Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Μανιτάκης: 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αποχωρήσει έως το 2015
  • [02] Στα 8,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου
  • [03] Eurobank: Κεφαλαιώδους σημασίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

  • [01] Αντ. Μανιτάκης: 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αποχωρήσει έως το 2015

    Ακόμη μια προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά την περίφημη πλέον μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, όπως αυτή σχεδιάστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνδρομή της Ομάδας Δράσης (Task Force), αλλά και των Γάλλων τεχνοκρατών, με στόχο να αποκτήσει η χώρα μια διοίκηση χωρίς τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα ή την τεράστια γραφειοκρατία και τα έντονα φαινόμενα διαφθοράς, επιχείρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, κατά την παρέμβασή του στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μία αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης».

    Σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε, «όταν διαπιστώθηκε ότι ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 δεν ήταν ανέφικτος και θα επιτυγχανόταν με συνταξιοδοτικές αποχωρήσεις, στο δεύτερο μνημόνιο προστέθηκε ένας ακόμη ποσοτικός στόχος: των αναγκαστικών αποχωρήσεων (15.000). Και αυτό στόχευε σε καθαρά δημοσιονομικό όφελος, μάλιστα είχε προϋπολογιστεί η ακριβής εξοικονόμηση της σχετικής μισθολογικής δαπάνης».

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στάθηκε, για μία ακόμη φορά, στο ζήτημα της «δραματικής και ανεξέλεγκτης μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας ότι «το δημοσιονομικό αίτημα της δραστικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, από αίτημα εξυγιαντικό, κινδυνεύει σύντομα να γίνει, με τις αθρόες και μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ο εφιάλτης της δημόσιας διοίκησης και των ταμείων συνταξιοδότησης».

    Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, «ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφθασε τις 32.000 και η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα προσεγγίσει τις 180.000 χιλιάδες. 'Αρα το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000. Μείωση που ξεπερνά το 25% σε πέντε χρόνια και είναι τρομακτική, διότι δημιουργεί κενά τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις. Μείωση τρομακτική για τις δραματικές ελλείψεις, την παράλυση που μπορεί να προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες και στον κρατικό μηχανισμό, κυρίως νοσοκομεία και υπηρεσίες κοινωνικές».

    [02] Στα 8,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου

    Στο ποσό των 8,132 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο έναντι 8,033 δισ ευρώ τον Ιανουάριο. Επιπλέον οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον ίδιο μήνα ανήλθαν στα 662,9 εκατ. ευρώ έναντι 643,3 εκατ ευρώ τον Ιανουάριο.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικoύ Λογιστηρίου του Κράτους για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Σημειώνεται πάντως ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να έχουν καταβληθεί ως το τέλος Μαρτίου 1,5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά έχουν εγκριθεί επιστροφές ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

    [03] Eurobank: Κεφαλαιώδους σημασίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Η θετική αξιολόγηση της Τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί το αρνητικό παράδειγμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων του 2012, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

    «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων για τα ανοικτά θέματα αφού κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση το αρνητικό παράδειγμα των διαπραγματεύσεων της περιόδου Ιουνίου-Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να αποφευχθεί. Τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπουν την επανάληψη του 2012» εκτιμούν οι αναλυτές.

    Αναφορικά με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την συνέχιση της επιστροφής καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2013 οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα (1,4% ετήσια μεταβολή).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 April 2013 - 18:30:23 UTC