Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή σκυτάλης στο ΚΚΕ
  • [02] Η ύφεση βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • [03] Μποστ, ένας λαϊκός και λόγιος γελοιογράφος
  • [04] Μόνον για τους ημεδαπούς το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία
  • [05] Κυπριακή υπηκοότητα σε όσους έχασαν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ
  • [06] Τέσσερα δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητα
  • [07] Η Κ. Άστον στα Βαλκάνια
  • [08] Συναυλία του Γιάννη Σπανού στη Νέα Υόρκη
  • [09] Η Ρωσία επενδύει 40 δισ. ευρώ στο διαστημικό της πρόγραμμα
  • [10] Υπό επιστημονική επιθεώρηση το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα
  • [11] Δακτυλικά αποτυπώματα τώρα και από επιφάνειες τροφών

  • [01] Αλλαγή σκυτάλης στο ΚΚΕ

    Η νέα ΚΕ του ΚΚΕ στην πρώτη συνεδρίασή της εξέλεξε γραμματέα της τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

    Η εκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποτελείται από 63 μέλη και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου από 7 .

    Υπενθυμίζεται ότι το 19ο Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα το νέο πρόγραμμα του κόμματος, το νέο καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση.

    [02] Η ύφεση βλάπτει σοβαρά την υγεία

    Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις στο οικονομικό επίπεδο των πολιτών, συνιστούν παράλληλα και ένα πείραμα πάνω στην υγεία των ανθρώπων, με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον, όπως αναφέρεται σε έρευνα του διεθνούς κύρους βρετανικού επιστημονικού περιοδικού "New Scientist".

    Όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο γνώμης του περιοδικού, με τίτλο «Τα κρυφά κόστη της λιτότητας», οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη αποτελέσει κλασικά παραδείγματα για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες της ύφεσης στο πεδίο της υγείας. Το παρατεταμένο στρες που προκαλείται από τις οικονομικές δυσκολίες, πυροδοτεί ή επιδεινώνει τους παραπάνω κινδύνους. Όπως αναφέρεται, «είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, του σπιτιού τους, της οικογένειάς τους και των περιουσιακών στοιχείων τους, δεν βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες».

    Το περιοδικό επισημαίνει πως «πολύ μελάνι έχει χυθεί σε διαφωνίες σχετικά με τα οικονομικά οφέλη της λιτότητας. Από την άλλη, οι συνέπειες της τελευταίας για την υγεία

    [03] Μποστ, ένας λαϊκός και λόγιος γελοιογράφος

    «Ήταν ένα περίεργο, πολυτάλαντο ον και όταν οι δημοσιογράφοι έγραφαν ότι ήταν ο νέος Αριστοφάνης, ο Μποστ απαντούσε με χιούμορ «μα ο Αριστοφάνης δεν ζωγράφιζε» και όταν τον παρουσίαζαν ως νέο Θεόφιλο, απαντούσε «μα ο Θεόφιλος δεν έγραφε θεατρικά έργα» και στη συνέχεια σχολίαζε «οι δημοσιογράφοι γράφουν ό,τι θέλουν», είπε ο Κώστας Μποσταντζόγλου γιος του μεγάλου σκιτσογράφου, ζωγράφου και συγγραφέα Μποστ, στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), με τίτλο: «Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ».

    Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου», για τη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο από τα τέλη του 1950 έως το 1980, η οποία μέσα από τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη, ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική αρτιότητά της, που ξεπερνά το εφήμερο.

    «Ήταν ένας αυστηρός, άγαρμπος, βλοσυρός, ξεροκέφαλος, ευθύς, εργασιομανής, τρυφερός, ευαίσθητος, φανατικά έντιμος, βαρύς και ασήκωτος ανατολίτης. Δεν επιδίωξε να γίνει γνωστός, το ότι έγινε το θεώρησε φυσικό μιας και επιβράβευε τους κόπους μιας ζωής, αλλά μη ξέροντας και μη θέλοντας να το διαχειριστεί όλο αυτό το αντιμετώπιζε αμήχανα. Ώρες- ώρες το έβλεπε και σαν δυστύχημα. Ήταν φανατικά σεμνός και απλός, παρεξηγήσιμα χαμηλών τόνων. Θα έλεγε κανείς πως δεν ήξερε την αξία του. Την ήξερε, απλά δεν έδινε σημασία σε εφήμερα πράγματα. Προτιμούσε να είναι ένας οικογενειάρχης όπως όλοι. Να τον αγαπάει ο περίγυρός του, το σόι του και να τον εκτιμούν οι φίλοι του» συμπλήρωσε ο Κώστας Μποσταντζόγλου.

    [04] Μόνον για τους ημεδαπούς το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία

    Το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία θα διατηρηθεί για τους Αυστριακούς υπηκόους ενώ στο μέλλον η Βιέννη θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ξένων υπηκόων, όμως η εφαρμογή αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αποσαφηνίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ».

    Διευκρινίζοντας την «σαφή κοινή θέση» της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι τα στοιχεία καταθετών από το εξωτερικό σε αυστριακές τράπεζες, τα οποία είναι απαραίτητα για τις χώρες τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση προς καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, θα διαβιβάζονται ταχύτερα στις αρμόδιες αρχές.

    Προσθέτει δε, πως η διαβίβαση αυτή θα γίνεται σε συγκεκριμένη περίπτωση ή, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και επίσης ότι η Αυστρία είναι, στο θέμα αυτό, "ανοικτή" για την πλέον σωστή λύση.

    [05] Κυπριακή υπηκοότητα σε όσους έχασαν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ

    Μέτρα για την άμβλυνση σε κάποιο βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, λόγω του 'κουρέματος' των καταθέσεων, εξήγγειλετην Κυρακή στη Λεμεσό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο "Global Russia Business Meeting", που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει τα μέτρα να εγκριθούν στις δύο ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου,σήμερα και αύριο.

    Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα. Το πρόγραμμα "Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων" θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις, ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις.

    Τέλος, ο κ.Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και φορολογικός 'παράδεισος' και προκάλεσε ταυτοχρόνως τους ευρωπαίους εταίρους να επεκτείνουν τον έλεγχο που επέβαλαν στην Κύπρο στις δικές τους χώρες χωρίς καμία εξαίρεση.

    [06] Τέσσερα δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητα

    Η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012 παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν με επτά αποφάσεις τους τέσσερα δικαστήρια από διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι).

    Ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά δικαστήρια με τις αποφάσεις τους (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου (τεύχος 6/2013) υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012, με το οποίο μειώνονται κατά 25% αποδοχές των θιγομένων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης, η οποία και «πιθανολογείται σφόδρα ότι τελικά απολύεται», είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

    Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

    [07] Η Κ. Άστον στα Βαλκάνια

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενώ και άλλοι σταθμοί είναι πιθανοί σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων, όπου η ΕΕ επιδιώκει να έχει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

    "Και άλλοι σταθμοί θα ανακοινωθούν αργότερα" τονίζεται στην ανακοίνωση που δεν αναφέρει την Σερβία και το Κόσοβο, του οποίου η κήρυξη ανεξαρτησίας το 2008 δεν έχει αναγνωριστεί από το Βελιγράδι, καθώς θεωρεί αυτό το έδαφος νότια επαρχία του.

    Στην ανακοίνωση η κ. Άστον εξηγεί ότι μεταβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια για να "ενισχύσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ", ενόψει μιας μελλοντικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση "χωρών της περιοχής".

    "Θα ενθαρρύνω τις ηγεσίες της περιοχής να ακολουθήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας" τονίζει.

    Η Κάθριν Άστον είχε εκφράσει τη λύπη της για την ανακοίνωση στις 8 Απριλίου της Σερβίας ότι δεν υπογράφει μια συμφωνία με την Πρίστινα που προτείνει η ΕΕ, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με το Κόσοβο και είχε καλέσει το Βελιγράδι να "κάνει μια τελευταία προσπάθεια".

    Οι αρχές της Σερβίας δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση υπό την αιγίδα της ΕΕ, στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 16 Απριλίου έκθεση αξιολόγησης, η οποία θα δοθεί στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

    Η επίτευξη μιας συμφωνίας με το Κόσοβο είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για να δώσουν στη Σερβία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [08] Συναυλία του Γιάννη Σπανού στη Νέα Υόρκη

    Ο Γιάννης Σπανός έσμιξε με τη μουσική του νοσταλγικές στιγμές και διαφορετικές γενιές ομογενών σε μια μοναδική συναυλία στη Νέα Υόρκη και με σκοπό να στηριχθεί ελληνοαμερικανικός οργανισμός που προσφέρει βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του ελληνικού λαού.

    Ο γνωστός συνθέτης έπαιξε στο πιάνο αξέχαστες συνθέσεις του που ερμήνευσε η Χρυσούλα Στεφανάκη, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Queensborough Community College, το Σάββατο βράδυ. Η Συναυλία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation) για τους σκοπούς του οποίου διετέθησαν όλα τα έσοδα της συναυλίας.

    Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Γιάννη Σπανού στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως ανέφερε ήταν και η πρώτη φορά που έκανε συναυλία πιάνο -φωνή, σημειώνοντας την εξαιρετική ερμηνεία της Χρυσούλας Στεφανάκη. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ζεστασιά και η ανταπόκριση του κόσμου, καθώς και το γεγονός ότι ήξεραν όλα τα τραγούδια και έτσι γίναμε μια μεγάλη παρέα τραγουδώντας μαζί» δήλωσε ο κ. Σπανός.

    [09] Η Ρωσία επενδύει 40 δισ. ευρώ στο διαστημικό της πρόγραμμα

    ΗΡωσία θα επενδύσει 1,6 τρισεκατομμύριο ρούβλια (39,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στα διαστημικά της προγράμματα έως το 2020, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστώντας τον διαστημικό τομέα μια από τις προτεραιότητες της χώρας.

    "Μεταξύ 2013 και 2020, σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα δοθούν στα διαστημικά προγράμματα. Η ανάπτυξη του δυναμικού μας θα αποτελέσει στο μέλλον μια από της προτεραιότητες της πολιτικής του κράτους ", δήλωσε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις κατασκευής του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

    Η Ρωσία, η διαστημική βιομηχανία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία της σοβιετικής εποχής, αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια απανωτές ατυχίες, όπως ήταν οι αποτυχίες να τεθούν σε τροχιά επικοινωνιακοί δορυφόροι ή προβλήματα κατά την πρόσδεση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενός ρωσικού διαστημόπλοιου φορτίου Progress.

    [10] Υπό επιστημονική επιθεώρηση το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

    Επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιθεωρούν από σήμερα την πρόοδο των εργασιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ώστε να διαπιστώσουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων και την διαδικασία αποξήλωσής τους.

    Ομάδα 12 ειδικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης και της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco) στο Τόκιο προτού μεταβεί στο εργοστάσιο που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

    Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες μετέβησαν στην Ιαπωνία μετά το αίτημα των αρχών της χώρας. Η έκθεσή τους θα παραδοθεί στην κυβέρνηση και στην Tepco στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Είναι η τρίτη φορά που ειδικοί της ΙΑΕΑ επισκέπτονται το πυρηνικό εργοστάσιο.

    [11] Δακτυλικά αποτυπώματα τώρα και από επιφάνειες τροφών

    Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο της εγκληματολογίας, κατάφεραν με επιτυχία να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο εθεωρείτο από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνικής, για την μελλοντική υιοθέτησή της ευρέως, γεγονός που θα διευρύνει τη γκάμα των στοιχείων, τα οποία θα είναι δυνατό να συλλέξουν οι αρμόδιες Αρχές.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αμπερτέι στο Νταντί, με επικεφαλής τον Ντένις Τζεντλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εγκληματολογικό περιοδικό "Science and Justice", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατόρθωσαν να λάβουν αποτυπώματα από φρούτα και λαχανικά.

    Μέχρι σήμερα, ορισμένες επιφάνειες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολες για τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως τα φτερά και το δέρμα ανθρώπων και ζώων. Τα τρόφιμα, ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, γιατί οι επιφάνειές τους έχουν μια μεγάλη ποικιλία υφής, που καθιστούν προβληματική την αξιόπιστη λήψη αποτυπωμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 April 2013 - 6:30:23 UTC