Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πυκνό νέφος στην Κίνα δεν έκανε αντιληπτή ούτε μία πυρκαγιά σε εργοστάσιο!
  • [02] Z. M. Μπαρόζο: H κρίση δεν έχει περάσει ακόμη
  • [03] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Α. Μανιτάκης
  • [04] ΕΤΕ: Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
  • [05] Ουνάι Εμερι αντί Μίτσελ στη Σεβίλλη
  • [06] Πενταπλασιάστηκαν oι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης
  • [07] Στο Βουκουρέστι κλιμάκιο ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δανειοδοτική συμφωνία
  • [08] Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει και τη Γερμανία
  • [09] Η Τράπεζα Κύπρου κλείνει καταστήματα στην Ελλάδα και προχωρά σε εθελουσία υπαλλήλων
  • [10] Επέστρεψαν από την Ελλάδα περίπου 180.000 Αλβανοί μετανάστες την τελευταία 5ετία
  • [11] Συμφωνία Ιράν - ομάδας "5+1" για την επανάληψη των πυρηνικών διαπραγματεύσεων
  • [12] Φρ. Ολάντ: Θα αυξηθεί ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών στο Μαλί

  • [01] Το πυκνό νέφος στην Κίνα δεν έκανε αντιληπτή ούτε μία πυρκαγιά σε εργοστάσιο!

    Με σημαντική καθυστέρηση έφθασαν οι πυροσβέστες σε ένα εργοστάσιο της ανατολικής Κίνας στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά, καθώς η φωτιά έγινε αντιληπτή τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή της εξαιτίας της ιδιαίτερα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά ΜΜΕ.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής σε εργοστάσιο επίπλων το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Ζετζιάνγκ.

    "Εξαιτίας του πυκνού νέφους που περιόριζε σημαντικά την ορατότητα, πέρασαν τρεις ώρες πριν οι κάτοικοι της περιοχής αντιληφθούν τους καπνούς και τις φλόγες", μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, σύμφωνα με το οποίο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο εργοστάσιο.

    Το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης κάλυψε τον ουρανό πάνω από τη βόρεια και την ανατολική Κίνα, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση στους δρόμους και στις αεροπορικές πτήσεις.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση μείωσε την ορατότητα σε ορισμένες περιοχές στα 100 μέτρα.

    [02] Z. M. Μπαρόζο: H κρίση δεν έχει περάσει ακόμη

    Hκρίση δεν έχει ακόμη περάσει, παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικά βήματα κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, υποστήριξε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία αποστροφή της ομιλίας του για τα επιτεύγματα της προεδρίας της Κύπρου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που είχαν οικονομικά προβλήματα κατάφεραν να βάλουν σε μία τάξη τα δημοσιονομικά τους, ότι οι ιδιώτες επενδυτές επιστρέφουν στις χώρες της Ευρωζώνης και ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη ν' ανοίξει το κεφάλαιο της ανάκαμψης.

    Ομολόγησε, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν έχει πετύχει ακόμη τους στόχους για την ταχεία ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην χειμαζόμενη από την ανεργία Ευρώπη και υποστηριξε ότι περαιτέρω περικοπές στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα αποδυναμώσουν, εν τέλει, την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Υποσχέθηκε, τέλος, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υπάρξει μία συμφωνία για την εγγύηση των καταθέσεων και την ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών Τραπεζών.

    [03] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Α. Μανιτάκης

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί στις 13.30 τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκη, και στις 14.00 τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη.

    [04] ΕΤΕ: Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    "Δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο αναφορικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπου ως γνωστόν τελούν υπό διαπραγμάτευση ADR των κοινών και προνομιούχων μετοχών της" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Εθνική Τράπεζα απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Ωστόσο, επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, εξετάζει σε συνεχή βάση όλα τα δεδομένα και τις προοπτικές που αφορούν την εν γένει διαπραγμάτευση κινητών αξιών της σε οργανωμένες αγορές και ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

    Η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σημειώθηκε με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euro2day.gr

    [05] Ουνάι Εμερι αντί Μίτσελ στη Σεβίλλη

    Η διοίκηση της Σεβίλλης έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μίτσελ, μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Ουνάι Εμερι. Ο Εμερι είχε απολυθεί πριν λίγες ημέρες από τη Σπαρτάκ Μόσχας, μετά την εντός έδρας συντριβή της ομάδας του με 5-1 από τη Ντιναμό Μόσχας στο ρωσικό πρωτάθλημα.

    Ο Εμερι, που αποχώρησε στο τέλος της περασμένης σεζόν από τη Βαλένθια μετά από τέσσερα χρόνια, ανέλαβε τον Μάιο τη Σπαρτάκ Μόσχας και ξεκίνησε πολύ καλά, οδηγώντας την σε πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και ο Ισπανός επέστρεψε στην πατρίδα του για ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Σεβίλλης.

    [06] Πενταπλασιάστηκαν oι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης

    Οι ακραίες μηνιαίες θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Γης έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, σύμφωνα με μια νέα γερμανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο σήμερα οι καυτοί μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ είναι πενταπλάσιοι διεθνώς από ό,τι θα ήσαν αν δεν υπήρχε η μακροπρόθεσμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμ Κουμού του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Climate Change", αναφέρουν ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης (ιδίως της Νότιας), της Αφρικής και της Νότιας Ασίας ο αριθμός των μηνών όπου σημειώνονται θερμοκρασιακά ρεκόρ, έχει δεκαπλασιαστεί.

    Το 80% αυτών των μηνιαίων ρεκόρ δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής επίπτωση στο κλίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία άνευ προηγουμένου καύσωνες έχουν πλήξει την υφήλιο (ΗΠΑ 2012, Ρωσία 2010, Αυστραλία 2009, Ευρώπη 2003 κ.α.).

    «Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολλούς θανάτους, σοβαρές πυρκαγιές και απώλειες γεωργικών καλλιεργειών. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνεχώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες-ρεκόρ», ανέφερε ο Κουμού.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [07] Στο Βουκουρέστι κλιμάκιο ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δανειοδοτική συμφωνία

    Στο Βουκουρέστι βρίσκεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να ξεκινήσει την έβδομη και την όγδοη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by agreement) με τη Ρουμανία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, θα αναλυθούν τα ζητήματα των τρεχουσών εξελίξεων στη ρουμανική οικονομία και του προϋπολογισμού του 2013.

    Το ύψος της παρούσας δανειοδοτικής συμφωνίας της Ρουμανίας με το ΔΝΤ διαμορφώνεται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το συμβούλιο του ΔΝΤ, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης της συμφωνίας, αποδέσμευσε μία νέα δόση ύψους 519,2 εκατ. ευρώ για τη χώρα.

    Επιμέλεια: Ε. Σοφιανού

    [08] Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει και τη Γερμανία

    Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει μεγαλύτερη επιβράδυνση της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το 2013, με άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά "περίπου 0,5%", σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

    "Η κυβέρνηση αναμένει για το έτος αυτό μέση οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 0,5%. Τα προγνωστικά αυτά υποστηρίζονται από την πρόβλεψη ότι έπειτα από μία μη δυναμική εκκίνηση, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους", αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

    Μέχρι σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη κατά 1% για το 2013, έναντι 0,8% το 2012. Ωστόσο, στις αρχές του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ είχε προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα του τέλους του 2012 ήταν χειρότερα από τα προβλεπόμενα και ότι η ανάπτυξη του 2012, τα προσωρινά στοχεία για την οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, θα βρίσκεται περίπου στο 0,75%.

    Η γερμανική οικονομία, αφού επέδειξε αντιστάσεις παρά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αρχίζει να πλήττεται από την οικονομική επιβράδυνση των γειτονικών της χωρών.

    Επειτα από αύξηση κατά 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε στη συνέχεια κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο και κατά 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο. Είναι πιθανόν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

    [09] Η Τράπεζα Κύπρου κλείνει καταστήματα στην Ελλάδα και προχωρά σε εθελουσία υπαλλήλων

    Σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού, προχωρά η Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα ενώ σχεδιάζει μειώσεις στον αριθμό καταστημάτων της με στόχο την περικοπή δαπανών και γενικότερα την αναδιάρθρωση των εργασιών του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

    Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν τις εργασίες στην Ελλάδα, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «το Συγκρότημα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου που απευθύνεται στο προσωπικό μας στην Ελλάδα, με βάση το οποίο αναμένεται να αποχωρήσουν 300 άτομα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013. Υπολογίζεται ότι το Συγκρότημα θα εξοικονομήσει 12% περίπου του κόστους του ετήσιου μισθολογίου στην Ελλάδα. Παράλληλα επιτυγχάνονται μειώσεις και στις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες. Μέσα στα ίδια πλαίσια, το Συγκρότημα, σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων του στην Ελλάδα, έχει ήδη μειώσει το δίκτυο κατά 11 καταστήματα, ενώ προγραμματίζει περαιτέρω μειώσεις του δικτύου για το 2013, διασφαλίζοντας πάντοτε την εύρυθμη λειτουργία και εξυπηρέτηση των πελατών του στην Ελλάδα».

    Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012, το οποίο σε συνδυασμό με μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά περίπου 500 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο, συνέτεινε σε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας του Συγκροτήματος.

    [10] Επέστρεψαν από την Ελλάδα περίπου 180.000 Αλβανοί μετανάστες την τελευταία 5ετία

    Περίπου 180.000 άτομα ή το 20% των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Σέκουλι (Shekulli) των Τιράνων, στην έκθεση επισημαίνεται πως "η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.".

    Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

    Επισημαίνεται δε ότι μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν επιστρέψει μόλις το 5% και ζήτησαν να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.

    [11] Συμφωνία Ιράν - ομάδας "5+1" για την επανάληψη των πυρηνικών διαπραγματεύσεων

    Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας "5+1" συμφώνησαν σε μια ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά όχι στον τόπο διεξαγωγής τους, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Αλί Μπαγερί, αναπληρωτής του ιρανού διαπραγματευτή για τα πυρηνικά και η Χέλγκα Σμιντ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα "5+1", σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν στην ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία αυτή.

    Ο Μεχμανπαράστ πρόσθεσε ότι μένει να συμφωνηθεί ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών. "Η αναπληρώτρια της 'Αστον θα διαβιβάσει στο Ιράν την πρόταση της ομάδας "5+1+ για τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών", τόνισε.

    Η ομάδα των "5+1", συνομιλητής της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από το 2009, απαρτίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) συν τη Γερμανία.

    Στη διάρκεια του 2012 διεξήχθησαν τρεις γύροι άκαρπων συνομιλιών. Στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, στη Βαγδάτη τον Μάιο και στη Μόσχα τον Ιούνιο.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [12] Φρ. Ολάντ: Θα αυξηθεί ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών στο Μαλί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα από το Αμπού Ντάμπι πως ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Μαλί είναι 750 και αναμένεται να αυξηθεί.

    "Αυτήν την στιγμή, έχουμε 750 άντρες και ο αριθμός τους θα αυξηθεί...ώστε στη συνέχεια και όσο πιο σύντομα γίνεται να παραδώσουμε στις αφρικανικές δυνάμεις", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης του στη ναυτική βάση "Στρατόπεδο της Ειρήνης" στο Αμπού Ντάμπι, όπου έχουν αναπτυχθεί οι γαλλικές δυνάμεις.

    "Η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο η ανάπτυξη των αφρικανικών δυνάμεων θα χρειαστεί "τουλάχιστον μια εβδομάδα".

    Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα πως "οι νέες επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας πέτυχαν το στόχο τους στο Μαλί", όπου οι ισλαμιστές αντάρτες εγκατέλειψαν χθες Δευτέρα τις μεγαλύτερες πόλεις του Βορρά, τις οποίες είχαν υπό τον έλεγχό τους, αλλά κατέλαβαν την περιοχή Ντιαμπαλί, 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπαμάκο.

    Η επίσκεψη του Ολάντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ως βασικό θέμα την γαλλική επέμβαση στο Μαλί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2013 - 9:30:23 UTC