Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ ξεκινά την πορεία της προς το Συνέδριο
  • [02] Συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
  • [03] Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Αναστασιάδη
  • [04] Κρυμμένος "θησαυρός" στα ... σκουπίδια της ελιάς
  • [05] Οχτώ παιδιά νεκρά και σε δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [06] Στο ...μουσείο ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν και η Κατγούμαν
  • [07] Κορυφώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [08] Ο διάδοχος του Τσάβες, Μαδούρο ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος
  • [09] Ο Μαγικός Αυλός «επιστρέφει» σήμερα στη Λυρική
  • [10] Μήνυμα Λευκωσίας προς ΟΗΕ: "Πρώτα η οικονομία και μετά το Κυπριακό"

  • [01] Η ΝΔ ξεκινά την πορεία της προς το Συνέδριο

    Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής, πουδιεξάγονται σήμεραστα γραφεία της ΝΔ, στη Λεωφόρο Συγγρού, ξεκινά και επίσημα η πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

    Και στις δύο συνεδριάσεις θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα επισημάνει την ανάγκη συστράτευσης όλων των στελεχών στον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και την ανάγκη συμμετοχής τους στον προσυνεδριακό διάλογο, που ξεκινά.

    Στις ομιλίες του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, προτάσσοντας, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, με παράλληλες δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

    [02] Συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

    Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Δημαρχείου, διοργανώνουν στις 11.30 το πρωί,οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Κιλκίς και Θράκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Θα ακολουθήσει πορεία στην οδό Τσιμισκή, Βενιζέλου και Λεωφόρο Νίκης με κατάληξη στην πλατεία του Δημαρχείου.

    [03] Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Αναστασιάδη

    Νέα τηλεφωνική συνομιλία -τη δεύτερη σε μια βδομάδα-θα έχει σήμεραο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με έγκυρη πηγή.

    Στην συνομιλία θα συζητήθουν το κυπριακό μνημόνιο και η κατάληξη το συντομότερο στη δανειακή σύμβαση, με βάση και τις επαφές αυτές τις ημέρες στη Λευκωσία του υψηλού κλιμακίου της τρόικας.

    Από τις επαφές Αναστασιάδη με την τρόικα διαφάνηκε, όπως ήδη μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ, την οποία, κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, αποδίδουν στις διαφωνίες του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέκλεισε το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ωστόσο, η Λευκωσία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της, γιατί η θέση αυτή δεν υιοθετήθηκε επίσημα από το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Και αυτό, γιατί ήδη καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

    Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ενημερωμένης κυπριακής πηγής για τις συζητήσεις με την τρόικα, τα δύσκολα θέματα εντοπίζονται στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και της απαίτησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10 στο 12,5%. Έντονη συζήτηση με τους δανειστές έγινε για την πρόταση που υπέβαλαν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εθνικοποίηση των ταμείων συντάξεων, με την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα να απορρίπτει μια τέτοια συζήτηση.

    Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα του ξεπλύματος χρήματος φαίνεται να πείθονται οι τεχνοκράτες της τρόικας και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.

    Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Λευκωσίας προς ΟΗΕ: "Πρώτα η οικονομία και μετά το Κυπριακό"

    [04] Κρυμμένος "θησαυρός" στα ... σκουπίδια της ελιάς

    Έναν "θησαυρό" στα απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου αναζητούν επιστήμονες από την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες, προσπαθώντας να απομονώσουν τις πολυφαινόλες, ουσίες με προληπτική δράση κατά ορισμένων ειδών καρκίνου και χρόνιων ασθενειών, έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και φυτών.

    Σήμερα, συνθετικές πολυφαινόλες χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως πρόσθετα τροφίμων, έχουν, όμως, ενοχοποιηθεί για παρενέργειες, γεγονός που στρέφει τη βιομηχανία τροφίμων στις φυσικές πολυφαινόλες, η τιμή των οποίων στην αγορά "αγγίζει", ανάλογα με την καθαρότητα του προϊόντος, τις 3000 ευρώ το κιλό!

    Δεδομένης, μάλιστα, της φυτοτοξικότητας και του τεράστιου ρυπαντικού φορτίου των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στην Ελλάδα σε ρέματα, χαράδρες και απομονωμένες περιοχές, το "παιχνίδι", σε επιστημονικό επίπεδο, κρίνεται στο βαθμό που θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πολύτιμων συστατικών τους και η ταυτόχρονη μηδενική ή ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

    Συνεργασία ερευνητών με ιδιωτικές εταιρείες

    "Στο πλαίσιο συνεργασιών που έχουμε ξεκινήσει και στις οποίες συμμετέχουν το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΕΤΑ) με επιχειρήσεις επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, έρχεται να προστεθεί και μια νέα σημαντική συνεργασία με εταιρείες ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας και αποβλήτων, παραγωγής πυρηνέλαιου και βιολογικών καθαρισμών, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση του κύριου απόβλητου των ελαιοτριβείων, του κατσίγαρου. Από το απόβλητο αυτό, με καινοτόμες μεθόδους, επιδιώκουμε να εξάγουμε τις πολύ χρήσιμες πολυφαινόλες, να παράγουμε συστατικά που μπορούν να προστεθούν σε ζωοτροφές (λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη και ελαιώδη συστατικά) και να πάρουμε ακόμη υπολειμματικό ελαιόλαδο, βιομάζα προς καύση και καθαρό νερό για άρδευση" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών ενέργειας (ΕΦΕΜ) του ΙΔΕΠ Αναστάσιος Καράμπελας.

    Τονίζει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αυτόν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δεν θα προκύπτει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον και κανένα απόβλητο, καθώς ακόμη και η μη αξιοποιήσιμη βιομάζα που θα απομένει θα καίγεται και η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιείται για τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας της ελιάς.

    [05] Οχτώ παιδιά νεκρά και σε δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Οχτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δυο τραυματίσθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν από μια νέα επίθεση αυτοκτονίας, μετά την πρώτη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στην Καμπούλ, μπροστά από το υπουργείο 'Αμυνας, έγινε γνωστό από τις αρχές.

    Στόχος του καμικάζι ήταν κοινή περίπολος των αφγανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στην πόλη Χοστ.

    'Ενας αστυνομικός που αντελήφθη το δράστη και προσπάθησε να τον συλλάβει, σκοτώθηκε όταν ο καμικάζι ανατινάχθηκε.

    [06] Στο ...μουσείο ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν και η Κατγούμαν

    H μάσκα του Μπάτμαν, η κάπα του Σούπερμαν και η στολή της Κατγούμαν θα φιλοξενούνται από εδώ και στο εξής στο αμερικανικό εθνικό μουσείο, Σμιθσόνιαν, προσφορά της εταιρείας Warner Bros.

    Η μάσκα του Μπάτμαν, την οποία φορούσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ στην ταινία του 1997, Μπάτμαν και Ρόμπιν, ήταν ένα από τα 30 αντικείμενα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Warner Bros, Μπάρι Μέγιερ στο εθνικό μουσείο αμερικανικής ιστορίας, Σμιθσόνιαν, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

    Τα αντικείμενα που δωρίστηκαν στο μουσείο προέρχονταν από θρυλικές ταινίες του Χόλιγουντ μεταξύ των ετών 1942 και 2005.

    Το κουστούμι του Σούπερμαν που φορούσε ο Κρίστοφερ Ριβ στην ταινία του 1983 «Σούπερμαν ΙΙΙ» και η αμφίεση της Χάλι Μπέρι στην ταινία Κατγούμαν το 2004 ήταν μεταξύ των αντικειμένων που δώρισε η κινηματογραφική εταιρεία.

    «Οι κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της καθημερινής μας ζωής, διαμορφώνοντας το πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως Αμερικάνοι», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Τζον Γκρέι. «Η κληρονομιά της Warner Bros είναι σημαντικό μέρος της αμερικανικής ιστορίας και αντικείμενα σαν αυτά μας βοηθούν ώστε να διηγούμαστε αυτή την ιστορία».

    [07] Κορυφώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Κορυφώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου.

    Σήμερα,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πραγματοποιούν το προσυνέδριό τους για την περιφέρεια Αττικής, με θέμα: «Δικαιοσύνη-Διαφάνεια-Συνταγματική Αναθεώρηση-Εργασιακά-Κοινωνική Πολιτική-Γυναίκα και Οικογένεια».

    Σημειώνεται ότι το προσυνέδριο, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στην περιοχή Ασπροπύργου-Ελευσίνας, τελικά θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, στη συνεδριακή αίθουσα του ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού γωνία).

    Οι εργασίες του προσυνεδρίου,ξεκινούναυτή την ώρα, με εισήγηση του προέδρουτου κόμματος Π. Καμμένου.

    Αύριο ακολουθείτο προσυνέδριο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με θεματική ενότητα «Νησιωτική Πολιτική-Τοπική Ανάπτυξη».

    Το προσυνέδριο θα αρχίσει στις 11:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου.

    [08] Ο διάδοχος του Τσάβες, Μαδούρο ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος

    Ο Νικολάς Μαδούρο, υποδειχθείς από τον ίδιο τον Ούγκο Τσάβες, ως διάδοχός του, ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του αποθανόντος προέδρου της Βενεζουέλας.

    Ο Μαδούρο όρισε τον Χόρχε Αρεάζα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, ως τον νέο αντιπρόεδρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την Παρασκευή ότι οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Η εφημερίδα Ελ Νασιονάλ, αναφέρει ότι πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται οι 14, 21 και 28 Απριλίου.

    Ο Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

    Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τον επίσημο διορισμό του προσωρινού προέδρου, αλλά η Εθνική Συνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, ίσως υποστηρίξει ότι υλικοτεχνικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση.

    Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι ο Μαδούρο δεν θα μπορούσε να γίνει προσωρινός πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

    [09] Ο Μαγικός Αυλός «επιστρέφει» σήμερα στη Λυρική

    Επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή ο «Μαγικός Αυλός» του Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ (σσ. Ήδη από τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο αγιοποίησης του συνθέτη, ξεκίνησαν παραποιήσεις, που αλλοίωσαν ακόμα και το όνομά του.

    Έτσι, υιοθετήθηκε το πομπώδες λατινικό Αμαντέους (Amadeus), που ο ίδιος χρησιμοποιούσε σπανιότατα και μόνον αστειευόμενος, αντί του γαλλικού Αμαντέ (Amad?) ή του ιταλικού Αμαντέο (Amadeo), με τα οποία υπέγραφε συνήθως τα έργα του).

    Μετά τις απεργίες των τεχνικών της Λυρικής Σκηνής, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή των παραστάσεων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η παραγωγή έρχεται πια από σήμερα, Σάββατο 9 Μαρτίου, για να διασκεδάσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της όπερας, και όχι μόνο.

    Ο «Μαγικός Αυλός» θα συνεχιστεί για άλλες επτά παραστάσεις έως τις 29 Μαρτίου.

    Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τις διανομές των ρόλων και τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, www.nationalopera.gr .

    [10] Μήνυμα Λευκωσίας προς ΟΗΕ: "Πρώτα η οικονομία και μετά το Κυπριακό"

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να μην επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις συναντήσεις που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με το διεθνή οργανισμό για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, το οποίο και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε στον Μπαν Γκι-μουν ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και ότι δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Το μήνυμα μετέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε επίσης ότι υπογράμμισε στο συνομιλητή του πως στο διάστημα αυτό όμως θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν προωθούνταν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος για την έναρξη της διαδικασίας. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υποκαταστήσει την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας από τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν αφορούν την κατοχική δύναμη και συνίστανται στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την αποχώρηση των εποίκων και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα οποία ως θέμα αρχής δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε κατά απόλυτο τρόπο ότι τυχόν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς την τουρκική πλευρά ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τέλος, επισήμανε ότι προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 March 2013 - 9:30:26 UTC