Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έθιμα και παραδόσεις για την ημέρα των Θεοφανείων
  • [02] Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
  • [03] Τέσσερις νεκροί στο τέλος ομηρείας στο Κολοράντο
  • [04] «Φως» στο μυστικό της Μαύρης Ντάλιας
  • [05] Ινδία: Ο πατέρας της φοιτήτριας επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομα της

  • [01] Έθιμα και παραδόσεις για την ημέρα των Θεοφανείων

    Έθιμα και παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες στο βάθος των αιώνων, αναβιώνουν και φέτος, κατά τον εορτασμό των Φώτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θρησκευτική κατάνυξη "ανταμώνει" με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι!

    Σε πόλεις αλλά και χωριά το πρωί πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

    Εκτός όμως από τον αγιασμό των υδάτων αναβιώνουν πολλά ακόμη έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η πόλη της Καστοριάς και τα "Ραγκουτσάρια", το πρώτο "καρναβάλι" του νέου έτους. Οι κάτοικοι "ξορκίζουν" το κακό και διώχνουν τα κακά πνεύματα των καλικαντζάρων, βάφοντας τα πρόσωπα τους, φορώντας προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.

    Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των "Φωταράδων", όπου ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον "βασιλιά" και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού, όπου η νέα κεφαλή κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ζητώντας την ευχή του. Οι "Φωταράδες" καταλήγουν να χορεύουν στην πλατεία γύρω από έναν πάσαλο, όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο, ενώ είναι ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατούν μεγάλα ξύλινα σπαθιά.

    Επίσης στη Χαλκιδική, στη Γαλάτιστα, στολίζεται η "Καμήλα". Κάτω από το ομοίωμα της καμήλας κρύβονται έξι άνδρες, οι οποίοι τραγουδούν υπό τους ήχους κουδουνιών. Μπροστά από το ομοίωμα προηγούνται οι λεγόμενοι "Τζαμαλαροί". Το έθιμο της "Καμήλας" ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου με την τέλεση ενός εικονικού γάμου, όπου όλους τους ρόλους αναλαμβάνουν άνδρες.

    Εξάλλου, ξεχωριστό χρώμα δίνει στον εορτασμό των Θεοφανείων, το έθιμο «γιάλα-γιάλα» που αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας.

    [02] Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

    Η μεταβολή του καιρού είναι αισθητή σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, σε όλη τη χώρα με χιόνια στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρο πάνω από 200 μέτρα και χιονόνερο σε παραθαλάσσια σημεία.

    Τα χιόνια έχουν κάνουν την εμφάνισή τους και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη. Δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο γύρω από την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Χιόνια φαίνεται πως θα δούμε στην Πεντέλη, την Πάρνηθα, ακόμα και τη Μαλακάσα.

    Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στην Αττική ως τους έξι με επτά βαθμούς Κελσίου στα βόρεια του νομού και τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς, με την αίσθηση ωστόσο του κρύου πολύ πιο έντονη, λόγω των βόρειων ανέμων.

    [03] Τέσσερις νεκροί στο τέλος ομηρείας στο Κολοράντο

    Ομηρεία στο Κολοράντο έληξε χθες το απόγευμα με απολογισμό τέσσερις νεκρούς --στους οποίους ο απαγωγέας περιλαμβάεται, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μμε.

    Ο απαγωγέας έφθασε τα ξημερώματα, σήμερα, στην κωμόπολη Ορορ της ανωτέρω πολιτείας --πολύ κοντά στο Ντένβερ--, κρατώντας λίγο μετά στο εσωτερικό μιάς κατοικίας τέσσερις ομήρους, όπως μετέδωσε στη συνέχεια το τηλεοπτικό δίκτυο KUSA.

    Όμως ένας όμηρος κατάφερε να διαφύγει κι αμέσως ειδοποίησε την τοπική αστυνομία, μετέδωσε το ίδιο δίκτυο. Επακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις του απαγωγέα με τους αστυνομικούς και, όταν αυτές αποδείχθηκαν άκαρπες, έγινε εισβολή των αστυνομικών στο εσωτερικό της κατοικίας, με το ανωτέρω αποτέλεσμα.

    Το κίνητρο του δράστη είναι ασαφές.

    Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τον Ιούλιο αυτή η κωμόπολη ήταν το θέατρο ενός ακόμα δράματος : ένοπλος εισέβαλε σε κινηματογράφο και σκότωσε 12 θεατές ενώ διαρκούσε η προβολή της ταινίας...

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [04] «Φως» στο μυστικό της Μαύρης Ντάλιας

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν τους μοριακούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι άσπρες, κόκκινες, κίτρινες και μωβ ντάλιες παίρνουν τα διαφορετικά χρώματά τους, όμως έως τώρα η μαύρη ντάλια παρέμενε ένα χρωματικό μυστήριο. Τώρα, για πρώτη φορά, Αυστριακοί επιστήμονες ρίχνουν φως στο τόσο ξεχωριστό και μυστηριώδες μαύρο (κι ελαφρώς κόκκινο) χρώμα της ντάλιας.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο φυτό έχει πολύ αυξημένη ποσότητα των φυτοχημικών ουσιών ανθοκυανινών, κάτι που συμβαίνει επειδή στις μαύρες ντάλιες υπάρχει σημαντική μείωση των φλαβονών. Οι φλαβόνες ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των φλαβονοειδών, ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

    Οι ντάλιες είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό των κήπων και, μετά από διαδοχικές δοκιμές αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο, έχει προκύψει ένας τεράστιος αριθμός ποικιλιών (γύρω στις 20.000). Όμως τα μαύρα λουλούδια στις ντάλιες παραμένουν σχετικά σπάνια.

    Το χρώμα των λουλουδιών στις ντάλιες βασίζεται αποκλειστικά στη συγκέντρωση διαφόρων φλαβονοειδών (όπως φλαβόνες, φλαβονόλες, ανθοκυανίνες κ.α.). Οι πιο σκούρες αποχρώσεις προκύπτουν χάρη στην αυξημένη ποσότητα ανθοκυανινών, ενώ αντίθετα οι άσπρες ντάλιες έχουν λίγες ανθοκυανίνες και άφθονες φλαβόνες. Οι ίδιες οι φλαβόνες και οι φλαβονόλες είναι άχρωμες, όμως επηρεάζουν τον σχηματισμό των χρωμάτων δρώντας ως βοηθητικές χρωστικές ουσίες, αλληλεπιδρώντας με τις ανθοκυανίνες.

    [05] Ινδία: Ο πατέρας της φοιτήτριας επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομα της

    Ο πατέρας της νεαρής ινδής που έπεσε θύμα βιασμού και άγριου ξυλοδαρμού και κατέληξε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι θέλει να γίνει γνωστό το όνομα της κόρης του, καθώς έτσι θα μπορούσε να γίνει πηγή δύναμης για άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Η 23χρονη φοιτήτρια φυσιοθεραπείας πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά από τον ομαδικό βιασμό της σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί που πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία και οδήγησε σε υποσχέσεις από την κυβέρνηση για πιο σκληρή τιμωρία για τους εγκληματίες.

    «Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει το πραγματικό της όνομα. Η κόρη μου δεν έκανε κανένα λάθος, πέθανε ενώ προστάτευσε τον εαυτό της» είπε ο πατέρας της σε βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα. «Είμαι υπερήφανος για αυτήν.Αποκαλύπτοντας το όνομά της θα δώσω θάρρος σε άλλες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από αυτές τις επιθέσεις. Θα αντλήσουν δύναμη από την κόρη μου» συμπλήρωσε.

    Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο πατέρας έδωσε την άδεια να δημοσιευτεί το όνομα καθώς και μια οικογενειακή φωτογραφία. Το Ρόιτερς πάντως επέλεξε να μην αποκαλύψει το όνομα του θύματος, καθώς οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να το πράξουν .

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2013 - 7:30:27 UTC