Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής
  • [02] Προς ρύθμιση τα ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών
  • [03] Στον εισαγγελέα αύριο οι 35 συλληφθέντες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
  • [04] Κατά 41% αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις εταιριών στην Πορτογαλία
  • [05] Στους "8" του Κυπέλλου Ολυμπιακός και Βέροια

  • [01] Φ. Κουβέλης: Εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής

    Οι βασικοί άξονες και το πολιτικό πλαίσιο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του εκλογικού νόμου προσδιορίστηκαν στη πρώτη εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο το απόγευμα.

    Ο Φώτης Κουβέλης συνοψίζοντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων τόνισε ότι «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος» και στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καθόρισε τους εξής στόχους.

    Την εξυγίανση και την διαφάνεια σ΄όλες τις πτυχές του πολιτικού συστήματος με ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, με την προφανή, όπως τόνισε, κατάργηση των συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την παραγραφή των αδικημάτων.

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο, ανέφερε, παραμορφώνει την λαϊκή βούληση.

    [02] Προς ρύθμιση τα ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών προς την ΑΤΕ ΑΕ που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ασφάλεια των τροφίμων που σήμερα δόθηκε σε διαβούλευση.

    Ειδικότερα, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν. Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

    Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5%. Μάλιστα η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει εκμίσθωση του ακινήτου και στη συνέχεια εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο.

    Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας.

    [03] Στον εισαγγελέα αύριο οι 35 συλληφθέντες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν αύριο οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι 35 συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές.

    Στο μεταξύ, κλειστήπαραμένει η Λεωφόρος Αλεξάνδρας από τους συγκεντρωθέντες που διαμαρτύρονται για την σύλληψη των 35 συνδικαλιστών και ζητούν την απελευθέρωση τους.

    [04] Κατά 41% αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις εταιριών στην Πορτογαλία

    Ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες κήρυξαν πτώχευση στην πληττόμενη από ύφεση Πορτογαλία αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 41% το 2012 σε σύγκριση με το 2011, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος έπειτα από επτά χρόνια αύξησής του, σύμφωνα με την Cosec, την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας της Ιβηρικής.

    Στο ετήσιο απολογιστικό της δελτίο η Cosec ανέφερε ότι 6.688 επιχειρήσεις αθέτησαν την πληρωμή των χρεών τους και κήρυξαν πτώχευση το 2012, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο δραστηριοποιούνταν στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων. Τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ήταν μικρού μεγέθους.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2012, ύφεση που είναι η χειρότερη από το 1970 και επιδεινώθηκε από τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόστηκαν βάσει του μνημονίου σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που συνολικά ανέρχεται σε 78 δισεκ. ευρώ. Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί -1% το 2013 και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη το 2014.

    [05] Στους "8" του Κυπέλλου Ολυμπιακός και Βέροια

    Ο Ολυμπιακός επικράτησε εκτός έδρας της Καβάλας με 1-0 και σε συνδυασμό με το 2-0 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε με κεφαλιά ο Σιόβας (12).

    Βέροια-Ξάνθη 0-2

    Η Βέροια προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας της Ξάνθης και στον δεύτερο αγώνα. Μετά το 2-1 στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, η «βασίλισσα του βορρά» νίκησε και στα Πηγάδια, με 2-0, χάρη στα τέρματα των Καλογέρη στο 37΄ και Ολαϊτάν στο 78΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 January 2013 - 21:30:21 UTC