Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ανακαλύπτουν» ξανά την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι
  • [02] Εδώλιο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και άλλους 18
  • [03] Aποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός - Αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο
  • [04] Κλειστοί σήμερα, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
  • [05] Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην κηδεία του Τσάβες
  • [06] Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, διεμήνυσε στην τρόικα, ο Φώτης Κουβέλης
  • [07] Σήμερα η τελική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Μελετάται νομοθετική πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των κλοπών μετάλλων
  • [09] Σε ιδιώτες η εκμετάλλευση του αιγιαλού, μέσω των ΟΤΑ
  • [10] Παράταση έως 30 Απριλίου για την υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων
  • [11] Eνδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη βλέπει ο Μπρούντερλε

  • [01] «Ανακαλύπτουν» ξανά την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι

    Ανάκαμψη θα παρουσιάσει η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα εφέτος σε μια κατά τα άλλα επίπεδη ευρωπαϊκή αγορά λόγω του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, εκτιμούν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας.

    Η επιθυμία για καλοκαιρινές διακοπές πιο κοντά στην πατρίδα τους για τους ευρωπαίους τουρίστες που έχουν επίγνωση του κόστους, συμβάλλει στην αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα, η οποία μάχεται κατά της ύφεσης και της κρίσης χρέους, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ρόιτερς.

    Ο Ντέρτε Νόρντμπεκ του ινστιτούτου έρευνας της αγοράς Gfk στην έκθεση ΙΤΒ για τον τουρισμό αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ότι οι κρατήσεις για τις φετεινές καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αυξήθηκαν κατά 10%. Τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τη χώρα, μειώθηκαν κατά 4,6% στα 9,89 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας.

    Οι αφίξεις από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας, μειώθηκαν κατά περίπου το ένα πέμπτο, εν μέρει εξαιτίας των φόβων των γερμανών τουριστών για αρνητικό κλίμα εναντίον τους στη χώρα εξαιτίας των απαιτήσεων του Βερολίνου από την Αθήνα για σκληρή λιτότητα, αναφέρει το Ρόιτερς. Σύμφωνα με το υπ'αριθμόν 4 ταξιδιωτικό γραφείο της Γερμανίας Αlltours, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί φέτος κατά 30% μέχρι τις 5 Μαρτίου, πράγμα που αποτελεί καλό οιωνό για τη χώρα. "Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκει πάλι την καλύτερή της φόρμα", δήλωσε ο Βίλι Φερχούφεν, δευθύνων σύμβουλος της Alltours.

    [02] Εδώλιο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και άλλους 18

    Παραπεμπτικό για τους 19 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της διακίνησης «μαύρου πολιτικού χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα, που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που εκδόθηκε σήμερα για τη μεγάλη δικογραφία διαφθοράς.

    Με το βούλευμά τους οι εφέτες (αριθμ. 545/2013) αποφαίνονται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν τόσο ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας, η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζόπουλου και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην γγ Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, όσο και άλλα 15 πρόσωπα, που από την επίπονη δικαστική έρευνα προέκυψαν στοιχεία ενεργής συμμετοχής τους στην όλη υπόθεση.

    [03] Aποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός - Αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο

    Σε καθοδική τάση, λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, αλλά και της μείωσης των τιμών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε προϊόντα και υπηρεσίες, βρίσκεται ο πληθωρισμός στη χώρα. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο εφέτος, από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε τομείς που επηρεάζονται από το Δημόσιο.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω ανατιμήσεις σε έναν χρόνο σημειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (τιμολόγια ΔΕΗ) κατά 12,3%, πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) κατά 1,8%. Στα είδη διατροφής που επηρεάζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες νωπές (25%), κρέατα γενικά (1,6%) και γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%).

    Στον αντίποδα, νέες μειώσεις τιμών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σε φάρμακα (14,6%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), χυμούς φρούτων (8,4%), ενοίκια κατοικιών (4,6%), έπιπλα- καλύμματα δαπέδου (4,1%), οικιακές συσκευές (3,9%), ιατρικές, οδοντιατρικές & παραϊατρικές υπηρεσίες (3,3%), αυτοκίνητα (4,4%), δίδακτρα (4%), έξοδα ξενοδοχείων (5,4%), κουρεία- κομμωτήρια (4,7%) και νωπά φρούτα (3%).

    [04] Κλειστοί σήμερα, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

    Κλειστοί θα είναι σήμερα Παρασκευή, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιδρώντας στο προωθούμενο νέο οργανόγραμμα λειτουργίας του υπουργείου.

    Την απεργία προκήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, και θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α).

    Οαναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, είχε χθες συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στο σχέδιο οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού.

    [05] Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην κηδεία του Τσάβες

    Τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στη Βενεζουέλα για να παρευρεθεί στην κηδεία του εκλιπόντος Προέδρου της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Νικόλα Μαδούρο ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.

    Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη διάρκεια της παραμονής του στη Βενεζουέλα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, τον τέως Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, και τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα.

    [06] Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, διεμήνυσε στην τρόικα, ο Φώτης Κουβέλης

    Μήνυμα στην τρόικα πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει την επιβολή περαιτέρων μέτρων απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με δήλωσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    «Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχή της. Δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις» αναφέρει ο κ.Κουβέλης και υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακή στήριξη.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «πρέπει άμεσα να προχωρήσουν ρυθμίσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο, την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους, την επανεξέταση και τον ανακαθορισμό της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

    Ιδαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Κουβέλης στο θέμα της ανεργίας, οι εκρηκτικές διαστάσεις του οποίου, όπως τονίζει, «επιβάλλουν να διαμορφωθεί, χωρίς καθυστέρηση, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

    [07] Σήμερα η τελική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

    Έληξε, στις 12 το μεσημέρι, η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Κινήματος. Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα προβεί στην τελική ανακήρυξη των εκλεγέντων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα εκλέξει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τον Γραμματέα της ΚΠΕ.

    Το θέμα του «ασυμβίβαστου» στην εκλογή μελών στην ΚΠΕ, έχει προκαλέσει έντονες τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι ερμηνείες για την παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Καταστατικού που ψηφίστηκε διαφέρουν. Από την πλευρά της ΕΚΑΠ, αναφέρεται ότι το «ασυμβίβαστο», σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη του Καταστατικού, ισχύει για όσους κατέχουν θέσεις προέδρων, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, γενικών γραμματέων, αλλά και κάθε στελέχους με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

    Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι στο συνέδριο ψηφίσθηκε πλήρες «ασυμβίβαστο» και αφορά ακόμα και απλά μέλη ΔΣ σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, έστω κι αν πρόκειται για συμμετοχή σε ΔΣ Εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε με τη μια είτε με την άλλη ερμηνεία, η διάταξη του Καταστατικού δεν εφαρμόσθηκε ως έχει και, λογικά, πρέπει να αναμένονται παραιτήσεις μελών της ΚΠΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη σωστής εφαρμογής του Καταστατικού είναι η περίπτωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος παρότι ήταν σε εκλόγιμη θέση, δεν συμπεριλήφθηκε στους εκλεγμένους, με απόφαση της ΕΚΑΠ, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τον Υποδιοικητή του ΟΓΑ.

    [08] Μελετάται νομοθετική πρωτοβουλία για αντιμετώπιση των κλοπών μετάλλων

    Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έντασης του φαινομένου των κλοπών μετάλλου από οργανωμένα κυκλώματα μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

    Παράλληλα, το υπουργείο έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με τις κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων ανά την επικράτεια, να εγκαταστήσει σύστημα τηλεειδοποίησης στους μετασχηματιστές ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστούν έγκαιρα, από τη στιγμή της κλοπής και πριν λιώσουν από επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τα κυκλώματα αυτά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει επίσης συστήσει στη ΔΕΗ να εγκαθιστά ψηλά τους μετασχηματιστές, προκειμένου να μην είναι ευχερής η πρόσβαση σε αυτούς.

    Το πρόβλημα είναι μείζον και, όπως περιέγραψε η βουλευτής της ΝΔ, Αθηνά Σκόνδρα που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, στην εκλογική της περιφέρεια, την Καρδίτσα, έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που πιθανότατα οι αγρότες να έχουν μεγάλη δυσκολία στην καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες, για την άρδευση των γαιών τους.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στην Καρδίτσα, εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα καλωδίων της ΔΕΗ, εκλάπησαν και περισσότεροι από 600 μετασχηματιστές της ΔΕΗ, αξίας 7.000 ευρώ ο καθένας. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τη βουλευτή,, η οποία δύο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, έσπευσε να προειδοποιήσει το υπουργείο ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, προκειμένου να προστατεύσουν το δίκτυο και, κατ΄ επέκταση και τις δικές τους περιουσίες.

    Ο υπουργός δεν σχολίασε αυτή την αποστροφή της ομιλίας της βουλευτού, η οποία έγινε μόλις μια ημέρα μετά τις οξύτατες αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τα γεγονότα της Ιερισσού. Είπε, όμως, ότι η κατασταλτική επέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλα δίκτυα (μεταλλικές σχάρες των ΟΤΑ, δίκτυο του ΟΣΕ κλπ) και η Αστυνομία, τις περισσότερες φορές, ενημερώνεται με μεγάλη χρονική υστέρηση, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να εντοπιστούν τα κλοπιμαία γιατί έχουν λιώσει από τις επιχειρήσεις που τα δέχονται.

    [09] Σε ιδιώτες η εκμετάλλευση του αιγιαλού, μέσω των ΟΤΑ

    Σε ιδιώτες παραχωρείται, μέσω των ΟΤΑ, η εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.

    Αυτό προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, δυνάμει των προβλέψεων του ν.2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία. Όμως, με την απόφαση αυτή καθορίζονται, παράλληλα, οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους και εγκρίνονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.

    [10] Παράταση έως 30 Απριλίου για την υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων

    Παράταση έως τις 30 Απριλίου για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από νομικά πρόσωπα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2013.

    [11] Eνδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη βλέπει ο Μπρούντερλε

    Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές Ράινερ Μπρούντερλε αναφέρθηκε σήμερα στο ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

    Είναι πιθανόν "να βγουν", είπε. Οι Ιταλοί πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ενιαίου νομίσματος, και, "εάν δεν θέλουν, τότε πρέπει να υποστούν τις συνέπειες", δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Το κόμμα του, εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αγγελα Μέρκελ, συγκεντρώνει το 4% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση και βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

    "Δεν είναι αναγκαστικό όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα στην Ευρωζώνη να συνεχίσουν να συμμετέχουν", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 March 2013 - 11:30:24 UTC