Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική καταπολέμηση των παράνομων συντάξεων
  • [02] Περισσότερες από 45 χιλιάδες περιπτώσεις παράνομων συντάξεων
  • [03] Αύξηση των τιμών "βλέπει" η ΕΣΕΕ εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές
  • [04] Ο Μόντι εξετάζει το να υποστηρίξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς

  • [01] Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική καταπολέμηση των παράνομων συντάξεων

    Οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2013, του δικτύου «Αριάδνη", κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) λόγω γέννησης ή θανάτου θα γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία), των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα οδηγήσει στην οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων και θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.

    [02] Περισσότερες από 45 χιλιάδες περιπτώσεις παράνομων συντάξεων

    Ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, για την εφαρμογή του δικτύου «Αριάδνη», ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

    Σε ότι αφορά ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και σύμφωνα με τον υπουργό, θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

    Από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική καταπολέμηση των παράνομων συντάξεων

    [03] Αύξηση των τιμών "βλέπει" η ΕΣΕΕ εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

    Τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μόνο σε τουριστικές περιοχές -εποχιακές αγορές και στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας (με την ταυτόχρονη την ένταξή του στις τουριστικές ζώνες), αντιπροτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο διάλογο που έχει ανοίξει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

    Ως γενικό κανόνα η ΕΣΕΕ προτείνει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

    Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και σημειώνει ότι το διερυμένο ωράριο των καταστημάτων είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα (5 πμ έως 9 μμ τις καθημερινές και 5 πμ έως 8 μμ τα Σάββατα) και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εξαντλείται ακόμη και σε προνομιακές αγορές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

    Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, δεν υπάρχει ανάλογη χρεία λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. " Όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν ήδη να ανοίξουν την Κυριακή σε περιφερειακό επίπεδο και με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται".

    Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, με την κυρικάτικη λειτουργία των καταστημάτων, οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν καθώς τα καταστήματα στις κλασικές αγορές, εκεί που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έχουν φτάσει στα όριά της τιμολογιακής τους πολιτικής, στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών. Περιθώρια για μείωση των τιμών υπάρχουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, "εκεί που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και μετέρχονται πρακτικές τριγωνικών συναλλαγών για να κρατήσουν τις τιμές επιτηδευμένα ψηλά. "Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει επιπτώσεις ντόμινο, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων", ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον έμπορο καθώς στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι.

    [04] Ο Μόντι εξετάζει το να υποστηρίξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς

    Ο Μάριο Μόντι εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα ενιαίο κεντρώο ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει στο σύμβολό του το δικό του όνομα, αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

    Η φημολογία για τις προθέσεις του παραιτηθέντα τεχνοκράτη πρωθυπουργού ενισχύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά των κεντρώων δυνάμεων που υποστηρίζουν το «πρόγραμμα Μόντι» τις τελευταίες ημέρες φέρονται να σημείωσαν άνοδο πλησιάζοντας το 20%, κατά πληροφορίες.

    Μετά το χθεσινό μήνυμα του Μόντι προς τους Ιταλούς μέσω Twitter οι επαφές με το προφίλ του καθηγητή και υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού στην εφαρμογή αυτή ξεπέρασαν τις 36.000.

    Τα θετικά μηνύματα αυτά είναι πολύ πιθανό να ωθήσουν τον Μόντι να συμμετάσχει πιο άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

    Θα πρέπει όμως να πετύχει κάτι δύσκολο: να διατηρήσει τις αποστάσεις και την θεσμική αμεροληψία που του επιβάλλει ο ρόλος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ?παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών? και να στηρίξει συγχρόνως δυναμικά την νέα πολιτική του πρόταση. Προσπάθεια δύσκολη μεν αλλά ίσως όχι ακατόρθωτη, λένε αναλυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 December 2012 - 13:30:25 UTC