Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και από Πάσχα...καλοκαίρι
  • [02] Η Ευρώπη ανησυχεί τώρα για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές
  • [03] «Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση» ή όταν ο Καβάφης γνώρισε τον Φόρστερ
  • [04] Τι θα λέγατε για κέρδη 36 εκατ. δολαρίων με μόλις έξι μήνες δουλειάς;
  • [05] Η NASA θα πληρώσει "μεταφορικά" στους Ρώσους για τους αστροναύτες της
  • [06] Ελεύθερη η πώληση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις νέες από 15 ετών, στις ΗΠΑ
  • [07] Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε το Πακιστάν
  • [08] Στις 29 Μαϊου η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Έρογλου και Αναστασιάδη

  • [01] Και από Πάσχα...καλοκαίρι

    «Καλοκαιρινό» θα είναι το φετινό Πάσχα με ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και καλές θάλασσες.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, τόνισε πως οι αίθριες καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν στους κατοίκους σε όλα τα μέρη της Ελλάδας να απολαύσουν τις παραδόσεις αυτών των ημερών χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Όσοι, πάλι, θα ταξιδέψουν, ο καιρός θα είναι σύμμαχός τους. Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στους 28 και 30 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιαίτερα για την Κυριακή του Πάσχα, ο ουρανός θα συννεφιάσει μόνο σε ορεινές περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα, στην οροσειρά της Πίνδου και τη δυτική Μακεδονία,όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και αφού όμως, έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο του αρνιού.

    [02] Η Ευρώπη ανησυχεί τώρα για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές μετά την κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου στη συνοικία Σαβάρ της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες εργάτες σκοτώθηκαν, και τόνισε ότι εξετάζει λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του συστήματος εμπορικών προτιμήσεων της ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μπανγκλαντές και τα ενδύματα που κατασκευάζονταν στις βιοτεχνίες που υπήρχαν στο κτίριο το οποίο κατέρρευσε, προμήθευαν εταιρίες ένδυσης στην Ευρώπη και τον Καναδά.

    Εν τω μεταξύ, οαπολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση του κτιρίου αυξήθηκε σε 413, καθώς οι διασώστες ανέσυραν σήμερα και άλλα πτώματα από τα ερείπια.

    Τουλάχιστον 600 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι για όγδοη ημέρα μετά το δυστύχημα και πολλά πτώματα πιστεύεται ότι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια.

    [03] «Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση» ή όταν ο Καβάφης γνώρισε τον Φόρστερ

    Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά τίποτε δεν έμοιαζε ικανό να τους φέρει κοντά. Ο ένας ήταν νέος, έγραφε στα αγγλικά και διέθετε ήδη παγκόσμια φήμη ως μυθιστοριογράφος. Ο άλλος βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία, έγραφε στα ελληνικά και είχε αναγνωριστεί ως ποιητής μόνο από έναν μικρό κύκλο θαυμαστών και φίλων.

    Ο λόγος είναι για τον Ε. Μ. Φόρστερ και τον Κ. Π. Καβάφη, που παρά τις μεγάλες διαφορές στην ιδιοσυγκρασία, αλλά και τη γεωγραφική απόσταση η οποία τους χώριζε (ο Καβάφης δεν κουνήθηκε ποτέ από την Αλεξάνδρεια, ο Φόρστερ τριγύριζε μονίμως σε ολόκληρη την υδρόγειο), συνδέθηκαν με μια πολυετή φιλία: φιλία που αποτυπώθηκε στην αλληλογραφία τους, η οποία κράτησε από το 1917 μέχρι και το 1932, λίγο πριν από τον θάνατο του Καβάφη.

    Τα γράμματα που αντάλλαξαν ο Φόρστερ και ο Καβάφης επί δεκαπέντε χρόνια έγιναν τώρα βιβλίο και φιλοξενούνται σ' έναν ιδιαιτέρως φροντισμένο τόμο, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος υπό τον τίτλο «Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση». Η φιλολογική επιμέλεια είναι του Peter Jeffreys (προλογίζει ο Μανόλης Σαββίδης) και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού προέρχεται από το Αρχείο Καβάφη. Η ιδέα να γίνουν τα γράμματα βιβλίο χρονολογείται από το 1964, όταν ο νεαρός τότε φιλόλογος Γ. Π. Σαββίδης παρουσίασε στον Φόρστερ αντίγραφα των επιστολών του μαζί με τα προσχέδια των επιστολών του Καβάφη.

    [04] Τι θα λέγατε για κέρδη 36 εκατ. δολαρίων με μόλις έξι μήνες δουλειάς;

    Η γενική διευθύντρια της εταιρείας Yahoo, Μαρίσα Μέγιερ, εισέπραξε συνολική αμοιβή 36.600.000 δολαρίων το περασμένο έτος, έχοντας μόλις έξι μήνες στο τιμόνι της ηγετικής ομάδας της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδίκτυου.

    Σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ο μισθός της Μέγιερ ήταν "μόλις" 454.862 δολάρια στον οποίο συμπληρώθηκε το ποσό των 1,12 εκατομμυρίων δολαρίων από τα μπόνους απόδοσης και περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια από την κατανομή των μετοχών.

    Ο βασικός μισθός της Μέγιερ φέτος θα είναι ένα (1) εκατομμύριο δολάρια ενώ θα λάβει επίσης 2 εκατομμύρια δολάρια ετήσιο μπόνους (...)σε μετρητά, αν η Yahoo φτάσει συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο SEC.

    Από φέτος η Μέγιερ θα εισπράττει και παροχές «σε είδος» όπως και άλλα ανώτερα στελέχη της Yahoo. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι 20 ημέρες πληρωμένης ετήσιας άδειας.

    [05] Η NASA θα πληρώσει "μεταφορικά" στους Ρώσους για τους αστροναύτες της

    Η NASA υποχρεούται να καταβάλει 424 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, για τη μεταφορά των αστροναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω του διαστημοπλοίου Σογιούζ, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το κόστος της νέας σύμβασης με την οποία θα μεταφέρονται έξι αμερικανοί αστροναύτες στον ISS κατά το 2016 και τους πρώτους έξι μήνες του 2017, υπολογίζεται σε 70.600.000 δολάρια ανά αστροναύτη. Πρόκειται για μια τιμή αυξημένη κατά 5,6 εκατομμύρια ευρώ ανά άτομο σε σύγκριση με το τρέχον κόστος με το οποίο χρεώνουν οι ρώσοι τους αμερικανούς για τις διαστημικές αποστολές

    Ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, μέσω του προσωπικού του blog, κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι ανάγκασε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να υπογράψει τη νέα ακριβότερη σύμβαση με τη Μόσχα, μετά τη μη έγκριση του συνολικού προϋπολογισμού 821 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας και τη χρήση εναλλακτικής λύσης, για την αποστολή των αστροναυτών στο διάστημα.

    Το ρωσικό Soyuz είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο για τη μεταφορά αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά το τέλος των πτήσεων των διαστημικών λεωφορείων των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο του 2011.

    [06] Ελεύθερη η πώληση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις νέες από 15 ετών, στις ΗΠΑ

    Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίνει την διάθεση στην αγορά χωρίς συνταγογράφηση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις έφηβες από 15 ετών.

    Η έγκριση αυτή αναθεωρεί εν μέρει απόφαση της FDA το 2011 να απαγορεύσει την ελεύθερη πώληση του αντισυλληπτικού αυτού που ονομάζεται "Plan B One-Step" για όλα τα νέα κορίτσια χωρίς όριο ηλικίας.

    Η απαγόρευση αυτή ήρθη επίσης στις 5 Απριλίου από εφετείο της Νέας Υόρκης.

    Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφασή της δεν έχει σχέση με την απόφαση του εφέτη. Εξηγεί επίσης ότι η απόφασή της ανταποκρίνεται σε ένα τροποποιημένο αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά του χαπιού αυτού, που αποτελεί μια έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης, από την Teva Women's Health inc, θυγατρική της παρασκευάστριας εταιρίας Teva Pharmaceuticals Industries Ltd.

    [07] Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε το Πακιστάν

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Ο σεισμός που είχε βάθος μόνο 10 χλμ. σημειώθηκε στις 9:57' ώρα Ελλάδος περίπου 140 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Σιαλκότ του Πακιστάν, σύμφωνα με το USGS. Οι ισχυροί επιφανειακοί σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

    Τον περασμένο μήνα ισχυρός σεισμός το επίκεντρο του οποίου ήταν στο Ιράν, συγκλόνισε το Πακιστάν όπου 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν.

    [08] Στις 29 Μαϊου η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Έρογλου και Αναστασιάδη

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανακοίνωσε ότι το κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον Νίκο Αναστασιάδη θα γίνει στις 29 Μαϊου. Είπε ότι σε αυτή τη συνάντηση οι δυο ηγέτες θα συμφωνήσουν πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ο ίδιος θα θέσει τις απόψεις του για χρονοδιαγράμματα.

    Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επαναλάβει το αίτημά της για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.

    Ο Ντερβίς 'Ερογλου ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ του έδωσε σημαντικές πληροφορίες μετά τις επισκέψεις του σε Αθήνα και 'Αγκυρα.

    Η προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς, είπε, είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, απειλώντας ουσιαστικά πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, όπως είπε, οι οποίες θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 May 2013 - 8:30:22 UTC