Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις από την επίθεση σε μετανάστες στη Μανωλάδα
  • [02] "H Δύση θα πληρώσει ακριβά την υποστήριξή της στην Αλ-Κάιντα"
  • [03] Δύο άντρες θεωρούνται "πιθανοί ύποπτοι" για την διπλή επίθεση στη Βοστόνη
  • [04] Η Β. Κορέα θέτει όρους για να αποσοβηθεί η κρίση
  • [05] Συνεχώς αυξανόμενο το κόστος της οστεοπόρωσης στην Ευρώπη
  • [06] «Οδηγός χρήσης του Σύμπαντος»
  • [07] Ανοιχτή η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • [08] Ιστορικός τόπος κηρύσσονται τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη
  • [09] Στάσιμο το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων με καλή υγεία

  • [01] Αντιδράσεις από την επίθεση σε μετανάστες στη Μανωλάδα

    «Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα».

    Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή».

    Το ΚΚΕσε ανακοίνωσή τουκαταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, «από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση», επισημαίνοντας, επιπλέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

    [02] "H Δύση θα πληρώσει ακριβά την υποστήριξή της στην Αλ-Κάιντα"

    Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δήλωσε χθες ότι οι Δυτικοί παίζουν με τη φωτιά χρηματοδοτώντας, όπως είπε, την Αλ-Κάιντα και άφησε να εννοηθεί ότι υπολογίζει να παραμείνει στην εξουσία ως το 2014 και ακόμα περισσότερο.

    Σε συνέντευξη μιας ώρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, στην οποία εμφανίστηκε ήρεμος, ο ¶σαντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη χώρα του μπορεί να επεκταθεί στη γειτονική Ιορδανία, την οποία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει αντάρτες και ότι διευκολύνει την είσοδο "χιλιάδων" από αυτούς στη Συρία.

    "Η φωτιά δε θα σταματήσει στα σύνορά μας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ιορδανία είναι και αυτή εκτεθειμένη (στην κρίση) όπως η Συρία", δήλωσε, ενώ στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός 'Αμυνας Τσακ Χάγκελ ανακοίνωνε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ιορδανία, η οποία θα ξεπεράσει τους 200 άνδρες.

    "Η Δύση έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το γεγονός ότι χρηματοδότησε στις αρχές της την Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν. Σήμερα κάνει το ίδιο στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού και θα το πληρώσει ακριβά στην καρδιά της Ευρώπης και στις ΗΠΑ", προειδοποίησε ο 'Ασαντ.

    Ο 'Ασαντ αναφερόταν στη βοήθεια που είχε χορηγήσει η Ουάσινγκτον στη δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν, στους μουτζαχεντίν που μάχονταν κατά της σοβιετικής κατοχής, αναμεσά τους και μέλη της Αλ-Κάιντα.

    "Η Δύση δε γνωρίζει ότι η τρομοκρατία αυτή θα στραφεί εναντίον της. Πολεμούν την Αλ-Κάιντα στο Μαλί και την υποστηρίζουν στη Συρία. Είναι μια πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών", πρόσθεσε αναφερόμενος στη γαλλική επέμβαση στην αφρικανική χώρα.

    Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αρνούνται να προμηθεύσουν τους αντάρτες με όπλα, υποστηρίζοντας ότι αυτά μπορεί να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.

    'Ομως, ο 'Ασαντ τόνισε στη συνέντευξή του ότι "δεν υπάρχει μετριοπαθής τρομοκρατία", απορρίπτοντας κάθε διάκριση ανάμεσα στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οργανώσεων όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το οποίο πρόσφατα ορκίστηκε πίστη στην Αλ-Κάιντα.

    "Η Αλ-Κάιντα κυριαρχεί (στην εξέγερση) στη Συρία", υποστήριξε.

    Ο 'Ασαντ υπογράμμισε εξάλλου ότι ενδεχόμενη ήττα του καθεστώτος του από τους αντάρτες, τούς οποίους όπως πάντα χαρακτήρισε "τρομοκράτες", οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, θα σημάνει "το τέλος της Συρίας".

    "Δεν έχουμε άλλες επιλογές από τη νίκη, γιατί εάν δε νικήσουμε, αυτό θα είναι το τέλος της Συρίας", υποστήριξε.

    [03] Δύο άντρες θεωρούνται "πιθανοί ύποπτοι" για την διπλή επίθεση στη Βοστόνη

    Ερευνητές υπέδειξαν δύο άντρες που εμφανίζονται σε εικόνες βίντεο κοντά στην γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης ως "πιθανούς υπόπτους" για την διπλή βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό 180, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

    Το βίντεο εξετάζεται από την αστυνομία και το FBI σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν οι άντρες αυτοί, τους οποίους οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν ως "μεγάλου ενδιαφέροντος".

    Ο ένας από αυτούς εμφανίζεται με ένα μαύρο σακίδιο. Αξιωματούχος του FBI είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι αρχές πιστεύουν ότι οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε μαύρα νάιλον σακίδια ή τσάντες.

    Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως οι δύο άντρες δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί και πως οι φωτογραφίες τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για να μην παρεμποδιστούν οι έρευνες.

    Χθες Τετάρτη, επίσημες πηγές ανακοίνωσαν πως έχουν στην διάθεση τους εικόνες ενός υπόπτου, ο οποίος κρατά σακίδιο και φορά άσπρο καπέλο του μπέιζμπολ. Η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαίωσε την είδηση αυτή, αλλά τόνισε πως ο άνθρωπος αυτός δεν έχει αναγνωριστεί και φυσικά δεν έχει συλληφθεί.

    Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ δήλωσε πως οι έρευνες προχωρούν και "κάθε ώρα" βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση της υπόθεσης, όμως έκανε έκκληση για υπομονή ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν την δουλειά τους. "Όταν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα θα μας το πουν", είπε χαρακτηριστικά στο CNN.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα στην Βοστόνη, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ για να παραβρεθούν σε τελετή για τα θύματα των επιθέσεων.

    Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τις βόμβες που εξερράγησαν με διαφορά 12 δευτερολέπτων. Η πρώτη βόμβα ήταν τοποθετημένη σε χύτρα ταχύτητας χωρητικότητας έξι λίτρων και η δεύτερη σε μεταλλικό σκεύος ή κουτί.

    Ανάμεσα στα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο των εκρήξεων ήταν κομμάτια κάρτας κυκλώματος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των μηχανισμών. Το FBI δεν έχει επιβεβαιώσει αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι χρονοδιακόπτης για τις βόμβες.

    Προς το παρόν, δεν έχει καταστεί σαφές αν η διπλή επίθεση είναι μια ενέργεια εσωτερικής ή ξένης τρομοκρατίας.

    [04] Η Β. Κορέα θέτει όρους για να αποσοβηθεί η κρίση

    Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας απαρίθμησε τις προϋποθέσεις που θέτει, για την επανέναρξη του διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εθνικής ¶μυνας, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η νότια μαριονέτα τους ( Νότια Κορέα) έχουν την παραμικρή επιθυμία να αποφευχθεί το βαρύ πλήγμα του στρατού και του λαού μας ... και θέλουν πραγματικά το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουν την αποφασιστική πρόταση », αναφέρει η Επιτροπή Εθνικής ¶μυνας της Βόρειας Κορέας σε σχετική ανακοίνωση της.

    Στις προϋποθέσεις που έθεσε το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, σε μια κίνηση που πιθανώς να είναι σήμα προσέγγισης με τη Δύση, είναι πρωτίστως η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν ως μέτρο αντιμετώπισης για τις πυρηνικές δοκιμές.

    «Πρώτον, οι κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Συμβουλίου, που κατασκευάστηκαν με άδικες μεθόδους πρέπει να αποσυρθούν» σημειώνει το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Βόρειας Κορέας στην σχετική ανακοίνωσή του.Επίσης η Πιονγκγιανγκ ζητά την υπόσχεση από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές και πυρηνικές απειλές εναντίον της.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας η Βόρεια Κορέα φέρεται να δηλώνει ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να ξεκινήσει μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν από την περιοχή τα πυρηνικά τους όπλα.

    [05] Συνεχώς αυξανόμενο το κόστος της οστεοπόρωσης στην Ευρώπη

    Το οικονομικό κόστος της οστεοπόρωσης για την Ευρώπη είναι τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο, φθάνοντας, ήδη, τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ, θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2025, καθώς μέχρι τότε ο πληθυσμός των γυναικών και των ανδρών άνω των 50 ετών θα έχει αυξηθεί κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μίας νέας έκθεσης του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Φαρμακοβιομηχανιών.

    Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έρχεται να καταγράψει, με σφαιρικό τρόπο, το βάρος της οστεοπόρωσης για τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η θεραπεία της πάθησης είναι ανεπαρκής μέχρι σήμερα.

    Η έκθεσηκρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί καθώς οι πληθυσμοί των ευρωπαϊκών χωρών γερνάνε, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, τα διαρκώς αυξανόμενα κατάγματα λόγω της οστεοπόρωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα ολοένα επιδεινούμενο οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο βάρος και περισσότερους πρόωρους θανάτους (υπολογίζονται, ήδη, σε 43.000 ετησίως).

    Η οστεοπόρωση εξασθενεί τα οστά με το πέρασμα του χρόνου και τα καθιστά εύθραυστα, με συνέπεια οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, να κινδυνεύουν να πάθουν κάταγμα με το παραμικρό πέσιμο ή και με μία απότομη κίνηση. Υπολογίζεται ότι 22 εκατ. γυναίκες και 5,6 εκατ. άνδρες έχουν οστεοπόρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται ότι περίπου 3,5 εκατ. νέα κατάγματα λόγω των εύθραυστων οστών συμβαίνουν στην ΕΕ ετησίως (ή 390 κάθε ώρα) ενώ ο αριθμός τους προβλέπεται να φθάσει τα 4,5 εκατ. ετησίως έως το 2025.

    Το 2010 το κόστος των καταγμάτων έφθασε τα 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 3% περίπου του προϋπολογισμού υγείας της ΕΕ (1,26 τρισεκατομμύρια ευρώ). Το 54% του κόστους αυτού αφορά κατάγματα του ισχίου.

    [06] «Οδηγός χρήσης του Σύμπαντος»

    Ιδού ένα βιβλίο..δισυπόστατο: Επιγράφεται «Οδηγός χρήσης του Σύμπαντος», είναι γραμμένο από δύο αμερικανούς φυσικούς , τον Ντέϊβ Γκόλντμπεργκ και τον Τζεφ Μπλόμκουιστ και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Επιστήμη και διασκέδαση μαζί. Με πάνω από 100 γελοιογραφίες και χιουμοριστική γραφή που σε κάνει να περνάς ευχάριστα μαθαίνοντας τα πιο δύσκολα και πιο «τρελά» του κόσμου της φυσικής και της αστρονομίας.

    Θα μάθετε πόσο γρήγορα ταξιδεύει μια ακτίνα φωτός αν την... κυνηγάτε, κατά πόσο ο Θεός παίζει ζάρια με τα άστρα, τι θα σας συμβεί αν- ο μη γένοιτο ? πέσετε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, τι υπάρχει έξω από το σύμπαν, πως συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη, τι θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή ύλη, αν ξεκινούσατε ένα ταξίδι με διαστημόπλοιο τι φριχτά πράγματα θα σας περιμένουν επιστρέφοντας στη γενέτειρά σας τη Γη. Και κάτι ? χρήσιμο : Μπορείτε να βρίσκεσθε σε δύο μέρη ταυτόχρονα; Πρόκειται για βιβλίο- ταξίδι γνώσης για όσους απεχθανόταν στο σχολείο τη Φυσική, τις εξισώσεις και τα πειράματα?

    Απολαμβάνοντας τις 322 σελίδες, μπορεί ο αναγνώστης να μην γίνει εξπέρ, αλλά θα ξεφοβηθεί έννοιες όπως? αδρόνια, βαρυόνια, γλοισφαιρόνια, δευτερόνια, ημιζωή, θεωρία των πάντων, κβαντική βαρύτητα βροχών, λεπτόνια και τόσα άλλα που αναγράφονται στο χρηστικό ευρετήριο . Είναι η φυσική από το άλφα ως το ωμέγα. Και ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής στη σελίδα 201 για την ύλη ωμέγα: «Αν θέλετε να πείτε στη μητέρα σας τι μάθατε σε αυτό το βιβλίο , χωρίς να πάρετε μολύβι και χαρτί, ο λόγος αυτός αναφέρεται ως «ύλη ωμέγα».

    [07] Ανοιχτή η είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς η σημερινήκαι η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης» και από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκαν σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στους «εορτάζοντες» χώρους.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, στις 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο «¶ξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

    Η παρουσίαση του έργου, που αποτελεί την εθνική «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκατόν εξήντα επτά μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή και αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους Γιάννη Πανταζάτο.

    Επιγραφικό Μουσείο

    Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 11.00 και στις 12.00 θα γίνει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

    ΣΤ ΕΠΚΑ

    Σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρο Κουφόπουλο.

    5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

    Η Εφορεία συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

    Ι Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

    Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στις 18 και 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ώρες προβολής 11.00 και 13.00.

    [08] Ιστορικός τόπος κηρύσσονται τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη

    Τα Τρίκορφα, οι βουνοκορφές του ανατολικού Μαινάλου στην Αρκαδία, όπου σώζονται ακόμα τα ίχνη από τα ταμπούρια του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και των άλλων επαναστατών του 1821, κηρύσσονται ιστορικό τόπος. Η πρόσφατη θετική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε στην περιοχή και τυπικά την αξία που της αρμόζει, αλλά και στην τοπική κοινωνία την ικανοποίηση σε ένα χρόνιο αίτημά της.

    Πολλές μάχες, που συνδέονται με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821, δόθηκαν στα Τρίκορφα, μια περιοχή που έχει αφήσει το στίγμα της στην ελληνική ιστορία, αλλά και στην λαϊκή παράδοση του λαού μας, που τα εξύμνησε στα τραγούδια της.

    Σήμερα το τοπίο των Τρίκορφων παραμένει αλώβητο, όπως ήταν την εποχή του Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων αγωνιστών, με τα μόνα ορατά ανθρώπινα σημάδια τα ταμπούρια, τις λίθινες κατασκευές που χρονολογούνται οι παλαιότερες από τα τέλη του 18ου αιώνα, πιθανότατα και άλλα ιστορικά κατάλοιπα, που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή σώζονται υπολείμματα οχυρών πύργων του 14ου και 15ου αιώνα, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σε τείχη.

    [09] Στάσιμο το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων με καλή υγεία

    Οι Ευρωπαίοι ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, όμως το "προσδόκιμο ζωής (τους) με καλή υγεία" μετά τα 65 παραμένει στάσιμο από το 2005, φτάνοντας τα 8,8 χρόνια για τους άνδρες και τα 8,6 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

    Ενώ το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αυξήθηκε κατά 1,3 χρόνο για τους άνδρες και κατά 1,2 χρόνο για τις γυναίκες από το 2005 και μετά στις 27 χώρες της ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής χωρίς αναπηρία, το οποίο έχει γίνει ένας σημαντικός δείκτης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί, καθώς στη διάρκεια της ίδιας περιόδου αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 του έτους μόνο για τους άνδρες ενώ μειώθηκε κατά 0,2 του έτους για τις γυναίκες.

    "Αυτό σημαίνει πως τα επιπλέον χρόνια ζωής τα ζούμε με περιορισμούς στις δραστηριότητές μας", εξηγεί ο Ζαν-Μαρί Ρομπίν, διευθυντής έρευνας στο ινστιτούτο Inserm που συντονίζει την κοινή ευρωπαϊκή δράση για τα χρόνια ζωής με καλή υγεία, την προηγουμένη μιας συνόδου στο Παρίσι.

    Η Γαλλία παραμένει η πρωταθλήτρια του "προσδόκιμου ζωής στα 65 χρόνια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 April 2013 - 6:30:22 UTC