Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρά μέτρα της αστυνομίας για τις παρελάσεις
  • [02] Μετά από σχεδόν τρεις μήνες έσβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, στην Τασμανία
  • [03] «Ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, στο Eurogroup» ζητά η ΕΔΕΚ
  • [04] Επαναλαμβάνει η Άγκυρα τις αξιώσεις της, σε σχέση με την Κύπρο
  • [05] Πέντε μέτρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προτείνει ο Γ. Λιλλήκας
  • [06] Ριζικό ανασχηματισμό αναμένεται να ανακοινώσει η Τζούλια Γκίλαρντ στην Αυστραλία

  • [01] Αυστηρά μέτρα της αστυνομίας για τις παρελάσεις

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος, ενώπιον του υφυπουργού Παιδείας Θεοδ. Παπαθεοδώρου.

    Ο υφυπουργός στο τέλος της παρέλασης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συμβολισμό της επετείου λέγοντας ότι «εκφράζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία». Είναι μία εξέγερση -πρόσθεσε- που δίδει μήνυμα ενότητας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

    Πριν από την μαθητική παρέλαση, που άρχισε στις 12 το μεσημέρι, έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη. Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και ακολούθησε το Λύκειο Καλαβρύτων με το λάβαρο της Επανάστασης.

    Ακολούθησαν οι μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ενώ η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τα μέλη του συλλόγου Αεροπολιτών Μάνης, της Παγκρήτιας Ενωσης και τους οδηγούς και προσκόπους μαζί με τα παιδιά των special Olympics.

    Νωρίτερα, είχε προκληθεί μικροένταση στην πλατεία Συντάγματος καθώς μέλη του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται για την ισχυρή αστυνομική παρουσία και ήθελαν να περάσουν στον ελεγχόμενο χώρο. Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαμαρτυρόμενους στην οδό Ερμού και μάλιστα η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.

    ΗΤροχαία θαπραγματοποιήσει και αύριοκυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

    Επίσης, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ανάλογες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους δήμους της Αττικής όπου θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις.

    Σήμερα και αύριο, κατά τη διάρκεια των παρελάσεωνκλειστός θα είναι ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

    Για τη στρατιωτική παρέλαση, αύριο 25η Μαρτίου, η κυκλοφορία θα διακοπεί:

    Από τις 06.00 ώρα έως το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου:

    Σκουφά, στο τμήμα της από την οδό Σίνα έως την Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της

    Δημοκρίτου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Σόλωνος

    Σόλωνος, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την οδό Σίνα και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    Ομήρου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Ακαδημίας

    Σέκερη, σε όλο το μήκος της

    Κουμπάρη, σε όλο το μήκος της

    Από 06.30 έως το τέλος της παρέλασης:

    Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της

    Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως Λ. Βασ. Κωνσταντίνου

    Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της

    Β. Γεωργίου Β', σε όλο το μήκος της

    Β. Γεωργίου Α', σε όλο το μήκος της

    Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της

    Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της

    Όθωνος, σε όλο το μήκος της

    Πλατεία Ομονοίας

    Πειραιώς, στο τμήμα της από την Πλ. Ομονοίας έως την Ιερά Οδό

    Αθηνάς, σε όλο το μήκος της

    Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της

    Πλατεία Καραϊσκάκη

    Καρόλου, σε όλο το μήκος της

    Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλ. Βάθη έως την οδό Καρόλου

    Πατησίων, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου έως τη Λ. Αλεξάνδρας

    Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Ι. Μεταξά

    Αχιλλέως, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Θερμοπυλών

    Πλατεία Συντάγματος

    Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της

    Σταδίου, σε όλο το μήκος της

    Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Δ. Αρεοπαγίτου

    Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της

    Η αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω Οδούς, Λεωφόρους και Πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

    [02] Μετά από σχεδόν τρεις μήνες έσβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, στην Τασμανία

    Μόλις σήμερα έσβησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές, που είχαν ξέσπασαν στις 3 Ιανουαρίου στην Τασμάνια, και έκαψαν εκατό σπίτια και αποτέφρωσαν τεράστιες δασικές εκτάσεις.

    Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν πριν τρεις μήνες καθώς το νησί είχε πληγεί από κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Τασμανία, μια περιοχή που είναι γνωστή για το ψυχρότερο κλίμα της από την υπόλοιπη χώρα.

    Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πολλές χιλιάδες τουρίστες. Οι περισσότεροι διέφυγαν με σκάφη.

    [03] «Ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, στο Eurogroup» ζητά η ΕΔΕΚ

    Την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο στο αποψινό Eurogroup ζητά η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης και επεσήμανε ότι «δυστυχώς, η Κύπρος ουσιαστικά παραμένει μόνη».

    «Αναμένουμε ουσιαστική και έμπρακτη βοήθεια από την Ελλάδα, γιατί η στάση του Eurogroup συνεχίζει να είναι εκβιαστική και καθαρά αντιευρωπαϊκή», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

    [04] Επαναλαμβάνει η Άγκυρα τις αξιώσεις της, σε σχέση με την Κύπρο

    Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο επανέρχεται η Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, που είναι κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο.

    Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή».

    «Οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφραστεί με τη δήλωση της 21ης Μαρτίου 2013 και η Τουρκία τις συμμερίζεται», προσθέτει η ανακοίνωση και επαναλαμβάνει ότι η τουρκική πλευρά «είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απευθύνει δύο εκκλήσεις στους ελληνοκύπριους στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις οποίες ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής ωστόσο ανταποκριθεί θετικά. Η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι «ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό τη αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων» και συμπληρώνει:

    «Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση».

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργεία λύσης δύο κρατών», σημειώνει, τέλος, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει:

    «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί».

    [05] Πέντε μέτρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προτείνει ο Γ. Λιλλήκας

    Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη χαρακτηρίζει τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς και το γεγονός, όπως υποστηρίζει ότι η «λύση» που δόθηκε στις απαράδεκτες απαιτήσεις του Eurogroup και της Τρόικας «είναι ημιτελής».

    Ο Γιώργος Λιλλήκας προτείνει στον πρόεδρο Αναστασιάδη πέντε μέτρα, τα οποία άμεσα απεγκλωβίζουν την Κύπρο από το μνημόνιο. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να άντληση ακόμα μεγαλύτερων κεφαλαίων.

  • Η πρόσκληση στην Κύπρο εταιρειών που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, αλλά και άλλων, για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για προπώληση Φυσικού Αερίου ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Να ακολουθηθεί διαφανής και γρήγορη διαδικασία υποβολής προτάσεων και διαπραγμάτευσης, έξω από γραφειοκρατικές νοοτροπίες.

  • 'Αμεσος καθορισμός διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και διορισμό Συμβουλίου Διοίκησης από τεχνοκράτες του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόσκληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον απανταχού Ελληνισμό για να στηρίξει το Ταμείο και τους σκοπούς του.

  • 'Αμεση διαμόρφωση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία της ενεργειακής υποδομής. Πρόσκληση όλων όσων ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ενεργειακή υποδομή με στόχο την έναρξη εργασιών στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Να ακολουθηθούν διαδικασίες ταχείας διεκπεραίωσης και διαφάνειας.

  • Να δοθούν κίνητρα στην TOTAL για να επισπεύσει τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου που μπορεί να επιφέρει άμεσα έσοδα, αφού δεν χρειάζεται οποιαδήποτε υποδομή για την πώλησή του.

    [06] Ριζικό ανασχηματισμό αναμένεται να ανακοινώσει η Τζούλια Γκίλαρντ στην Αυστραλία

    Υποχρεωτικό, ριζικό, ανασχηματισμό της κυβέρνησής της αναμένεται να ανακοινώσει αύριο (Δευτέρα) η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ μετά την παραίτηση κορυφαίων υπουργών της οι οποίοι στήριξαν τον πρώην πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, στην τελευταία αποτυχημένη προσπάθειά του να την ανατρέψει.

    Πιστεύεται ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετάσχουν ελάχιστοι υποστηρικτές του κ. Ραντ. Ένας απ' αυτούς ίσως είναι ο υπουργός Συγκοινωνιών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος 'Ανθονι Αλμπανέζ, δεδηλωμένος υποστηρικτής του κ. Ραντ που αρνήθηκε χθες να παραιτηθεί όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί του την Παρασκευή.

    Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή παραιτήθηκαν οι κορυφαίοι υπουργοί Κρις Μπόουεν, Κιμ Καρ και Μάρτιν Φέργκιουσον ενώ μια μέρα νωρίτερα η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ είχε παύσει τον Σάιμον Κριν, όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ του Κέβιν Ραντ.

    Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Κέβιν Ραντ έχει «τελειώσει» πολιτικά, μετά την άρνησή του να διεκδικήσει την ηγεσία και έχοντας εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους υποστηρικτές του.

    Ο ίδιος ο κ. Ραντ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει ποτέ αρχηγός του Εργατικού κόμματος και κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν «100% την Τζούλια Γκίλαρντ».

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση Galaxy, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η «φάρσα» της περασμένης Πέμπτης, με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κ. Γκίλαρντ πλήγωσε «θανάσιμα» την ίδια και το Εργατικό κόμμα και δεν βλέπει πιθανότητα ανατροπής της κατάστασης έως το Σεπτέμβριο. που είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 March 2013 - 12:30:22 UTC