Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνας δρόμου για την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο
  • [02] Αντίστροφη μέτρηση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
  • [03] Φθηνότερα τα σαρακοστιανά
  • [04] Νεκρή ανασύρθηκε 47χρονη από ΙΧ στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Ωρωπού
  • [05] Η στάση της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου δεν ήταν αρνητική, δήλωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης
  • [06] Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει άδικη τη δασμολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο

  • [01] Αγώνας δρόμου για την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο

    Ενώπιον του πιο σοβαρού διλλήματος της ιστορίας της τίθεται το απόγευμα η Κυπριακή Βουλή, η οποία στις 16.00 ώρα Ελλάδος καλείται να αποφασίσει σε μία κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται αμφίρροπη, να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση-σοκ του Eurogroup.

    Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει το εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

    Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως «γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», διετύπωσε χθες βράδυ με διάγγελμα του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το πρωί θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα ενημερώσει σε άτυπη σύνοδο την Ολομέλεια της Βουλής.

    Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

    Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για να εξασφαλίσει υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ερμηνείςα της πρόβλεψης του Eurogroup για την δασμολόγηση των καταθέσεων, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

    [02] Αντίστροφη μέτρηση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβούλιου Συστημικής Ευστάθειας, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.

    Για τον σκοπό αυτό συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να δοθεί πληροφορία για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν, καθώς αναμένονται πρώτα οι εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της κυπριακής Βουλής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και θα κληθεί να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

    Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως αύριο, Τρίτη, το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

    [03] Φθηνότερα τα σαρακοστιανά

    Ανοιχτά παραμένουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, οι λαϊκές αγορές, τα ιχθυοπωλεία, τα οπωροπωλεία, οι φούρνοι και τα παντοπωλεία, καθώς και η Βαρβάκειος Αγορά για να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα τελευταία ψώνια τους για τα Κούλουμα.

    Μεγάλη είναι από το πρωί η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά, όπου οι τιμές εμφανίζονται χαμηλότερες σε σχέση με περσινές χρονιές. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τα περισσότερα προϊόντα εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση τιμών, η οποία κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα 19 είδη του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ το 2012 κόστιζαν 123,76 ευρώ. Ενδεικτικά, η μείωση στα καλαμάρια αγγίζει το 15% το κιλό, το φρέσκο χταπόδι μειώθηκε κατά 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχώρησαν κατά 25% και τα μύδια πωλούνται φθηνότερα κατά 17%.

    Όσον αφορά τα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.

    [04] Νεκρή ανασύρθηκε 47χρονη από ΙΧ στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Ωρωπού

    Νεκρή ανασύρθηκε τα ξημερώματα 47χρονη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Ωρωπού, όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στη θάλασσα.

    Την ξέφρενη πορεία του οχήματος είδε ένα ζευγάρι, που περνούσε εκείνη την ώρα με το αυτοκίνητό του από την περιοχή και ειδοποίησε την αστυνομία.

    Στο σημείο μετέβη άμεσα δύναμη του λιμενικού σώματος και με τη βοήθεια ιδιώτη δύτη ανασύρθηκε από το ΙΧ αυτοκίνητο η άτυχη 47χρονη.

    [05] Η στάση της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου δεν ήταν αρνητική, δήλωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

    «Όχι» απάντησε κατηγορηματικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσον η Ελλάδα τήρησε αρνητική, για την Κύπρο, στάση στο Eurogroup, όπως είχε μεταδώσει τηλεοπτικό κανάλι επικαλούμενο πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Εξάλλου, η συνάντηση του Προέδρου με τον γγ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Κατσουρίδη, διήρκεσε 25 λεπτά.

    Εξερχόμενος ο κ. Κυπριανού περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση ζητήθηκε από το ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Κυπριανού φέρεται να επέδωσε στον κ. Αναστασιάδη εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης , μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

    [06] Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει άδικη τη δασμολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Πούτιν συνεκάλεσε έκτακτη σήμερα το πρωΐ, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.

    «Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 March 2013 - 10:30:24 UTC