Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Έλληνες ποιητές που άφησαν το στίγμα τους
  • [02] Καθαρίστρια σχολείου δέχθηκε πέντε μαχαιριές από άγνωστο
  • [03] Η Lufthansa ακύρωσε 700 πτήσεις λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους
  • [04] Πνίνι: «Ένας ακόμη τελικός ο αγώνας με τον Ολυμπιακό»
  • [05] Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνοι από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έναντι της Κύπρου
  • [07] Στα 68 δισ. ευρώ το σύνολο των καταθέσεων στην Κύπρο τον Φεβρουάριο
  • [08] Μέχρι την Δευτέρα "βλέπει" λύση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
  • [09] ΤτΕ: Μειώθηκε 85% το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
  • [10] Fitch: Ο φόρος στις καταθέσεις θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη
  • [11] Η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup
  • [12] Λ. Κρέιτον: "Λάθος" η απόφαση για επιβάρυνση των μικροκαταθετών της Κύπρου
  • [13] Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα
  • [14] ΧΑΑ: Συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank Public
  • [15] Μπαρόζο: "Εχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας"
  • [16] Ο Δ. Χριστόφιας διαψεύδει τα περί συμφωνίας της κυβέρνησής του για το "κούρεμα"

  • [01] Οι Έλληνες ποιητές που άφησαν το στίγμα τους

    Ποια είναι η ταυτότητα της νεώτερης ελληνικής ποίησης και πώς μπορούμε να περιγράψουμε τους βασικούς σταθμούς της; Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, είναι μια ευκαιρία για περιηγηθούμε στην περιοχή μιας τέχνης με μακρά προϊστορία στη χώρα μας. Σημαδεμένοι από τη δραματική εμπειρία του ναζισμού, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της Αριστεράς να ενεργήσει ως μια ριζικά ανανεωτική και ζωογόνος δύναμη, καθώς και πρόθυμοι να μιλήσουν με μια σαφώς χαμηλόφωνη γλώσσα, πολλοί από τους μεταπολεμικούς ποιητές (από το 1950 και ύστερα: Άρης Αλεξάνδρου, Μανόλης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Δούκαρης, Πάνος Θασίτης, Μιχάλης Κατσαρός, Κλείτος Κύρου, Θανάσης Κωσταβάρας, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργης Παυλόπουλος, Τάκης Σινόπουλος, Ανέστης Ευαγγέλου, Βασίλης Καραβίτης, Βύρων Λεοντάρης, Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Μάριος Μαρκίδης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Τόλης Νικηφόρου) δεν θα διστάσουν να εξισώσουν τη μοίρα της ποίησης με τη μοίρα μιας κοινωνίας που αδυνατεί να ξεφύγει από το συνεχές κατρακύλισμα των αξιών της. Παράλληλα, βέβαια, με αυτή την τροχιά θα σχηματιστούν κι άλλες, εντελώς διαφορετικές τάσεις: από τις φωνές του υπαρξιακής, της μεταφυσικής και της ερωτικής αγωνίας (Σταύρος Βαβούρης, Όλγα Βότση, Γιώργος Γεραλής, Μηνάς Δημάκης, Άρης Δικταίος, Νίκος Καρούζος, Ανδρέας Αγγελάκης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ορέστης Αλεξάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Θωμάς Γκόρπας, Ζέφη Δαράκη, Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου, Χρίστος Λάσκαρης, Μάρκος Μέσκος, Τάσος Πορφύρης, Αμαλία Τσακνιά, Σπύρος Τσακνιάς, Ντίνος Χριστιανόπουλος) και τον καθαρό λυρισμό (Τάκης Βαρβιτσιώτης) ώς την υποβλητική ατμόσφαιρα της κρυπτικής γραφής (Ελένη Βακαλό, Ε. Χ. Γονατάς, Νίκος Φωκάς) ή τις διάφορες υπερρεαλιστικές δοκιμές και προσπάθειες (Μαντώ Αραβαντινού, Νάνος Βαλαωρίτης, Έκτωρ Κακναβάτος, Γιώργος Λίκος, Δ. Π. Παπαδίτσας, Μίλτος Σαχτούρης, Τάσος Δενέγρης).

    [02] Καθαρίστρια σχολείου δέχθηκε πέντε μαχαιριές από άγνωστο

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύεται καθαρίστρια η οποία δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο, σε σχολικό κτίριο, στη Νεάπολη. Για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, ο άγνωστος δράστης, εισέβαλε στο σχολικό κτίριο και της κατάφερε πέντε μαχαιριές, την ώρα που καθάριζε αίθουσα.

    Ο άγνωστος διέφυγε, ενώ συνάδελφός της, που βρισκόταν σε άλλο χώρο του σχολείου, ειδοποίησε την Αστυνομία. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η άτυχη γυναίκα φέρει τέσσερις μαχαιριές στην πλάτη και μια στο πόδι, ενώ το πρωί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή την αιματηρή επίθεση, δήλωσε ότι δεν «αποτελεί είδηση για την τοπική κοινωνία» και επισήμανε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.

    [03] Η Lufthansa ακύρωσε 700 πτήσεις λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους

    Η μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία, η Lufthansa, ακύρωσε σχεδόν 700 πτήσεις που θα εκτελούνταν σήμερα στην Ευρώπη λόγω της προειδοποιητικής απεργίας του προσωπικού εδάφους της στα γερμανικά αεροδρόμια κι ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές των εργαζομένων.

    Τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης (δυτική Γερμανία) και του Μονάχου (νότια), οι δύο κύριοι κόμβοι της Lufthansa, πλήττονται από την απεργία αυτή που οργανώνει το συνδικάτο Verdi, όπως και τα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου (βόρεια), του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας (δυτικά).

    Η εταιρία αποφάσισε να ακυρώσει σήμερα σχεδόν όλες τις πτήσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη από τις 05.00 έως τις 12.00 τοπική ώρα (06.00 -13.00 ώρα Ελλάδος) στα αεροδρόμια όπου έχει προκηρυχθεί η προειδοποιητική απεργία, ωστόσο οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν. "Καθώς η απεργία ήταν προγραμματισμένη, οι επιβάτες μπόρεσαν να ρυθμίσουν τις μετακινήσεις τους και δεν υπάρχουν μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια", είπε ο Γκέρολντ Σάουμπ, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Verdi. Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη διοίκηση της εταιρίας πριν από την αυριανή έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών για τα μισθολογικά αιτήματα.

    Στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν τον περασμένο μήνα το συνδικάτο διεκδικεί αύξηση των αποδοχών 5,2% σε 12 μήνες για τους σχεδόν 33.000 υπαλλήλους του προσωπικού εδάφους στη Γερμανία και ζητεί εργασιακές εγγυήσεις από την εταιρία, όπως προστασία κατά των απολύσεων. Η Lufthansa, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης σε έσοδα, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να παγώσει τους μισθούς και να ζητήσει από τους εργαζόμενους να εργάζονται μια ώρα επιπλέον την εβδομάδα ώστε να βοηθήσουν την εταιρία να παραμένει ανταγωνιστική στην αγορά.

    [04] Πνίνι: «Ένας ακόμη τελικός ο αγώνας με τον Ολυμπιακό»

    Ως ακόμη έναν τελικό χαρακτήρισε ο Γκάι Πνίνι την αναμέτρηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (22/3), στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας.

    «Είναι ένα ακόμη κρίσιμο παιχνίδι, ένας ακόμη τελικός, σαν τους τέσσερις προηγούμενους που κερδίσαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να νικήσουμε και περιμένουμε πως θα έχουμε δύσκολο έργο, καθώς αντιμετωπίζουμε τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ασφαλώς και θα προτιμούσα να παίζαμε στο Τελ Αβίβ, αλλά έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε σε δύσκολες έδρες» είπε αρχικά ο Ισραηλινός γκαρντ και συνέχισε: «Ελπίζω να συνεχίσουμε την παράδοση να κερδίζουμε τις ομάδες από τις οποίες χάσαμε στον πρώτο γύρο. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πώς χάσαμε κάποια παιχνίδια, αλλά είναι ώρα να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε και τις ανόητες ήττες που γνωρίσαμε. Θα πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας, όπως τις τελευταίες εβδομάδες, δίχως να χαλαρώσουμε στιγμή. Είναι ένα ματς χωρίς γυρισμό».

    [05] Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    «Το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι σε όσους θέλουν να μολύνουν την κοινωνία μας με το θανατηφόρο μικρόβιο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας» τονίζει ο Τομέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Κινήματος, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

    Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η φετινή επέτειος της παγκόσμιας ημέρας «δεν θυμίζει καμία από τις προηγούμενες χρονιές», καθώς «οι νεοναζί που έχουν εισβάλει στην καθημερινότητα μας, οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες κραυγές και πρακτικές τους αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία μας».

    Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρει ότι το φετινό μήνυμα δεν είναι επετειακό και ότι δεν είναι τυπική υποχρέωση στα θύματα του παρελθόντος, αλλά αντίθετα υπογραμμίζει ότι «είναι ουσιαστικό μήνυμα συσπείρωσης όλων των πολιτών και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση των ρατσιστών και των νεοναζί και την προστασία όλων των πιθανών θυμάτων τους είτε αυτοί είναι Έλληνες είτε αλλοδαποί».

    «Στους νεοναζί απαντούμε με περισσότερη και πιο δυνατή δημοκρατία. Στο ρατσισμό απαντούμε με αλληλεγγύη και δικαιώματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνοι από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έναντι της Κύπρου

    Με διμέτωπη επίθεση προς την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την Κύπρο, αλλά και τις γενικότερες συνέπειες που προκαλούνται, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την πολιτική που έχει υιοθετήσει από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ότι δηλαδή, στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτιμά τις εξελίξεις από την απόφαση του Eurogroup μέχρι και χθες το βράδυ, ένα διάστημα πολύ πυκνών εξελιξεων, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν μια καταστροφική απόφαση που εντάσσεται στη στρατηγική των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τη γερμανική ηγεμονία για δύο λόγους:

    Πρώτον, για γενίκευση της καταστροφικής λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και μετατροπή των ευρωπαϊκών χωρών σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις απολύτως ανασφαλείς και δεύτερον, για νέο-αποικιοποίηση των αδύναμων οικονομικά χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου και υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του φυσικού αερίου στην περίπτωση της Κύπρου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση που άνοιξε τον "Ασκό του Αιόλου" για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα εντονότερα οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ευρωζώνης και γι' αυτό η κίνηση αυτή (σε οποιαδήποτε εκδοχή της) πρέπει αφενός να ματαιωθεί πάραυτα και αφετέρου να ληφθούν γενναία μέτρα ώστε η ζημία που έχει ήδη γίνει να μην καταστεί ανεπανόρθωτη.

    Επαναλαμβάνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπερψηφίζει μια απόφαση που ουσιαστικά διαλύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θέτει σε τεράστιους κινδύνους το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λεονταρισμοί των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη εναντίον μιας απόφασης που την υπερψήφισε η κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν καταδεικνύει την παντελή αναξιοπιστία των ίδιων και των κομμάτων τους. Υπό το πρίσμα αυτό, «το όχι του κυπριακού λαού και της Κυπριακής βουλής στους εκβιασμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν επήλθε η ακαριαία καταστροφή όπως εξεβίαζαν οι υπέρμαχοι της απόφασης του Eurogroup, αλλά, αντ' αυτού, συνεχίζεται κανονικά μια σκληρή διαπραγμάτευση καταδεικνύουν με σαφήνεια και αναντίλεκτα τα εξής:

    Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Αντιθέτως, υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχουν ισχυρές λαϊκές αντιστάσεις, πολιτική βούληση και σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης, δεν υπάρχει χώρα της ευρωζώνης που να μην αποτελεί συστημικό κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα, όσο μικρή κι αν είναι, διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού και του κυπριακού κοινοβουλίου απέναντι στον επιχειρούμενο εκβιασμό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά λαϊκών αντιστάσεων σε όλες τις δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης και με αυτή την έννοια διευρύνει κι άλλο τις υπαρκτές δυνατότητες για ανατροπή της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της γερμανικής ηγεσίας, που καταστρέφει πολλαπλώς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες.

    Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είναι διπλά έκθετη, διότι με την ψήφο της στο Eurogroup συμμετείχε στον εκβιασμό του κυπριακού λαού και διότι στις τελευταίες εκλογές εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και έκτοτε συνεχίζει να τον εξαπατά μέχρι σήμερα είτε διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί μονοδρόμων είτε αναπαράγοντας (σε συμμαχία με την κ. Μέρκελ) τους εκβιασμούς και την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, αντί να προστατεύει τα συμφέροντά του, απαιτώντας να ανατραπεί η αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική της μνημονιακής λιτότητας. Αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση γι' αυτόν τον αναξιοπρεπή μερκελισμό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική επισημαίνοντας ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ άλλων, για υποτιθέμενες προτάσεις στελεχών του για κατάσχεση καταθέσεων. Με αφορμή αυτό, προσθέτει, έχουν μάλιστα το θράσος να ισχυρίζονται ότι ο κυπριακός λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (παρόλο που ήταν η συγκυβέρνηση που τις υπερψήφισε στο Eurogroup) και καταλήγει:

    «Πρόκειται για τα γνωστά ψέματα και πλήρη διαστρέβλωση δηλώσεων. Επισημαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που υφαρπάζει την περιουσία και το εισόδημά του αλλά οι αλλεπάλληλες μνημονιακές κυβερνήσεις: με τα απίστευτα χαράτσια, με τις αδιανόητου ύψους περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, με το άγριο κούρεμα ομολόγων που κατείχαν μικροαποταμιευτές, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ακόμη και με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ για οφειλέτες του δημοσίου».

    [07] Στα 68 δισ. ευρώ το σύνολο των καταθέσεων στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

    Στο ποσό των 68 δισ. ευρώ ανερχόταν τον Φεβρουάριο το σύνολο των καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Τα 20 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις ξένων, εκ των οποίων περίπου τα 18 δισ. ευρώ είναι οι ρωσικές καταθέσεις. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, μείωση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας JCC που ελέγχει τις πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα προχθές αγοράστηκαν με εγχώριες κάρτες προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ μια εβδομάδα πριν οι αγορές ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ (μείωση 22%).

    Οι τράπεζες, οι οποίες θα μείνουν κλειστές μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, παρέχουν μετρητά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και πληρωμής (ΑΤΜ) από 600 έως 1000 ευρώ ημερησίως. «Οι προσπάθειες είναι τα ΑΤΜ να λειτουργούν κανονικά και να ανεφοδιάζουν τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

    Όσο οι τράπεζες είναι κλειστές το πρόβλημα στην αγορά εντείνεται. Αναφορικά με τα καύσιμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου διαβεβαιώνει για επάρκεια και στα 280 πρατήρια, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στο ΡΙΚ ότι «οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις». Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών διαψεύδει πληροφορίες ότι υπάρχουν μέλη του που δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

    Στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι διαπραγματεύονται κυρίως τοις μετρητοίς, ενώ αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, τότε αναμένεται ότι και στο λιανεμπόριο οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο με μετρητά. Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών (ΠΟΒΕΚ) Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε ότι η ρευστότητα άρχισε να εξαφανίζεται και πρόσθεσε ότι απόψε θα συνέλθει η γραμματεία της Οργάνωσης για να εξετάσει την κατάσταση.

    [08] Μέχρι την Δευτέρα "βλέπει" λύση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

    Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Δημητριάδης είπε λακωνικά: «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

    [09] ΤτΕ: Μειώθηκε 85% το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

    Μειωμένο έλλειμμα, στα 222 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, έναντι ελλείμματος 1,2 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντανακλά τη μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου εισοδημάτων.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 689 εκατ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 128 εκατ. ή 11,4% ενώ η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε κατά 244 εκατ. ευρώ ή 11,4%. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,2%), καθώς, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2013 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει μικρό πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιανουάριο του 2012. Οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από "λοιπές μεταφορές".

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 412 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2012 κατά 124 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 9 εκατ. ευρώ.

    [10] Fitch: Ο φόρος στις καταθέσεις θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη

    Η επιβολή ενός τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνοντας λόγο για δημιουργία "προηγούμενου".

    "Δεν θεωρούμε ότι η κυπριακή αστάθεια θα μεταδοθεί στα άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα", διευκρινίζει ο Fitch σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα. Αντίθετα , "οποιαδήποτε βοήθεια θα περιλάμβανε έναν "φόρο σταθερότητας" (επί των τραπεζικών καταθέσεων) εμπλέκει εν τοις πράγμασι την συμβολή των καταθετών και αναπόφευκτα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στο πλαίσιο της ευρωζώνης", προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

    [11] Η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup

    Η Κύπρος αποτελεί "συστημικό κίνδυνο" και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να προστατευτεί η ευρωζώνη δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Η κατάσταση στην Κύπρο "αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες ημέρες, και εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο που θα εξουδετερώσει τον κίνδυνο αυτό", τόνισε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο.

    Ο ίδιος επισήμανε πως περισσότερα δάνεια από τη Ρωσία δεν θα βοηθήσουν στο να υπάρξει μια βιώσιμη κατάσταση στην Κύπρο.

    [12] Λ. Κρέιτον: "Λάθος" η απόφαση για επιβάρυνση των μικροκαταθετών της Κύπρου

    «Λάθος» χαρακτηρίζει την απόφαση να επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, η Λουσίντα Κρέιτον, η οποία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Κρέιτον εκφράζει τον σεβασμό της για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου και ζητεί να διατυπωθεί νέα, δίκαιη πρόταση το συντομότερο δυνατόν.

    Σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η Ιρλανδή υπουργός αναφέρεται θετικά στις προσπάθειες της Λευκωσίας για εξυγίανση του προϋπολογισμού, όταν ωστόσο τίθεται θέμα σύγκρισης Ιρλανδίας-Κύπρου σε ό,τι αφορά το οικονομικό μοντέλο, διευκρινίζει ότι η χώρα της δεν βασίζεται αποκλειστικά στον τραπεζικό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών, αλλά διαθέτει και σημαντική βιομηχανική παραγωγή. Επισημαίνει, ακόμα, ότι το ιρλανδικό πρόβλημα δεν προκλήθηκε από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά από την ελλιπή τραπεζική εποπτεία.

    [13] Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα

    Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    [14] ΧΑΑ: Συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank Public

    Τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΙΜΙΤΕΔ" και "Cyprus Popular Bank Public Co LTD" για τις 21 και 22 Μαρτίου 2013, αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για τη συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης όλων των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Επίσης συνεχίζεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ευρώ & δολάριο), των μετατρέψιμων χρεογράφων 2013/2018 και των μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου της "Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΙΜΙΤΕΔ" καθώς και των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιρειών "Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΙΜΙΤΕΔ" και "Cyprus Popular Bank Public Co LTD".

    [15] Μπαρόζο: "Εχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι "έχει επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας" μετά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της συνόδου ΕΕ - Ρωσίας στη Μόσχα.

    "Εχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή...", είπε. "Το σχήμα που προτείνεται αυτήν την στιγμή στην Κύπρο μοιάζει σήμερα τελείως παράλογο", είχε μόλις προηγουμένως δηλώσει από το βήμα της συνόδου συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα είχε επίσης δηλώσει σε συνέντευξή του προς ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι "όλα τα δυνατά σφάλματα" έχουν διαπραχθεί και απείλησε με επανεξέταση του μεριδίου που καταλαμβάνει το ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

    [16] Ο Δ. Χριστόφιας διαψεύδει τα περί συμφωνίας της κυβέρνησής του για το "κούρεμα"

    Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαψεύδει τα περί συμφωνίας της κυβέρνησής του για "κούρεμα" καταθέσεων. Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη γερμανική Βουλή, τα μέτρα που ελήφθησαν στο Eurogroup για την Κύπρο το περασμένο Σάββατο, είχαν αρχίσει να συζητούνται με τη Λευκωσία από τις 23 Νοεμβρίου 2012.

    Ανακοίνωση του γραφείου του Δ. Χριστόφια αναφέρει ότι το θέμα του "κουρέματος" καταθέσεων «ποτέ δεν ετέθη για συζήτηση ενώπιον της κυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και ποτέ ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε ή πολύ περισσότερο αποδέχθηκε ένα τέτοιο, καταστροφικό για την Κύπρο, σενάριο».

    «Το Μνημόνιο που κατ' αρχήν συμφώνησε η κυβέρνηση Χριστόφια με την τρόικα, ούτε μια λέξη δεν περιλαμβάνει για "κούρεμα" καταθέσεων», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει πως «είναι φανερό ότι τα όσα μεταδίδονται περί δήθεν συμφωνίας με τον Σόιμπλε καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αποτελούν μεγάλο ψέμα και κατασκευασμένη είδηση».

    Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο ο γγ του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει στο ΡΙΚ -και το μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε απορρίψει το "κούρεμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 March 2013 - 10:30:25 UTC