Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραγωγή υδρογόνου από όλα τα φυτά
  • [02] Στήριξη τραπεζών στη Σλοβενία
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραγωγών από το Αγρίνιο
  • [04] Τιμαλφή άρπαξαν άγνωστοι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας
  • [06] Νέα γενική συνέλευση του ΔΣ της Eurobank στις 30 Απριλίου
  • [07] Παράταση της προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012
  • [08] Η Κίνα έκλεισε για τους τουρίστες συνοριακό πέρασμα προς Β. Κορέα
  • [09] Οι πολιτικές λιτότητας "τιμωρούν" τα παιδιά
  • [10] Τριάντα επτά νεκροί, 850 τραυματίες από τον σεισμό στο Ιράν
  • [11] Μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
  • [12] ΚΑΣ: Να απομακρυνθεί από τη Σπιναλόγκα ο «εκρηγνυόμενος σταυρός» του Κ. Τσόκλη

  • [01] Παραγωγή υδρογόνου από όλα τα φυτά

    Ένα ακόμη βήμα για την πολυδιαφημισμένη «οικονομία του υδρογόνου» (η οποία έως τώρα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες διεθνώς στην υλοποίησή της) έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι για πρώτη φορά ανακάλυψαν μια καινοτομική μέθοδο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου από οποιοδήποτε φυτό και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει πραγματική επανάσταση στο πεδίο των βιοκαυσίμων και της εναλλακτικής ενέργειας.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «η νέα διαδικασία μπορεί να συμβάλει στο τέλος της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Το υδρογόνο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα βιοκαύσιμα του μέλλοντος».

    Οι επιστήμονες κατάφεραν να διασπάσουν την ξυλόζη (το πιο άφθονο απλό σάκχαρο των φυτών), με τη βοήθεια ειδικών μικροοργανισμών, αποσπώντας έτσι το υδρογόνο που βρίσκεται δεσμευμένο στα φυτά. Είναι σημαντικό ότι η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιαδήποτε πηγή φυτικής βιομάζας και όχι μόνο με συγκεκριμένα φυτά.

    Η νέα «πράσινη» μέθοδος παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ανανεώσιμες πηγές (τα φυτά) και όχι ορυκτά καύσιμα (π.χ. φυσικό αέριο), εκλύει σχεδόν μηδενικά «αέρια του θερμοκηπίου» (αντίθετα με άλλες μεθόδους που εξάγουν υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα), ενώ δεν απαιτεί καθόλου τη χρήση ακριβών και βαρέων μετάλλων, αντίθετα με άλλες τεχνικές που γι? αυτό το λόγο είναι πιο δαπανηρές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

    [02] Στήριξη τραπεζών στη Σλοβενία

    Η νέα κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε την Τρίτηότι είναι υπεραισιόδοξο να περιμένει κανείς ότι η Σλοβενία θα επιτύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2015.

    "Προσωπικά έχω ένα πρόβλημα με το γεγονός ότι η ημερομηνία 2015 εγγράφεται στο Σύνταγμα και αναφέρεται για την τελική σλοβένικη δημοσιονομική προσαρμογή", είπε η Μπράτουσεκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο λαμβανομένων υπόψη της παρούσας οικονομικής κατάστασης και του τωρινού επιπέδου του (σλοβένικου) ελλείμματος. Ομως, η δημοσιονομική προσαρμογή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρείς βασικές προτεραιότητες", που έχει η κυβέρνησή μου.

    Η Μπράτουσεκ στις ίδιες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των σλοβενικών εμπορικών τραπεζών, περιλαμβάνεται στα μέτρα που προτίθεται να λάβει άμεσα η κυβέρνησή της.

    Η Σλοβενία "εργάζεται μέρα και νύχτα" για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

    "Δεν μας περιμένουν εύκολοι καιροί, το γνωρίζουμε. Η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα. . . γι' αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν", σημείωσε η Μπράτουσεκ.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραγωγών από το Αγρίνιο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πλατεία Βάθη, παραγωγοί από το Αγρίνιο, οι οποίοι διαμαρτύρονται τόσο για την πορεία χρηματοδότησης των φωτοβολταικών επενδύσεων όσο και για τις καθυστερήσεις στην διαδικασία έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης.

    Εν τω μεταξύ 24ωρη απεργια πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για το νέο οργανόγραμμα αλλά και τη μεταφορά των υπηρεσιων του στο κτίριο του Κεράνη στου Ρέντη. Μετεγκατάσταση από την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα επιτευχθεί εξοικονομηση πόρων ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

    [04] Τιμαλφή άρπαξαν άγνωστοι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη

    Μία δεσποτική μήτρα και διάφορα τιμαλφή πιστών άρπαξαν άγνωστοι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου εισέβαλαν τα ξημερώματα.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό του Ιερού Ναού -Πολιούχου της Θεσσαλονίκης- από παράθυρο, που, κατά τον νεωκόρο, είχε ήδη παραβιαστεί την περασμένη Κυριακή και είχε καλυφθεί πρόχειρα τις τελευταίες μέρες μέχρι να επισκευαστεί. Η Αστυνομία διενεργεί έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.

    [05] Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

    Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της.

    Η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου διεκόπη, προκειμένου τα μέλη του να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί διεργασιών για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η γενική συνέλευση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για έναν συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.

    [06] Νέα γενική συνέλευση του ΔΣ της Eurobank στις 30 Απριλίου

    Τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, στις 30 Απριλίου, με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας κατά 5,8 δισ. ευρώ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.

    Στo πλαίσιo της κείμενης νομοθεσίας, μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύναται να υλοποιηθεί με την έκδοση CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα), μειώνοντας ισόποσα το ποσό της αύξησης με κοινές μετοχές. Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας καθώς και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει ήδη προκαταβληθεί στην Τράπεζα.

    [07] Παράταση της προθεσμίας υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012

    Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη παρατείνεται μέχρι και την 30η Απριλίου 2013 η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 10η Απριλίου 2013.

    Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης, θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων έως την 25η Απριλίου 2013.

    [08] Η Κίνα έκλεισε για τους τουρίστες συνοριακό πέρασμα προς Β. Κορέα

    Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν σήμερα το συνοριακό πέρασμα της πόλης Νταντόνγκ στην βορειοανατολική Κίνα προς τη Βόρεια Κορέα για τους τουρίστες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών της πόλης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για εμπορικές δραστηριότητες.

    "Τα τουριστικά πρακτορεία δεν μπορούν να οργανώσουν ταξίδια εκεί γιατί η βορειοκορεατική κυβέρνηση ζήτησε από τους ξένους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Απ' όσο γνωρίζω οι επιχειρηματίες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Από την πλευρά της, εκπρόσωπος τουριστικού πρακτορείου στη Νταντόνγκ δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσει το πέρασμα της Νταντόνγκ για τους τουρίστες ελήφθη από τη Βόρεια Κορέα.

    [09] Οι πολιτικές λιτότητας "τιμωρούν" τα παιδιά

    Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. "Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές", επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF. Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, "τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό", υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Στην έκθεση εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.

    Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται επικεφαλής της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η και τελευταία.

    [10] Τριάντα επτά νεκροί, 850 τραυματίες από τον σεισμό στο Ιράν

    Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε χθες μια αγροτική ζώνη του νοτίου Ιράν στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε 850 τραυματίες και πολλές ζημιές, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης τον τερματισμό των επιχειρήσεων διάσωσης.

    Ο πυρηνικός σταθμός της Μπουσέρ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βορείως του επίκεντρου του σεισμού, δεν επλήγη, επιβεβαίωσαν ο υπεύθυνος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίσθηκαν επειδή δεν υπάρχει πλέον κανείς κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσε εξάλλου στο Fars ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μαχμούντ Μοζαφάρ.

    [11] Μουσικό αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

    Εννέα χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία, συναντιούνται ξανά επί σκηνής για δύο μόνο παραστάσεις 19 & 20 Απριλίου και ενώνουν τις φωνές τους σε ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

    Στις μουσικές παράστασεις, οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τα έργα «Μικρά Ασία» -σε στίχους Πυθαγόρα- και «Βυζαντινός Εσπερινός» -σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου- καθώς και μια επιλογή από τα αθάνατα, λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.

    [12] ΚΑΣ: Να απομακρυνθεί από τη Σπιναλόγκα ο «εκρηγνυόμενος σταυρός» του Κ. Τσόκλη

    Η πετυχημένη έκθεση του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη στη νήσο Σπιναλόγκα, που μετέτρεψε έναν ολόκληρο αρχαιολογικό τόπο σε έργο τέχνης, διήρκεσε από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 2012. Έκτοτε τα έργα μεταφέρθηκαν με ευθύνη του ίδιου του καλλιτέχνη, εκτός από ένα. Τον «εκρηγνυόμενο σταυρό», μια μεγάλη μεταλλική κατασκευή από σίδερο και καθρέφτη, που μέχρι πρότινος δέσποζε στην είσοδο του νησιού.

    Η ιστορία του σταυρού που δεν απομακρύνθηκε από τη Σπιναλόγκα μαζί με τα υπόλοιπα έργα της εικαστικής παρέμβασης «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» του Κώστα Τσόκλη, απασχόλησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έκριναν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί από το νησί με ευθύνη του καλλιτέχνη. Σημειώνεται ότι τον σταυρό έχει ήδη κατεβάσει η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), όχι τόσο εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεών του, που δρούσαν «ανταγωνιστικά» ως προς το μνημείο (δηλαδή ολόκληρο το νησί), αλλά κυρίως λόγω της επικινδυνότητάς του, καθώς η παραμονή του χωρίς στήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό ατύχημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 April 2013 - 8:30:24 UTC