Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιταλία: Δεκαέξι τραυματίες στο αεροσκάφος που κατέληξε εκτός διαδρόμου
  • [02] Γιατί αρέσει το χάδι
  • [03] «Διαβάστηκαν» οι σκέψεις ενός ψαριού μέσα στο νερό
  • [04] Τουρκία: Τα τεστ DNA επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης
  • [05] Έφυγε από τη ζωή ο Α. Γαρουφαλής, πιανίστας και δ/ντής του Ωδείου Αθηνών

  • [01] Ιταλία: Δεκαέξι τραυματίες στο αεροσκάφος που κατέληξε εκτός διαδρόμου

    Δεκαέξι, είναι σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, οι τραυματίες από την ανώμαλη προσγείωση αεροσκάφους που κατέληξε εκτός διαδρόμου στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης, Leonardo Da Vinci-Fiumicino.

    Το εν λόγω αεροσκάφος, τύπου Atr42, της ρουμανικής εταιρίας Carpatair, με σαράντα έξι επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, εκτελούσε για λογαριασμό της Alitalia, το δρομολόγιο Πίζα- Ρώμη.

    Εκ των δεκαέξι τραυματιών, δυο είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, «χωρίς, όμως, να κινδυνεύει η ζωή τους», όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μια αεροσυνοδός υπέστη τραύμα στην σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε άμεσα στην πολυκλινική Agostino Gemelli της Ρώμης.

    Η Alitalia, σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι «το Atr42 κατέληξε εκτός αεροδιαδρόμου εξαιτίας του ισχυρού ανέμου», ενώ και ο Ιταλικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, Enac, θεωρεί ότι ο ισχυρός άνεμος που έπνεε στο αεροδρόμιο Leonardo Da Vinci μπορεί να είναι μια «πιθανή αιτία».

    Η ιταλική εταιρία, όμως, ζήτησε από την ρουμανική Carpatair να διακόψει άμεσα τις πτήσεις που πραγματοποιεί για λογαριασμό της από την Πίζα και την Μπολώνια προς την ιταλική πρωτεύουσα.

    [02] Γιατί αρέσει το χάδι

    Οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι γάτες, οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και άλλα κοινωνικά ζώα απολαμβάνουν το χάιδεμα και γενικά το απαλό άγγιγμα. Τώρα, για πρώτη φορά, νευροβιολόγοι στις ΗΠΑ, με κύρια ερευνήτρια την ελληνίδα μεταδιδακτορική επιστήμονα Σοφία Βρόντου, εντόπισαν και ενεργοποίησαν τεχνητά τα ειδικά νεύρα που εξηγούν γιατί προκαλείται αυτό το ευχάριστο αίσθημα.

    Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή βιολογίας Ντέηβιντ Άντερσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και εντόπισαν μια ειδική κατηγορία αισθητήριων κυττάρων (νευρώνων) στο δέρμα, που αντιδρούν στο απαλό άγγιγμα, όχι όμως στο τσίμπημα ή στο χτύπημα, δηλαδή στα εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν πόνο.

    Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση παρόμοιων νεύρων στους ανθρώπους, μέσα από την ανάπτυξη φαρμάκων ή λοσιόν για το δέρμα που θα παρέχουν έξτρα ευχαρίστηση κατά το μασάζ ή που θα ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες.

    Το δέρμα των ανθρώπων και των ζώων είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις που αντιδρούν στα διάφορα ευχάριστα και δυσάρεστα ερεθίσματα και μεταφέρουν τα αντίστοιχα μηνύματα στον εγκέφαλο. Όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει κυρίως νεύρα που αντιδρούν στον πόνο, ενώ γνωρίζουν πολύ λιγότερα πράγματα για τους νευρώνες που μεταφέρουν ευχάριστα αισθήματα.

    [03] «Διαβάστηκαν» οι σκέψεις ενός ψαριού μέσα στο νερό

    Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να βιντεοσκοπήσουν σε πραγματικό χρόνο τις νοητικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο ενός ψαριού, την ώρα που αυτό κυνηγά ένα άλλο ψάρι μέσα στο νερό. Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά οι βιολόγοι είδαν τις «σκέψεις» ενός ψαριού να «κολυμπούν» μέσα στον εγκέφαλό του.

    Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που οι νευροεπιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα εν ώρα δράσης σε ένα ανεξάρτητα κινούμενο ζώο. Αν και η μελέτη αφορούσε ένα ψάρι, παρέχει στοιχεία και για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης για να μελετήσουν τη δραστηριότητα διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου των ψαριών, όμως η νέα έρευνα χρησιμοποίησε μια διαφορετική πιο εξελιγμένη τεχνική για να καταγράψει τη διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των επιμέρους εγκεφαλικών κυττάρων κάθε στιγμή.

    Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ευρύτερα για να μελετηθεί η νοητική διαδικασία σε ανθρώπους και ζώα και να ρίξει περισσότερο φως σε διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς επίσης να διευκολύνει την καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νευρολογικών-ψυχιατρικών φαρμάκων.

    [04] Τουρκία: Τα τεστ DNA επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης

    Μέλος μιας τουρκικής αριστερής οργάνωσης που κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως χρησιμοποιεί την Τουρκία ως "δούλο" της πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας επικαλούμενο τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA.

    Ο Ετζεβίτ Σανλί, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), ανατινάχθηκε σε ένα περιμετρικό φυλάκιο καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στην πρεσβεία, σκοτώνοντας επίσης έναν τούρκο φρουρό ασφαλείας.

    Η DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση στο Διαδίκτυο στην οποία ανέφερε πως ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι "μαριονέτα" των ΗΠΑ.

    Οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν πως ο Σανλί ήταν ο βομβιστής, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας. Είχε φύγει από την Τουρκία πριν από δέκα χρόνια και οι αρχές τον καταζητούσαν.

    Επιμέλεια: Β. Χρίστη

    [05] Έφυγε από τη ζωή ο Α. Γαρουφαλής, πιανίστας και δ/ντής του Ωδείου Αθηνών

    Κηδεύεται αύριο, Δευτέρα, σε στενό οικογενειακό κύκλο, κατ΄ επιθυμίαν της οικογενείας του, ο διαπρεπής πιανίστας, δάσκαλος, πρόεδρος και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, Άρης Γαρουφαλής, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 71 ετών.

    Ο Άρης Γαρουφαλής, γεννήθηκε στη Σάμο το 1942 και πήρε δίπλωμα πιάνου- σολίστ από το Εθνικό Ωδείο το 1958. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία Mozarteum του Salzburg, στην Ακαδημία του Santiago de Compostella της Ισπανίας και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου-σολίστ.

    Εκτός από τις μουσικές του σπουδές, ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου, με το Α΄ Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Εκτελεστών πιάνου για το έτος Chopin και με το Α΄Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών, που οργάνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 2012, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.

    Τη Δευτέρα, το Ωδείο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του προέδρου και διευθυντή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 February 2013 - 7:30:21 UTC