Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τον αντιρατσιστικό νόμο
  • [02] Η φοροδιαφυγή επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες
  • [03] Σαρακατσάνικο κονάκι στη Μασσαλία
  • [04] Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
  • [05] Πολύνεκρο τροχαίο στη Ρωσία
  • [06] Έφθασαν στο βόρειο Ιράκ οι πρώτοι αντάρτες του ΡΚΚ
  • [07] «Άριελ» δια χειρός Σύλβια Πλαθ
  • [08] Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 35 χρόνια του με μία έκθεση
  • [09] Με τοξικά "δολώματα" δηλητηρίασαν σκύλους
  • [10] Εξετάσεις σήμερα για τον Έισι Λο
  • [11] «Τέλος» ο Μαντσίνι από τη Μάντσεστερ Σίτι

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τον αντιρατσιστικό νόμο

    Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για την απόσυρση του αντιρατσιστικού νόμου, κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την οποία καλεί τον κ. Ρουπακιώτη να ενημερώσει τη Βουλή αν υπήρξε συμφωνία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την ενέργεια αυτή και για το ποιοι και για ποιο λόγο πρωτοστάτησαν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου.

    «Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σηματοδοτεί υποχώρηση από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και από την υποχρέωση υπεράσπισης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

    Καλεί, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει πότε θα επαναφέρει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να θωρακισθεί η χώρα, πολιτικά και νομικά, απέναντι στα κρούσματα ρατσιστικής βίας και στο μίσος απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα.

    [02] Η φοροδιαφυγή επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την πίεση των ηγετών και της κοινής γνώμης των χωρών τους να καταγράψουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

    Αν και στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών περιλαμβάνεται ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τραπεζική ένωση μέχρι τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αναμένεται να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών, μετά τις αποκαλύψεις του OffshoreLeak για τους κατόχους λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα παρίσταται στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Οικονομικών για να ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε το θέμα να εξετασθεί σε υπουργικό επίπεδο και να μην αναπεμφθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της 22ας Μαΐου.

    Το πρώτο θέμα θα είναι η εξασφάλιση της ομοφωνίας των υπουργών Οικονομικών ως προς την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων. Προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τόκους που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου βρίσκεται το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη ενίσχυση της οδηγίας και την επέκτασή της εφαρμογής της στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

    Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την πρωτοβουλία πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) , οι οποίες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), στο πρότυπο του αμερικανικού νόμου που επιτρέπει την εξασφάλιση πληροφοριών για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς , τις τοποθετήσεις και τα εισοδήματα όλων των αμερικανών φορολογουμένων στο εξωτερικό.

    [03] Σαρακατσάνικο κονάκι στη Μασσαλία

    Στο Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού, στη Μασσαλία της Γαλλίας, από τις 7 Ιουνίου και για τρία χρόνια θα αναδεικνύεται η πολιτισμική ταυτότητα των Σαρακατσαναίων, με όχημα ένα "κονάκι", μια παραδοσιακή καλύβα των νομάδων κτηνοτρόφων.

    Η όλη δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στο αντάμωμα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου, στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου. Στον χώρο, όπου τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται και έκθεση φωτογραφίας, βρέθηκανειδικοί επιστήμονες στην προσπάθειά τους να συλλέξουν στοιχεία για πρόγραμμα σχετικό με την ευρωπαϊκή κληρονομιά της αιγοπροβατοτροφίας και του ποιμενικού βίου κατά το παρελθόν. Οι επιστήμονες αναζητούσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα, για τους νομάδες και τις μετακινήσεις τους - τις διαδρομές που ακολουθούσαν από τα χειμαδιά στα βουνά.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Τάγκας, Γραμματέας της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, η συνεργασία με τους εκπροσώπους ενός Πανεπιστημίου κι ενός Ιδρύματος που συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος απέδωσε "καρπούς".

    Ο Γάλλος ερευνητής Eduard de Labrie, που συμμετείχε στο πρόγραμμα και ανέλαβε την οργάνωση των θεμάτων που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στο κατασκευαζόμενο Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού στη Μασσαλία, πρότεινε τους Σαρακατσαναίους ως εκφραστές της νομαδικής κτηνοτροφίας στην Ευρώπη.

    [04] Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου

    Η Κύπρος, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε χθες για βελτίωση του πλαισίου για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για να αποκαταστήσει το όνομά της, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

    Μετά την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει σχέδιο δράσης από την τρόικα και την Κύπρο για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν δέχθηκε επιθέσεις και «ούτε άκουσε κατά τη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup όλες εκείνες τις κατηγορίες που ξεστόμισαν παλαιότερα οι εταίροι μας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες».

    Ο υπουργός Οικονομικών που μιλούσε, από τις Βρυξέλλες, στο ΡΙΚ έκανε σαφές ότι το κλίμα χθες στη σύνοδο δεν ήταν επιθετικό και ότι κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σλοβακία αναφορικά με τις κατηγορίες έναντι της Κύπρου αντιμετωπίστηκαν με ευκολία, όπως και άλλες παρατηρήσεις που είχαν τεθεί.

    [05] Πολύνεκρο τροχαίο στη Ρωσία

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη σύγκρουση ενός μικρού λεωφορείου με φορτηγό στην περιοχή Πένζα του Βόλγα, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

    Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο οδηγός του λεωφορείου, στο οποίο επέβαιναν 18 επιβάτες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο συγκρούστηκε με το φορτηγό.

    Ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο επίσης ενεπλάκη στην τριπλή καραμπόλα.

    [06] Έφθασαν στο βόρειο Ιράκ οι πρώτοι αντάρτες του ΡΚΚ

    Μια πρώτη ομάδα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έφθασε σήμερα το πρωί στο Ιράκ μετά την αποχώρησή της από την Τουρκία. Δεκαπέντε μαχητές έφθασαν στην Χαρούρ, μια περιοχή της επαρχίας Ντοχούκ, κοντά στο όρος Μετίνα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

    Οι μαχητές του ΡΚΚ έφεραν όπλα Καλάζνικοφ και αντιαρματικές ρουκέτες (RPG) και είχαν σακίδια στους ώμους. Τους υποδέχτηκαν άλλα μέλη του ΡΚΚ που έχουν εγκατασταθεί στο ιρακινό έδαφος.

    Το ΡΚΚ που διεξάγει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα στην Τουρκία, ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι οι μαχητές του άρχισαν να αποχωρούν προς το Ιράκ, στο πλαίσιο μιας εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας με την Άγκυρα.

    [07] «Άριελ» δια χειρός Σύλβια Πλαθ

    Οι ποιητές που αυτοκτονούν ανεβάζουν αμέσως στα ύψη την πιθανότητα να κερδίσουν ένα μερίδιο υστεροφημίας πολύ μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο είναι σε θέση να διεκδικήσουν όσοι πεθαίνουν χωρίς τη θέλησή τους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει ισχυρή ποιητική ιδιοσυγκρασία και μεγάλο ταλέντο. Η Σύλβια Πλαθ τα είχε και τα δύο, αλλά επειδή όταν πέθανε ήταν μόνο 31 ετών, η τύχη του έργου της έμεινε στα χέρια ενός άλλου πολύ σημαντικού ποιητή του 20ου αιώνα: του Τεντ Χιουζ, που επιμελήθηκε όλες τις μεταθανάτιες εκδόσεις της, χτίζοντας βήμα προς βήμα την καλλιτεχνική της ταυτότητα.

    Η φροντίδα με την οποία περιέβαλε ο Χιουζ το έργο της Πλαθ ξεκίνησε από το βιβλίο «Άριελ», τα δακτυλόγραφα του οποίου βρέθηκαν πάνω στο γραφείο της αμέσως μετά την αυτοκτονία. Με το «Άριελ» η Πλαθ έμοιαζε να ξεκαθαρίζει ποικίλους λογαριασμούς: με την κατάθλιψη και την εγγενή της προδιάθεση για αυτοκτονία, με τον πατέρα της, με τους ανθρώπους του κοντινού της περιβάλλοντος και, πρωτίστως, με τον Τεντ Χιουζ. Ο Χιουζ δυσφορούσε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου της ζωής της με τον γάμο τους, έχοντας δημιουργήσει δεσμό με μια γυναίκα παραδειγματικής ομορφιάς, την Άσσια Ουέβιλ.

    Μια καινούργια έκδοση του «Άριελ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι σε μετάφραση Ελένης και Κατερίνας Ηλιοπούλου, επιτρέπει τώρα στο έργο της Πλαθ να ανασάνει με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Η νέα έκδοση, την οποία έχει επιμεληθεί η Φρίντα Χιουζ, η 54χρονη σήμερα κόρη της Πλαθ, περιλαμβάνει όλα τα ποιήματα του «Άριελ» (ο Χιουζ είχε φροντίσει να αφαιρέσει όσα νόμιζε πως είχαν πολύ προσωπικό χαρακτήρα, καταβαραθρώνοντας τον ίδιο και τον αδελφό του).

    [08] Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 35 χρόνια του με μία έκθεση

    Με μία πρωτότυπη έκθεση, οργανωμένη υποδειγματικά, το Μουσείο Μπενάκη ρίχνει στη μάχη της επιβίωσής του ένα δυνατό χαρτί, το Πωλητήριό του - το πρώτο πωλητήριο μουσείου στην Ελλάδα. Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει τα 35 χρόνια του, με την έκθεση που εγκαινιάζει στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, το Σάββατο 18 Μαϊου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.

    Κοσμήματα, κεντήματα, κεραμεικά, γλυπτά, υφάσματα, μπρούτζινα, χάρτινα, πλαστικά, κλωστές, μαργαριτάρια, εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο εμπνεύστηκαν οι εκατοντάδες σύγχρονοι καλλιτέχνες του πωλητηρίου όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετούνται για τις ανάγκες της έκθεσης και με χρωματική επισήμανση, μέσα στις βιτρίνες, ανάμεσα στους αναρίθμητους μουσειακούς θησαυρούς, από τους οποίους δόθηκε το έναυσμα για τη σύγχρονη δημιουργία.

    [09] Με τοξικά "δολώματα" δηλητηρίασαν σκύλους

    Νέα κρούσματα θανάτου σκύλων στην Πρέβεζα , στην Καστροσυκιά και τον Παντοκράτορα,από «δολώματα» με δηλητήριο, πιθανόν υδροκυάνιο, τις τελευταίες ημέρες, προστίθενται στον κατάλογο των ανάλογων περιστατικών τους 3 τελευταίους μήνες και προκαλούν προβληματισμό.

    Το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Παρέμβασης για τα Ζώα Πρέβεζας, Πέλλα Καλογήρου καταγγέλλει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι « λίγο έξω από το σπίτι της στην Καστροσυκιά , ασυνείδητοι τοποθέτησαν 3 δολώματα , με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μέσα λίγα δευτερόλεπτα ο σκύλος της μπροστά στα μάτια της» . Η κ. Καλογήρου η οποία είναι και αντιπρόσωπος, του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζωών για την Πρέβεζας, υποστηρίζει ,πως τα στοιχεία που περισυνέλεξε και η ιατρική γνωμάτευση που έχει από τον κτηνίατρο, αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τοξική ουσία είναι δηλητήριο άκρως τοξικό, πολύ πιθανόν υδροκυάνιο. Μάλιστα εντόπισε το ένα δόλωμα, το οποίο σήμερα θα αποστείλει για χημική ανάλυση.

    [10] Εξετάσεις σήμερα για τον Έισι Λο

    Στο τσάρτερ που μετέφερε την αποστολή του πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακού, από το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έβλεπε κανείς χαρούμενα πρόσωπα. Ένας μόνο από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, 100-88, στον τελικό της Ευρωλίγκας, δεν ήταν σε θέση να πανηγυρίσει και να απολαύσει τη στιγμή, όπως οι υπόλοιποι συμπαίκτες του.

    Ο Έισι Λο έδειχνε να υποφέρει καθισμένος στη θέση του με έντονους πόνους στο αριστερό αυτί. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού δέχτηκε χτύπημα προχθες κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά μέσα στο μεθύσι της επιτυχίας, η είδηση για τον τραυματισμό του πέρασε σε δεύτερη μοίρα.Σήμερα αναμένεται να εξετάσει ωριλά τον Λο για να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στο αυτί του.

    Οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν έχουν περιθώρια για ξεκούραση, καθώςσήμερα στις 18:00 έχει προγραμματιστεί προπόνηση στο ΣΕΦ, ενόψει των δύο αγώνων την ερχόμενη Πέμπτη και το Σάββατο, για την Α1. Η συμμετοχή του Είσι Λο στη σημερινήπροπόνηση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    [11] «Τέλος» ο Μαντσίνι από τη Μάντσεστερ Σίτι

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι, αποτελεί ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, καθώς η διοίκηση του αγγλικού συλλόγου, αποφάσισε και ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Ιταλός τεχνικός θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αποτυχημένη χρονιά των «Πολιτών», καθώς έχασαν το πρωτάθλημα από την «αιώνια αντίπαλο» Γιουνάιτεντ, ενώ ηττήθηκαν με 1-0 στον τελικό του κυπέλλου από την Γουίγκαν.

    «Παρά τις προσπάθειες όλων, ο σύλλογος δεν πέτυχε κανέναν στόχο του στην εφετινή περίοδο, εκτός από την συμμετοχή στο επόμενο τσάμπιονς λιγκ», αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 May 2013 - 8:30:25 UTC