδείξουμε αυτό σήμερα, θα νικήσουμε στον τελικό».

    Για το "αουτσάιντερ" τουσημερινού τελικού, τη Ντόρτμουντ, το άγχος είναι δεδομένο. Αλλωστε, είναι αδύνατον να εξαλειφθεί πριν από έναν τόσο σημαντικό αγώνα.

    Ο προπονητής της, Γιούργκεν Κλοπ, προσπαθεί να το περιορίσει όσο μπορεί, υπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή στον σημερινότελικό του Λονδίνου αποτελεί -από μόνη της- δικαίωση των προσπαθειών.

    «Υπάρχουν άνθρωποι που ανέβηκαν στο Εβερεστ και δέκα μέτρα πριν την κορυφή γύρισαν πίσω, αλλά τουλάχιστον προσπάθησαν. Κι εμείς προσπαθήσαμε. Αυτή η ομάδα μεγάλωσε τα τελευταία πέντε χρόνια και εμείς πιστεύουμε ότι μόνο σ΄αυτόν τον σύλλογο μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ισως γι΄αυτό η κατάσταση είναι κάπως πιο συναισθηματική για εμάς. Δύο πολύ ισχυρές ομάδες τίθενται αντιμέτωπες και όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει αυτό το παιχνίδι. Δεν ξέρω αν το γερμανικό ποδόσφαιρο έχει βελτιώσει τη θέση του απέναντι στις άλλες χώρες. Δεν νομίζω πάντως ότι κυριαρχεί ολοκληρωτικά. Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά στο μέλλον να παίξουμε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να παίξουμε πολύ καλά, αλλιώς δεν θα έχουμε ελπίδες. Πρέπει να δώσουμε τα πάντα. Εχουμε μία και μοναδική ευκαιρία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 May 2013 - 10:30:24 UTC