Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού"
  • [02] Μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν εισφορές θα λάβουν επίδομα ανεργίας
  • [03] WSJ: Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα
  • [04] Σε δανεισμό 230 εκατ. ευρώ προχώρησε το ΙΚΑ
  • [05] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ευ. Μεϊμαράκη στον Ν. Αναστασιάδη
  • [06] Τροχαίο με 19 τραυματίες κοντά στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας

  • [01] "Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού"

    Τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην ετήσια Έκθεση που παρουσίασε σήμερα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από λίγους μόνο μήνες, είναι φανερό ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Όσο παγιώνεται αυτή η εκτίμηση, τόσο θα βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα και θα διαμορφώνει συνθήκες ενάρετου κύκλου.

    Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις. Η προσήλωση στους στόχους και, όπου είναι δυνατόν, η υπέρβασή τους θα εξαλείψουν όσες αβεβαιότητες παραμένουν και θα ενδυναμώσουν τις θετικές προοπτικές, με πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ "διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες ."

    Η ΤτΕ προβλέπει για το 2013 ύφεση της οικονομίας της τάξεως του 4,5% και διόγκωση της ανεργίας. Για τον λόγο αυτό ο διοικητής επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

    Το ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά την περίοδο 2008 - 2013 θα έχει υποχωρήσει κατά 24,6%. Το ποσοστό της ανεργίας κατά μέσο όρο το 2012 διαμορφώθηκε στο ιστορικώς υψηλό επίπεδο του 24,5%, ενώ εφέτος αναμένεται περαιτέρω διόγκωση του. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι δυσχεραίνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Παρά ταύτα επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση επιτάσσει ταχύτερο βηματισμό στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Τα παραπάνω συνθέτουν το περίγραμμα των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η χώρα και το 2013, ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανάκαμψη είναι ορατή το 2014. Θέτει όμως ως προϋποθέσεις για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, την υιοθέτηση ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΤτΕ στη δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να τεθεί ως κεντρική επιδίωξη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί, επίσης, στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Έτσι θα δημιουργηθούν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό αφενός θα τονώσει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των δαπανών.

    Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας.

    [02] Μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν εισφορές θα λάβουν επίδομα ανεργίας

    Μόνο οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει ακόμη, να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης, να έχουν διακόψει αποδεδειγμένα την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να μην λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής.

    Εισάγονται επίσης και εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά την τελευταία διετία τις 30.000 ευρώ και το ατομικό τις 20.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται σωρευτικά:

    1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012 η καταβολή εισφορών για 2 τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη. Οι παραπάνω ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

    2. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

    3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

    4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.

    5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

    6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

    7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

    8. O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

    Για την καταβολή του επιδόματος των 360 ευρώ τον μήνα θα δοθεί προθεσμία 3 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις (υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ).

    Το επίδομα θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3 - 9 μηνών ως εξής:

    Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.

    Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.

    [03] WSJ: Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα

    Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς υποχωρεί ο φόβος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Το δημοσίευμα προσθέτει ότι παρουσιάζονται αγοραστές για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία - από ακίνητα έως μετοχές ενεργειακών επιχειρήσεων -, εν μέσω μίας γενικής αύξησης παγκοσμίως για επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 υπήρξε μία σταθερή ροή κεφαλαίων ύψους 109 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών μετοχών, την οποία ακολούθησαν επιπλέον εισροές ύψους 27,6 εκατ. ευρώ εφέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα κεφάλαια αυτά βοήθησαν στην αύξηση του γενικού δείκτη του ΧΑ κατά 33,4% πέρυσι, η καλύτερη επίδοση αγοράς της ΕΕ. Το ΧΑ έχει αυξηθεί επιπλέον 10,51% φέτος, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Ταυτόχρονα, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται. Οι αποδόσεις τους μειώθηκαν στα επίπεδα του τέλους του 2010, ενώ για πρώτη φορά την τελευταία τριετία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκδίδουν ομόλογα. Όλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελούν μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με έξι μήνες πριν, όταν ο φόβος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναστάτωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έκλεισε εντελώς την πρόσβαση της Ελλάδας σε αυτές. Τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και την κυβέρνησή της αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέρχεται από το καθοδικό σπιράλ της. Παρά τη μείωση των δημόσιων εσόδων λόγω της μεγάλης ύφεσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε το 2012 - σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί - στα 12,9 δισ. ευρώ από 19,7 δισ. ευρώ το 2011.

    Οι επενδυτές τώρα πιστεύουν «με έναν τρόπο που δεν παρατηρούνταν πριν» στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές της, ως αποτέλεσμα μίας ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του VR Capital Group Ρίτσαρντ Ντάιτς, του επενδυτικού ταμείου (hedge fund) που εξειδικεύεται σε περιουσιακά στοιχεία που έχει μειωθεί η αξία τους (distressed assets). «Ήμασταν επενδυτές στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή επενδυτικών ευκαιριών», δήλωσε ο ίδιος.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πάλι, αν υπάρξουν νέες κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις που θα εκτροχίαζαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ένας άλλος κίνδυνος είναι μία ενδεχόμενη αναστάτωση σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφάλειας. Ένα σιγοβράζον πολιτικό σκάνδαλο στην Ισπανία και οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία μετά τις εκλογές είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών, αναφέρει το δημοσίευμα. Υπάρχουν επίσης ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης συνολικά, προσθέτει το δημοσίευμα.

    [04] Σε δανεισμό 230 εκατ. ευρώ προχώρησε το ΙΚΑ

    Έντοκο δάνειο 200 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και 30 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ), με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, συνήψε το ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις.

    Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η διάρκεια του δανείου ορίζεται από σήμερα έως και τις 4 Μαρτίου του 2013.

    [05] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ευ. Μεϊμαράκη στον Ν. Αναστασιάδη

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα με ευχές για καλή επιτυχία στο έργο του απέστειλε προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Είμαι βέβαιος ότι η εκλογή σας θα ενδυναμώσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του κυπριακού ελληνισμού έχοντας ως στόχο τη δικαίωση των αγώνων για μια δίκαιη, αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή η Βουλή των Ελλήνων θα είναι πάντοτε δίπλα σας» τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

    [06] Τροχαίο με 19 τραυματίες κοντά στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας

    Τον τραυματισμό 19 ατόμων είχε ως αποτέλεσμα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, κοντά στην πόλη Ρούσε, στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

    Το τροχαίο συνέβη, όταν το λεωφορείο, που μετέφερε εργάτες σε εργοστάσιο της περιοχής, ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε σε φράχτη φάρμας.

    Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αρμόδιες αστυνομικές πηγές, οι τραυματίες (ο οδηγός και οι 18 εργάτες) μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρούσε, ωστόσο κανείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2013 - 11:30:33 UTC