Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Aποκλείει η κυβέρνηση νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων και νέους φόρους
  • [02] Μετεωρίτης τραυμάτισε 400 ανθρώπους στα Ουράλια
  • [03] "Σχεδόν 1 δισ. δολάρια κέρδισε ο Σόρος στοιχηματίζοντας στην υποτίμηση του γεν"

  • [01] Ι. Στουρνάρας: Aποκλείει η κυβέρνηση νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων και νέους φόρους

    Η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά την επιβολή νέων μέτρων για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους. Ταυτόχρονα δηλώνει σίγουρη ότι «πάμε σε νέο "κούρεμα" στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου γιατί θα εξασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα και από τους στόχους που έχουν τεθεί».

    Όλα τα παραπάνω κατέστησε σαφή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όταν το πρωί απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή. Η ερώτηση απευθυνόταν στον πρωθυπουργό αλλά ο κ. Σαμαράς, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, ανέθεσε την απάντησή της στον υπουργό Οικονομικών.

    Το κούρεμα του χρέους

    Είχε προηγηθεί ερώτημα από τον κ. Τσίπρα αν η κυβέρνηση πάει σε νέα μέτρα και τι ύψους είναι αυτά με δεδομένες τις αποκλίσεις του Ιανουαρίου, τις δηλώσεις του κ. Μέργου, την αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης. Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν λέει τίποτα για κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους και δεν διεκδικεί επιτακτικά, από κοινού με τις χώρες του Νότου, ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος επειδή έχει παραδοθεί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ.

    «Είστε μνημονιακότερος του μνημονίου κύριε υπουργέ αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να το παραδέχονται και οι πιο σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ αλλά να μην το παραδέχεται η κυβέρνηση». Είπε επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς που δεν προσέρχεται στη Βουλή να απαντήσει, και ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος, είναι εκείνος που θα αναλάβει πλέον την ευθύνη της αποτυχίας του». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την καταγγελία που διατυπώνεται από την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει καμία πρόταση και δεν λέει που αλλού θα βρίσκονταν τα 550 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα μας, σχολίασε: «Τα ίδια μας έλεγε και ο κύριος Παπακωνσταντίνου όταν έκρυβε τα στικάκια. "Που θα βρούμε τα λεφτά;". Έχουμε διαψευστεί που σας λέγαμε ότι η κρίση είναι δομική; Λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Σας ρωτώ γιατί δεν διεκδικείτε κούρεμα του χρέους; Γιατί δεν λέτε για αναδιάρθρωση του χρέους; Γιατί δεν διεκδικείτε με τις χώρες του Νότου ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και παραδίδεστε στη στρατηγική της κ. Μέρκελ η οποία δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της κοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι «ο κ. Μέργος είπε μια αλήθεια». «Δεν είναι τυχαίος. Του ξέφυγε και φανέρωσε τις προθέσεις σας. Δεν τον απολύσατε, δεν τον στείλατε σπίτι του. Είναι η κρυφή σας ατζέντα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι το 2014 θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί και η χώρα θα βυθιστεί σε κατάσταση κοινωνικού κραχ.

    «Κούρεμα έγινε, δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισεκ. ευρώ αναίμακτο. Οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν προς τα εκεί γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Με τη δική μας διαπραγμάτευση η απόφαση του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει πως όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα - που Θεού θέλοντος θα το αποκτήσουμε φέτος- θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα. Θα έχουμε και περισσότερο κούρεμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση από το καλοκαίρι είχε αναδείξει το ζήτημα της υπερβολικής δοσολογίας των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, για να προσθέσει όμως ότι υπάρχει και μια θετική διάσταση του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του. «Το ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση. Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτά θα επιτρέψουν στους εταίρους μας να προχωρήσουν σε περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Στουρνάρας για να τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο είναι «το τελευταίο μεγάλο φορτίο που κλήθηκαν να σηκώσουν οι πολίτες» και «η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και για αύξηση φόρων». Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα εστιάζεται πλέον σε αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα επιφέρουν εκσυγχρονισμό του κράτους, θα φέρουν αλλαγή κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Ο πολλαπλασιαστής

    Αναφορικά με τις δηλώσεις εκ μέρους του ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ενώ «είναι από τις λίγες φορές που αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλάνε για λάθος, προεξοφλώντας για δικούς τους λόγους την αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση κάνει σα να μην άκουσε τίποτα». Είπε μάλιστα πως η κυβέρνηση έθεσε το θέμα στο Γιούρογκρουπ με τρόπο που θυμίζει το λαγό που μιλούσε με το λιοντάρι όταν του είπε «λέμε και κανένα αστείο για να περνάει η ώρα». «Δεν ξέρω πως το θέσατε το θέμα. Ξέρω όμως ότι βγήκε την άλλη μέρα ο Όλι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα και από το λεξιλόγιο του έλειπε η λέξη ύφεση και ανεργία», είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών διότι χαρακτήρισε το θέμα «ακαδημαϊκή συζήτηση».

    «Μα είναι ακαδημαϊκή συζήτηση οι άνεργοι; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους, ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν για πετρέλαιο; Ότι έχουμε πάνω από 5.000 αυτοκτονίες στον τόπο; Αυτή η αναφορά σας ότι το ζήτημα είναι ακαδημαϊκό, ήταν άστοχη», απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσίπρας και τον κάλεσε να απαντήσει αν συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Όλι Ρεν ότι οι επιπτώσεις από τον λάθος πολλαπλασιαστή είναι οριακές και άνευ σημασίας.

    «Φυσικά και δεν χαρακτήρισα ποτέ το θέμα ακαδημαϊκή συζήτηση. Διαστρεβλώσατε όσα είπα. Γι' αυτό άλλωστε ζήτησα κοινή δήλωση των τριών πυλώνων και δεν την πήρα διότι προφανώς έχουν διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Στουρνάρας. Πρόσθεσε επίσης ότι ασφαλώς έχει υπάρξει και λάθος της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι των εταίρων μας διότι δεν είδαν ότι υπάρχει πρόβλημα αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και η ύφεση δεν δημιουργήθηκε μόνο εξαιτίας της Ελλάδας. «Όμως δεν καταλαβαίνω κύριε Τσίπρα, πως ζητάτε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε το καλάθι την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Προφανώς και ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη ύφεση οφείλεται στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι το θέμα του πολλαπλασιαστή έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση, από το περασμένο καλοκαίρι.

    [02] Μετεωρίτης τραυμάτισε 400 ανθρώπους στα Ουράλια

    Περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας μετεωρίτης πέρασε πάνω από μια περιοχή της κεντρικής Ρωσίας και φλεγόμενα κομμάτια του συνετρίβησαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα παράθυρα να θρυμματιστούν, να αρχίσουν να ηχούν συναγερμοί και πολίτες να πανικοβληθούν.

    Κάτοικοι που πήγαιναν στις δουλειές τους στην Τσελιάμπινσκ είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, είδαν ένα λαμπρό φως και ένιωσαν να τους χτυπάει ένα ωστικό κύμα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη βιομηχανική πόλη, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

    Ο μετεωρίτης, αφήνοντας μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. στην Γεκατερίνμπουργκ, προκάλεσε μια 'βροχή' βράχων.

    Οι αρχές στην Τσελιαμπίνσκ ανέφεραν ότι περίπου 400 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα από γυαλιά που έσπασαν.

    «Οδηγούσα προς την δουλειά, ήταν πολύ σκοτεινά, αλλά ξαφνικά υπήρξε τόσο εκτυφλωτικό φως σαν να ήταν ημέρα», δήλωσε ο Βίκτορ Προκόφιεβ, 36 ετών, κάτοικος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη. «Ένιωσα σαν να με τύφλωσαν τα φώτα αυτοκινήτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι κάτοικοι της περιοχής των Ουραλίων φαντάστηκαν τα πάντα το πρωί--από το ότι σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους, ως ότι ήλθε το τέλος του κόσμου, από το έντονο λευκό φως και τους βίαιους ήχους που έμοιαζαν με εκρήξεις. «Ήμουν στο σπίτι. Είδα μια αστραπή φωτός. Βγήκα στο μπαλκόνι κι είδα ένα ίχνος, σαν αυτό ενός αεροσκάφους, αλλά πολύ πιο μεγάλο. Η πρώτη εντύπωση [που σχημάτισε] ήταν ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος», είπε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Βέστι που έχει έδρα στην Τσελιάμπινσκ, ο Ντμίτρι Τούρκιν.

    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

    Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι η βροχή μετεωριτών ίσως συνδέεται με έναν μετεωρίτη μεγέθους πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων που επρόκειτο να περάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 27.520 χλμ., αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

    Ένας πολύ ισχυρός ήχος, που έμοιαζε με αυτόν μιας έκρηξης, ακούστηκε στις 09:20 τοπική ώρα (07:20, ώρα Ελλάδας), και το ωστικό κύμα έγινε αισθητό σε πολυκατοικίες στο κέντρο της βιομηχανικής πόλης.

    «Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου, έβλεπα την κοπέλα μου που έφευγε», είπε ο Αντρέι, ένας κάτοικος της πόλης που δεν έδωσε το επώνυμό του. «Μετά είδα μια λάμψη και ένα ίχνος καπνού στον ουρανό κι ένιωσα ένα ωστικό κύμα που έσπασε παράθυρα». Ένας τοίχος υπέστη ζημιές σε ένα εργοστάσιο ψευδάργυρου αλλά δεν υπάρχει καμιά απειλή για το περιβάλλον, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του εργοστασίου.

    Μια άλλη κάτοικος της πόλης, η Βαλεντίνα Νικολάγεβα, εκπαιδευτικός, είπε πως μια λάμψη «φώτισε όλες τις τάξεις» μονομιάς, ότι το ίχνος του μετεωρίτη ήταν «δέκα φορές πιο μεγάλο» από ό,τι θα ήταν αυτό ενός αεροσκάφους, κι ότι νόμιζε πως «αυτό είναι το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifenews.

    Τέτοιου είδους συμβάντα είναι σπάνια. Ένας μετεωρίτης πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει καταστροφές σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σιβηρία το 1908, θρυμματίζοντας παράθυρα σε κατοικίες ως και 200 χλμ. από το σημείο της πτώσης του.

    Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία.

    Μια έκρηξη ακούστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ύψος 10.000 μέτρων, γεγονός που φαίνεται ότι συνέβη τη στιγμή που ο μετεωρίτης εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα.

    Η υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ, η NASA, ανέφερε ότι ένας αστεροειδής γνωστός ως 2012 DA14, διαμέτρου 46 μέτρων, επρόκειτο να περάσει πιο κοντά από τη Γη αφότου άρχισαν να τον παρακολουθούν πριν από 15 χρόνια.

    Διάφορα βίντεο του συμβάντος που τράβηξαν αυτόπτες αναρτήθηκαν από το πρωί στο Διαδίκτυο, ενώ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, μαρτυρίες κι εντυπώσεις πολιτών της περιοχής. Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε απεικονίζει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος με την πορεία τους να δείχνει ότι θα συντριβούν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται ήχοι που μοιάζουν με εκρήξεις.

    Ένας μετεωρίτης «διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσελιαμπίνσκ», ανέφερε νωρίτερα το τοπικό παράρτημα του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    [03] "Σχεδόν 1 δισ. δολάρια κέρδισε ο Σόρος στοιχηματίζοντας στην υποτίμηση του γεν"

    Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κέρδισε σχεδόν 1 δισ. δολάρια, στοιχηματίζοντας από τον περασμένο Νοέμβριο ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα καταρρεύσει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται ως πηγή ένα πρόσωπο κοντά στην οικογενειακή επιχείρηση του Σόρος.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στοίχημα αυτό βοήθησε την εταιρεία του Σόρος να έχει απόδοση περίπου 10% το 2012 και 5% το 2013 έως τώρα.

    Το γεν υποτιμήθηκε 17% έναντι του δολαρίου, σχεδόν από την αρχή του τέταρτου τριμήνου του 2012, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 1985. Το γεν κατέρρευσε και το χρηματιστήριο του Τόκιο έκανε ράλι, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο 'Αμπε πίεσε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να επιβάλει πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

    Ο Σκοτ Μπέσεντ, υπεύθυνος επενδύσεων στο επενδυτικό ταμείο Soros Fund Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει επιτύχει επίσης απόδοση 10%, στοιχηματίζοντας στην αύξηση των τιμών των ιαπωνικών μετοχών, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο. Ο Μπέσεντ εργαζόταν για τον Σόρος το 1992, όταν ο μεγαλοεπενδυτής και ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της εταιρείας του Σταν Ντρούκενμιλερ στοιχημάτισαν 10 δισ. δολάρια ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαζόταν να υποτιμήσει τη βρετανική λίρα. Το στοίχημα εκείνο είχε αποφέρει καθαρά 1 δισ. δολάρια στην εταιρεία του Σόρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 February 2013 - 11:30:23 UTC