Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα από την ισχυρή καταιγίδα στην Αττική
  • [02] Βρήκαν το «γονίδιο του ηγέτη»
  • [03] Ελικόπτερο έπεσε στο νότιο Λονδίνο
  • [04] Προσωρινή φορολογική ενημερότητα πήρε ο ΟΦΗ
  • [05] «Η μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας» - Απλά μαθήματα για τις μεγάλες ερωτήσεις
  • [06] "Φύλλο και φτερό" θα κάνουν ειδικοί τα αεροσκάφη Dreamliner
  • [07] Έληξαν οι κινητοποιήσεις στις ΔΟΥ σε Λεωνίδιο και Κυπαρισσία, συνεχίζονται στην Πύλο
  • [08] Μελέτη της Deloitte: «Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει το διεθνές τραπεζικό σύστημα»
  • [09] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Καμπούλ
  • [10] Kύμα επιθέσεων στο Ιράκ με τουλάχιστον 23 νεκρούς
  • [11] Η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ στο επίκεντρο επαφών του Στέφανο Σανίνο στα Σκόπια

  • [01] Προβλήματα από την ισχυρή καταιγίδα στην Αττική

    Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Η πυροσβεστική έχει ήδη δεχθεί κλήσεις για απάντληση υδάτων, κυρίως από τα δυτικά προάστια και μία κλήση για ακινητοποιημένο αυτοκίνητο -με εγκλωβισμένο τον οδηγό του- στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο Μενίδι. Το ΙΧ απομακρύνθηκε, χωρίς τη βοήθεια της Πυροσβεστικής.

    Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο λεωφόρο Κηφισού, ενώ συσσωρευμένα νερά στην Εθνική οδό Αθήνων-Κορίνθου, στο Παλατάκι, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

    [02] Βρήκαν το «γονίδιο του ηγέτη»

    Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες,μεταξύ των οποίων ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ,ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ηγέτες και γενικά να ξεχωρίσουν σε διευθυντικές θέσεις. Το λεγόμενο «γονίδιο του ηγέτη», με την ονομασία rs4950, δίνει στους ανθρώπους την τάση και την ικανότητα να αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ηγεσίας "Leadership Quarterly", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 4.000 δίδυμους ανθρώπους και συσχέτισαν το γενετικό προφίλ τους με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, των διαπροσωπικών σχέσεων τους και της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (οι διευθυντικές θέσεις θεωρούνται μέτρο ηγετικής συμπεριφοράς).

    Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το ένα τέταρτο των ηγετικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικά αίτια. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα μάθησης, όμως ειδικά το εν λόγω γονίδιο φαίνεται να παρέχει την αναγκαία έμφυτη ώθηση, ώστε κάποιος να αναλάβει ηγετικούς ρόλους.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [03] Ελικόπτερο έπεσε στο νότιο Λονδίνο

    Ελικόπτερο κατέπεσε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο του Λονδίνου, αφού προσέκρουσε σε γερανό στην κορυφή κτιρίου, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο Augusta 109 τυλίχθηκε στις φλόγες και πολλά αυτοκίνητα φλέγονται.

    "Εγινε τεράστια έκρηξη. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο πιλότος του και ότι προέκρουσε σε γερανό κοντά στον κεντρικό και πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόξολ, στο νότιο τμήμα του κεντρικού Λονδίνου.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Sky News ότι από το σημείο υψώνεται καπνός που φαίνεται από την αντίπερα όχθη του Τάμεση, ενώ οι εικόνες που μετέδωσε το BBC έδειχναν φλόγες στο σημείο του συμβάντος.

    [04] Προσωρινή φορολογική ενημερότητα πήρε ο ΟΦΗ

    Μετά από «αγώνα δρόμου» η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ κατάφερε να εξασφαλίσει προσωρινή φορολογική ενημερότητα και έτσι απέκτησε το δικαίωμα να προχωρήσει σε μεταγραφές. Μετά από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη οι διοικούντες την κρητική ΠΑΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να ρυθμιστούν τα χρέη της στην εφορία και να πάρει μόνιμη ενημερότητα.

    Στο αγωνιστικό μέρος ο προπονητής της ΟΦΗ, Γιάννης Πετράκης, έδωσε ρεπόχθες στους παίκτες του αλλά γιασήμερα έχει προγραμματίσει διπλή προπόνηση.

    Ακόμα έγινε γνωστό πως ο Ντένις Σόουζα που συμπλήρωσε τις τέσσερις κίτρινες κάρτες στον αγώνα με τον Άρη θα εκτίσει την ποινή μιας αγωνιστικής στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της σούπερ λίγκας.

    [05] «Η μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας» - Απλά μαθήματα για τις μεγάλες ερωτήσεις

    Εκτός από τις ... λίστες, υπάρχει και η Φιλοσοφία: Από πού ερχόμαστε και που πάμε; Τι είναι ευτυχία; Ο άνθρωπος είναι κακός ή καλός; Τι σημαίνει αρετή; Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Τις απαντήσεις που δίνουν σε αυτά τα αιώνια ερωτήματα οι φιλόσοφοι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζει σε 303 σελίδες ο καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας Νίγκελ Ουόρμπουρτον στο βιβλίο του «Μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου.

    Είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός για να περπατήσει ο αμύητος αναγνώστης τους δύσκολους φιλοσοφικούς δρόμους. Μια περιεκτική συνόψιση αυτής της απαιτητικής επιστήμης ,που την διακονούν αυθεντίες και αμφισβητίες. Με ύφος απλό, σε σαράντα μικρά κεφάλαια, ο συγγραφέας φωτίζει τους στοχαστές του κόσμου, αναπτύσσοντας με χρονολογική σειρά τα κυριότερα ρεύματα της δυτικής σκέψης. Πρόκειται για μικρά μαθήματα γύρω από τον μεγάλο κόσμο και τη μεταφυσική του.

    [06] "Φύλλο και φτερό" θα κάνουν ειδικοί τα αεροσκάφη Dreamliner

    Μπόινγκ 787 Dreamliner της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρίας All Nippon Airways (ANA) πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σήμερα στην Ιαπωνία όταν ανιχνεύθηκε καπνός σε τμήμα του αεροσκάφους.

    "Στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ειδοποιήθηκε για πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ηλεκτρικό συσσωρευτή. Ερευνούμετι ακριβώς συνέβη", δήλωσε εκπρόσωπος της ΑΝΑ.

    Η εταιρία στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η ειδοποίηση αφορούσε την παρουσία καπνού σε τμήμα του αεροσκάφους στο οποίο βρισκόταν ηλεκτρικός συσσωρευτής, από τον οποίο ξεκίνησε το πρόβλημα.

    Πρόκειται για το έβδομο περιστατικό που σημειώνεται στις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρίες ΑΝΑ και Japan Airlines ( JAL) μέσα σε δύο εβδομάδες.

    Τα περιστατικά αυτά ανάγκασαν την ΑΝΑ να καθηλώσει τα 17 αεροσκάφη Dreamliner που διαθέτει και λίγο αργότερα έκανε το ίδιο και η JAL με τα επτά δικά της αεροσκάφη.

    Ο όμιλος Μπόινγκ ανακοίνωσε πως "θα συνεργαστεί με τους πελάτες του και τις αρμόδιες αρχές" για να διαφωτίσει τα αίτια των ατυχημάτων αυτών.

    Το νέο αυτό περιστατικό αμαυρώνει ακόμα περισσότερο τη φήμη των αεροσκαφώνDreamliner, τα οποία έχουν παρουσιάσει από τον πρώτο μήνα της εκμετάλλευσής τους τεχνικά προβλήματα.

    Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προκαταρκτική εκτίμηση για το νέο ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται αεροσκάφος Μπόινγκ 787.

    Και ηΥπηρεσία Αερομεταφορών της Ινδίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ελέγχους των αεροσκαφών Μπόινγκ 787 Dreamliner, τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρία Air India.

    [07] Έληξαν οι κινητοποιήσεις στις ΔΟΥ σε Λεωνίδιο και Κυπαρισσία, συνεχίζονται στην Πύλο

    Έληξαν οι καταλήψεις στις ΔΟΥ σε Λεωνίδιο και Κυπαρισσία μετά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Πύλο.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η είσοδο της ΔΟΥ στην Κυπαρισσία είναι ελεύθερη και σήμερα το πρωί οι υπάλληλοι μπήκαν στο κτίριο, ενώ έχει ξεκινήσει η μεταφορά των υπολογιστών και του αρχείου που θα μεταφερθούν στην Καλαμάτα.

    Σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών που είχαν οι φορείς και οι βουλευτές της Μεσσηνίας, υπήρξε δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ότι άμεσα θα λειτουργήσουν στην Τριφυλία τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Φιλιατρά.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως αν δεν ξεκινήσουν σύντομα να λειτουργούν τα ΚΕΦ και απαιτείται να μετακινούνται στην Καλαμάτα ή τα ΚΕΦ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορολογουμένων κι έχουν μειωμένες αρμοδιότητες, τότε θα αντιδράσουν.

    [08] Μελέτη της Deloitte: «Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει το διεθνές τραπεζικό σύστημα»

    Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει το διεθνές τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, με θέμα τις Προοπτικές του Τραπεζικού Κλάδου για το 2013, η οποία εξετάζει μια σειρά από αλληλένδετα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα στελέχη του τραπεζικού τομέα το νέο έτος, όπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη.

    «Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει ενδείξεις συνεχιζόμενης ανάκαμψης, με τα ποσοστά ανεργίας να συνεχίζουν να έχουν μια αργή πτώση και τη στεγαστική αγορά να δείχνει σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά, αναμένεται σύντομα να εμφανιστεί η ανάγκη αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων για την αμερικανική οικονομία και τα σχετικά μέτρα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ανάκαμψη. Συγχρόνως, η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται μακροχρόνια η οικονομική αστάθεια» εκτιμά η Deloitte.

    Ο Νίκος Σοφιανός, πρόεδρος της Deloitte Ελλάδας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση και η διατήρηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των ελληνικών τραπεζών να είναι το κυρίαρχο μέλημα των Ελλήνων τραπεζιτών, εντούτοις, η ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που περιγράφονται παραπάνω, που ασφαλώς και δεν είναι καινούριες, δεν είναι δυνατό να υποβαθμιστεί. Πράγματι η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών μέσα από ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, συνιστά το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που είναι απαραίτητο να κερδηθεί για την επανεκκίνηση και ανάταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, προσθέτει ο Νίκος Σοφιανός.

    [09] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Καμπούλ

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά στις πύλες της αφγανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε περιοχή της Καμπούλ στο Αφγανιστάνόπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και δυτικές πρεσβείες.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν καταστηματάρχες και περαστικοί. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν νεκροί.

    Σπασμένα τζάμια και κομμάτια μετάλλων είναι σκορπισμένα μπροστά από το κτίριο του Εθνικού Διευθυντηρίου Ασφαλείας (NDS), ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και σειρήνες. Ο επικεφαλή του NDS Ασαντουλάχ Χαλίντ επέζησε επίθεσης αυτοκτονίας τον περασμένο μήνα.Εκπρόσωπος των ταλιμπάν όταν ρωτήθηκε για την σημερινή επίθεση δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτε.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [10] Kύμα επιθέσεων στο Ιράκ με τουλάχιστον 23 νεκρούς

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 226 τραυματίστηκαν στο κύμα επιθέσεων που έπληξε σήμερα το πρωί τη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας, με δύο πολύνεκρες επιθέσεις να σημειώνονται στο Κιρκούκ, προκαλώντας το θάνατο 16 ανθρώπων και τραυματίζοντας ακόμη 190, δήλωσε ο Σαντίκ Ομάρ Ρασούλ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας.

    Το Κιρκούκ, 240 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, στο οποίο κατοικούν 'Αραβες, Κούρδοι και Τουρκμένοι, ανήκει σε περιοχή που διεκδικούν η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

    Στην πρώτη επίθεση, ένας καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του προέδρου της αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε επίσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, 500 μέτρα πιο μακριά. Στόχος ήταν ένας τοπικός αξιωματούχος του PDK, ο Μοχάμεντ Καμάλ.

    Λίγο νοτιότερα στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε καμικάζι. Η επίθεση είχε στόχο τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Στη Βαγδάτη τρεις διαφορετικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ τους τρεις αστυνομικοί.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, αλλά το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να υποδαυλίσει τις θρησκευτικές εντάσεις.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [11] Η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ στο επίκεντρο επαφών του Στέφανο Σανίνο στα Σκόπια

    Η πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ εξετάστηκε στις συναντήσεις που είχε, χθες και προχθές, στα Σκόπια ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφανο Σανίνο.

    Ο κ. Σανίνο είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και με τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων DUI και DPA, Αλί Αχμέτι και Μέντουχ Θάτσι.

    Μετά τις συναντήσεις του αυτές, ο κ.Σανίνο δεν προέβη σε δηλώσεις. Σε σχετική ανακοίνωση του SDSM, αναφέρεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι ανέφερε στον κ.Σανίνο ότι η αντιπολίτευση, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των βουλευτών της από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου, στις 24 Δεκεμβρίου, δεν προτίθεται να επιστρέψει σε αυτό.

    Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, σκοπός της επίσκεψης του κ.Σανίνο στα Σκόπια ήταν να καταγράψει αναλυτικά το πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα και να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ έχει κλιμακωθεί ραγδαία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 January 2013 - 9:30:23 UTC