Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κρίση στην Eυρωζώνη δεν έχει τελειώσει»
  • [02] Τοπικές επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα
  • [03] Προβλήματα στις συγκοινωνίες από τις χιονοπτώσεις
  • [04] Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για ανάσχεση της ανεργίας παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [05] "Φως στο τούνελ" της οικονομίας βλέπει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
  • [06] Παναθηναϊκός: Η διοίκηση στηρίζει τον Φάμπρι
  • [07] Η προανακριτική αναμένει τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [08] ΠΑΣΟΚ: Την Πέμπτη, η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
  • [09] Κατάληψη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • [10] Πέντε συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, διέταξε η ανακρίτρια
  • [11] Μειώθηκε 6,4% το ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

  • [01] «Η κρίση στην Eυρωζώνη δεν έχει τελειώσει»

    Η κρίση στην Eυρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν σήμερα, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία μοιάζουν να αποτυγχάνουν.

    «Η κρίση δεν έχει τελειώσει παρά την πρόσφατη νηνεμία στις οικονομικές αγορές», δήλωσε ο Βάιντμαν , που, εκτός από επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα χρήσης της Μπούντεσμπανκ για το 2012.

    Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία και στην Κύπρο, είπε, προσθέτοντας: «η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία μοιάζει να είναι ανεπιτυχής».

    Η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να κλυδωνίζεται από την κρίση της Ευρωζώνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική προοπτική της, επισήμανε εξάλλου ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε ταχύτερο ρυθμό αργότερα εντός του έτους.

    [02] Τοπικές επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα

    Παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ότι άμεσα θα γίνει η συγκρότηση τοπικών επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αποφαίνονται αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ οφείλονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και ανέχεια ή αν οφείλονται σε κακή τακτική καταναλωτών.

    Μετά το πέρας της εξαγγελίας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου έσπευσε να επισημάνει ότι «το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει ήδη πιάσει τους στόχους, αφού οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 500.000, διότι οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν ότι η διαδικασία είναι απλή και χωρίς γραφειοκρατία».

    [03] Προβλήματα στις συγκοινωνίες από τις χιονοπτώσεις

    Σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν σήμερα το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του μεγαλύτερου της Γερμανίας και τρίτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη.

    Περίπου 200 ως 300 πτήσεις ματαιώθηκαν καθώς η κακοκαιρία εμπόδιζε τις προσπάθειες εκχιονισμού των διαδρόμων και εμπόδιζε τα πληρώματα των αεροσκαφών να φτάσουν εγκαίρως στην εργασία τους.

    Εκτός από την περιφέρεια της Φρανκφούρτης, η βόρεια Γερμανία αλλά και η δυτική και η περιφέρεια του Βερολίνου πλήττονται από τις χιονοπτώσεις, εξαιτίας των οποίων έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα και προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ασυνήθιστες για την εποχή χιονοπτώσεις δημιουργούν σήμερα προβλήματα στη βορειοδυτική Ευρώπη, παραλύοντας τις μεταφορές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και αποκλείοντας οδηγούς στους παγωμένους δρόμους.

    Η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από την ασυνήθιστη αυτή κακοκαιρία καθώς πλησιάζει η άνοιξη.

    Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών Eurostar ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία διακόπηκε σήμερα εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για ανάσχεση της ανεργίας παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος

    «Το κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η αντιμετώπιση πρωτίστως της απόλυτης ανεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας στη δημοσιότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο του Κινήματος για «ένα μεγάλο φιλόδοξο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας», το οποίο, όπως είπε, απεστάλη και στην τρόικα, όπως είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη.

    Αφού επισήμανε ότι υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αφορά συνολικά σε 700.000 θέσεις εργασίας.

    Ειδικότερα, αφορά στη στήριξη 500.000 θέσεων «που απειλούνται» καθώς επίσης και σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 100.000 μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αυτεπιστασία και την κοινωνική εργασία, 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας και 80.000 «για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους που πρέπει να μπουν με εφόδια στην αγορά εργασίας».

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, «που τον έχουμε μετρήσει ευρώ- ευρώ», είναι 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. προέρχονται από τους πόρους τους ΕΣΠΑ, που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο Κοινωνικό Ταμείο, 400 εκατ. υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και 150 εκατ. μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

    «Αυτό είναι ένα σχήμα που συγκεντρώνει τα αναγκαία ποσά και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη της απασχόλησης και να δώσουμε σιγουριά στις οικογένειες, που έχουν ως πρώτη αγωνία την υπόθεση της ανεργίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [05] "Φως στο τούνελ" της οικονομίας βλέπει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

    Οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εντοπίζει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος "αποκάλυψης" για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, ενώ ο Θ. Γεράκης της εταιρείας Marc ΑΕ που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ, σχολίασε ότι δεν έχουμε περάσει στην ανάπτυξη αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι περιορίζεται η ύφεση. "Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας".

    Ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται δυναμικά και γι αυτό και ανησυχητικά καθοδικά είναι αυτός των Επενδύσεων. Μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

    Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος) ενώ το 45,2% δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν καμία επένδυση ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων. Φαίνεται δηλαδή να παγιώνεται και να ενισχύεται ένα επικίνδυνο κλίμα αποεπένδυσης.

    Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας 195.000 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

    Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000.

    Σημειώνεται ότι για μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται τέσσερις απολύσεις, ενώ η αναλογία ήταν ένα προς επτά στην προηγούμενη έρευνα.

    Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

    Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια ΟΑΕΕ τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.

    Η ακρίβεια που συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ρυθμίσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων των ΜμΕ για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καθώς και επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις και για λόγους ψυχολογίας αύξηση 1%. Σημειώνεται ότι το 83,7% των επιχειρήσεων έχουν ρίξει τις τιμές τους.

    Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.

    Έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων και τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

    [06] Παναθηναϊκός: Η διοίκηση στηρίζει τον Φάμπρι

    Η διοίκηση του Παναθηναϊκού στηρίζει τον Φάμπρι. Η ΠΑΕ διέψευσε τα δημοσιεύματα του Τύπου, που θέλουν τους παράγοντες των «πρασίνων» να είναι σε αναζήτηση προπονητή ενόψει της νέας σεζόν. Μάλιστα εξέδωσε σήμερα το πρωί σχετική ανακοίνωση, με την οποία στηρίζει τον Ισπανό προπονητή. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Με αφορμή σημερινό ψευδές δημοσίευμα περί "λίστας" υποψήφιων προπονητών, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι η ομάδα έχει προπονητή τον οποίο περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε έχει δηλώσει σήμερα και ο πρόεδρος της ΠΑΕ στην εφημερίδα "η Πράσινη" με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Όλα τα υπόλοιπα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι εκ του πονηρού και στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της ομάδας».

    [07] Η προανακριτική αναμένει τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου

    «Ερευνούμε εάν έχει διαπράξει ο κ. Παπακωνσταντίνου τα αδικήματα για τα οποία αποφάσισε η Βουλή να συστήσει την Προκαταρτική Επιτροπή, δηλαδή για τη νόθευση του cd και για παράβαση καθήκοντος. Αυτά, τυπικά, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Ερευνούμε και παράπλευρα αν μας τύχει κάτι», δήλωσε στο "Πρώτο Πρόγραμμα" της ΕΡΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Σε ό,τι αφορά τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου που φέρονται να αρνούνται να καταθέσουν, ανέφερε ότι «σύμφωνα με όσα λένε (τα πρόσωπα), ήδη έχουν κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα συνέργειας ή ηθικής αυτουργίας σε αυτά τα οποία φέρονται ή αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου», σημειώνοντας πως «πράγματι κατά νόμο κανείς δεν υποχρεούται να καταθέσει πράγματα τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του και προπάντων δεν υποχρεούται να καταθέσει χωρίς τον νομικό του συμπαραστάτη».

    [08] ΠΑΣΟΚ: Την Πέμπτη, η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

    Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε πρώτη συνεδρίαση, η νεοεκλεγείσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για να αναδείξει τον γραμματέα της και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

    [09] Κατάληψη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Κατάληψη σε όλες τις δομές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Φλώρινα και στην Κοζάνη, πραγματοποιούν οι διοικητικοί του υπάλληλοι από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του ιδρύματος.

    Παράλληλα, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου μαζί με τους συλλόγους φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας απηύθυναν πρόσκληση στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς της περιοχής να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους, με στόχο την απόσυρση των αποφάσεων του σχεδίου ?Αθηνά? και την ενίσχυση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

    [10] Πέντε συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, διέταξε η ανακρίτρια

    Τη σύλληψη πέντε προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank, διέταξε η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, στην οποία κεντρικός κατηγορούμενος είναι ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

    Η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, εξέδωσε πέντε εντάλματα σύλληψης, που ήδη εκτελέστηκαν από την αστυνομία, για ισάριθμους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, κρίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν στο εξωτερικό.

    Μεταξύ των συλληφθέντων, που θα προσαχθούν ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθούν για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία, είναι και ο γνωστός επιχειρηματίας Αντώνης Ρογκόπουλος, ο οποίος κατέχει μετοχές του γηπέδου Καραϊσκάκη, ως εκπρόσωπος του κ. Λαυρεντιάδη, και μετείχε για μία περίοδο στο ΔΣ του Ολυμπιακού.

    Σημειώνεται ότι ήδη το 50% του γηπέδου -της πλευράς Λαυρεντιάδη- έχει δεσμευθεί έπειτα από σχετική εισήγηση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χορήγησε η τράπεζα.

    Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι, που συνελήφθησαν, είναι οι:

    - Βασίλης Καραμούζης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alapis, του ομίλου Λαυρεντιάδη.

    - Ιωάννα Τόρη, σύζυγος του κ. Καραμούζη, που φέρεται να έλαβε δάνειο 72 εκατομμύρια από την Proton Bank, ως εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία σύμφωνα με την κατηγορία δεν παρουσίαζε καμία δραστηριότητα και φέρεται να συστάθηκε για να εξασφαλίσει την επίμαχη δανειοδότηση.

    - Γιώργος Γιωργάρας και Ηλίας Μακρής, οι οποίοι εμφανίζονται να έλαβαν δάνεια ως εκπρόσωποι εταιρειών.

    Οι συλληφθέντες αναμένεται, μετά την προσαγωγή τους ενώπιον της ανακρίτριας, να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Για την υπόθεση Λαυρεντιάδη έως στιγμής είναι καταζητούμενοι τέσσερις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Πέτρος Κυριακίδης και από χθες με ένταλμα της ανακρίτριας και ο γιος του Γιώργος Κυριακίδης, ενώ στις φυλακές κρατούνται 7 κατηγορούμενοι.

    [11] Μειώθηκε 6,4% το ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

    Κατά 6,4% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το 2012, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε πραγματικούς όρους (σταθερές τιμές 2005) το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 180 δισ. ευρώ το 2011.

    Η ύφεση κατά 6,4% προήλθε κατά κύριο λόγο από τη συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 17,6% και από την πτώση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 8,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε περαιτέρω κατά 9,1% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 4,2%). Η μείωση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (μείωση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,4% και μείωση εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 13,8%).

    Σε ονομαστικά μεγέθη, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 193,7 δισ. ευρώ έναντι 208,5 δισ. ευρώ το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά 7,1%.

    Η ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει και σε δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2012, με πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 March 2013 - 12:30:24 UTC