Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eπιστροφή 310 εκατ. ευρώ ζητάει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το ΔΕΚ
  • [02] Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Επιστολή της Προανακριτικής στον Ι. Στουρνάρα, για στελέχωση του ΣΔΟΕ
  • [04] Κ. Αρβανιτόπουλος: Σύνδεση των πανεπιστημίων με την ανάπτυξη
  • [05] Ζητούν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις
  • [06] Moody's: Η εκλογή Αναστασιάδη διευκολύνει τη σύναψη δανειακής συμφωνίας με την τρόικα
  • [07] ΕΕ: Πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών
  • [08] Έτοιμη η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει «περισσότερα και καλύτερα» προγράμματα στην Ελλάδα
  • [09] ΕΒΕΑ: Απαισιόδοξοι οι 'Ελληνες για την οικονομία
  • [10] Ιταλία: Κίνδυνος εκτεταμένης κοινωνικής αμφισβήτησης

  • [01] Eπιστροφή 310 εκατ. ευρώ ζητάει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το ΔΕΚ

    Την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ζητά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία) το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με σημερινή του απόφαση, η οποία δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι από το 1992 το ελληνικό κράτος χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝ) διάφορες ενισχύσεις. Σημειώνει, δε, ότι κατ' εφαρμογή μιας οδηγίας σχετικής με τις ενισχύσεις για τις ναυπηγικές εργασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 343 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι με απόφασή του το 2006, η Επιτροπή υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την EN, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών, ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν ασύμβατες προς την κοινή αγορά , ύψους 310 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα όφειλε να κοινοποιήσει στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, το προς ανάκτηση ποσό, λεπτομερή περιγραφή των ληφθέντων μέτρων, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον αποδέκτη να επιστρέψει τις ενισχύσεις. Τον Ιούνιο του 2012, το ΔΕΚ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής.

    Η ΕΝ άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, με απόφαση που εξέδωσε το 2012, απέρριψε το σύνολο των προβληθέντων λόγων και επιχειρημάτων.

    [02] Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Να μελετήσει την έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τις φορολογικές υπηρεσίες και να εξετάσει πιθανές ευθύνες από την απώλεια φόρων και τη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών», καλεί τη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι, «τα όσα περιέχονται στην έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ (Ιανουάριος 2013) για τις φορολογικές υπηρεσίες, αναδεικνύουν τις τραγικές ευθύνες της συγκυβέρνησης, με αποδείξεις μάλιστα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την ανικανότητα και κυρίως τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας».

    «Για άλλη μια φορά», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πελώριες πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων, που πρέπει να καταλογιστούν, ώστε να υπάρξει επιτέλους φορολογική δικαιοσύνη και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, από τους "έχοντες" και όχι από τα χαράτσια, τους βάρβαρους φόρους και τις φυλακίσεις για χρέη, ανέργων, μισθωτών και μικρομεσαίων που καταστράφηκαν».

    [03] Επιστολή της Προανακριτικής στον Ι. Στουρνάρα, για στελέχωση του ΣΔΟΕ

    Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία θα ζητούν την άμεση στελέχωση του ΣΔΟΕ με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στον έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ», θα στείλουν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Παράλληλα η Προανακριτική Επιτροπή θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, ώστε οι τράπεζες να στείλουν στο ΣΔΟΕ, όπως τους έχει ζητηθεί, όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από το άνοιγμα των λογαριασμών στους οποίους έχουν προχωρήσει.

    Αφορμή στάθηκαν οι επισημάνσεις του διευθυντή ελέγχου του ΣΔΟΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, καταθέτοντας το πρωί στην Προανακριτική, επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην υπηρεσία όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    [04] Κ. Αρβανιτόπουλος: Σύνδεση των πανεπιστημίων με την ανάπτυξη

    «Θέλουμε να συνδέσουμε τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας για το σχέδιο "Αθηνά" στο συνέδριο με θέμα "Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα" που διοργανώθηκε από τον Economist, τη Microsoft Hellas και το British Council, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για «άναρχες πολιτικές», που «ήταν βασισμένες σε συντεχνίες» και οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση των πανεπιστημιακών τμημάτων από σχεδόν 300 τη δεκαετία του 1990, σε περισσότερα από 500 σήμερα, και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των τοπικών κοινωνιών, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι δύσκολο.

    Επίσης, χαρακτήρισε «οριζόντια προτεραιότητα», για όλες τις πολιτικές πρακτικές του υπουργείου, την αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού. Σχετικά δε με το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι αυτή δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει, αλλά να ανιχνεύσει τις αδυναμίες και να προσφέρει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα της αυτοβελτίωσης.

    [05] Ζητούν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις

    Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ζητείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνεται σε 100 δόσεις, για να μπορέσουν έτσι οι οφειλέτες να τακτοποιούν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, με μικρότερες δόσεις και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αντί να οδηγούνται στη φυλακή, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).

    Με τη 'γενναία' αυτή ρύθμιση, θα μπορέσει και το κράτος να εισπράξει τα ποσά που τού οφείλονται αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΕΘ στην επιστολή της, την οποία και κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό και σε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    [06] Moody's: Η εκλογή Αναστασιάδη διευκολύνει τη σύναψη δανειακής συμφωνίας με την τρόικα

    Η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, υποψηφίου που τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας δανειακής συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές, εκτίμησε σε ανακοίνωσή του σήμερα ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, χωρίς πάντως αυτό να μεταβάλει την εκτίμησή του ότι η νήσος υπάρχει κίνδυνος να κηρύξει αθέτηση πληρωμών ή να προχωρήσει σε ένα 'κούρεμα' του χρέους της.

    «Οι ανάγκες των (σ.σ. κυπριακών) τραπεζών σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους παραμένουν αβέβαιες και αναμένουμε ότι το άχθος του χρέους της Κύπρου θα αυξηθεί δραματικά, φθάνοντας σε ένα μη βιώσιμο επίπεδο. Υπάρχει 50% πιθανότητα ότι το μέγεθος και μόνο του αναμενόμενου βάρους του χρέους της Κύπρου θα αναγκάσει τελικά τις αρχές να ακολουθήσουν κάθε διαθέσιμη οδό για την μείωση του χρέους, περιλαμβανομένης της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους της Κύπρου που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του.

    [07] ΕΕ: Πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών

    Προσωρινή συμφωνία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των λεγόμενων κεφαλαιακών κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών μελών της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πλαφόν στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο των μισθών τους, και μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών. Το πλαφόν για τα μπόνους ορίζεται να είναι ίσο με το ύψος των μισθών, αλλά θα μπορεί να φθάνει στο διπλάσιο επίπεδο μετά από ρητή έγκριση των μετόχων.

    Αν η συμφωνία επιβεβαιωθεί, αναφέρει το δημοσίευμα, θα αποτελέσει μία μεγάλη νίκη για τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι επέμεναν να τεθούν περιορισμοί στα μπόνους για να εγκρίνουν τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ενώ θα αποτελεί και ένα μήνυμα σχετικής απομόνωσης του Λονδίνου σε κάποια θέματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Το πλαφόν στα μπόνους αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η Ευρωβουλή επέβαλε επίσης στις τράπεζες την υποχρέωση να ανακοινώνουν από το 2015 τους φόρους που πληρώνουν καθώς και τα κέρδη τους ξεχωριστά για κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, εφόσον αυτό δεν θα θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπόδιο στην εισροή επενδύσεων.

    [08] Έτοιμη η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει «περισσότερα και καλύτερα» προγράμματα στην Ελλάδα

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει, με τη χορήγηση δανείων, «περισσότερα και καλύτερα» προγράμματα στην Ελλάδα το 2013, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΕΤΕπ.

    Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Β. Χόγιερ τόνισε ότι «μετά το τέλος της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει ισχυρή συνεργασία με την αξιόπιστη και δραστήρια ελληνική κυβέρνηση» και δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει «καλές ιδέες». Είναι προς όφελός μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα, τόνισε ο Β. Χόγιερ, ο οποίος είπε ακόμη ότι η ΕΤΕπ δεν περιορίζει τη συνεργασία της με εθνικές κυβερνήσεις, αλλά δηλώνει, επίσης, έτοιμη να συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς «η Ελλάδα χρειάζεται καλές ειδήσεις».

    «Δεν υπάρχει ούτε δισταγμός, ούτε ανώτατο όριο στη χρηματοδότηση της Ελλάδας» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος όμως αφού αναφέρθηκε στα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στην ΕΕ, είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχετικά με τον επαναπρογραμματισμό των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ.

    Παράλληλα, ο Β. Χόγιερ τόνισε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε διεθνείς αγορές, εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. O πρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε επίσης σε «πολύπλοκα προβλήματα» που παρουσιάζονται στις συμβάσεις των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, για τα οποία «η ΕΤΕπ εργάζεται, ώστε να ξεπεραστούν, κάτι όμως που απαιτεί χρόνο». Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να επιστρέψει στη χρηματοδότηση αυτών των έργων, μόλις επιλυθούν ορισμένα ζητήματα νομικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Χόγιερ.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το 2012 η ΕΤΕπ προχώρησε στη χορήγηση δανείων ύψους 704 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο Β. Χόγιερ διευκρίνισε ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί δάνεια ύψους 590 εκατ. ευρώ, από τα οποία πέντε ελληνικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί, ενώ εκταμιεύθηκαν 212,5 εκατ. ευρώ, «κάτι που αποδεικνύει ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ρέει προς την Ελλάδα». Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε ακόμη ότι, εντός του Μαρτίου, θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές.

    [09] ΕΒΕΑ: Απαισιόδοξοι οι 'Ελληνες για την οικονομία

    Σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών (77%) και περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (73%), σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα με τίτλο Οικονομικό Βαρόμετρο που πραγματοποιεί κατ εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εταιρεία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζεται το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ (ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ).

    Η πρώτη έρευνα για το 2013, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 15 και 19 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

    Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι, η κοινωνία, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν διαπιστώνει κάποια θετική διαφοροποίηση στην οικονομική της καθημερινότητα, ούτε και μετά την εκταμίευση της δόσης στα τέλη του προηγούμενου έτους. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη και υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και την αγορά. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

    [10] Ιταλία: Κίνδυνος εκτεταμένης κοινωνικής αμφισβήτησης

    Στον «κίνδυνο εκτεταμένης κοινωνικής αμφισβήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» αναφέρονται σε έκθεσή τους προς το κοινοβούλιο της Ρώμης οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

    Στην έκθεση, που αφορά την κοινωνική και οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το 2012 και τις προοπτικές για την φετινή χρονιά, υπογραμμίζεται ότι «η αύξηση των δυσκολιών στην απασχόληση και η κρίση των επιχειρήσεων μπορεί να μειώσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αυξήσει την κοινωνική ένταση, προσφέροντας ευκαιρίες σε ομάδες που θέλουν να εκμεταλλευθούν την αμφισβήτηση ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της σύγκρουσης».

    Σύμφωνα με την έκθεση των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας «υπάρχει ο κίνδυνος να ενταθεί η αμφισβήτηση σε βάρος μελών της κυβέρνησης, αλλά κι εκπροσώπων συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, που θεωρείται ότι δεν υπερασπίζονται αρκετά δυναμικά τις ανάγκες που προκύπτουν από την νέα αυτή οικονομική πραγματικότητα».

    Αναλύοντας τις πιθανές κοινωνικές συνέπειες, η έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών καταλήγει ότι «αν η οικονομική κρίση επιδεινωθεί μπορεί να αυξηθεί η ανησυχία των πολιτών με σημαντική επέκταση της αμφισβήτησης. Κάτι που θα ευνοούσε την δράση ομάδων που επιθυμούν να οδηγηθεί στα άκρα η κοινωνική σύγκρουση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 February 2013 - 13:30:22 UTC