Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματικές ώρες στην Κύπρο
  • [02] Σκεπτικός σχετικά με το "σχέδιο Β" ο Σόιμπλε
  • [03] Σήμερα τιμούμε το πολυτιμότερο αγαθό
  • [04] Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων
  • [05] Καραμπόλα με 100 τραυματίες λόγω χιονοθύελλας στον Καναδά
  • [06] Η υπόθεση Μπετανκούρ "φρενάρει" την επιστροφή Σαρκοζί στην πολιτική
  • [07] Σήμερα τελικά θα συναντηθεί ο Π. Καμμένος με τον Αλ. Τσίπρα
  • [08] Από σήμερα η ένταξη πρατηριούχων στο νέο σύστημα ελέγχου

  • [01] Δραματικές ώρες στην Κύπρο

    Αναβλήθηκε για σήμερα στις 10 το πρωί η συζήτηση 9 νομοσχεδίων που αφορούν τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Γιούρογκρουπ για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.

    Εξάλλου, σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.

    Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Μόσχα. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    [02] Σκεπτικός σχετικά με το "σχέδιο Β" ο Σόιμπλε

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β', που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της καγκελαρίου Μέρκελ, την Πέμπτη το απόγευμα. « Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός », φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Bild.

    Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι θα κλείσει την «κάνουλα» της ρευστότητας προς τις τράπεζες της Κύπρου, τη Δευτέρα, καθώς υπάρχει έλλειψη αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας των δανειστών της που περιλαμβάνει, εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    [03] Σήμερα τιμούμε το πολυτιμότερο αγαθό

    Περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.

    Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, και καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες να θυμούνται ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται τα πρόσωπα των παιδιών.

    «Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο» λέει ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF.

    «Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης».

    Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Παρά την έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε περίπου 760.000 το χρόνο το 2011. Για τη UNICEF, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος.

    Τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα δείχνουν ότι περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν σε μόνο πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα. Δύο χώρες μαζί - η Ινδία (24%) και η Νιγηρία (11%) - παρουσιάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Αυτές οι ίδιες χώρες έχουν, επίσης, σημαντικούς πληθυσμούς χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν. Τα στοιχεία για την αποχέτευση είναι ακόμη πιο ζοφερά, τονίζει η UNICEF. Αυτοί που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε αυτές τις χώρες είναι: στην Ινδία 814 εκατομμύρια, στην Κίνα 477 εκατομμύρια, στη Νιγηρία 109 εκατομμύρια, στο Πακιστάν 91 εκατομμύρια και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 50 εκατομμύρια.

    Όπως τονίζει η UNICEF, οι πρόοδοι που έχουν ήδη σημειωθεί από το 1990, δείχνουν ότι με την πολιτική βούληση, με επενδύσεις και με έμφαση στην ισότητα ίσως μόνο μέσα σε μια γενιά. κάθε παιδί να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

    [04] Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

    Σε ισχύ είναι από το πρωί μερική απαγόρευση απόπλου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

    Από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό και για για τη Σαλαμίνα καθώς και από Φανερωμένη Σαλαμίνας για τη Πάχη Μεγάρων.

    Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, από Ραφήνα και Λαύριο. Απαγορευτικό απόπλου είναι επίσης σε ισχύ από το Βόλο για τις Σποράδες.

    Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα -Λευκίμμη.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για νοτιοανατολικό δυτικό Κρητικό, Ιεράπετρα, Θρακικό, βορειοανατολικό και βορειοδυτικό Αιγαίο, Θερμαϊκό και Στενό Καφηρέα.

    [05] Καραμπόλα με 100 τραυματίες λόγω χιονοθύελλας στον Καναδά

    Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα άτομο σοβαρά, σε μια μαζική καραμπόλα που έγινε χθες, σε αυτοκινητόδρομο του Καναδά.

    Σύμφωνα με τις αναφορές η καραμπόλα- γίγας προκλήθηκε από τις κάκιστες καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή χιονοθύελλα.

    Το ατύχημα συνέβη ενώ ο δρόμος ήταν καλυμμένος με χιόνι, και σε αυτό ενεπλάκησαν λεωφορεία, ρυμουλκούμενα φορτηγά, και πολλά αυτοκίνητα.

    Συνολικά, εκατό οχήματα ενεπλάκησαν.

    Οι αλυσιδωτές συγκρούσεις των αυτοκινήτων σημειώθηκαν στην επαρχία της Αλμπέρτα, νότια του Έντμοντον στο δυτικό Καναδά.

    Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία όλων των οχημάτων.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με την βοήθεια των λεωφορείων που ήταν ήδη στο δρόμο.

    [06] Η υπόθεση Μπετανκούρ "φρενάρει" την επιστροφή Σαρκοζί στην πολιτική

    Ο 58χρονος γάλλος πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κατηγορήθηκε επίσημα για «κατάχρηση αδυναμίας» στην υπόθεση Μπετανκούρ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Τιερί Χερτσόγκ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ασκήσει άμεσα προσφυγή» κατά της απόφασης.

    Η απόφαση του ανακριτή Ζαν Μισέλ Ζαντί ελήφθη στο Μπορντό, της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μετά από εξέταση στην οποία συμμετείχαν, τουλάχιστον τέσσερα μέλη του προσωπικού της δισεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμου της παγκόσμιας γιγαντιαίας εταιρείας καλλυντικών, L'Or?al.

    Με την έρευνά ο δικαστής ερωτά αν ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαπράξει «κατάχρηση αδυναμίας» σε βάρος της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, ζητώντας από αυτήν χρήματα, για να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία το 2007. Η κατηγορία της "κατάχρησης αδυναμίας" επιφέρει τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.

    Η απόφαση του ανακριτή Ζαν Μισέλ Ζαντί προφανώς είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς είναι μια δικαστική απόφαση που εμποδίζει κάθε προσπάθεια του, για να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο. Ακόμα και αν έχει το τεκμήριο της αθωότητας, - που ισχύει για κάθε κατηγορούμενο- το κατηγορητήριο επί της ουσίας υπονομεύει την πιθανή επιστροφή στην πολιτική.

    Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2012, όπου κέρδισε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, ο Σαρκοζί έχει διασπείρει μια προσεκτική «θολούρα» σχετικά με τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές το 2017.

    Πρόσφατα είχε πει σε συνέντευξή του, ότι η επιστροφή στην ενεργό πολιτική σκηνή δεν είναι αυτό που θέλει, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο της επανόδου, λέγοντας ότι αν το έκανε θα ήταν διότι θα είχε πατριωτικό καθήκον προς τη Γαλλία. Πάντως στις έως τώρα εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο συντηρητικό στρατόπεδο ο Σαρκοζί, παραμένει το φαβορί των δεξιών ψηφοφόρων για το 2017.

    [07] Σήμερα τελικά θα συναντηθεί ο Π. Καμμένος με τον Αλ. Τσίπρα

    Σήμερα στη μία τομεσημέρι θα γίνει τελικά η συνάντηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    Βασικό αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες και απαιτεί 50 υπογραφές για να συζητηθεί στη Βουλή.

    [08] Από σήμερα η ένταξη πρατηριούχων στο νέο σύστημα ελέγχου

    Οι πρατηριούχοι της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση ενίσχυσης για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών, θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://digitalaid.ktpae.gr/ απόσήμερα Παρασκευή, 22 Μαρτίου, μέχρι και τις 27 Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προτίθεται να προκηρύξει δράση με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων», με εκτιμώμενο προϋπολoγισμό 30 εκατ. ευρώ, που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική υπ΄αριθμ. Β2 -829Α /2013 (ΦΕΚ 540/Β/2013) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Διάθεση πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» για τη δράση ενίσχυσης «Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων».

    Αντικείμενο της δράσης είναι η ενίσχυση των πρατηρίων υγρών καυσίμων της χώρας για την εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εισροών-Εκροών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή μέτρηση του εισερχομένου και του εξερχομένου καυσίμου. Τα εν λόγω συστήματα θα είναι συνδεδεμένα με πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για την καταγραφή των πραγματικών ποσοτήτων και τιμών πώλησης.

    Πληροφορίες, επίσης, όπως ενημερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα δίνονται στα τηλέφωνα: 213 1514230 και 213 1514428.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 March 2013 - 6:30:23 UTC