Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: Χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Μονόδρομος η πολιτική της κυβέρνησης
  • [03] Παραιτήθηκαν οι Γ. Μέργος και Τ. Αθανασόπουλος
  • [04] Αλ. Παπαρήγα: Ριζικά αντίθετο το ΚΚΕ στην εξόρυξη χρυσού
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ: Μισαλλόδοξο μήνυμα η ομιλία του πρωθυπουργού
  • [06] Δύσκολα νίκησαν οΠαναθηναϊκός και Αστέρας

  • [01] Ν. Αναστασιάδης: Χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα και την Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη από την ημέρα της εκλογής του. Ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τους συνδέει προσωπική φιλία και ότι στις συνομιλίες τους θα κυριαρχήσουν οι οικονομία και το κυπριακό.

    «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και την εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων», τονίζει. Επίσης, αναφέρει ότι θα συζητηθεί ο τρόπος συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο κυπριακό.

    Ειδικότερα για το κυπριακό ο Κύπριος πρόεδρος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

    - Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση του κυπριακού αποβαίνει επιζήμια για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά θα προσθέσω, και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία απειλείται με εξαφάνιση

    -Τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να καθορίζονται με πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα εκβιαστικά από κάποιους, όποιοι και να είναι.

    -Θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων , το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε.

    -Η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν τίθεται ποτέ εκβιαστικά. Ούτε το 2004 ετίθετο εκβιαστικά με το δίλημμα της ένταξης της Κύπρου με ή χωρίς λύση, ούτε και σήμερα, όπως ακούεται, με το δίλημμα λύση ή φυσικό αέριο.

    -Η βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. «Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».

    Ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει με έμφαση ότι δεν είναι οπαδός του δόγματος «η μη λύση του Κυπριακού είναι λύση». Επίσης, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακοινώνει ότι ήδη δρομολογήθηκε η διαδικασία για την υποβολή ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

    Αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο κ. Αναστασιάδης κάνει σαφές ότι είναι κατηγορηματικός πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, για το κυπριακό μνημόνιο δηλώνει: «Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Μονόδρομος η πολιτική της κυβέρνησης

    Μονόδρομος είναι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση καθώς εκτιμά πως δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική στρατηγική επιλογή.

    Σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως "χωρίς να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και χωρίς να αναληφθούν πολύ μεγάλες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορούμε να στείλουμε τα μήνυμα που περιμένει η κοινωνία για να αποκτήσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας" ενώ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η βάση της συζήτησης και με την τρόικα θα πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όσον αφορά τα ανοίγματα που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι αρνητικός στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, δέχεται όμως πως "για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες χρειάζεται μια μικρή περίοδος επώασης".

    [03] Παραιτήθηκαν οι Γ. Μέργος και Τ. Αθανασόπουλος

    Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλε, με επιστολή του στον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, ο καθηγητής Γεώργιος Μέργος.

    Ο κ. Μέργος υπέβαλε την παραίτησή του λόγω εμπλοκής του ονόματός του στο θέμα με την ποινική δίωξη εναντίον της πρώην διοίκησης της ΔΕΗ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών».

    Νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου.

    Εξάλλου, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπέβαλε ο Τάκης Αθανασόπουλος, στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

    Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται ως μοναδικό λόγο την εμπλοκή του ονόματός του στην άσκηση ποινικής δίωξης για τη ΔΕΗ. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ. Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ' ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού».

    Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος υποψήφιος θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    [04] Αλ. Παπαρήγα: Ριζικά αντίθετο το ΚΚΕ στην εξόρυξη χρυσού

    «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την επένδυση, διότι παγκοσμίως η μέθοδος της κυάνωσης για την εξόρυξη χρυσού έχει άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, προκαλεί προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, θα καταστρέψει τον γεωργικό πλούτο και θα πλήξει την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

    Τα κέρδη που θα έχει το δημόσιο, επεσήμανε η ίδια από τον Αλεξανδρούπολη, θα είναι μηδαμινά μπροστά στις ζημίες, ενώ οι θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας στον Έβρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με θέσεις εργασίας, που χτυπούν τους αναπτυξιακούς τομείς του νομού.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τον διαχωρισμό «ανάπτυξη ή ανεργία», που κάνει η κυβέρνηση. Η δική του πρόταση είναι ανάπτυξη από το λαό για το λαό, που σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από εξαρτήσεις εκτός Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα προϋποθέτει και την "κατάργηση" της ανεργίας, η οποία πρέπει να υποχωρήσει στο 0%.

    [05] ΣΥΡΙΖΑ: Μισαλλόδοξο μήνυμα η ομιλία του πρωθυπουργού

    «Το μισαλλόδοξο κήρυγμα του κ. Σαμαρά δεν μπορεί να πείσει πλέον κανέναν», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία σχολιάζει τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να βαφτίζει το κρέας, ψάρι, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει λάθος φάρμακο, το πρώτο μνημόνιο και να υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο, αυξάνοντας τη δόση του φαρμάκου» και προσθέτει:.

    «Δεν μπορεί να λες πως νοιάζεσαι για την πατρίδα και να υλοποιείς μια πολιτική που εξοντώνει το λαό της. Δεν μπορεί να μιλάς για ανάπτυξη και να απολύεις κόσμο, να παίρνεις μέτρα που σκορπίζουν τη φτώχεια δεξιά και αριστερά.

    Δεν μπορεί να μιλάς στο όνομα της δημοκρατίας και καθημερινά να την υπονομεύεις, με κατασταλτικές πρακτικές και εμφυλιοπολεμικά διχαστικά κηρύγματα».

    [06] Δύσκολα νίκησαν οΠαναθηναϊκός και Αστέρας

    Ο Παναθηναϊκός με πέναλτι του Φιγκερόα στο 77ο λεπτό λύγισε την αντίσταση της Κέρκυρας και νίκησε με 1-0 στο Ολυμπιακό στάδιο, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα του Φάμπρι ήταν καλύτερη και δίκαια πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός 1-0

    Στις καθυστερήσεις ο Ράγιος λύτρωσε τον μέτριο Αστέρα Τρίπολης, καθώς πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης με τον πολύ καλό Πανθρακικό στην Τρίπολη. Οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλύτεροι και έχασαν πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο γκολ, αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η «χρυσή» αλλαγή του Σάκη Τσιώλη χάρισε τους τρεις βαθμούς της νίκης στην ομάδα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 March 2013 - 17:30:22 UTC