Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η απαγωγή των δύο Σύρων θρησκευτικών ηγετών, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
  • [02] Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
  • [03] Το «Requiem» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο τη Μεγ. Τρίτη
  • [04] Αφιέρωμα στον Άντι Γουόρχολ και την εποχή του
  • [05] Εξίσου επικίνδυνα τα ηχητικά μηνύματα με τα γραπτά την ώρα της οδήγησης
  • [06] Εκλογικές συμμαχίες στην Αλβανία
  • [07] Μισή χιλιετία Ελληνισμού στη Νάπολη
  • [08] Αδιέξοδο το πρόγραμμα στην Κύπρο, συμφώνησαν Αλ. Τσίπρας και 'Αντρος Κυπριανού
  • [09] Η πώληση χρυσού «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για την Κύπρο
  • [10] Έρευνα για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στη Λιβύη

  • [01] Η απαγωγή των δύο Σύρων θρησκευτικών ηγετών, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    Η απαγωγή των δύο θρησκευτικών ηγετών στο Χαλέπι θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλες.

    Στις εργασίες της Συνόδου μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι: «Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι.

    Σήμερα θα μιλήσουμε για αυτή τη δραματική εξέλιξη, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στη Συρία. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».

    [02] Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

    Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ. ευρώ, ενέκρινε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση μεσοπρόθεσμα.

    «Καταβάλλεται -είπε ο κ. Σάλλας- μία μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Γι΄ αυτό άλλωστε καλούμε Έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται πάντα να προσβλέπουμε στο μέλλον και να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία», επισήμανε.

    [03] Το «Requiem» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο τη Μεγ. Τρίτη

    Ακολουθώντας το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Θείου Πάθους, το Μέγαρο και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν μια μοναδική πασχαλινή συναυλία με το «Requiem» (Ακολουθία εις κεκοιμημένους) του Μίκη Θεοδωράκη για σολίστ, μικτή και παιδική χορωδία και ορχήστρα.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στη συμφωνική μουσική του Θεοδωράκη και θα φιλοξενηθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

    Περίπου 40 χρόνια χωρίζουν την πρώτη απόπειρα σύνθεσης θρησκευτικής μουσικής («Κασσιανή», 1942) του Μίκη Θεοδωράκη από το «Requiem» (1984), το οποίο είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943).

    Το έργο, που φέρει παρενθετικά τον τίτλο "Ακολουθία εις κεκοιμημένους" για σολίστ, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα, αποτελεί έναν μουσικό «φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεότερης ιστορίας μας», όπως αναφέρει ο συνθέτης σε επεξηγηματικό σημείωμά του για την ανατύπωση της παρτιτούρας του «Requiem» από τις Εκδόσεις Ρωμανός, το 1987.

    [04] Αφιέρωμα στον Άντι Γουόρχολ και την εποχή του

    Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον 'Αντι Γουόρχολ και στην εποχή του, με 23 ταινίες και σπάνια ντοκιμαντέρ, προβάλλεται από τις 9 έως 19 Μαϊου στον κινηματογράφο Τριανόν.

    Τη δε προβολή τεσσάρων βουβών πειραματικών ταινιών του πάπα της ποπ αρτ, θα «ντύσουν» με μουσικές περφόρμανς τους οι ION, The Boy, Adolf Plays The Jazz και Μιχάλης Δέλτας.

    Τίτλος του αφιερώματος «Εργοστάσιο προφητικών εικόνων», που παραπέμπει στο στούντιο του Γουόρχολ, ένα παλιό νεοϋορκέζικο εργοστάσιο (Factory), κι έμεινε στην ιστορία ως Silver Factory, επειδή οι εσωτερικοί του χώροι ήσαν καλυμμένοι με αλουμινόχαρτο και βαμμένοι σε ασημί χρώμα.

    [05] Εξίσου επικίνδυνα τα ηχητικά μηνύματα με τα γραπτά την ώρα της οδήγησης

    Η αποστολή ηχητικών μηνυμάτων αντί γραπτών από το κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς και τα δύο επηρεάζουν τα αντανακλαστικά τουοδηγού, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μεταφορών του πανεπιστημίου A&M του Τέξας, είναι η πρώτη που επιχειρεί σύγκριση ανάμεσα στα γραπτά μηνύματα και στα φωνητικά την ώρα της οδήγησης.

    "Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί χρειάζονταν σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να αντιδράσουν σε σχέση με όταν δεν έστελναν μήνυμα", δήλωσε στο Ρόιτερς η επικεφαλής της έρευνας Κριστίν Γιάγκερ.

    "Επίσης μειώθηκε η οπτική επαφή τους με τον δρόμο, ανεξάρτητα με το ποιά μέθοδος (αποστολής μηνυμάτων) χρησιμοποιήθηκε".

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Εκλογικές συμμαχίες στην Αλβανία

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με άλλα 42 κόμματα που θα αποτελέσουν τον συνασπισμό με την ονομασία "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία".

    Στο μεταξύ, σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταχώρηση των συνασπισμών από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου.

    Το όνομα του νέου συνασπισμού ανακοίνωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Βαγγέλη Ντούλε, πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρώπινον Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Ντούλε, ο Έντι Ράμα υπέγραψε στην πόλη Σκόρδα, παρουσία ξένων ηγετών Σοσιαλιστικών κομμάτων - μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - τη συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα.

    Τα τρία αυτά κόμματα (Σοσιαλιστικό, Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης και ΚΕΑΔ) αποτελούν τον πυρήνα του κεντροαριστερού συνασπισμού στην Αλβανία.

    [07] Μισή χιλιετία Ελληνισμού στη Νάπολη

    Τη μισή χιλιετία ζωής και δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή καταγράφει το βιβλίο "Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα", ("I greci di Napoli e del Meridione d' Italia dal XV al XX secolo") του καθηγητή του πανεπιστημίου Καλαβρίας Ιωάννη Κορίνθιου.

    Το βιβλίο, καρπός έρευνας 30 χρόνων στο αρχείο της Αδελφότητας των Ελλήνων στη Νάπολη και σε άλλες ιταλικές και ελληνικές πηγές, καλύπτει "ιστοριογραφικό κενό", όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ίδιος ο κ. Κορίνθιος.

    Το μνημειώδες, 800 σελίδων βιβλίο, κυκλοφόρησε στα ιταλικά από τον οίκο της Σαρδηνίας AM&D Edizioni και γίνονται προσπάθειες να εκδοθεί στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον ομογενείς από την Αμερική.

    Σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τη διετία 1532-1534, 8.000 Έλληνες εκκένωσαν τις εστίες τους στη Μεθώνη και την Κορώνη μετά την είσοδο των Τούρκων και από αυτούς οι 5.000 εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη.

    "Ο υπόδουλος Ελληνισμός και ο απόδημος δεν ήταν στεγανά, ήταν συγκοινωνούντα δοχεία" τόνισε ο κ. Κορίνθιος. Στην Τουρκοκρατία, οι εστίες της διασποράς υπέθαλπαν τα εθνεργετικά σχέδια στην Ήπειρο και τον Μοριά, όπου υπήρχε διαρκής επαναστατικός οργασμός, γιατί εκεί η γεωγραφία δυσχέραινε την καταστολή των εξεγέρσεων. Πολλοί Έλληνες της Νάπολης ενέχονταν στις κινήσεις του κατασκοπευτικού δικτύου των Ισπανών, οι οποίοι ανέπτυσσαν αντιτουρκική δράση.

    Από το 1735,το Βασίλειο της Νάπολης αποφάσισε τη στρατολογία μισθοφόρων από την Βόρεια Ελλάδα με τους οποίους ο βασιλιάς Κάρλος των Βουρβώνων συγκρότησε ένα Βασιλικό Μακεδονικό Σύνταγμα (Reggimento Real Macedone), υπό τις διαταγές του Κεφαλλονίτη κόντε Γεωργίου Χωραφά και στη συνέχεια του Βορειοηπειρώτη Στρατή Γκίκα. Το Σύνταγμα αυτό παρέμεινε στην υπηρεσία των Βουρβώνων μέχρι το 1820.

    Μετά το 1750, στη Νάπολη, στη Ρωσία και στην Ευρώπη άρχισε να επικρατεί μια πεφωτισμένη αντίληψη, το περιρρέον κλίμα ήταν φιλελληνικό, ενώ οι νίκες της Ρωσίδας αυτοκράτορας Αικατερίνης στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774), γέννησε πολλές προσδοκίες στους σκλαβωμένους λαούς στα Βαλκάνια και στον ελληνικό χώρο.

    Στην ελληνική εκκλησία της Νάπολης των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προσεύχονταν τότε για να δρέψει η Αικατερίνη με τα σταυροφόρα στρατεύματα της νίκες και τρόπαια "κατά των μισόχριστων Αγαρηνών έως ένδον της Αυλής της του Θεού Σοφίας".

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κορίνθιος, Έλληνες της Νάπολης υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας και πολέμησαν στην επανάσταση του 1821. Τον Απρίλιο του 1897 έγινε στο βασιλικό θέατρο Σαν Κάρλο, μεγάλη εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της Επανάστασης της Κρήτης.

    Όταν επικράτησε στην Ιταλία φασιστικό καθεστώς, οι Έλληνες της Νάπολης έστελναν τα παιδιά τους στην Ελλάδα να σπουδάσουν στα ελληνικά σχολεία για να διατηρηθεί η γλώσσα και να μην "ιταλοποποιηθούν". Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η περιουσία των Ελλήνων της Νάπολης κατασχέθηκε, ενώ τους εκτόπισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    [08] Αδιέξοδο το πρόγραμμα στην Κύπρο, συμφώνησαν Αλ. Τσίπρας και 'Αντρος Κυπριανού

    Την κοινή πεποίθησή τους ότι είναι αδιέξοδο το σκληρό πρόγραμμα που προσπαθούν να επιβάλουν στην Κύπρο, με μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ?Αντρος Κυπριανού στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή, η οποία διήρκησε μια ώρα.

    Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι το κόμμα του θα σταθεί αλληλέγγυο και θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλει η Κύπρος για να βγει από την κρίση και από το σκληρό πρόγραμμα που τής επιβάλλεται.

    «Σήμερα είναι και για την Ελλάδα μαύρη επέτειος της υπογραφής του μνημονίου. Πεποίθησή μας είναι ότι κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του. Κοινή μας, επίσης, πεποίθηση είναι ότι οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να σπάσουν τα δεσμά να ξεφύγουν από τους διαρκείς εκβιασμούς και να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας, για να συμπορευτούμε με τους λαούς της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού νότου ελπίζοντας σε μια νέα προοπτική».

    Από την πλευρά του, ο 'Αντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη άλλων επιλογών που πρέπει να βρει η Κύπρος για να ξεφύγει, όπως είπε, από τις αδιέξοδες πολιτικές που προσπαθούν να τής επιβάλουν.

    «Εμείς στη Κύπρο γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης, καθοδηγούμενο από την Γερμανία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών. Είναι πολιτικές αδιέξοδοι. Η σκληρότητα των μέτρων σε βάρος της Κύπρου μας υποχρεώνει να σκεφτούμε άλλες επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και επισήμανε: «καμιά επιλογή δεν θα είναι οδυνηρότατη και δεν θα έχει ρίσκα. Αυτό όμως που μετράει είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του λαού».

    [09] Η πώληση χρυσού «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για την Κύπρο

    Η Κύπρος δεν δίνει προτεραιότητα στην πώληση ενός μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει, στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της, καθώς ακόμα συνεχίζει να εξερευνά όλες τις δυνατές επιλογές ώστε να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί από τους εταίρους της, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως αναμένει οι περιορισμοί στις κινήσεις συναλλάγματος που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες της μετά τη συμφωνία με την Τρόικα τον περασμένο μήνα κι οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος για 15 ημέρες, πρόκειται να αρθούν «μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες».

    Ερωτηθείς εάν αυτά τα μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να ισχύουν για δύο ή ακόμη και για έξι μήνες, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε πως «οπωσδήποτε (δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί) για έξι μήνες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο σύντομα».

    [10] Έρευνα για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στη Λιβύη

    Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη, ενώ μια ειδική ομάδα της γαλλικής χωροφυλακής εστάλη εκεί, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο δίκτυο BFM-TV.

    "Αποφασίσαμε να αποστείλουμε μια ομάδα της GIGN (Ομάδας Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής) εκεί και επίσης να ενισχύσουμε όλη την ζώνη λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας", σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες του γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Τρίπολη και του γαλλικού σχολείου ανεστάλησαν.

    Δύο Γάλλοι φρουροί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα. "Ο ένας από αυτούς έχει τραυματιστεί σοβαρά και αναμένεται να χειρουργηθεί εκεί", πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για Τρίπολη.

    "Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά μια σφαγή. Σε μερικά μόνον λεπτά: αν το προσωπικό ήταν εκεί, θα ήταν ένα τρομερό δράμα", συνέχισε ο Φαμπιούς.

    "Η επίθεση αυτή έγινε για να έχει θύματα. Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι "ήταν μια επίθεση που είχε στόχο όχι μόνον τη Γαλλία, αλλά το σύνολο των χωρών που αγωνίζονται κατά των τρομοκρατικών ομάδων".

    Ο Φαμπιούς σημείωσε ότι αναχωρεί "αμέσως" για Τρίπολη και ότι μόλις φτάσει θα πάει να δει τους τραυματισμένους φρουρούς, προτού έχει μια σύνοδο εργασίας με τις λιβυκές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν επίσης έρευνα μετά την επίθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 April 2013 - 12:30:23 UTC