Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τώρα πια χτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει"
  • [02] Αλλεργικό ένα στα πέντε παιδιά
  • [03] "Με συνοπτικές διαδικασίες οι κυβερνώντες καταστρέφουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση"
  • [04] Τετράωρες στάσεις εργασίας από αύριο σε τρένα ΟΣΕ και Προαστιακό
  • [05] Θάτσερ: Δημόσια κηδεία σε ένα όχι και τόσο Ηνωμένο Βασίλειο
  • [06] Βλάβη στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία
  • [07] Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την τρόικα
  • [08] Αναβλήθηκε η συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

  • [01] "Τώρα πια χτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει"

    Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα και έθεσε ως στόχο να υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει νέα μείωση του χρέους.

    «Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την τρόικα, που απελευθερώνει την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης, των 6 δισ. του Μαΐου.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία, σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

    Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

    Εξήγησε ότι «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθέναν απ' αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς επίσης ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια, είπε.

    [02] Αλλεργικό ένα στα πέντε παιδιά

    Ένα στα πέντε παιδιά παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας. Οι πιο συχνές αλλεργίες που παρατηρούνται στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα αλλά ενώ οι πιο επικίνδυνες είναι οι τροφικές αλλεργίες, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο συχνές.

    Κι ενώ η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργία από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας μπορούν να θεραπευτούν με τη υπογλώσσια ή υποδόρια χορήγηση ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο φάρμακο. Η μόνη λύση είναι η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργία.

    Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αλλεργιολόγος Λουκία Μπαλατσινού ,με αφορμή ομιλία της με θέμα:?Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο? που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

    Το ποσοστό της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά ανέρχεται στο 8% ενώ στους ενήλικες μόνο στο 1%. Αυτό, αυτό όπως εξηγεί η κ. Μπαλατσινού, οφείλεται στο ότι τα παιδιά δοκιμάζουν νέα τρόφιμα τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν αλλεργία. Για το 90% των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά ευθύνονται το γάλα,τα αβγά,οι ξηροί καρποί-ιδίως τα φιστίκια- τα σιτηρά, τα όσπρια,τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

    Τα πιο επικίνδυνα από τα τρόφιμα θεωρούνται τα φιστίκια ,τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Το γάλα και τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα και γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια και εμετό. Η ιδανική θεραπεία για τις αλλεργίες στα τρόφιμα είναι η αποφυγή τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

    [03] "Με συνοπτικές διαδικασίες οι κυβερνώντες καταστρέφουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση"

    «Η επιβίωση ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, αφορά την ίδια την παραγωγική της ανάπτυξη και την προοπτική της» επεσήμανε, μεταξύ άλλων σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΕΙ όπου μίλησε σε σπουδαστές, με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές της 17ης Απριλίου.

    Ο κ. Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις γενικότερες πολιτικές επιλογές της, τόνισε μεταξύ άλλων: «αντί να βγαίνουμε σιγά-σιγά από την κρίση, βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτήν ενώ αυτό που μας σκοτώνειείναι το φάρμακο και όχι η ασθένεια». Μας εγκαλούν διαρκώς, παρατήρησε, ότι θέλουμε να παίξουμε τη χώρα στα ζάρια. Και αναρωτήθηκε: «Ποιοι; Αυτοί που την παρέδωσαν στους δανειστές δίχως να ρίξουν ούτε μια ζαριά. Κάνουν σα να μη καταλαβαίνουν πως το Μνημόνιο που μας επέβαλλαν, οδηγεί τηνχώρα στη διάλυση και μέρα με τη μέρα κάνει πιθανό ακόμα και το σενάριο της άτακτης χρεωκοπίας. Δε θα πέσει η κυβέρνηση του μνημονίου αν δεν τη ρίξουν με τους αγώνες τους οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα σε θέματα Παιδείας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «το Μνημόνιο δεν είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Είναι εδώ για να αλλάξει τα δεδομένα. Και η παιδεία είναι ένας από τους βασικότερους στόχους του. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σχέδιο οι κυβερνώντες καταστρέφουν συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που συμβαίνει με το σχέδιο Αθηνά εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από όλους, ειδικά εδώ, όπου και υπήρξαν μαζικότατες κινητοποιήσεις».

    Άλλωστε ο ένας από τους λόγους που επέλεξε να έρθει στην Λάρισα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, είναι ακριβώς ότι οι σπουδαστές με τον αγώνα τους κατάφεραν να αποτρέψουν το σχέδιο «Αθηνά» που αφορούσε την κατάργηση του τμήματος πληροφορικής στην Λάρισα και επίσης λόγω του τραγικού περιστατικού με το μαγκάλι, όπου έχασαν τη ζωή τους δυο σπουδαστές.

    [04] Τετράωρες στάσεις εργασίας από αύριο σε τρένα ΟΣΕ και Προαστιακό

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει και πάλι το επιβατικό κοινό, από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη (18 Απριλίου), λόγω των νέων επαναλαμβανόμενων 4ωρων στάσεων εργασίας, από τις 20.00 έως τις 24.00, των εργαζομένων.

    Οι συρμοί του μετρό, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο θα κινούνται κανονικά.

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις ημέρες αυτές θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.

    [05] Θάτσερ: Δημόσια κηδεία σε ένα όχι και τόσο Ηνωμένο Βασίλειο

    Εδώ και δέκα ημέρες - ανάμεσα στον θάνατό της και τη δημόσια κηδεία της στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου την Τετάρτη- η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει για μία ακόμη φορά εξάψει τα πάθη, επαναφέροντας το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία του ΄80, στην καρδιά της επανάστασης της "Σιδηράς Κυρίας".

    Ο βιογράφος της Τζον Κάμπελ είχε χαρακτηρίσει την βρετανίδα πρωθυπουργό της περιόδου 1979-1990 "το πιο αγαπητό και το πιο μισητό, το πιο λατρεμένο και το πιο απαξιωμένο δημόσιο πρόσωπο του 20ού αιώνα". Η έκταση των αντιδράσεων στον θάνατό της, στις 8 Απριλίου, 23 χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αποτέλεσε έκπληξη.

    Ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Ντέιβιντ Κάμερον, τίμησε στο κοινοβούλιο τη μνήμη μίας "εξαιρετικής γυναίκας", της κόρης του μπακάλη που έγινε βαρώνη του Κέστεβεν και "έσωσε τη χώρα" από την παρακμή. Ο Κάμερον τροφοδότησε τη διαμάχη στη χώρα προσφέροντάς της επίσημη κηδεία σαν αυτή που επιφυλάχθηκε στην Νταϊάνα και στην βασιλομήτορα.

    Οι ίδιοι οι Times δημοσίευσαν δημοσκόπηση της ComRes, σύμφωνα με την οποία, το 60% των Βρετανών δεν εγκρίνουν τις δαπάνες της κηδείας που θα ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια στερλίνες. Πόσο μάλλον όταν αφορά μία ορκισμένη εχθρό του κράτους προνοίας.

    Περί τους 700 στρατιωτικούς των τριών όπλων θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πομπής του φερέτρου που θα είναι καλυμμένο με την Union Jack και θα είναι τοποθετημένο σε κηλίβαντα πυροβόλου που θα σύρεται από έξι άλογα. Ανάμεσά τους, νεπαλέζοι στρατιώτες Γκούρχας και αλεξιπτωτιστές που δοξάστηκαν στο μεγάλο στρατιωτικό γεγονός της πρωθυπουργίας της, τον πόλεμο των Φόκλαντς.

    Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει κινητοποιηθεί για την επιχείρηση True Blue από τον φόβο εχθρικών δημοσίων εκδηλώσεων, ενώ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι ήπιοι επικριτές της ετοιμάζονται να γυρίσουν την πλάτη τους την ώρα που θα περνά το φέρετρο.

    [06] Βλάβη στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία

    Από χθες το βράδυ διεκόπη η λειτουργία του ενός εκ των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στο σύστημα ψύξης της γεννήτριας, ανακοίνωσε σήμερα ο σταθμός.

    Το περιστατικό δεν είχε καμία συνέπεια στα "επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό", επισήμαναν οι αρχές του σταθμού.

    "Η γεννήτρια της μονάδας 5 των 1.000 MW του σταθμού του Κοζλοντούι αποσυνδέθηκε από το ενεργειακό σύστημα της χώρας στις 22:39 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στις 14 Απριλίου. Ο λόγος της διακοπής ήταν ο εντοπισμός μιας διαρροής υδρογόνου που εξυπηρετεί στην ψύξη της γεννήτριας, η οποία βρίσκεται σε ένα συμβατικό, μη ραδιενεργό τμήμα της μονάδας", σύμφωνα με την ανακοίνωση του σταθμού.

    Γίνονται εργασίες επισκευής, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο μοναδικός αυτός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας διαθέτει δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος ρωσικής κατασκευής 1.000 MW έκαστος.

    Οι αρχές έκλεισαν το 2002 και το 2006 υπό τις πιέσεις της ΕΕ για λόγους ασφαλείας τέσσερις παλιούς αντιδραστήρες των 440 MW έκαστος.

    [07] Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την τρόικα

    Ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «τι έχουν να πουν τώρα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που επί μήνες διέψευδαν», θέτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι, «για μια ακόμη φορά, η ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας επιβεβαιώνει την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημονιακό πρόγραμμα της ισοπέδωσης και της καταστροφής. Η ουσία της "διαπραγμάτευσης", προσθέτει, στο όνομα της οποίας ορκίζονται κάθε φορά οι κυβερνητικοί εταίροι συνίσταται στο τρίπτυχο: απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση θέτει επίσης τα ερωτήματα: «Πού ακριβώς σταματά το θράσος εκείνων που υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με "ανυπόστατα σενάρια" περί απολύσεων, όταν η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας;

    Υπάρχει κάποιο όριο στην κυβερνητική υποκρισία, όταν μετά από κάθε συζήτηση με την τρόικα βαφτίζουν το μνημονιακό έγκλημα ως επιτυχία και τους εαυτούς τους ως στυλοβάτες της εθνικής προσπάθειας; Για πόσες ακόμα φορές θα μιλήσουν για "τελευταία μέτρα"»;

    «Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν, ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πλήρως, τόσο τους στόχους, όσο και τις επιπτώσεις του μνημονίου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [08] Αναβλήθηκε η συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, λόγω κωλύματος του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

    Από το γραφείο Τύπου της Βουλής διευκρινίζεται ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί άλλη ημέρα, πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές του Πάσχα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 April 2013 - 12:30:26 UTC