Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θερμή" εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
  • [02] Στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Για χυδαίες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η αποκάλυψη της αλήθειας για τη λίστα Λαγκάρντ, μεγάλο αίτημα του λαού μας

  • [01] "Θερμή" εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

    Με φόντο τη διερεύνηση των ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, από τη μία μεριά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη.

    Στη Βουλή έχει κατατεθεί το αίτημα των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου.

    Από την άλλη μεριά, τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» θα ζητήσει με πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όπως γίνεται γνωστό με ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, «η πρόταση θα αφορά όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».

    Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του οτι «εξακολουθούν, ενάντια σε κάθε λογική, να επαναλαμβάνουν και να εντείνουν τις χυδαίες επιθέσεις τους με βάση το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε τη λίστα στο ``συρτάρι/σεντούκι/μαξιλάρι`` του».

    Για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας πως "οπολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του". "Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δημόσιο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό έθεσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αν τον είχε ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ επί κυβερνήσεως Παπαδήμου. «Εάν ναι, τότε έχει τις ίδιες ευθύνες απόκρυψης. Εάν όχι, τότε πώς συγκυβερνά τώρα μαζί του;», πρόσθεσε ο Τέρνες Κουίκ.

    Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

    Άμεση παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, ζητά η Χρυσή Αυγή.

    "Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ" φέρεται να είπε σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο. Φέρεται δε, να υποστηρίζει: «Από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε». Σε άλλη συνέντευξη, στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του: "Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ" .

    Σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην υπόθεση θα δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα των υπόπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

    - ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

    - ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

    - νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

    - φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

    Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

    [02] Στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Στο Βερολίνο έφθασε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα έχει αύριο ανεπίσημη συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

    Οι δύο πρόεδροι θα ξεναγηθούν στην έκθεση "Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες", η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο "Martin-Gropius-Bau" και τελεί υπό την αιγίδα τους.

    Αργότερα, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Belllevue, όπου ο Γερμανός πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

    [03] Για χυδαίες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του οτι «εξακολουθούν, ενάντια σε κάθε λογική, να επαναλαμβάνουν και να εντείνουν τις χυδαίες επιθέσεις τους με βάση το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε τη λίστα στο ``συρτάρι/σεντούκι/μαξιλάρι`` του».

    Στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τη σχετική επιχειρηματολογία του, και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την θέση πως «ο κ. Βενιζέλος έκανε δύο εκλογές έχοντας τη ``λίστα`` στη διάθεσή του και άρα μπορεί να εκβίασε πρόσωπα που περιέχονται σε αυτήν για πολιτική στήριξη» συκοφαντούν με ακραίο τρόπο χωρίς κανένα στοιχείο και κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια.

    Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σιωπήσει και να ζητήσει συγγνώμη, καθώς όπως καταλήγει η ανακοίνωση «και η πολιτική αθλιότητα έχει όριο».

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Η αποκάλυψη της αλήθειας για τη λίστα Λαγκάρντ, μεγάλο αίτημα του λαού μας

    Ο αγώνας για την αποκάλυψη της αλήθειας και τον καταλογισμό ευθυνών αποτελεί το μεγάλο αίτημα του λαού μας, ο οποίος θα αναζητήσει την αλήθεια και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τη δημοκρατία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ? ΕΚΜ, σε ανακοίνωση του, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «αυτοί που εδώ και τρία χρόνια ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία, τρέχουν να περιορίσουν την υπόθεση Λαγκάρντ στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου για να καλύψουν τους φίλους τους και τους εαυτούς τους». Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσθέτει ότι «η μνημονιακή συγκυβέρνηση, που υπερασπίζεται το φαύλο παρελθόν της, δεν διστάζει να υπονομεύει την δημοκρατία και να σπέρνει το διχασμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2013 - 19:30:23 UTC