Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα μέσα του 2014, αναμένει ο Γ. Προβόπουλος
  • [02] Είκοσι μία ελιές στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη
  • [03] Στον ανακριτή απολογείται ο προέδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος
  • [04] Επιδημία καρκίνου απειλεί τη Λατινική Αμερική!
  • [05] Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης για τον ΟΚΑΝΑ, η Φ. Σκοπούλη
  • [06] Ο Καπρίλες θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα
  • [07] "Το Facebook φταίει για το 1/3 των διαζυγίων στο Ιράν"
  • [08] Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ενόπλων εναντίον δημάρχου στις Φιλιππίνες
  • [09] Η «Κίτρινη κορδέλα» για την κόλαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ

  • [01] Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα μέσα του 2014, αναμένει ο Γ. Προβόπουλος

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να αγοράσει ομόλογα μέσω του προγράμματός της για αγορά ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΕΚΤ Γιώργος Προβόπουλος.

    Το πρόγραμμα, με την ονομασία Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions, OMT), πιστώνεται ότι ηρέμησε τους φόβους της αγοράς για διάλυση της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ το παρουσίασε το Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής.

    "Δεδομένου ότι τους τελευταίους λίγους μήνες είχαμε ένα είδος σταθεροποίησης, εξομάλυνσης, ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ", δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

    "Το OMT προσέφερε τεράστια βοήθεια. Είναι καλό το ότι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ' αυτό, για την περίπτωση που θα χρειαζόταν".

    Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε επίσης πως η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει στα μέσα της ερχόμενης χρονιάς ή συντομότερα.

    [02] Είκοσι μία ελιές στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη

    Είκοσι μία ελιές στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών της Α' Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο στις 13 Απριλίου 2003 επιστρέφοντας στα σπίτια τους μετά από τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα, φυτεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο του αθλητικού κέντρου "Δ.Βικέλας" στο δήμο της Βέροιας.

    Η συμβολική δενδροφύτευση έγινε από μαθητές της Β' τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου με πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας και συγκεκριμένα των αντιδημαρχιών Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Παιδείας.

    "Η συμβολική κίνηση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τα 21 αγγελούδια του λυκείου Μακροχωρίου που χάθηκαν στο ατύχημα των Τεμπών πριν 10 χρόνια. Οι ελιές θα βρίσκονται εδώ αιώνια για να μας θυμίζουν την τραγική αυτή απώλεια αλλά και την αξία της ανθρώπινης ζωής", δήλωσε η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους μαθητές.

    Μάλιστα, τους ζήτησε να ονομάσουν τα δέντρα, να τα προσέχουν και να τα βάλουν στη ζωή τους, καθώς βλέποντας τις ελιές να μεγαλώνουν θα νιώθουν πως κάπου ανάμεσα τους βρίσκονται και τα 21 αδικοχαμένα παιδιά.

    [03] Στον ανακριτή απολογείται ο προέδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος

    Ενώπιον του ανακριτή που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς έχει κληθεί σε απολογία ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, κατηγορούμενος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

    Η υπόθεση αφορά χρηματικά ποσά που έλαβε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ, τα οποία σύμφωνα με πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, δεν δαπανήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.

    Για την ίδια υπόθεση έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος και ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

    [04] Επιδημία καρκίνου απειλεί τη Λατινική Αμερική!

    Η Λατινική Αμερική θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιδημία καρκίνου εκτός αν οι κυβερνήσεις της αντιδράσουν γρήγορα και βελτιώσουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους, αλλά και τη φροντίδα των φτωχών, επισημαίνουν επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet Oncology.

    Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη της Ομάδας Συνεργασίας για την Ογκολογία στη Λατινική Αμερική στο Σάο Πάολο, 13 θάνατοι καταγράφονται γιακάθε κρούσμα καρκίνου στην περιοχή αυτή έναντι 13 θανάτων σε 37 κρούσματα στις ΗΠΑ και 13 στα 30 στην Ευρώπη.

    Ο βασικός λόγος αυτής της διαφοράς είναι η πολύ καθυστερημένη διάγνωση, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

    "Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι το 2030, 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου θα διαγνωστούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και θα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατο από καρκίνο", τονίζεται στην έρευνα.

    Σήμερα, οι ζημιές από την ασθένεια υπολογίζονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο στην περιοχή, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου κόστους των θεραπειών, αλλά από τις συνέπειες των πρόωρων θανάτων στην οικονομία.

    [05] Αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης για τον ΟΚΑΝΑ, η Φ. Σκοπούλη

    Το θέμα του ΟΚΑΝΑ συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατήγγειλε ότι δημιούργησε μείζον πρόβλημα η απόφαση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ακυρώσουν αναδρομικά αμοιβές-αποδοχές που είχαν καταβληθεί νόμιμα στη βάση της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμβάσεων που είχαν υπογράψει εργαζόμενοι με τη διοίκηση του Οργανισμού. Η βουλευτής έσπευσε να επισημάνει ότι από τις 19 Μαρτίου οι 650 εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ προχώρησαν στην κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά κρατούν ανοιχτά τα προγράμματα. Όπως είπε η βουλευτής, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους έως 50% αν και εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ουσιών.

    «Είναι πράγματι σκληρό να ζητάμε λεφτά από τους εργαζόμενους. Θεωρώ όμως ότι θα βρεθεί λύση με τρόπο όμως που θα συμβάλουν και εκείνοι στις αποφάσεις χωρίς να επωμίζονται όλο το βάρος», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων αρχών διότι αυτά που προτείνουν δεν είναι παντελώς αβάσιμα.

    «Πολλές φορές όταν διαχειριζόμαστε χρήματα νομίζουμε ότι μπορούμε να τα μοιράζουμε. Δεν λέω ότι αυτό έχει γίνει αλλά έχω κάποιες υποψίες», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας για τον ΟΚΑΝΑ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τις εφημερίες στον ΟΚΑΝΑ στη βάση της εισήγησης που υπεβλήθη στο υπουργείο διότι σε μια δομή χρονίων παθήσεων προτείνεται στο υπουργείο να συμφωνήσει ότι το 100% των γιατρών πρέπει να πάρει εφημερίες, την ίδια ώρα που προτείνεται να πάρει εφημερίες το 50% των νοσηλευτών και μόλις το 20% των υπολοίπων θεραπευτών.

    [06] Ο Καπρίλες θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα

    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 14ης Απριλίου, στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο Νίκολας Μαντούρο, με μικρή διαφορά.

    "Το επόμενο βήμα είναι η αμφισβήτηση. Θα αμφισβητήσουμε τις εκλογές με όλες τις βάσιμες αποδείξεις, με όλα τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας", δήλωσε σε μια συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ο Καπρίλες που κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι "έκλεψε" την προεδρική εκλογή.

    Τόνισε ακόμη ότι η διαδικασία αυτή πιθανώς να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

    [07] "Το Facebook φταίει για το 1/3 των διαζυγίων στο Ιράν"

    Το Facebook ευθύνεται για το ένα τρίτο των διαζυγίων στο Ιράν, υποστηρίζει η υπηρεσία δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα αυτή.

    Ο Αλί Μπαλί, εκπρόσωπος της ιρανικής αστυνομίας του Διαδικτύου, δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα YJC ότι αυτός ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης είναι "το πιο επικίνδυνο και απεχθές κατασκοπευτικό εργαλείο" που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στις ισλαμικές χώρες.

    Το Facebook και πάνω από 5 εκατομμύρια ιστοσελίδες θεωρούνται ανήθικου περιεχομένου και μπλοκάρονται από τις ιρανικές αρχές, ωστόσο οι Ιρανοί χρησιμοποιούν διαμεσολαβητές ελεύθερης πρόσβασης και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για ν΄αποφύγουν τη διαδικτυακή λογοκρισία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στη χώρα. Το Ιράν έχει πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 60% και πλέον είναι κάτω των 30 ετών.

    [08] Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ενόπλων εναντίον δημάρχου στις Φιλιππίνες

    'Ενοπλοι στις Φιλιππίνες άνοιξαν πυρ εναντίον δημάρχου σε συγκέντρωση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους και την κόρη του, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ο Αμπντούλ Μαλίκ Μαναμπαράν, δήμαρχος της Νουνουνγκάν, αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση σε ένα χωριό αργά χθες όταν ένοπλοι επετέθησαν στη συνοδεία του. Ο ίδιος τραυματίσθηκε. Ο Μαναμπαράν είναι μέλος κόμματος συμμάχου του κυβερνώντος συνασπισμού.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση αυτή ήταν η πιο αιματηρή που σημειώνεται στη χώρα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 13ης Μαΐου.

    [09] Η «Κίτρινη κορδέλα» για την κόλαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ

    Δέκα ακριβώς χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ένας νεαρός Αμερικανός συγγραφέας έρχεται να αποκαλύψει, χωρίς να πέσει ούτε μία φορά στην παγίδα της καταγγελίας και της πολιτικολογίας, την καθημερινή κόλαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις εκατόμβες των νεκρών τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά. Γεννημένος το 1980 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, ο Κέβιν Πάουερς κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πολέμησε στο Ιράκ από το 2004 ώς το 2005 με την ειδικότητα του πυροβολητή.

    Η σκληρή εμπειρία του πολέμου τον οδήγησε γρήγορα στη λογοτεχνία και στο πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην Αμερική, υπό τον τίτλο «Κίτρινη κορδέλα», κερδίζοντας αμέσως τόσο τους αναγνώστες όσο και την κριτική. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με σαφώς αυτοβιογραφική βάση και πυκνούς λυρικούς τόνους, που χρωματίζουν αμέσως με εξαιρετική ζωηράδα την αντίθεση ανάμεσα στον σπαραγμένο εσωτερικό κόσμο του ήρωα και τη φονική πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος κάθε ώρα και κάθε λεπτό της ημέρας.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κίτρινη κορδέλα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά (εκδόσεις Μεταίχμιο), αναλαμβάνουν ο Μπαρτ και ο Μερφ. Η διμοιρία τους βρίσκεται στην Ταλ Αφάρ και μπλέκεται από την πρώτη στιγμή σε εξοντωτικές μάχες. Οι νεκροί σχηματίζουν σωρούς τόσο στο ιρακινό όσο και στο αμερικανικό στρατόπεδο και οι σχεδόν αμούστακοι ήρωες (ο Μπαρτ είναι είκοσι ενός ετών και ο Μερφ δεκαεννιά) νιώθουν να χάνουν βαθμιαία όλες τις ψυχικές και τις σωματικές τους δυνάμεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 April 2013 - 10:30:22 UTC