Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Μανιτάκη - τρόικας
  • [02] Το πρώτο «τεστ» της κυπριακής οικονομίας
  • [03] Ανανεωμένη η νέα σύνθεση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Μια βαθιά ανάσα ...άγχους
  • [05] Οι Αυστραλοί οι πιο "ανοιχτοχέρηδες" τουρίστες
  • [06] Εκλογική πανωλεθρία των ακροδεξιών στην Αυστρία
  • [07] Νίκησαν τον ιό του AIDS σε νεογέννητο
  • [08] "Ψήθηκε" φέτος η Αυστραλία
  • [09] Λήστεψαν οδηγό ταξί στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Ανοίγει εκ νέου το σημείο διαμετακόμισης εμπορευμάτων με τη Γάζα
  • [11] Πέμπτος ο Τσάτουμας στο μήκος στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
  • [12] "Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • [13] Παχύσαρκες μαμάδες - νεογέννητα με σημάδια αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες
  • [14] Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Μανιτάκη - τρόικας

    Σε οκτώ βασικούς άξονες εστιάζεται ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε, στην περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, να «ανοίξει ο δρόμος» για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Οι επικεφαλής των δανειστών, Μαρκ Φλάναγκαν (ως εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα αύριο), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), άρχισαν τον νέο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου χθες συνάντησαν επί δίωρο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη).

    Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι οκτώ άξονες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

    «Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης- απασχόλησης- ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «κοινωνικά αποτελεσματικά» (όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση).

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν μια πρώτη εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια (βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα), αλλά «τους λείπουν πολλά στοιχεία για μια πλήρη εικόνα». Για αυτόν τον λόγο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν από αύριο σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων στο μνημόνιο υπουργείων και με τον πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Τετάρτη.

    Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται ησημερινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. Καθώς, έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, που έθεσαν ανοικτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό).

    «Οι απολύσεις τέθηκαν, αλλά δεν συζητήθηκαν», είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ. Μανιτάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά περίπου 75.000 άτομα.

    [02] Το πρώτο «τεστ» της κυπριακής οικονομίας

    Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση εν μέσω αρνητικού κλίματος στην ΕΕ, δίνει σήμερα στο Eurogroup το πρώτο της «τέστ» δια του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Ήδη, ο κ. Σαρρής πραγματοποιεί από χθες εντατικές διαβουλεύσεις με ομολόγους του και άλλους παράγοντες της Ευρωζώνης.

    Λόγω των καθυστερήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με το μνημόνιο, ο Κύπριος υπουργός θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με ένα δύσπιστο ακροατήριο, με υψηλές προσδοκίες για τη βούληση της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα δείξει πόσος ακόμη χρόνος θα χρειαστεί για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις τρόικας-Λευκωσίας και τα ποια είναι τα εμπόδια που απομένουν, τα οποία βασικά επικεντρώνονται στο ξέπλυμα χρήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, η 15η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως να είναι και το τέλος της διαδικασίας, με ένα έκτακτο Eurogroup, στη συνέχεια, να έρχεται να επικυρώσει τη συμφωνία κορυφής για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών, η Λευκωσία έχει τέσσερις προτεραιότητες:

    α. Οι συνομιλίες με την τρόικα θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου. Η παράταση της διαπραγμάτευσης πέραν του Μαρτίου προσκρούει στις δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην αποπληρωμή ενός ομολόγου 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.

    β. Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών στο κατ΄αρχήν κείμενο του μνημονίου, που αποδέχθηκε ο τέως πρόεδρος Χριστόφιας.

    γ. Η συμφωνία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους.

    δ. Η βιωσιμότητα του προγράμματος, όπου το κενό παραμένει μεγάλο, με τις διαρροές και τις τοποθετήσεις περί «κουρέματος» καταθέσεων να μην αποτελούν την κοινή συνιστάμενη των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά αποτέλεσμα του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία. Το μέγεθος του προγράμματος, σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, είναι τόσο μεγάλο και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτό πέραν των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στην ατζέντα του Eurogroup υπάρχει ως θέμα και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

    [03] Ανανεωμένη η νέα σύνθεση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

    Με πολλές εκπλήξεις στα πρόσωπα που εξελέγησαν και στις θέσεις που κατέλαβαν, ολοκληρώθηκε, τις πρωινές ώρες, η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ.

    Με την ευκαιρία της εκλογής του νέου καθοδηγητικού οργάνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μιλά για τις αποφάσεις του Συνεδρίου και την εκλογή της ΚΠΕ τονίζοντας ότι δίνουν την «εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης».

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό νέων μελών που εξελέγησαν, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας» και τονίζει:

    «Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

    Η ανανέωση είναι πολύ μεγάλη, καθώς εξελέγησαν πολλά άγνωστα πρόσωπα και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο προερχόμενος από τη Ν. ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 1.158 ψήφους, σε μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος συγκέντρωσε 712 ψήφους. Τρίτος, με 677 ψήφους ήρθε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας με 677 ψήφους. Την πρώτη εικοσάδα, των 130 εκλεγμένων μελών, συμπληρώνουν οι: Μιχάλης-'Αγγελος Βουράκης (676) Γρηγόρης Φελώνης (664) Αντώνης Σαουλίδης (661) Κώστας Μπελτεγρής (651) Κώστας Πανταζής (647) Μιχάλης Τζελέπης (639) Παναγιώτης Αλαμάνος (628) Στέλιος Σπαθής (618) Κυριάκος Πιερρακάκης (500) Πολυχρόνης Κουσαλίδης (574) Νίκος Μήλης (571) Παντελής Κουκουλεκίδης (556) Γιώργος Βασιλόπουλος (545) Κων/νος Βαρδαβάς (544) Γιάννης Λύτρας (542) Γιώργος Λυμπερόπουλος (537) και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (533).

    Η ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη και πολλά από τα γνωστά παλιά στελέχη δεν βρίσκονται στο όργανο, καθώς είτε δεν εξελέγησαν είτε δεν έθεσαν υποψηφιότητα.

    Της εκλογής προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για τη διασφάλιση της επιρροής των διαφόρων «ομάδων» που συγκροτούνται στο εσωτερικό του Κινήματος. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, πιο «σκληρή» ομάδα αποδείχθηκε εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατόρθωσε να αναδείξει εννέα στελέχη στην πρώτη δεκάδα και θα είχε εκλέξει και τους δέκα αν δεν παρενέβαινε ως σφήνα ο Δημήτρης Ρέππας. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης κατόρθωσε να πάρει ψήφους και από άλλες πλευρές χωρίς ο ίδιος, όπως λεγόταν στους διαδρόμους του ΣΕΦ, να δώσει σε κανέναν. Ειπώθηκε επίσης ότι οι σύνεδροι της επιρροής του ψήφισαν αποκλειστικά τα υποδειχθέντα από τον ίδιο στελέχη.

    Οι σκληρές αντιπαραθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Πολιτικού Συμβουλίου και κυρίως τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, για την οποία αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ο Ν. Ανδρουλάκης, με απαίτηση -όπως λέγεται- την εκλογή του, την οποία θα στηρίξει στην εκλογή του στην πρώτη θέση που εξελέγη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

    Την ίδια θέση αναμένεται να διεκδικήσουν ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ενδεχομένως ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος προβάλλεται από πολλά στελέχη ως η ενωτική λύση που δεν θα προκαλέσει ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Ρέππας μπορεί να αποτελέσει την επιλογή του κ. Βενιζέλου ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα του νεοεκλεγέντος οργάνου.

    Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [04] Μια βαθιά ανάσα ...άγχους

    Οι άνθρωποι συχνά παίρνουν βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσουν, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αξιοποιήσουν την αναπνοή για να μετρήσουν το βαθμό του στρες μέσα από ένα νέο τεστ, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

    Οι βρετανοί ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Λαφμπόροου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Τόμας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ερευνών πάνω στην αναπνοή "Journal of Breath Research", έχουν εντοπίσει έξι βιο-δείκτες στην αναπνοή, που αποτελούν υποψήφιους δείκτες ανίχνευσης του στρες.

    Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τελικά θα αναπτύξουν ένα απλό μη επεμβατικό και αξιόπιστο τεστ, το οποίο με αντικειμενικό πλέον τρόπο θα αντανακλά τον βαθμό του στρες. Προς το παρόν, οι δοκιμές τους έχουν συμπεριλάβει μόνο 22 ανθρώπους και στο μέλλον, το δείγμα θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως αναφέρουν, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ηλικίες και πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την ακρίβεια του τεστ.

    Τα δείγματα της αναπνοής εξετάζονται αρχικά με τη χημική τεχνική της αέριας χρωματογραφίας-φασματοσκοπίας μαζών και μετά αναλύονται στατιστικά. Δύο πτητικές χημικές ουσίες που περιέχονται στην αναπνοή, φαίνεται πως αυξάνονται σε περίπτωση αυξημένου στρες ενός ανθρώπου, ενώ αντίστροφα τέσσερις άλλες ουσίες μειώνονται.

    Η ανάλυση της αναπνοής ως διαγνωστικού εργαλείου κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ιατρική τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, οι ερευνητές έχουν βρει βιο-δείκτες για διάφορες παθήσεις, όπως η φυματίωση, διάφορες μορφές καρκίνου, το άσθμα κ.α.

    [05] Οι Αυστραλοί οι πιο "ανοιχτοχέρηδες" τουρίστες

    Οι τουρίστες από την Αυστραλία που επισκέπτονται την Ελλάδα ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες οποιασδήποτε άλλης χώρας.

    Αυτό αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας The Age, σύμφωνα με το οποίο, κατά μέσον όρο, ένας τουρίστας από την Αυστραλία δαπανά στην Ελλάδα 1420 ευρώ (1820 δολάρια Αυστραλίας) και μένει 12 μέρες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα.

    Ακολουθούν οι Καναδοί (1207 Ευρώ), οι Αμερικανοί (1098 Ευρώ) και οι Ρώσοι (1005 Ευρώ).

    Το σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Η Ελλάδα είναι ο κόσμος για τους Αυστραλούς» και σημειώνεται πως κάθε χρόνο 100.000 Αυστραλοί επισκέπτονται την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία είναι ομογενείς που ταξιδεύουν με αυστραλιανό διαβατήριο.

    Η επικεφαλής του ΕΟΤ στο Σίδνεϊ, Χριστίνα Καλογερά, δηλώνει στην εφημερίδα πως «αυτή η εποχή είναι ιδιαίτερα καλή για τους Αυστραλούς να επισκεφθούν την Ελλάδα λόγω της υψηλής αξίας του αυστραλιανού νομίσματος».

    Σχολιάζοντας τις αυστραλιανές ταξιδιωτικές συστάσεις για την Ελλάδα η κ. Καλογερά σημειώνει πως «η Αθήνα και η Ελλάδα είναι ασφαλέστατοι προορισμοί. Οικονομικές κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η Ελλάδα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο».

    [06] Εκλογική πανωλεθρία των ακροδεξιών στην Αυστρία

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αυστριακή ακροδεξιά, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας από τους Σοσιαλδημοκράτες την πλειοψηφία στην Καρινθία της νοτιοανατολικής Αυστρίας, το ιστορικό προπύργιο του χαρισματικού ηγέτη τους, Γιοργκ Χάιντερ ο οποίος πέθανε το 2008.

    Σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Πίτερ Κάισερ, λαμβάνει το 37,1% των ψήφων από 28,8% που κατείχε το κόμμα το 2009. Ο απερχόμενος κυβερνήτης της περιφέρειας, ακροδεξιός, Γκέρχαρντ Ντόρφλερ, λαμβάνει μόλις το 17,1%. Πρόκειται για εκλογικό αποτέλεσμα-πανωλεθρία, καθώς η ακροδεξιά κατέγραψε δραματική πτώση, πάνω από 27 ποσοστιαίες μονάδες (είχε 44,9% το 2009) που ισοδυναμεί με το ήμισυ του εκλογικού της σώματος.

    Οι Πράσινοι, υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους φτάνοντας στο 11,8% (από 5,2% το 2009). Όσο για τους Χριστιανοδημοκράτες, που σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποτελούν τμήμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, εμφανίζουν μικρή πτώση, λαμβάνοντας το 14,2% των ψήφων (έναντι 16, 8% το 2009).

    Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας στις περιφερειακές εκλογές της Αυστρίας, είναι το αποτέλεσμα του ευρωσκεπτικιστή και αρχάριου στην πολιτική, αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου, Φρανκ Στρόνακχ, που παρά τα 80 χρόνια του, θολώνει το πολιτικό παιχνίδι με το 11,3 % των ψήφων που κερδίζει.

    Και στη δεύτερη περιφέρεια όπου διεξήχθησαν εκλογές στην Κάτω Αυστρία, κοντά στη Βιέννη, η ακροδεξιά εμφάνισε μείωση των ποσοστών της με 8,2% χάνοντας περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το 2008.

    Συνολικά, λίγο λιγότερο από 1.500.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις περιφέρεις της Καρινθίας, και της Κάτω Αυστρίας.

    [07] Νίκησαν τον ιό του AIDS σε νεογέννητο

    Μια ομάδα αμερικανών ιολόγων, ανακοίνωσε την πρώτη περίπτωση λειτουργικής αποκατάστασης της υγείας ενός παιδιού, που είχε μολυνθεί κατά τη γέννησή του, με τον ιό του AIDS (HIV). Ο ιός μεταδόθηκε στο παιδί από τη μητέρα του.

    Η περίπτωση αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά «εκρίζωση του ιού»,εν τούτοις εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία, εξήγησαν οι ιολόγοι.

    Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι του αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

    Στην περίπτωση του παιδιού δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του.Το παιδί από το Μισισιπή που είναι τώρα δυόμισι ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

    Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο παιδί από το Μισισιπή θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

    Ο δρ Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για ρετροϊούς και "ευκαιριακές" μολύνσεις στην Ατλάντα. «Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη», είπε η επιστήμονας.

    [08] "Ψήθηκε" φέτος η Αυστραλία

    Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε στην Αυστραλία, ήταν το πιο θερμό στην ιστορία της. Συνολικά σε όλη τη χώρα καταρρίφθηκαν φέτος 123 ρεκόρ ζέστης αλλά και βροχοπτώσεων. το καλοκαίρι δεν ήταν μόνο θερμό αλλά και «άγριο» με νεροποντές και πλημμύρες σε πολλές περιοχές.

    Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Κέντρο Κλιματικών Ερευνών τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάστηκαν και λόγω των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται.

    Μάλιστα, το Κέντρο προειδοποίησε ότι οι περίοδοι ακραίου καύσωνα στην ήπειρο μπορεί να γίνουν πιο συχνές, εάν συνεχιστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας με αέρια, τα οποία συμβάλλουν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

    [09] Λήστεψαν οδηγό ταξί στη Θεσσαλονίκη

    Θύμα ληστείας από δύο άγνωστους κατήγγειλε ότι έπεσε τα ξημερώματα 40χρονος οδηγός ταξί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες, προσποιούμενοι τους πελάτες, μπήκαν στο όχημα και λίγο αργότερα έβγαλαν ένα πιστόλι με το οποίο απείλησαν τον οδηγό, υποχρεώνοντάς τον να τους παραδώσει τις εισπράξεις του, που κατά τον ίδιο ανέρχονταν σε 50 ευρώ.

    [10] Ανοίγει εκ νέου το σημείο διαμετακόμισης εμπορευμάτων με τη Γάζα

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου σήμερα το μοναδικό σημείο διαμετακόμισης εμπορευμάτων με τη Λωρίδα της Γάζας, έξι ημέρες μετά το κλείσιμό του μετά τη ρίψη παλαιστινιακής ρουκέτας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    "Έπειτα από μια εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας αποφασίστηκε ο τερματικός σταθμός Κερέμ Σαλόμ να ανοίξει εκ νέου σήμερα για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων", ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Το μεθοριακό σημείο διέλευσης του Ερέζ επίσης θα επαναλειτουργήσει σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

    Το Ισραήλ περιόρισε την πρόσβαση στο Ερέζ και σταμάτησε τις εμπορευματικές δραστηριότητες στο Κερέμ Σαλόμ μετά τη ρίψη ρουκέτας στο έδαφός του στις 26 Φεβρουαρίου.

    Ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή σε αντίποινα τρεις ημέρες μετά το θάνατο ενός παλαιστίνιου κρατουμένου σε ισραηλινή φυλακή ύστερα από "βασανιστήρια", σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η κατάσταση ήταν τεταμένη στη μεθόριο το Σαββατοκύριακο μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή, κατά τα οποία υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των Παλαιστινίων.

    [11] Πέμπτος ο Τσάτουμας στο μήκος στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου

    Ικανοποιημένος με την παρουσία και την 5η θέση με 8.00μ. στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, είναι ο Λούης Τσάτουμας.

    Σε δηλώσεις του, ο πρωταθλητής του μήκους, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ηταν ένας ωραίος αγώνας. Μετά από καιρό και αρκετά προβλήματα, τον ευχαριστήθηκα. Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να δουλέψουμε στην προπόνηση και όλα θα πάνε καλά. Ημουν αρκετά καλά, πιστεύω πως θα μπορούσα να είχα ολοκληρώσει τον αγώνα με μια επίδοση περίπου στα 8,15 μετρά. Το τρίτο άλμα ήταν καλό, όμως οριακά άκυρο. Από εκεί και πέρα ένιωθα κουρασμένος κι αυτό γιατί στη διάρκεια της σεζόν δεν έκανα όση προπόνηση θα έπρεπε, λόγω των προβλημάτων».

    [12] "Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

    "Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες: Γέφυρες στην έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό" είναι το θέμα του νέου κύκλου ομιλιών που διοργανώνει αυτό το μήνα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τις 5 Μαρτίου έως τις 19 Μαρτίου, κάθε Τρίτη (ώρα 19.30), στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών "Λεωνίδας Ζέρβας" (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Στόχος των ομιλιών είναι να αναδειχθούν τα οφέλη από τη δημιουργία και την ανοικτή διάθεση ψηφιακού περιεχομένου με την χρήση νέων τεχνολογιών.

    Αναλυτικότερα, οι ομιλίες θα αφορούν τα εξής θέματα:

    -Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην ψηφιακή εποχή (Τρίτη 5 Μαρτίου)

    -Πρόσβαση στη Γνώση με Ανοικτές Τεχνολογίες (Τρίτη 12 Μαρτίου)

    -Ανοικτό επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο για την Εκπαίδευση (Τρίτη 19 Μαρτίου).

    Στις ανωτέρω εκδηλώσεις θα τεθούν επί τάπητος ερωτήματα όπως: Πώς μπορούμε να θέσουμε τις νέες τεχνολογίες διαδικτύου στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης; Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις αυτές τον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ευρύτερα τον χώρο της έρευνας, και ποια είναι τα οφέλη για τη σύγχρονη εκπαίδευση και μάθηση;

    Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους www.ekt.gr και www.eie.gr. Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται και ζωντανά στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live/.

    [13] Παχύσαρκες μαμάδες - νεογέννητα με σημάδια αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες

    Τα τοιχώματα της βασικής αρτηρίας του σώματος, της αορτής, εμφανίζουν ήδη σκλήρυνση στα νεογέννητα μωρά από μητέρες υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που πάντως έγινε σε μικρό δείγμα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Σκίλτον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για παιδικές ασθένειες "Archives of Disease in Childhood", μελέτησαν τις περιπτώσεις 35 εγκύων γυναικών με μέση ηλικία 35 ετών, οι οποίες ήσαν υπέρβαρες (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 25) ή παχύσαρκες (δείκτης πάνω από 30). Τα μωρά που γεννήθηκαν, είχαν βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.

    Μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση κάθε μωρού, οι επιστήμονες μέτρησαν στα νεογέννητα το πάχος των δύο εσωτερικών τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής, της αρτηρίας εκείνης που φθάνει μέχρι την κοιλιά. Η ανάλυση έδειξε ότι το πάχος αυτό κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και σχετιζόταν με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας. Όσο πιο μεγάλο ήταν το βάρος της, τόσο μεγαλύτερο ήταν το πάχος της αορτής και αυτό άσχετα με το βάρος του μωρού (το πολύ μεγάλο βάρος αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στην μετέπειτα ζωή).

    Η διαφορά στο πάχος της βασικής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα μωρά των μητέρων με φυσιολογικό πάχος και εκείνων που ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ήταν 0,06 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η αύξηση του πάχους και η απώλεια της ελαστικότητας (σκλήρυνση) των αρτηριών συνιστά ένδειξη αθηρωματικής βλάβης, που εν καιρώ αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.

    Επιμέλεια: Παυλος Δρακόπουλος

    [14] Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

    Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας την Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η οικονομική κρίση, το κυπριακό, οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Θα συζητηθεί, επίσης, ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων για την υποβολή της αίτησης ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Κυπρίου προέδρου θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του Δημήτρη Αβραμόπουλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 March 2013 - 7:30:25 UTC