Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα το πόρισμα για το USB
  • [02] Επιστρέφει στο τέλος του μήνα η τρόικα στην Αθήνα
  • [03] Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια
  • [04] «Οι ήρωες μου έχουν μια γκρίζα κοινωνική παρουσία αλλά αυτό τους κάνει πιο δυνατούς»
  • [05] Ο γάμος σώζει την καρδιά
  • [06] Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο των επαφών του Ευ. Βενιζέλου με την ηγεσία του SPD
  • [07] Υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Fitch
  • [08] Κίνα: Τουλάχιστον 26 νεκροί από έκρηξη σε φορτηγό με πυροτεχνήματα
  • [09] ΗΠΑ: 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι σε μακελειό σε γυμνάσιο

  • [01] Σήμερα το πόρισμα για το USB

    Σήμερααναμένεται να φτάσει στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στο usb που αντέγραψε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Την πραγματογνωμοσύνη έχει διενεργήσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο οικονομικός εισαγγελέας προτίθεται να τη διαβιβάσει άμεσα στη Βουλή.

    Σημειώνεται πως η αδυναμία της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να θυμηθεί ημερομηνίες, στιχομυθίες και λεπτομερή περιστατικά που σχετίζονται με την έλευση της λίστας Λαγκάρντ στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 2010, χαρακτήρισε την κατάθεση της ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

    Στη μαραθώνια και μεταμεσονύχτια κατάθεσή της, η κ. Χρύσα Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται να είπε ότι περί τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 παρέλαβε στο υπουργείο Οικονομικών κλειστό φάκελο τον οποίο στη συνέχεια και παρέδωσε στον πολιτικό της προϊστάμενο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Για την παραλαβή του σφραγισμένου αυτού φακέλου δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που τηρείται συνήθως (πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής κλπ) αλλά παρελήφθη από την ίδια, η οποία και πιστοποίησε ιδιοχείρως σε ένα άσπρο χαρτί ότι τον παρέλαβε, χωρίς όμως και να είναι απόλυτα σίγουρη για το πώς ήταν το χαρτί αυτό. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει από ποιον και που φυλάχθηκε ο φάκελος αυτός στη συνέχεια. Γι΄αυτό και τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζήτησαν από τη μάρτυρα να καταθέσει στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη τα ονόματα των 28 προσώπων που πλαισίωναν το γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Στόχος είναι να κληθούν όλοι τους ως μάρτυρες προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα σε ποιον τελικά εμπιστεύθηκε o κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο CD που στη συνέχεια όμως χάθηκε.

    Τέλος, στην προανακριτική επιτροπή καλείται εκ νέου την προσεχή εβδομάδα ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Ηλίας Κλης. Την παρουσία του κ. Κλη ζήτησαν εκ νέου βουλευτές προκειμένου να τους απαντήσει αν στη λίστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη υπάρχουν καταθέτες που τους γνωρίζει, κυρίως λόγω της θέσης του ως συμβούλου του ΣΕΒ.

    [02] Επιστρέφει στο τέλος του μήνα η τρόικα στην Αθήνα

    Προς τα τέλη Φεβρουαρίου κλιμάκιο της τρόικας θα επισκεφθεί την Αθήνα για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

    Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να εξετάσουν την πρόοδοστην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ανέφερε ο κ. Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους.

    Στο μεταξύ, το ΔΝΤ, για μία ακόμη φορά,παραδέχθηκε ότι έκανε κακή εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και δεν προέβλεψε σωστά τις επιπτώσειςτου προγράμματος σκληρής λιτότητας. όπως δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

    [03] Δεμένα και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έως ότου δικαιωθούν, δηλώνουν οι ναυτεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται απόχθες σε 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας: «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

    Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί εκ νέου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

    Ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων, από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία, πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ζήτησε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, θεωρώντας ότι με αυτό θα αυξηθεί επιπλέον η ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς και ότι τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

    Ο συνδικαλιστικός φορέας των ναυτικών ζητά επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.

    [04] «Οι ήρωες μου έχουν μια γκρίζα κοινωνική παρουσία αλλά αυτό τους κάνει πιο δυνατούς»

    Υπάρχουν ανταρσίες που δεν σε φέρνουν σε ρήξη με το σύστημα, αλλά σε κάνουν πιο δυνατό αφού έτσι κανείς δεν είναι σε θέση να σε εξουδετερώσει.

    Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έρση Σωτηροπούλου για τη συλλογή διηγημάτων της «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος του 2012 (μαζί με το έργο του Γιάννη Ευσταθιάδη «¶νθρωποι από λέξεις: διηγήματα μεγάλου μήκους»).

    Μιλώντας για το σύνολο της πεζογραφίας της, που κινείται μεταξύ ερωτογραφίας και μαύρης κωμωδίας, χωρίς να έχει παραβλέψει τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, η συγγραφέας σημειώνει πως η ερωτική επιθυμία αποτελεί πηγή ζωής, για να συμπληρώσει πως μολονότι η λογοτεχνία δεν πρέπει να εκκινεί από κάποιον εμφανή κοινωνικό στόχο, οφείλει αν πρόκειται να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση να δείξει τις ηθικές της διαστάσεις.

    [05] Ο γάμος σώζει την καρδιά

    Οι ανύπαντροι και οι μοναχικοί, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, θανατηφόρο ή μη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη φινλανδική επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδίως της μέσης ηλικίας ή όσοι συγκατοικούν για χρόνια στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης, έχουν σημαντικά καλύτερη πρόγνωση, όσον αφορά οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια, είτε πριν, είτε μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα ¶ϊνο Λαμινταούστα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τούρκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας "European Journal of Preventive Cardiology", μελέτησαν πάνω από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών για μια περίοδο περίπου δέκα ετών. Περίπου τα μισά περιστατικά (7.703) κατέληξαν στο θάνατο του ασθενούς μέσα στις επόμενες 28 μέρες μετά το έμφραγμα.

    Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα εμφράγματα ήσαν κατά 58% έως 66% συχνότερα μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και κατά 60% έως 65% μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών, σε σχέση με τους παντρεμένους. Η θνησιμότητα εντός των επόμενων 28 ημερών στους παντρεμένους ηλικίας 65 έως 74 ετών ήταν 866 ανά 100.000 άτομα έναντι 1.792 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των συνομήλικων ανύπαντρων ή χήρων. Αντίστοιχα, η θνησιμότητα μεταξύ των παντρεμένων γυναικών ηλικίας 65 έως 74 ετών ήταν 247 ανά 100.000 άτομα ετησίως έναντι 493 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των ανύπαντρων ή χήρων γυναικών. Το ποσοστό θανάτων κατά τις πρώτες 28 ημέρες μετά από ένα έμφραγμα ήταν 26% μεταξύ των παντρεμένων ανδρών ηλικίας 35 έως 64 ετών, 42% μεταξύ των συνομήλικων ανδρών που είχαν στο παρελθόν υπάρξει παντρεμένοι και 51% μεταξύ των ανδρών που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν παντρευτεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 64 ετών ήσαν 20%, 32% και 43%. Το ποσοστό θανάτων των ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 έως 64 ετών που ζούσαν μόνοι τους, ήταν υψηλότερο από εκείνο όσων συζούσαν με ένα σύντροφο.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, το να είναι κανείς ανύπαντρος ή να ζει μόνος του, αυξάνει τόσο τη συνολική θνησιμότητά του, όσο και ειδικότερα τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [06] Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο των επαφών του Ευ. Βενιζέλου με την ηγεσία του SPD

    Ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την ηγεσία του SPD στο Βερολίνο.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις συναντήσεις του κ. Βενιζέλου τόσο με τον κ. Στάινμπρουκ όσο και με τον Πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ήταν βεβαίως η κρίση και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και οι επιπτώσεις των περικοπών στην ελληνική κοινωνία, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους συνομιλητές του να ενθαρρύνουν τους Γερμανούς επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα και επισήμανε την απουσία επιχειρήσεων της Γερμανίας από τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις.

    Κατά τις συναντήσεις, διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και για την αποδοχή των αλλαγών από την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, για την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρείχε στους συνομιλητές του διαβεβαιώσεις. Από την πλευρά της, η ηγεσία του SPD, εμφανίστηκε αποφασισμένη να ασκήσει διαφορετική πολιτική από αυτήν που ασκεί σήμερα η 'Αγκελα Μερκελ, αν επικρατήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία της. Επιλογή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είναι, όπως αναφέρθηκε, ο συνδυασμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης.

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε και από τις δύο πλευρές στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, το οποίο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της επικαιρότητας στην Γερμανία, με το SPD να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην παροχή οικονομικής βοήθειας, εξαιτίας της φημολογούμενης συνεργασίας των κυπριακών τραπεζών με Ρώσους επιχειρηματίες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι συστημικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε χώρα, ασχέτως μεγέθους, ενώ ανέδειξε και την γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, η οποία απαιτεί πιο σύνθετη προσέγγιση του οικονομικού της προβλήματος.

    [07] Υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Fitch

    Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, μετά την υποβάθμιση της Κύπρου στις 25 Ιανουαρίου.

    Συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκαν τα μακροπρόθεσμα ratings και support ratings floors σε Β από BB-.

    Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, στην ανακοίνωση του οίκου οι υποβαθμίσεις των τραπεζών αντανακλούν την αποδυνάμωση της ικανότητας του κράτους να παρέχει στήριξη στις τράπεζες.

    Το outlook για τα ratings χρηματοοικονομικής ευρωστίας είναι αρνητικό, όπως και το outlook της Κύπρου.

    Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings έχουν επιβεβαιωθεί στο Β και 4 αντίστοιχα.

    Ο οίκος σημειώνει ότι επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρονική τοποθέτηση και τις λεπτομέρειες ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης της Κύπρου, περιλαμβανομένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.

    Ωστόσο, αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα συμφωνηθεί πριν από τις 3 Ιουνίου και ότι θα παρέχει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ.

    [08] Κίνα: Τουλάχιστον 26 νεκροί από έκρηξη σε φορτηγό με πυροτεχνήματα

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη φορτηγού που μετέφερε πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, προκαλώντας την κατάρρευση γέφυρας στην κεντρική Κίνα, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Chine International.

    Από την έκρηξη τμήμα της γέφυρας υποχώρησε και αυτοκίνητα έπεσαν στο κενό, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στο Ιντερνετ.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στην επαρχία Χενάν. Όπως μετέδωσε το Radio Chine internationale, η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί, την ώρα που την γέφυρα διέσχιζαν πολλά μεγάλα φορτηγά.

    Περίπου 200 κινεζικές πόλεις έχουν απαγορεύσει από το 1994 τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια των παραδοσιακών εορτασμών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια η απαγόρευση αυτή έχει σταδιακά αρθεί για εμπορικούς λόγους, αλλά και λόγω της πίεσης του κόσμου.

    [09] ΗΠΑ: 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι σε μακελειό σε γυμνάσιο

    Ένα 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε την Πέμπτη από μια σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός μακελειού σε ένα γυμνάσιο στην Ατλάντα, σύμφωνα με το δίκτυο Fox News.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε είπε ότι η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αφότου πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο γυμνάσιο Price Middle School, το οποίο αποκλείστηκε από την αστυνομία.

    Αντίθετα, οι πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν ότι ένας καθηγητής επίσης χτυπήθηκε από μία σφαίρα διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με το Fox News, ένας καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά, υπέστη "μικρής σημασίας κοψίματα και μώλωπες", και δέχτηκε μέσα στο σχολείο τις πρώτες βοήθειες.

    Ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη, σύμφωνα με το Fox News, αλλά το δίκτυο CNN έκανε λόγο για δύο συλλήψεις.

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες με το ευαίσθητο ζήτημα της ρύθμισης της οπλοκατοχής, με την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα υιοθετήσει μια αυστηρότερη νομοθεσία στον τομέα αυτόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 February 2013 - 7:30:22 UTC