Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη, παραμένει η κατάσταση της υγείας του 11χρονου Ρώσου
  • [02] «O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να γίνει η σπίθα για βαθιές αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»
  • [03] Αποπληθωρισμός -0,6% τον Απρίλιο στην Ελλάδα
  • [04] Δάνεια της ΕΤΕπ για την ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ
  • [05] Έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το α΄ δίμηνο
  • [06] Η μετεκλογική αβεβαιότητα εντείνεται στη Βουλγαρία
  • [07] Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις ΗΠΑ
  • [08] Βάθυνση της ύφεσης καταδεικνύει η μείωση πληθωρισμού και εισαγωγών στην Ευρωζώνη
  • [09] Δημόσια συζήτηση για τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ
  • [10] Ισλαμιστές εκτέλεσαν 11 Σύρους στρατιώτες σε αντίποινα για τις "σφαγές" στην πόλη Μπάνιας
  • [11] Νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με τον νέο θανατηφόρο κορονοϊό
  • [12] «Μυθική» πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν στον Ρονάλντο;
  • [13] «Τελειωμένη» η μεταγραφή Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα

  • [01] Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη, παραμένει η κατάσταση της υγείας του 11χρονου Ρώσου

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη, κατάσταση ο 11χρονος Ρώσος που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στην Κρήτη.

    Η τελική κλινική εκτίμηση θα ολοκληρωθεί μετά την αποσωλήνωση, αναφέρουν οι γιατροί σε σημερινό ιατρικό δελτίο στο οποίο αναφέρεται οτι "στο Νοσοκομείο Παίδων έγινε άμεση εκτίμηση και ο ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο για περαιτέρω αντιμετώπιση των τραυμάτων. Η ειδική Νευροχειρουργική Ομάδα διαπίστωσε μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση, κάκωση του νωτιαίου μυελού. Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε επίσης από την Παιδοχειρουργική Ομάδα για τα λοιπά τραύματα».

    Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής εισήχθη στην ΜΕΘ Παίδων για περαιτέρω παρακολούθηση & θεραπεία.

    Εν τω μεταξύ, εναντίον του 20χρονου Ολλανδού ανιματέρ ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία μαχαιριού, παράνομη οπλοχρησία και κλοπή, από τον εισαγγελέα Ηρακλείου.

    [02] «O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να γίνει η σπίθα για βαθιές αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

    Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «μπορεί να γίνει η σπίθα, η επισπεύδουσα δύναμη για βαθιές αλλαγές και στην Ελλάδα και την Ευρώπη» εκφράζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Επιχειρούμε ένα μεγάλο τόλμημα: Να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό κόμμα στις σημερινές συνθήκες» τονίζει ο κ. Βίτσας και προσθέτει: «Ο στόχος είναι να συγκρουστούμε με την σημερινή πολιτική και να μπορέσουμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας ?θα ήταν καλύτερο ως Ενότητα της Αριστεράς- και να δώσουμε έναν αγώνα που θα σώσει τον ελληνικό λαό, αλλά και θα προκαλέσει βαθιές τομές και αλλαγές στην Ευρώπη».

    Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο , ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «θα ήταν θετικό να ανοίξει η αγορά της Κίνας, αν και δεν βλέπω να υπάρχει η αντίστοιχη προετοιμασία».

    (Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στη WEB TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.amna.gr )

    [03] Αποπληθωρισμός -0,6% τον Απρίλιο στην Ελλάδα

    Αποπληθωρισμός -0,6% τον Απρίλιο, από -0,2% τον Μάρτιο και πληθωρισμός 0,1% τον Φεβρουάριο, σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Τον Απρίλιo, το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% έναντι 1,7% που ήταν τον Μάρτιο και στην ΕΕ στο 1,4% από 1,9%.

    Έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2012 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 1,5%, στην ευρωζώνη, 2,6% και στην ΕΕ 2,7%.

    Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που σημειώθηκαν σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2013/Απρίλιος 2012) στην Ευρωζώνη ήταν οι εξής: συνολική ενέργεια +5,4%, ηλεκτρική ενέργεια +5,3%, προϊόντα καπνού +2,1%, τρόφιμα +3,0%, τηλεπικοινωνίες -5,2%, πετρέλαιο κίνησης -4,6%.

    [04] Δάνεια της ΕΤΕπ για την ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ

    Δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου προωθεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΕπ τα 190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα.

    Επίσης, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη. Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ (με δάνεια συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2011-12).

    Συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και τροφοδοτώντας με αέριο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα εκτοπίσει λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΤΕπ. Με αυτήν τη δεύτερη και τελευταία δόση, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.

    [05] Έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το α΄ δίμηνο

    Έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τους πρώτους δύο μήνες του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% (από 3,9 δισ. ευρώ σε 4,3 δισ. ευρώ), ενώ αύξηση 7% (από 7,5 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας να αυξηθεί οριακά από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,7 δισ. ευρώ.

    Στην ΕΕ το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε η Γερμανία (30,4 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ολλανδία (9,3 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία (5,1 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία (17,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Γαλλία (15,3 δισ. ευρώ), η Ισπανία (3,8 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα (3,7 δισ. ευρώ).

    [06] Η μετεκλογική αβεβαιότητα εντείνεται στη Βουλγαρία

    Μόλις μίας έδρας για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπολείπεται η πιθανή συνεργασία Σοσιαλιστών με το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, τεκμαίρεται από τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, που δημοσιεύονται σήμερα.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η πρώην κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία GERB συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% εξασφαλίζοντας 97 έδρες, οι Σοσιαλιστές έπονται με 26,6% και 84 έδρες, το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας ΜRF συγκεντρώνει 11,3% και καταλαμβάνει 36 έδρες, ενώ το εθνικιστικό Ατάκα με 7,3% εκλέγει 23 βουλευτές.

    Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες, όμως έχει λίγες ελπίδες να κυβερνήσει, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν επιθυμούν να συνεργασθούν μαζί της, ιδίως μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της καταρράκωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών που εξανάγκασαν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί. Επιπλέον, η φήμη της κυβέρνησης έχει κηλιδωθεί από τις καταγγελίες για απόπειρα καλπονοθείας.

    [07] Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις ΗΠΑ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

    Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η Βοστόνη, όπου μεθαύριο, Σάββατο 18 Μαΐου, θα τού απονεμηθεί επίτιμο Διδακτορικό Δίπλωμα Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, κατά την ετήσια τελετή αποφοίτησης.

    [08] Βάθυνση της ύφεσης καταδεικνύει η μείωση πληθωρισμού και εισαγωγών στην Ευρωζώνη

    Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 3ετίας,από 1,7% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές της μειώθηκαν κατά 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δείχνουν το βάθος της ύφεσης στην περιοχή.

    Η απότομη πτώση του πληθωρισμού, στην οποία οδήγησε η μείωση των τιμών στη Γερμανία και τη Γαλλία, υπογραμμίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία διανύει από τις αρχές του 2013 τη μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.

    [09] Δημόσια συζήτηση για τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ

    Την ανάγκη για συλλογική ανάληψη ευθυνών επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στα γραφεία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, με θέμα «Οι σχέσεις Κύπρου- ΕΕ σε μετάβαση. Σχεδιάζοντας ξανά την ευρωπαϊκή πορεία».

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης συνέστησε σε όλους «να νιώσουν πρώτα Ευρωπαίοι και να εργαστούν μαζί για επίλυση των προβλημάτων». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ΕΕ έχει πολλά δημοκρατικά ελλείμματα και μίλησε για ανάγκη να τροποποιηθούν οι συνθήκες και να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα. Πρέπει ο λαός, ανέφερε, να νιώθει ότι ελέγχει όλες τις αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση για διακρατικές αποφάσεις παρά για ευρωπαϊκές».

    Ο Κύπριος υπΕξ άσκησε κριτική στην ΕΕ γιατί, ενώ θα έπρεπε όλοι να κοιτάζουν κατ' αρχήν το κοινό ευρωπαϊκό καλό, η κάθε χώρα βάζει μπροστά τα δικά της συμφέροντα με αποτέλεσμα, όπως είπε, «οι δυνατοί να παρουσιάζονται σαν σκληροί και άτεγκτοι».

    [10] Ισλαμιστές εκτέλεσαν 11 Σύρους στρατιώτες σε αντίποινα για τις "σφαγές" στην πόλη Μπάνιας

    Μαχητές του Μετώπου αλ-Νόσρα που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα εκτέλεσαν 11 άνδρες με την κατηγορία της συμμετοχής στις σφαγές που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Ένας άνδρας του οποίου το πρόσωπο είναι καλυμμένο με μαύρη κουκούλα πυροβολεί στη σειρά τους άνδρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς αυτοί έχουν γονατίσει, έχοντας τα μάτια δεμένα με ύφασμα, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ.

    "Το δικαστήριο της σαρία για την ανατολική περιφέρεια στην Ντέιρ αλ-Ζορ καταδίκασε σε θάνατο αυτούς τους αρνησίθρησκους στρατιώτες που διέπραξαν σφαγές σε βάρος των αδελφών και των οικογενειών μας στη Συρία", λέει ο εκτελεστής στο βίντεο. Ένοπλοι ισλαμιστές που κρατούν μαύρες σημαίες φωνάζουν "ο Θεός είναι μεγάλος" κάθε φορά που πυροβολείται ένα από τα θύματα. Ο εκτελεστής στρέφεται ξανά σε μερικά από τα θύματα για να τους ρίξει επιπλέον σφαίρες ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρά.

    [11] Νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με τον νέο θανατηφόρο κορονοϊό

    Δύο νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με τον νέο θανατηφόρο κορονοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS, η πρώτη ένδειξη μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού εντός νοσοκομείου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Ο νέος ιός nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκάλεσαν την επιδημία του Σαβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε στην Ασία το 2003. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν μολυνθεί με τον (νέο κορονοϊό) ύστερα από επαφή τους σε ασθενείς", ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ σε ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη.

    Η Σαουδική Αραβία έχει τα περισσότερα κρούσματα με 30 ασθενείς να έχουν μολυνθεί και από αυτούς 15 να έχουν πεθάνει. Ωστόσο, κρούσματα του nCoV έχουν επίσης καταγραφεί στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [12] «Μυθική» πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν στον Ρονάλντο;

    Μετά την κατάκτηση του σαμπιονά και την συμμετοχή της ομάδας στο νέο τσάμπιονς λιγκ, οι διοικούντες την Παρί Σεν Ζερμέν, φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν την ομάδα στον μέγιστο βαθμό. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «L΄ Equipe» που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ο γαλλικός σύλλογος έχει προτείνει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ετήσιες απολαβές ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα μάλιστα, με το σχετικό άρθρο, τα χρήματα αυτά είναι «καθαρά», κάτι που σημαίνει ότι εάν ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός θα έχει «μεροκάμματο» 49.315 ευρώ!

    [13] «Τελειωμένη» η μεταγραφή Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα

    Το νέο μεγάλο όνομα στο «χρηματιστήριο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Νεϊμάρ, θα περάσει το καλοκαίρι τον Ατλαντικό για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη, φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα!

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Καταλονίας, «Sport», ο 20χρονος φορ της Σάντος, που σύμφωνα με τους ειδικούς του αθλήματος πρόκειται για ποδοσφαιρικό «διαμάντι» ανάλογων «καρατίων» με τον Λιονέλ Μέσι, έχει υπογράψει από το Νοέμβριο του 2011 προσύμφωνο με την ομάδα της Βαρκελώνης, ώστε αυτή να είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του, όταν αυτός αποφασίσει να φύγει από την πατρίδα του και τη Σάντος για να συνεχίσει στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 May 2013 - 10:30:27 UTC