Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές εκθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [02] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις το Πάσχα
  • [03] Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση
  • [04] Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία
  • [05] Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομή στη Συρία λένε αμερικανικά MME
  • [06] To Πάσχα στις Κυκλάδες
  • [07] Πειραματικό αεροσκάφος έσπασε το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης
  • [08] Δ.Κουτσούμπας: Δύσκολο να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση
  • [09] Γ. Μαυραγάνης: "Θέλουμε συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση"
  • [10] Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια
  • [11] Μπ. Ομπάμα: Δεν θα σταλούν εκ των προτέρων αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία

  • [01] Θετικές εκθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Βήματα προόδου στον φοροελεγκτικό μηχανισμό στην Ελλάδα εντοπίζει έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

    Συγκεκριμένα, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται έκθεση του ΔΝΤ στην οποία υπάρχουν θετικά σχόλια για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

    Η μελέτη έρχεται μετά τα εύσημα που απέδωσε η τρόικα κατά το EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, όχι μόνον για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και για την αποφασιστική αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

    Στην έκθεση γίνεται θετική αναφορά σε δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση ειδικής υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

    Πάντως, δεν απουσιάζουν και ορισμένες επισημάνσεις, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, ιδιαίτερα τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυτοαπασχολούμενους.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 για την Ελλάδα

    [02] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις το Πάσχα

    Aκινητοποιημένα θα είναι τα τρένα στο εθνικό δίκτυο αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

    Τα σωματεία των εργαζομένων σε προαστιακό και σιδηρόδρομο πραγματοποιούν στάση εργασίας το Μ. Σάββατο από 18:00 έως 24:00, την Κυριακή του Πάσχα 24ωρη απεργία και τη Δευτέρα του Πάσχα στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα 00:00 έως 12:00 το μεσημέρι.

    Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών. Κανονικά, όμως, τις ημέρες αυτές θα γίνονται τα δρομολόγια των τουριστικών και εκδρομικών αμαξοστοιχιών. Με προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα κινείται το μετρό, καθώς οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό και δεν θα συνεχίζουν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

    Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και όχι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και η κατάργηση της διπλής παρακράτησης του 25% των αποδοχών τους.

    [03] Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση

    Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Έθνος της Κυριακής.

    "Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς", δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι "οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα".

    [04] Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής μια σειρά νέων μέτρων λιτότητας για την μείωση των δημοσίων δαπανών με μόνιμο τρόπο, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι όροι που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.

    Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης εξήγγειλε κατά κύριο λόγο την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, καθώς κι ένα σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με την επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

    Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους λειτουργούς, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, επί συνόλου "κατά εκτιμήσεις" 700.000.

    «Τα μέτρα που ανακοινώνω αντιπροσωπεύουν, στον σύνολό τους, (εξοικονομήσεις) περίπου 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα ως το 2015», διευκρίνισε.

    Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της δεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ ως το 2016.

    [05] Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομή στη Συρία λένε αμερικανικά MME

    Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Συρία με στόχο να πλήξει κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είπε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και μετέδωσαν αργά χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ φέρεται να δήλωσε σε δημόσια παρέμβασή του ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία. "Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Συρία την χθεσινή νύχτα", δήλωσε ο Γκράχαμ σε δείπνο που διοργανωνόταν για τη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ενημέρωσης Politico.

    "Οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέτασαν εμπιστευτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το Ισραήλ πολύ πιθανώς πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την περίοδο από την Πέμπτη έως την Παρασκευή", μετέδωσε από την πλευρά του το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC που επικαλείται επίσης αμερικανούς αξιωματούχους, "ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση που έπληξε το εσωτερικό της Συρίας".

    Η ισραηλινή επίθεση δεν φέρεται ωστόσο να είχε στόχο εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χημικά όπλα, σύμφωνα με το CNN, που μετέδωσε επίσης ότι κατά την περίοδο στην οποία διεξήχθη η επιχείρηση, οι ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τον Λίβανο.

    Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι η επιδρομή είχε πιθανώς στόχο συστήματα εκτόξευσης χημικών όπλων.

    Σύμφωνα με το NBC, "ο βασικός στόχος του Ισραήλ ήταν ένα φορτίο με όπλα που προορίζονταν για τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

    Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Το εβραϊκό κράτος συχνά δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

    [06] To Πάσχα στις Κυκλάδες

    Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, στο γραφικότερο - για αρκετούς - νησιωτικό σύμπλεγμα των ελληνικών θαλασσών. Εκεί, όπου συνδυάζονται ο μπαρουτοπόλεμος της Μήλου με το βύθισμα του Επιταφίου στη θάλασσα, στην Τήνο, το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο με την αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο και τα χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό.

    Τα αμέτρητα, παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα μετατρέπουν τις Κυκλάδες σε ιδανικό προορισμό. Άλλωστε, οι γιορτές του Πάσχα αποτελούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα νησιά αρχίζουν να υποδέχονται τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, τους οποίους θέλουν να "καλοπιάσουν" όχι μόνο με τα γαλανά νερά των θαλασσών αλλά με τα ήθη, τα έθιμα και τις ντόπιες γεύσεις.

    Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και για μεγαλύτερο ακόμη χρονικό διάστημα σχεδιάζει την έκδοση ενός τουριστικού οδηγού, εκεί όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα νησιά και ως πασχαλινοί προορισμοί.

    Για το φετινό Πάσχα μας ξεναγεί στην Ίο και τη Φολέγανδρο. Οι δύο τόποι τα καλοκαίρια "σφύζουν" από ζωή, όμως ήδη από τις αρχές της άνοιξης έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν εξαιρετικούς προορισμούς.

    Στην Ίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, οι νέοι του νησιού παίζουν τις "μπάλες", ένα παιχνίδι με μικρές, σιδερένιες κόκκινες και πράσινες μπάλες. Κατά την περιφορά των Επιταφίων των δύο Ενοριών του νησιού τα εγκώμια ψάλλονται από χορωδίες γυναικών και κοριτσιών.

    Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Ιητών διοργανώνει γλέντι με αρνιά και κρασί, όπου όλοι - ντόπιοι κι επισκέπτες - είναι καλοδεχούμενοι, ενώ τη δεύτερη ημέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίου (Η Φοινίκη) αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο της Κούνιας. Νεαρά κορίτσια του νησιού, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στήνουν κούνιες στο κέντρο της Χώρας και τα παλικάρια τις κουνούν, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια αγάπης.

    Στη Φολέγανδρο, το Μεγάλο Σάββατο όλα τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για να δεχτούν την ευλογία της Παναγίας, της οποίας η περιφορά διαρκεί τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται στη Χώρα και τα στενά του Κάστρου, με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η εικόνα ευλογεί και τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και αργά το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

    [07] Πειραματικό αεροσκάφος έσπασε το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης

    Το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης κατάφερε να σπάσει ένα πειραματικό αμερικανικό σκάφος, φτάνοντας την ταχύτητα των Μαχ 5,1, σε μια πτήση που διήρκεσε περισσότερο από έξι λεπτά, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

    Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος X-51A Waverider απογειώθηκε την Τετάρτη από την αεροπορική βάση Έντουαρτζ και ταξίδεψε 230 ναυτικά μίλια (426 χιλιόμετρα) στη μεγαλύτερη υπερηχητική πτήση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί.

    Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων, το αεροσκάφος συνέχισε να αποστέλλει δεδομένα τηλεμετρίας, έως ότου έπεσε στη θάλασσα και καταστράφηκε, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο. Συνολικά, 370 δευτερόλεπτα συνεχούς αποστολής δεδομένων συγκέντρωσαν οι ερευνητές.

    «Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία», είπε ο Τσάρλι Μπρινκ, διευθυντής του προγράμματος. «Πιστεύω ότι όλα όσα μάθαμε από το X-51A Waverider θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και θα αποτελέσουν θεμέλιο για μια σειρά υπερηχητικών εφαρμογών».

    Το αεροσκάφος ήταν εφοδιασμένο με κινητήρες «scramjet», οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητες που έως τώρα μόνο οι πυραυλοκινητήρες είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Οι εν λόγω κινητήρες διαφέρουν από άλλους κυρίως επειδή χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες ως καύσιμο, το οποίο εγχύεται στους θαλάμους καύσης του «scramjet» και αναμειγνύεται με τον αέρα οπότε και προκαλείται ανάφλεξη.

    [08] Δ.Κουτσούμπας: Δύσκολο να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση

    Είναι δύσκολο μια τέτοια κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, εκτιμά ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη στον "Αγγελιοφόρο".

    Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο δημόσιο, ο κύριος Κουτσούμπας απαντά ότι "στόχος είναι το χτύπημα του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, η αντικατάσταση με νέους εργαζόμενους φτηνούς και μισοάνεργους" και χαρακτηρίζει "προπαγάνδα" την άποψη ότι για την "καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειες στο λαό φταίει το υπερτροφικό δημόσιο".

    [09] Γ. Μαυραγάνης: "Θέλουμε συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση"

    Την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τη θέσπιση Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προαναγγέλλει με συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής", ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης.

    Διευκρινίζει ότι στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και προσθέτει ότι με την καθιέωρηση του "περιουσιολογίου" θα υπάρχει σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων, που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους.

    Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών λέει ότι "πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρουμε τον συντελεστή στην εστίαση στο 13%", ώστε να δωθεί ώθηση σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.

    [10] Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια

    Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, απειλώντας χιλιάδες σπίτια. Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

    Περίπου 900 πυροσβέστες κατάφεραν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, να θέσουν υπό έλεγχο το 10 τοις εκατό της πύρινης λαίλαπας, η οποία μέχρι στιγμής έχει κάψει τουλάχιστον 10.000 στρέμματα δάσους.

    Αρκετά κτίρια και περίπου 15 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα τραυματισμοί. Τουλάχιστον 4.000 κατοικίες έχουν κριθεί ότι απειλούνται από τις φλόγες της φωτιάς και το ένα τέταρτο των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές έχουν απομακρυνθεί.

    Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών συνεργείων υπολογίζουν ότι η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέχρι τη Δευτέρα.

    [11] Μπ. Ομπάμα: Δεν θα σταλούν εκ των προτέρων αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν προβλέπει να στείλει εκ των προτέρων αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος, αν αποδειχτεί ότι το καθεστώς Ασαντ κατέφυγε στη χρήση χημικών όπλων.

    "Δεν εξετάζω την εκδοχή πως η αποστολή αμερικανών στρατιωτών στο συριακό έδαφος θα ωφελούσε τις ΗΠΑ και επίσης θα ωφελούσε τη Συρία", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του από την Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια στο Σαν Χοσέ, όπου πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος δέχεται πιέσεις να δράσει πιο αποφασιστικά στο θέμα της συριακής κρίσης από την περασμένη εβδομάδα που η κυβέρνησή του για πρώτη φορά έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ κάτι που αποτελεί "κόκκινη γραμμή" σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία άφησε ένα περιθώριο ελιγμών.

    "Γενικά δεν αποκλείω τίποτε ως αρχηγός του αμερικανικού στρατού γιατί οι συνθήκες αλλάζουν και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι έχω όλες τις εξουσίες των ΗΠΑ για να υποστηρίξω τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 May 2013 - 8:30:23 UTC