Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ επαφών Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες
  • [02] "Παραλύουν" οι συγκοινωνίες στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας του χιονιά
  • [03] Πέθανε ο τελευταίος Γερμανός της "Επιχείρησης Βαλκυρία"
  • [04] Νοκ άουτ ο Φέισα από τη ρεβάνς με Γιάννινα - Η αποστολή των «ερυθρόλευκων»
  • [05] «Θα σε πάρει ο δρόμος» και πάλι στο 'Ιδρυμα Κακογιάννη, από τη Δευτέρα
  • [06] Ανακαλύφθηκε υπερβολικά σπάνιο τριπλό σύστημα κβάζαρ
  • [07] Στάση εργασίας των εργαζόμενων στους δημοτικούς παδικούς σταθμούς
  • [08] Έκτο κατά σειρά ρεκόρ για τον Dow Jones
  • [09] Και στη Βουλγαρία βρέθηκαν δείγματα τροφίμων θετικά σε DNA αλόγου
  • [10] Στις κρίσιμες ώρες του κονκλάβιου "υιοθετείστε έναν καρδινάλιο"

  • [01] Μπαράζ επαφών Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες για να παραστεί για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στόχος των επαφών είναι να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του μνημονίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί "κούρεμα" καταθέσεων, ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, «όποιοι όροι και εάν τεθούν από οιονδήποτε».

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πιθανό να μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Κυριακή, ή τη Δευτέρα. Ο κ. Σαρρής θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και οι τρόποι συμμετοχής τής Μόσχας στο πρόγραμμα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Σαρρής να μεταφέρει και μήνυμα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψής του στη Μόσχα.

    [02] "Παραλύουν" οι συγκοινωνίες στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας του χιονιά

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας των χιονοπτώσεων που έγιναν αιτία να ματαιωθούν εκατοντάδες πτήσεις και να προκληθούν μποτιλιαρίσματα και σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των τραίνων.

    Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας παρέμεινε κλειστό για ώρες χθες, η Γαλλία συγκρότησε μια ομάδα εργασίας για να διαχειριστεί την επείγουσα αυτή κατάσταση καθώς 100.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και εκατοντάδες οδηγοί στη νοτιοανατολική Αγγλία πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και ξύπνησαν σήμερα μέσα στα καλυμμένα από το χιόνι αυτοκίνητά τους.

    Τα προβλήματα άρχισαν προχθές με τις πρώτες χιονοπτώσεις και κορυφώθηκαν χθες. Πάνω από 1.000 τροχαία αναφέρθηκαν στη Γερμανία. Προβλήματα προκλήθηκαν στις διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία, αυτοκίνητα και τραίνα ακινητοποιήθηκαν.

    Στη Γαλλία, ωστόσο, οι υπερταχείες Τhalys που αναχωρούν από το Παρίσι με προορισμό το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία καθώς και τα Eurostar, με προορισμό τη Βρετανία, κινούνται και πάλι σήμερα, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, η οποία είχε διακόψει χθες τις συνδέσεις αυτές εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

    Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης επανελήφθησαν χθες το βράδυ, αφού καθαρίστηκαν οι δυο από τους τέσσερις διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, όμως 800 από τις προγραμματισμένες 1.200 πτήσεις της ημέρας ματαιώθηκαν.Υπολογίζεται ότι 2.500 με 3.000 πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο.

    Στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στα δυτικά κρατίδια Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Έσσης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

    Τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα ενεπλάκησαν σε μια καραμπόλα στην 'Εσση, ενώ πολλές δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε τροχαίο κοντά στο Μίντσενμπεργκ.

    'Ενας 29χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Σταντάλεντορφ της 'Εσσης και ένας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπους από προχθές το απόγευμα έχουν σημειωθεί 800 τροχαία.

    Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να κινηθούν βόρεια.

    Στη βορειοδυτική Γαλλία δυο άνδρες πέθαναν από το κρύο. Τα περισσότερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παρατηρούνται στη Βρετάνη και τη Νορμανδία, ενώ τουλάχιστον 1.300 ακινητοποιήθηκαν στο χιόνι παγιδεύοντας για περισσότερες από 15 ώρες τους επιβάτες τους.

    Στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ένα αεροσκάφος της Tunisair με 140 επιβάτες βγήκε από το διάδρομο λόγω της ολισθηρότητας κατά την προσγείωσή του προκαλώντας το προσωρινό κλείσιμο ενός εκ των διαδρόμων του αεροδρομίου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

    [03] Πέθανε ο τελευταίος Γερμανός της "Επιχείρησης Βαλκυρία"

    Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ, πρώην υπολοχαγός του γερμανικού στρατού, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι του στο Μόναχο.

    Ο φον Κλάιστ ήταν μόλις 22 ετών όταν προσφέρθηκε να φορέσει γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με τον Χίτλερ. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ.

    Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ επρόκειτο να είναι ο άνθρωπος που θα μετέφερε μία βαλίτσαγεμάτη εκρηκτικά σε συνάντηση με τον Χίτλερ, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια και η βόμβα τοποθετήθηκε από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

    Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ- τον οποίο υποδύθηκε ο Τομ Κρουζ στην ταινία Επιχείρηση Βαλκυρία- τοποθέτησε τη βόμβα στην αίθουσα συσκέψεων όπου ο Χίτλερ συναντούσε τους συνεργάτες του στη Φωλιά του Λύκου, το στρατηγείο του στην Ανατολική Πρωσία.

    Τελικά, η βαλίτσα μετακινήθηκε και η έκρηξη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ μαζί με τον πατέρα του φον Κλάιστ, γνωστό αντίπαλο του Χίτλερ, και άλλους που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

    [04] Νοκ άουτ ο Φέισα από τη ρεβάνς με Γιάννινα - Η αποστολή των «ερυθρόλευκων»

    Ο Λιούμπομιρ Φέισα ένιωσε ένα σφίξιμο στον προσαγωγό και αποκλείστηκε από την αποστολή τουσημερινού αγώνα ρεβάνς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο των προημιτελικών του κυπέλλου.

    Ο Σέρβος μέσος τραυματίστηκε στη διάρκεια της προπόνησης και ο Μίτσελ προτίμησε να μη ρισκάρει τη συμμετοχή του στο ματς με τους Γιαννιώτες, αφού άλλωστε η πρόκριση έχει κριθεί ουσιαστικά, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού (1-0) στα Ιωάννινα.

    Επίσης, εκτός αποστολής έμειναν και οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ράφικ Τζιμπούρ, προκειμένου να ξεκουραστούν, καθώς και οι τραυματίες, Αριέλ Ιμπαγάσα και Λεάντρο Γκρέκο.

    Οι παίκτες που επέλεξε ο Ισπανός τεχνικός για το ματς με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι οι: Μέγιερι, Κάρολ, Αμπντούν, Κοντρέρας, Φέισα, Φετφατζίδης, Φουστέρ, Χολέβας, Ιωαννίδης, Λυκογιάννης, Μασάντο, Μανιάτης, Μανωλάς, Μήτρογλου, Μοδέστο, Παπάζογλου, Σιόβας, Βλαχοδήμος.

    [05] «Θα σε πάρει ο δρόμος» και πάλι στο 'Ιδρυμα Κακογιάννη, από τη Δευτέρα

    Το έργο του Θεσσαλονικού συγγραφέα, Σάκη Σερέφα, «Θα σε πάρει ο δρόμος», επανέρχεται από τη Δευτέρα 18/3, στο 'Ιδρυμα Κακογιάννη.

    Οι εννέα μικρές ιστορίες ανθρώπων σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη, είναι «ιστορίες τρελαμένων ανθρώπων απ' τη μοναξιά και από γερά ζόρια που τους πέτυχαν στη μέση του δρόμου. Αλλά και η παρηγοριά τους από το δρόμο ήρθε πάλι. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω. Πέφτουν και σηκώνονται. Δύσκολα, αλλά σηκώνονται. Γιατί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο δρόμος».

    «Φέτες ζωής» χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ένκε Φεζολάρι, τις 9 μικρές αυτές ιστορίες του Σάκη Σερέφα που εγκαινίασε το περασμένο φθινόπωρο το Low Budget Festival.

    Παίζουν οι: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη,Βασίλης Μαργέτης, Μαρία Σκαφτούρα (κάθε Τρίτη), Δώρα Στυλιανέση (κάθε Δευτέρα), Αντώνης Φραγκάκης.

    Διάρκεια παραστάσεων έως 9 Απριλίου.

    [06] Ανακαλύφθηκε υπερβολικά σπάνιο τριπλό σύστημα κβάζαρ

    Δεύτερη μόλις φορά στα παγκόσμια χρονικά της αστρονομίας, μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων ανακάλυψαν ένα υπερβολικά σπάνιο τριπλό σύστημα κβάζαρ, σε απόσταση εννέα δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Τα κβάζαρ (ή ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες) είναι τρομερά φωτεινές και ισχυρές πηγές ενέργειας, που βρίσκονται στο κέντρο μακρινών γαλαξιών, περιβάλλοντας την κεντρική μαύρη τρύπα τους.

    Η ύπαρξη πολλαπλών κβάζαρ (διπλών ή τριπλών) πιστεύεται ότι οφείλεται στη σύγκρουση και τη συγχώνευση γαλαξιών, κατά την οποία ο κάθε γαλαξίας «συνεισέφερε» το δικό του κβάζαρ, τα οποία στη συνέχεια, μέσω της ελκτικής δύναμης της βαρύτητας, αποτέλεσαν ένα ενιαίο σύστημα.

    Η παρατήρηση τριπλών κβάζαρ είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφενός επειδή τέτοια φαινόμενα είναι τρομερά σπάνια στο σύμπαν, αφετέρου επειδή σε τόσο μεγάλες αποστάσεις οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν μεταξύ τους τα κβάζαρ, αν αυτά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [07] Στάση εργασίας των εργαζόμενων στους δημοτικούς παδικούς σταθμούς

    Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς πραγματοποιούν σήμερα τετράωρη παναττική στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ενώαυτή την ώρα συγκεντρώνονται έξωαπό το υπουργείο Παιδείας.

    [08] Έκτο κατά σειρά ρεκόρ για τον Dow Jones

    Χωρίς σαφή κατεύθυνση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει το έκτο κατά σειρά ρεκόρ του κατά το κλείσιμο, αλλά τον Nasdaq να υποχωρεί.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 14.450,06 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,77 μονάδων ή +0,02%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει κατά το κλείσιμο ο συγκεκριμένος δείκτης.

    Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,δήλωσε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όσοι αποφασίζουν για την κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα .

    Ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι περαιτέρω βελτιώσεις στην οικονομική προοπτική σημαίνει πως θα είναι απαραίτητη η «επιδιόρθωση» των τραπεζικών ισολογισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι αναγκαίο το κλείσιμο τραπεζών.

    «Οι τράπεζες να πρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση και να επικεντρωθούν στα υπάρχοντα προβλήματα ποιότητας», δήλωσε ο Λίπτον στο Chartered Financial Analyst Society. «Ορισμένες τράπεζες ίσως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει τακτική εκκαθάριση», πρόσθεσε.

    [09] Και στη Βουλγαρία βρέθηκαν δείγματα τροφίμων θετικά σε DNA αλόγου

    Σε τέσσερα δείγματα τροφίμων που ελήφθησαν από δύο μεταποιητικές βιομηχανίες της Βουλγαρίας εντοπίστηκε DNA αλόγου, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (BFSA).

    Η Υπηρεσία ελέγχει τους προμηθευτές και τους υπόλοιπους πελάτες των δύο εταιρειών, προκειμένου να έχει μια πλήρη εικόνα της διατροφικής αλυσίδας, στην οποία κυκλοφορούν τα τρόφιμα.

    Έπειτα από το ξέσπασμα του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που βρέθηκε σε συσκευασίες τροφίμων έναντι βόειου κρέατος, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν στα κράτη - μέλη της ΕΕ να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα τρόφιμα για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Η Βουλγαρία πρέπει να υποβάλλει 100 δείγματα τροφίμων σε ελέγχους DNA μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

    Η BFSA απέστειλε την πρώτη παρτίδα των 25 δειγμάτων σε γερμανικό εργαστήριο, στις αρχές του Μαρτίου και αναμένει τα αποτελέσματα.

    Όλες οι ποσότητες των ύποπτων προϊόντων αποσύρονται άμεσα από την αγορά, καθώς η σήμανσή τους είναι πλαστή και παραπλανητική, τονίζεται στην ανακοίνωση της BFSA.

    Η BFSA θα αποστείλει ειδοποίηση στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

    [10] Στις κρίσιμες ώρες του κονκλάβιου "υιοθετείστε έναν καρδινάλιο"

    Την ώρα που οι καρδινάλιοι εκλέγουν τον 266ο Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας, η ιστοσελίδα adopteuncardinal.org προτείνει στους πιστούς να υιοθετήσουν έναν καρδινάλιο και να τον βοηθήσουν, συνοδεύοντάς τον δια της προσευχής, να κάνει τη σωστή επιλογή.

    Δίνοντας ένα όνομα και μία διεύθυνση email, ο πιστός, χρήστης του Ιντερνετ, αναλαμβάνει στην τύχη έναν από τους 115 καρδινάλιους του κονκλάβιου, στον οποίο στο εξής απευθύνει τιςν προσευχές του και, για να βοηθηθεί στο έργο του, λαμβάνει μέσω email μία φωτογραφία και ένα σύντομο βιογραφικό του υιοθετημένου του καρδιναλίου.

    Σύμφωνα με την Γερμανίδα Ούλι Χεκλ, εκ των ιδρυτών της ιστοσελίδας μαζί με άλλα μέλη του διεθνούς καθολικού κινήματος νέων, "οι καρδινάλιοι έχουν ανάγκη από την προσευχή μας" αυτήν την περίοδο των συνεδριάσων του Κογκλαβίου.

    Η ανταπόκριση είναι μεγάλη στις ενορίες, στις οργανώσεις της καθολικής εκκλησίας, στα γηροκομεία. Μέχρι σήμερα, 489.000 πιστοί έχουν υιοθετήσει έναν καρδινάλιο σε αυτό "το τόσο μεγάλο κίνημα ομαδικής προσευχής", όπως δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 March 2013 - 8:30:26 UTC