Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν ζήτησε απολύσεις η τρόικα
  • [02] Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Τσοχατζόπουλο
  • [03] Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι εισροές καταθέσεων τον Φεβρουάριο
  • [04] Tρία επικρατέστερα σενάρια για την πολιτική κρίση
  • [05] Η ελληνική κουζίνα ταξιδεύει στο Βερολίνο
  • [06] Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας
  • [07] Μεταξοτυπίες του Άντι Γουόρχολ σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's
  • [08] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται
  • [09] Tην Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Ηλ. Κασιδιάρη
  • [10] Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες

  • [01] Δεν ζήτησε απολύσεις η τρόικα

    Σαφή δείγματα αξιοπιστίας ζήτησαν και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη (μετά τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας της «εφεδρείας»), οι επικεφαλείς της τρόικας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα προαπαιτούμενα και τα χρονοδιαγράμματα για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο.

    Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ, διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, «έγινε μία παραγωγική συζήτηση», με βάση το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πορεία της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο προχωρά καλά, ενώ, επισημάνθηκε πως «οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν, τώρα, ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο».

    [02] Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Τσοχατζόπουλο

    Με μια βαριά ποινή 8ετούς κάθειρξης, υψηλότατο χρηματικό πρόστιμο 520 χιλιάδων ευρώ και δήμευση του ακινήτου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έκλεισε η πρώτη αναμέτρηση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με τη δικαιοσύνη.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον, προσωρινά κρατούμενο για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, πρώην υπουργό, για τις ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό και αρνούμενο να δώσει ανασταλτική δυνατότητα στην έφεση του.

    Ο πρώην υπουργός μεταφέρθηκε στο Εφετείο νωρίς το πρωί - η υπόθεσή του στο πινάκιο είχε νούμερο 1- με την κλούβα της αστυνομίας με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να λογοδοτήσει για μια κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, που αφορά την παράλειψη δήλωσης της αγοράς του ακινήτου στην Ακρόπολη στο «πόθεν έσχες» του 2010 αλλά κι ένα πλημμέλημα που αφορά ανακριβείς δηλώσεις χρηματικών ποσών ,στις δηλώσεις προηγούμενων ετών.

    Η υπερασπιστική γραμμή του κ. Τσοχατζόπουλου όσον αφορά το ακίνητο στην Ακρόπολη, που αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2010, ήταν ότι λόγω «πραγματικής πλάνης» δεν το δήλωσε στο «πόθεν έσχες» τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όπως ορίζει νόμος του 2003, γιατί δεν ήξερε τον επίμαχο νόμο και θεωρούσε ότι ισχύει το παλαιότερο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα αποκτηθέντα κατά την διάρκεια του έτους δηλώνονταν το επόμενο.

    [03] Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι εισροές καταθέσεων τον Φεβρουάριο

    Εισροές καταθέσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

    Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποια θετικά μηνύματα αυτό τον καιρό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς η «χώρα πρέπει ακόμη να διανύσει το 30% του Μαραθωνίου, που "τρέχει" όλον αυτόν τον καιρό». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν διαμορφωθεί στα 160,97 δισ. ευρώ, και, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, θετικό είναι το γεγονός ότι από τον Ιούνιο και εντεύθεν έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 16,17 δισ. ευρώ

    Ερωτώμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρρατίας για την κατάσταση των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε θετική πορεία.

    [04] Tρία επικρατέστερα σενάρια για την πολιτική κρίση

    Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι αναλύσεις για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και την καταλληλότερη οδό που μπορεί να επιλεγεί για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές τρεις είναι, μέχρι αυτή την στιγμή, οι πιθανότερες και πιο ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις.

    Η πρώτη αφορά την προσπάθεια του κεντροαριστερού ηγέτη Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση με την «έξωθεν υποστήριξη» του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο. Ο Μπερσάνι δεσμεύεται να προχωρήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας και της διαφθοράς-- κύρια αιτήματα του M5S.

    Από την άλλη όμως, όσον αφορά στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός δεν μοιάζει έτοιμος να υποστηρίξει την πλήρη κατάργησή της.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, η προσπάθεια του επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας είναι δύσκολο να μπορέσει να ευοδωθεί.

    Η δεύτερη εναλλακτική λύση αφορά την σύσταση μιας λεγόμενης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού». Ένα κυβερνητικό σχήμα με τεχνοκράτη πρωθυπουργό δηλαδή, που θα μπορούσε να συσταθεί με την προτροπή του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και αποκλειστικό στόχο την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

    Όπως διαπιστώθηκε και με την εκλογική αναμέτρηση, ο ισχύων νόμος αυτός δυσχεραίνει την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στην γερουσία. Η διάρκειά της θητείας μιας τέτοιας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» δεν αναμένεται να ξεπεράσει ---σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις-- τους τρεις μήνες, με την συμμετοχή πιθανώς των δυο μεγαλύτερων κομμάτων: του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Το τρίτο σενάριο μοιάζει με μια επανέκδοση της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι που υπήρξε πρωθυπουργός από τον Νοέμβριο του 2011 ως την προκήρυξη των εκλογών. Μέχρι και σήμερα ο Μόντι συνεχίζει να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

    Μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αναμενόταν να εξασφαλίσει ευρύτερο χρονικό ορίζοντα. Μια διετία πιθανώς, όπως ζητεί η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι. Στους προγραμματικούς στόχους ενός τέτοιου σχήματος θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, όπως και η αλλαγή πολλών κανόνων του δικαστικού συστήματος, η στήριξη της οικονομίας, η προσπάθεια μείωσης της φορολογικής πίεσης.

    [05] Η ελληνική κουζίνα ταξιδεύει στο Βερολίνο

    Ο γαστρονομικός τουρισμός της Ελλάδας αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB, που ανοίγει τις πύλες της μεθαύριο, 6 Μαρτίου, στο Βερολίνο, και θα διαρκέσει έως τις 8, καθώς οι σεφ του Sympossio 2013 θα βρίσκονται στο περίπτερο του ΕΟΤ και θα προωθούν τα προϊόντα της χώρας στις αγορές του κόσμου.

    Έχοντας ξεκινήσει από την Ιταλία (19 και 20 Φεβρουαρίου 2013), το Sympossio, για 4η χρονιά εξακολουθεί να ταξιδεύει στην Ευρώπη με στόχο την προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού της Ελλάδας.

    Η Sympossio τελεί υπό την αιγίδα της λέσχης Αρχιμαγείων Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και του ΟΠΕ.

    [06] Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας

    O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον διαγωνισμό πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου και την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας καταγγέλλει, ότι «πρόκειται για μια ιδιότυπη- και διεθνώς πρωτοφανή σε συνθήκες δημοκρατίας- μορφή υποκατάστασης του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα, όπου ο δεύτερος επεμβαίνει σε κρίσιμα θέματα σχεδιασμού και ρύθμισης χώρου, έξω από κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, ότι η κρίση και η κατάρρευση της πόλης, μάς φέρνει μπροστά στην ανάγκη αναθεώρησης σχεδίων, σε νέες ιεραρχήσεις, οι οποίες θα έχουν πρωτίστως ως στόχο την αναβάθμιση των συνοικιών που πλήττονται άμεσα, του τοπικού εμπορίου που καταστρέφεται, τη θωράκιση της κατοικίας των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που έπαψε να αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα. Είναι αδιανόητο, προσθέτει, μέσα στις συνθήκες καθολικής φτώχειας του πληθυσμού, Μαικήνες να προωθούν, χειροκροτούμενοι από τους υπουργούς των Μνημονίων, έργα ανάδειξης των Ιδρυμάτων τους και της πολεοδομικής «βιτρίνας» της Αθήνας, ενώ λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά οι κάτοικοι να κοιμούνται στα πεζοδρόμια αναζητώντας ένα πιάτοφαΐ.

    [07] Μεταξοτυπίες του Άντι Γουόρχολ σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's

    Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Απειλούμενα Είδη» (Endangered Species) του Άντι Γουόρχολ θα πρωταγωνιστήσει στη Δημοπρασία Old Master, Modern and Contemporary Prints, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby's στο Λονδίνο, με αρχική εκτίμηση που κυμαίνεται στις 250.000-300.000 στερλίνες.

    Η δημοπρασία περιλαμβάνει επιπλέον έργα του Γουόρχολ, ανάμεσά τους, το «Self-Portait» (Αυτοπροσωπογραφία), μια μεταξοτυπία του 1967, τη διάσημη σειρά «Cambell's Soup II».

    [08] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται

    Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

    Είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς.

    «Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, κι η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», είπε.

    Αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι «το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη επεσήμανε «την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης».

    Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν».

    [09] Tην Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Ηλ. Κασιδιάρη

    Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής», Ηλία Κασιδιάρη, που εμπλέκεται σε υπόθεση επίθεσης σε βάρος πολίτη το 2007 από άγνωστους δράστες που φέρονται να διέφυγαν με το αυτοκίνητό του.

    Η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά δεν εκφωνήθηκε λόγω ωραρίου.

    Ο βουλευτής κατηγορείται για συνέργεια σε ληστεία που διέπραξαν άγνωστοι δράστες σε βάρος μεταπτυχιακού φοιτητή, το 2007 στην πανεπιστημιούπολη. Οι δράστες, αφού χτύπησαν με κλομπ και μαχαίρωσαν το φοιτητή, του αφαίρεσαν την αστυνομική ταυτότητα. Αυτόπτης μάρτυρας, που κατέθεσε για το περιστατικό, έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι πέντε δράστες, το οποίο εντοπίστηκε ότι ανήκει στον Ηλία Κασιδιάρη.

    [10] Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες

    Μείωση σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο όπως διευκρινίζει σε νέα ανακοίνωσή του (ορθή επανάληψη της προηγούμενης) το υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τον Ιανουάριο ανήλθε σε 7,921 δισ. ευρώ έναντι 8,045 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Όπως προκύπτει από τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζουν μείωση στα 846 εκατ. ευρώ έναντι 950 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο.

    Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 March 2013 - 17:30:24 UTC