Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες
  • [02] Το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου επισκέφθηκε η Αγκ. Μέρκελ

  • [01] Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πέθανε την Τρίτη στο Καράκας, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της χώρας Νίκολα Μαντούρο.

    «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο. Ο ίδιος λίγο μετά το θάνατο του σοσιαλιστή ηγέτη Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε επιφυλακή το στρατό για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Μαντούρο έχει επί τους παρόντος το γενικό πρόσταγμα στη χώρα καθώς ο Τσάβες πριν αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι στην Κούβα όπου και υποβλήθηκε στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση τον είχε αναγορεύσει προσωπικά ως διάδοχό του.

    Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

    «Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

    Ο Τσάβες κυβερνούσε τη χώρα, παραγωγό πετρελαίου από το 1999, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες στις 7 Οκτωβρίου του 2012 κέρδισε την τρίτη εκλογική του νίκη και την επανεκλογή του στην ηγεσία της Βενεζουέλας.

    Από τον Ιούνιο του 2011, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στην Κούβα για να αντιμετωπισθεί ο καρκίνος. Ο Τσάβες ήταν ένας χαρισματικός, υπερκινητικός και καθολικός θαυμαστής του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ, και απολάμβανε σταθερά υψηλά επίπεδα δημοτικότητας, παρά την έντονη εχθρότητα που αντιμετώπιζε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

    Το 2002 είχε καταφέρει να «επιβιώσει» από ένα πολιτικό πραξικόπημα εναντίον του.

    Ο πρώην αντισυνταγματάρχης και αλεξιπτωτιστής γεννήθηκε το 1954, ήταν γιος δασκάλων και μεγάλωσε με τη γιαγιά του.

    Μια απόπειρα πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1992 τον οδήγησε στη φυλακή για δύο χρόνια. Το 1998, ως υποψήφιος του συνασπισμού των αριστερών κομμάτων, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Δύο χρόνια αργότερα, επικυρώθηκε από το λαό η πρόταση του για το νέο «Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Επανάστασης » και ο ίδιος επανεξελέγη στην προεδρία.

    Ήταν σφοδρός πολέμιος του όπως τον αποκαλούσε αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ούγκο Τσάβες «παρουσιάστηκε» στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο «κληρονόμος» του Φιντέλ Κάστρο και καλλιέργησε μια επαναστατική αλλά αμφιλεγόμενη εικόνα έχοντας πολιτική φιλία με προσωπικότητες, όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

    [02] Το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου επισκέφθηκε η Αγκ. Μέρκελ

    Το ελληνικό περίπτερο στην διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου ΙΤΒ επισκέφθηκε απόψε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της στην ελληνογερμανική συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

    Την κυρία Μέρκελ υποδέχθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Διευθυντής του ΕΟΤ στην Φρανκφούρτη Παναγιώτης Σκορδάς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτρης Ράλλης.

    Ο κ. Λειβαδάς δώρισε στην Καγκελάριο λεύκωμα για την Ελλάδα, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας μια πλακέτα με τον Μέγα Αλέξανδρο. Προσκάλεσε δε την κυρία Μέρκελ να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και εκείνη ευχήθηκε μια καλή επιτυχία στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 March 2013 - 23:30:20 UTC