Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα
  • [02] Ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το Σαββατοκύριακο
  • [03] Διασφάλιση των εργαζομένων στις κυπριακές τράπεζες της Ελλάδας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] ΟΤΟΕ: Να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
  • [05] Economist: Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα έχει "τοξικές" πολιτικές συνέπειες
  • [06] Δημ. Αβραμόπουλος: «Χέρι βοήθειας στην Κύπρο»
  • [07] Ζ. Μπαρόζο: Εξακολουθούμε να περιμένουμε την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου
  • [08] Ντ. Μεντβέντεφ: Η Ρωσία "δεν κλείνει την πόρτα" στην Κύπρο
  • [09] Αλληλεγγύη, αλλά με ανταπόδοση, "προσφέρει" ο Γκ. Βεστερβέλε στην Κύπρο
  • [10] Ελεύθερος με εγγύηση ο πρόεδρος της ΠΑΕ AEK, Α. Δημητρέλος

  • [01] Συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

    "Πράσινο φως" για την απόκτηση των υποκαταστημάτων κυπριοακών τραπεζών από ελληνικό πιστωτικό όμιλο, έδωσαν Κύπρος και Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι "ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου".

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα".

    "Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Ταυτόχρονα, τη ρύθμιση του ζητήματος των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε και η κυπριακή Προεδρία.

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, "σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά".

    Όπως επισημαίνεται, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα".

    "Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του", καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Τέλος, συνεδριάζει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και τη μεταβίβασή τους, σε υφιστάμενο ελληνικό τραπεζικό όμιλο.

    Διαβάστε επίσης:

    Διασφάλιση των εργαζομένων στις κυπριακές τράπεζες της Ελλάδας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    ΟΤΟΕ: Να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

    [02] Ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το Σαββατοκύριακο

    Ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου λόγω της απεργίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

    Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται: « Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα » του Γιουτζήν ο' Νηλ στην Κεντρική Σκηνή, «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού στο Θέατρο Rex - Σκηνή Κοτοπούλη, «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη στο Θέατρο Rex - Σκηνή Κοτοπούλη, «Vitrioli», του Γιάννη Μαυριτσάκη στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», «Ελένη» του Ευριπίδη στο Φουαγιέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της 'Αλκης Ζέη στην Παιδική Σκηνή - Σκηνή «Κατίνα Παξινού».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου, παρακαλούνται οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια να προσέλθουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου εντός δεκαήμερου για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 2107234567 για εισιτήρια μέσω τηλεφωνικού κέντρου και ίντερνετ.

    [03] Διασφάλιση των εργαζομένων στις κυπριακές τράπεζες της Ελλάδας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Τη διασφάλιση των 5.500 θέσεων εργασίας στις κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα, ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση.

    Οι τρεις βουλευτές κάνουν λόγο «για πρωτοφανή παγκόσμια απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, που οδηγεί τόσο στη διάλυση της οικονομίας της Κύπρου όσο και σε μαρασμό τριών τραπεζών της Ελλάδας αλλά και στην ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους».

    Την ερώτηση υπογράφουν ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Δημήτρης Τσουκαλάς και η Χαρά Καφαντάρη.

    [04] ΟΤΟΕ: Να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

    Tη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων των τριών Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με τους ίδιους όρους λειτουργίας των Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, της ομαλότητας και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η ΟΤΟΕ.

    Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, είναι οι εξής:

    -Οι τρεις Κυπριακές Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα (Κύπρου, CBP Bank και Eλληνική) θα μεταβιβαστούν σε Ελληνικές Τράπεζες σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στην Κύπρο.

    - Οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται απόλυτα καθώς και τα συμφέροντα των συναλλασσόμενων και των καταθετών στις Τράπεζες αυτές.

    - Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την μεταβίβαση των εργαζομένων καθώς και των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού από τις Κυπριακές στις Ελληνικές Τράπεζες, έχει την έγκριση του Eurogroup και θα γίνει στα πλαίσια της διαδοχικότητας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.

    Η ΟΤΟΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη κατάσταση αυτή από πολύ κοντά και θα παρέμβει άμεσα εκ νέου, αν χρειαστεί, με γνώμονα τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ομαλής λειτουργίας των Τραπεζών στο σύνολό τους.

    [05] Economist: Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα έχει "τοξικές" πολιτικές συνέπειες

    «Τρελή επινόηση» με «τοξικές» πολιτικές συνέπειες, χαρακτηρίζει το περιοδικό Economist την απόφαση του Eurogroup να φορολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο. Σε άρθρο του, το περιοδικό σημειώνει ότι είχε προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών - σε ξεχωριστή βάση ανάλογα με κάθε περίπτωση - απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται όταν αδύναμα οικονομικά κράτη διασώζουν αδύναμες τράπεζες.

    Σημειώνει, επίσης, ότι είχε υποστηρίξει την ανάγκη να προστατευθούν οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης (senior bondholders), όχι λόγω κάποιας ιδιαίτερης αγάπης στους πλούσιους Ρώσους, αλλά εξ αιτίας του φόβου αναλήψεων καταθέσεων σε μεγαλύτερες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Η περίπτωση της Κύπρου είναι παράξενη, επειδή οι καταθέσεις αποτελούν σχεδόν το σύνολο του παθητικό των τραπεζών της. Ωστόσο, προσθέτει ο Economist, σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις μετά το 1970 που έχει καταγράψει το ΔΝΤ, δεν έχουν επιβληθεί ζημιές σε όλους τους καταθέτες, ανεξαρτήτως του ύψους των καταθέσεων τους και των τραπεζών στις οποίες τις διατηρούσαν. Το περιοδικό θεωρεί ότι ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν τόσο η Κύπρος όσο και οι πιστωτές της.

    Την ευθύνη της Κύπρου εντοπίζει στο ότι καλοδέχθηκε τους Ρώσους και επέτρεψε στις τράπεζές της να γίνουν τόσο μεγάλες, ώστε το ενεργητικό τους να φθάσει το 800% του ΑΕΠ της το 2011. Οι κυπριακές τράπεζες, αναφέρει, είχαν πρόβλημα και πριν από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, η οποία δημιούργησε μία «τρύπα» 4 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους. «Όσον αφορά τους πιστωτές, η προτεραιότητα της 'Αγγελας Μέρκελ φαίνεται ότι ήταν να φανεί αυστηρή πριν από τις γερμανικές εκλογές, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της οποίας είναι η προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μετείχε σε ένα σχέδιο που κατέληξε να την υπονομεύει».

    Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Economist απαντά ότι το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να επιτρέψουν την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη.

    [06] Δημ. Αβραμόπουλος: «Χέρι βοήθειας στην Κύπρο»

    «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην Κύπρο και να τιμήσει τις αρχές της. Χρειάζεται αλληλεγγύη και πολιτική ενότητα για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψή του στη Σλοβακία.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οικονομίες των οποίων δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, η κρίση έχει γνωρίσματα με πολύ μεγάλες διαφορές. «Υπάρχει όμως και κάτι κοινό, αφενός βιώνουμε όλοι δύσκολες και καθοριστικές στιγμές και αφετέρου έχουμε κοινές αρχές. Είναι αυτές που μας ένωσαν και ενέπνευσαν το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πυρήνας αυτών των αρχών είναι η έννοια της αλληλεγγύης» τόνισε. «Και σε τούτη τη συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τείνει ένα χέρι βοήθειας. Βοηθώντας τον κυπριακό λαό, βοηθάμε τους λαούς της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση «δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση προς την κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία και το κοινό μας μέλλον» ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε σε μία επισήμανση του Σλοβένου ομολόγου του, Μiroslav Lajcak, πως «η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, δεν ξέρεις πότε θα έρθει να χτυπήσει και τη δική σου πόρτα». «Τώρα που η κρίση μας έκανε πιο ώριμους, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη μόνη λύση που προβάλλει. Χρειάζεται αλληλεγγύη και πολιτική ενότητα» συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή ήταν «η ουσία» του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τονίζοντας πως «πρόκειται για τον πολιτισμό της Ευρώπης, την ιστορία της, το μέλλον της». «Βάζουμε τέλος στις αντιπαραθέσεις και μένουμε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι για την «κληρονομιά» που θα αφήσουμε πίσω μας, «υπεύθυνοι» είμαστε εμείς υπογραμμίζοντας: «Ήταν το πεπρωμένο μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, αλλά είναι καθήκον μας να βρούμε τον τρόπο να εξέλθουμε από αυτή και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον της μεγάλης, κοινής μας πατρίδας, που είναι η Ευρώπη».

    [07] Ζ. Μπαρόζο: Εξακολουθούμε να περιμένουμε την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις άλλες κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν μια εναλλακτική λύση. Την τελευταία στιγμή έλαβα την πληροφορία ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη αυτή την πρόταση", δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Ντ. Μεντβέντεφ: Η Ρωσία "δεν κλείνει την πόρτα" στην Κύπρο

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία "δεν κλείνει την πόρτα" σε μια στήριξη της Κύπρου, πρόσθεσε όμως ότι η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

    "Δεν κλείσαμε την πόρτα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [09] Αλληλεγγύη, αλλά με ανταπόδοση, "προσφέρει" ο Γκ. Βεστερβέλε στην Κύπρο

    «Είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και αντιστρόφως, πρέπει οι χώρες οι οποίες ζητούν αλληλεγγύη να είναι πρόθυμες να πράξουν το καθήκον τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου και τόνισε ότι και η Κύπρος πρέπει να τηρεί τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε επίσης ανησυχία και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αφορμή την υπόθεση της Κύπρου, βλέπουμε παράλυση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αρέσει σε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [10] Ελεύθερος με εγγύηση ο πρόεδρος της ΠΑΕ AEK, Α. Δημητρέλος

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ανδρέας Δημητρέλος, απολογήθηκε σήμερα το πρωί στον ανακριτή και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, με την καταβολή εγγύησης, ύψους 40.000 ευρώ.

    Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, παρουσιάσθηκε αυτοβούλως, εχθές, στις Αρχές, μόλις ενημερώθηκε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, για χρέη της ΠΑΕ προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Δημητρέλος εξήγησε πως κατά την διάρκεια της θητείας του δεν δημιουργήθηκαν υπέρογκα χρέη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 March 2013 - 12:30:30 UTC