Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καλό καιρό αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς των Χριστουγέννων
  • [02] «Αντεπίθεση για την απελευθέρωση από τον ζυγό του μνημονίου»
  • [03] Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
  • [04] Οι γλυκές απολαύσεις των Χριστουγέννων
  • [05] Το «δημοσιονομικό βάραθρο» που απειλεί τις ΗΠΑ, ρίχνει την τιμή του πετρελαίου
  • [06] Σε 3D το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ
  • [07] Σε συναγερμό Αργεντινή και Χιλή εξαιτίας του ηφαιστείου Κοπαχούε
  • [08] Ευκαιρία για πρωτιά στην ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών
  • [09] Ο Πούτιν ταξιδεύει στην Ινδία για να πουλήσει όπλα

  • [01] Με καλό καιρό αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς των Χριστουγέννων

    Αυξημένη είναι φέτος η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα, για τα Χριστούγεννα. Ανδρες της τροχαίας βρίσκονται στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων των Χριστουγέννων, ενώ η αύξηση των οχημάτων σε σχέση με πέρυσι φθάνει το 50%, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής.

    Τα στατιστικά στοιχειά της Τροχαίας δείχνουν πως από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την Αττική, με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384.

    Ο καιρός είναι με το μέρος των εκδρομέων, καθώς βελτιώνεται από σήμερα, με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιάδες. Νεφώσεις και βροχές αναμένονται ξανά προς το τέλος της εβδομάδας.

    [02] «Αντεπίθεση για την απελευθέρωση από τον ζυγό του μνημονίου»

    Την πίστη του στις δυνάμεις του ελληνικού λαού τον οποίον κάλεσε να μη χάσει την ελπίδα του, εξέφρασε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Τούτες τις ώρες», είπε, «που ο λαός μας περνά τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων, η σκέψη μας και η δράση μας βρίσκεται στους πιο αδύναμους. Στόχος μας, να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση. Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη και την αντίσταση, να μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει, να μη σκύψει κανείς το κεφάλι τούτη τη δύσκολη ώρα. Ώστε να μπορέσει να αντέξει ο λαός μας να οργανώσει τη μεγάλη του αντεπίθεση. Την αντεπίθεση της απελευθέρωσης από τον ζυγό του μνημονίου για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι σε κάθε Eλληνίδα και σε κάθε 'Ελληνα, αυτά να είναι τα τελευταία στενάχωρα Χριστούγεννα που περνάμε. Γιατί ο λαός μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον ανθρωπιάς, ένα μέλλον προκοπής και δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρει» κατέληξε.

    Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η «Carta Abierta? («Ανοιχτή Επιστολή»), μια ομάδα διανοουμένων της Αργεντινής-που ιδρύθηκε το 2008 - ο λόγος των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και επιδρά καταλυτικά στη χάραξη πολιτικής στη χώρα. Όπως είπαν, υποδεχόμενοι τον Αλέξη Τσίπρα, παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία του καθώς εκτιμούν ότι αναδύθηκε μια πολιτική δύναμη (ο ΣΥΡΙΖΑ), που μπορεί να επηρεάσει τα μέγιστα τη συντηρητική πολιτική σκηνή της Ευρώπης.

    Ο κ.Τσίπρας, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα μας «η νεοφιλελεύθερη πολιτική της σκληρής λιτότητας, με τους δείκτες της ανεργίας να καλπάζουν και το 1/3 του ελληνικού λαού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας», επισήμανε πως «η ραγδαία ύφεση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί, απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία».

    Μίλησε για συνειδητή απόπειρα παραχάραξης της νεώτερης οικονομικής ιστορίας και επανέλαβε πως πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας θα σήμαινε κατάρρευση του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αποσαφήνισε, δε, για μια φορά ακόμη ότι στόχος των επισκέψεών του στη Βραζιλία και την Αργεντινή δεν είναι η αντιγραφή ενός μοντέλου, αλλά το να καταδειχθεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

    «Μπορεί να σας φανεί παράξενο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «αλλά νιώθουμε όπως οι επιστήμονες την εποχή του Μεσαίωνα. Δε λέμε βέβαια ότι η γη γυρίζει αλλά λέμε κάτι εξίσου προφανές: ότι η λιτότητα καταστρέφει. Και οι αντίπαλοί μας μας στέλνουν στην Ιερά Εξέταση των media που ελέγχουν. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι στο τέλος ο Διαφωτισμός θα νικήσει τον Μεσαίωνα και η ελπίδα τον φόβο».

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει την ημέρα των Χριστουγέννων με εκπροσώπους της ομογένειας.

    [03] Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

    Ξεκινάη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ.

    Από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 180.000, ενώ απορρίφθηκαν 40.000 που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

    [04] Οι γλυκές απολαύσεις των Χριστουγέννων

    «Μέρες, που είναι, πρέπει να μυρίσει το σπίτι» έλεγαν γιαγιάδες και μαμάδες, καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα. Τα ταψιά γέμιζαν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όποια γλυκιά απόλαυση ταίριαζε στην εποχή. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταγές των γλυκών του λεγόμενου δωδεκαήμερου, από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα, έρχονται από τα βάθη των χρόνων και η παρασκευή τους τηρείται με ευλάβεια, ακόμα και από ανθρώπους, που αδιαφορούν για τις παραδόσεις τον υπόλοιπο καιρό.

    Η ερευνήτρια λαογραφίας και παράδοσης, Μαίρη Παναγάκου, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για «το σπίτι που μοσχοβολάει αυτή την περίοδο από κανελλογαρύφαλλα και μέλι, από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τη βασιλόπιτα και το Χριστόψωμο που στολίζεται με καρύδια ή αμύγδαλα και ζυμαρένια "κεντήδια"». Μιλάει για «τα γλυκά που με διαφορετική ντοπιολαλιά γεμίζουν τις πιατέλες στο γιορτινό τραπέζι».

    Ποιες είναι, όμως, οι λιχουδιές των ημερών, που επιτάσσει η παράδοση.

    Το Χριστόψωμο

    Τα ζυμαρένια κεντήδια, που κοσμούν την επιφάνεια του Χριστόψωμου, αναπαριστούν τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου. Στη μέση του ψωμιού υπάρχει απαραιτήτως ένας μεγάλος σταυρός από ζυμάρι και στο κέντρο του ένα άσπαστο καρύδι.

    Τα ζυμαρένια λουλούδια είχαν τόσα πέταλα, όσα και τα μέλη της οικογένειας, τα ζυμαρένια φύλλα ήταν σύμβολο προστασίας και γονιμότητας, ενώ τα κλαράκια κληματαριάς και τα σταφύλια σύμβολα αφθονίας.

    Μελομακάρονα ή φοινίκια

    Από την αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια των «μειλίχιων προσφορών» στους δαίμονες και τους θεούς του Άδη για να τους εξευμενίσουν και να αλλάξουν την τύχη, ώστε να είναι ευνοϊκή όλο τον χρόνο. Ήταν δε αυτές οι προσφορές μικροί πλακούντες περιχυμένοι με μέλι, όπως ακριβώς τα μελομακάρονα.

    Στη Σμύρνη, τα έλεγαν και φοινίκια, πιθανώς από τους Έλληνες, που είχαν ζήσει στην Αφρική, αφού το σχήμα τους μοιάζει με τον βασικό καρπό της, τον χουρμά.

    Οι δίπλες της Μάνης

    Αναπαριστούν το «δίπλωμα» του Χριστού μέσα στα σπάργανα και τις έφτιαχναν Χριστούγεννα, σε αρραβώνες, γάμους και γεννητούρια. Ευχόντουσαν δε να «διπλιάσει» η χαρά μόνο αν το παιδί ήταν «σερνικό»! Για τα θηλυκά απλά «να ζήσει».

    Γλυκό του τηγανιού, θέλει αγνά υλικά και μαστοριά για να πετύχει η συνταγή.

    Βασιλόπιτα

    Η βασιλόπιτα από γιορταστικό ψωμί και τον «μελίπηκτο» των αρχαίων Ελλήνων, που ήταν προσφορά στους θεούς, στα πνεύματα και στους νεκρούς για να εξασφαλίσουν υγεία, δύναμη και καλή τύχη, έγινε γλύκισμα για τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάντα με το φλουρί για το τυχερό της χρονιάς, που ανατέλλει.

    Το κόψιμο της βασιλόπιτας έχει και τη σχετική τελετουργία και οι τοπικές συνταγές την τιμητική τους.

    Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο μυρωδάτο τσουρέκι αρωματισμένο με μαχλέπι. Την καλή βραδιά, όπως ονόμαζαν οι πολίτες την παραμονή της πρωτοχρονιάς, δέσποζε στο στολισμένο γιορτινό τραπέζι η βασιλόπιτα με 12 κεράκια, κατ΄αντιστοιχία με τους 12 μήνες του χρόνου. Στις 12 ακριβώς άναβαν τα κεράκια και ο αρχηγός της οικογένειας έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια. Τα κεράκια έσβηναν μόλις αναδεικνυόταν ο τυχερός της βραδιάς και της χρονιάς.

    Η σμυρνέϊκη, λεπτή και τραγανή σαν μπισκότο, μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος και πορτοκάλι και σφραγίζεται στην επιφάνειά της με τον δικέφαλο αετό.

    [05] Το «δημοσιονομικό βάραθρο» που απειλεί τις ΗΠΑ, ρίχνει την τιμή του πετρελαίου

    Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία. Η αγορά εμφανίζεται υποτονική, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την έως τώρα αποτυχία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβαστικό προϋπολογισμό, πριν την 1η Ιανουαρίου, αποφεύγοντας μια αναγκαστική λιτότητα στη χώρα.

    «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε για το θέμα αυτό », ανέφερε ο Τζέισον Χιούντζ, επικεφαλής της διαχείρισης πελατών της IG Markets Σιγκαπούρης.

    Το βαρέλι για το «ελαφρύ αργό» (WTI) για συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχώρησε 16 σεντς στα 88,50 δολάρια. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για το ίδιο χρονικό σημείο παράδοσης, έπεσε 8 σεντ στα 108,89 δολάρια.

    Η αδυναμία συμφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πιθανή αύξηση της φορολογίας για όλα τα νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούσε να προκαλέσει υποχώρηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία θα προκαλέσει μειωμένη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, γεγονός που ανησυχεί την αγορά πετρελαίου.

    Και την Παρασκευή οι τιμές είχαν μειωθεί αισθητά, καθώς ήταν έντονη η ανησυχία από την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.

    [06] Σε 3D το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

    Για πρώτη φορά σε 3D, θα είναι το παραδοσιακό μήνυμα της ημέρας των Χριστουγέννων, που θα εκφωνήσει η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και στο οποίο μεταξύ άλλων, θα εξυμνεί τους αθλητές του κόσμου για το «υπέροχο αθλητικό καλοκαίρι» που προσέφεραν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με αποσπάσματα του χριστουγεννιάτικου μηνύματος που έχουν γίνει ήδη γνωστά, η Ελισάβετ θα μιλήσει για «την επιδεξιότητα, την αφοσίωση των αθλητών, την κατάρτιση τους και τη συλλογική τους προσπάθεια».

    «Κατά την επιδίωξη της επίτευξης των στόχων τους, προσέφεραν σε όλους εμάς την ευκαιρία να μοιραστούμε κάτι από τον ενθουσιασμό και τις δραματικές τους προσπάθειες», θα πεί η 86χρονη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

    Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα έρχεται στο τέλος μιας χρονιάς ορόσημο για τη βασιλική οικογένεια. Η Ελισάβετ γιόρτασε το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της για τα 60 χρόνια στο θρόνο, ενώ ο εγγονός της πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

    Το πρώτο χριστουγεννιάτικο βασιλικό μήνυμα ήταν ραδιοφωνικό και δόθηκε από τον παππού της Ελισάβετ τον Γεώργιο τον Ε' το 1932. Έκτοτε έχει γίνει μια βρετανική παράδοση για την ημέρα των Χριστουγέννων με πολλές οικογένειες να το παρακολουθούν, μετά το μεσημεριανό γεύμα

    [07] Σε συναγερμό Αργεντινή και Χιλή εξαιτίας του ηφαιστείου Κοπαχούε

    Η Χιλή και η Αργεντινή βρίσκονται κατάσταση κόκκινου και πορτοκαλί συναγερμού αντίστοιχα εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπαχούε που βρίσκεται νότια των Άνδεων στα σύνορα των δύο χωρών, σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή.

    Το Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής (Onemi) δεν έχει προς το παρόν ζητήσει την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο. Στο Κοπαχούε ζουν 500 άνθρωποι, 900 στο Καβιαχούε και 800 στο Μαπούσε.

    Τα αέρια που βγαίνουν από τον κρατήρα του ηφαιστείου ύψους 2.965 μέτρων άλλαξαν χρώμα το βράδυ της Κυριακής, από γκρι σε άσπρα, δείχνοντας πως υπάρχουν ατμοί.

    "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου θα καταλήξει σε μια μεγάλη έκρηξη", ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας της Χιλής.

    Οι αρχές της επαρχίας Νεουκέν της Αργεντινής δεν έχουν διατάξει την εκκένωση της περιοχής, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι "ζουν σε απόλυτη ηρεμία".

    [08] Ευκαιρία για πρωτιά στην ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών

    Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των οργανικών ηλεκτρονικών, έναν καινούργιο τομέα που αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως. "Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 12 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγή, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα 'παγκόσμιο παίκτη' και θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Λογοθετίδης, υπεύθυνος καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά, που έχουν ως βασικό στοιχείο το πυρίτιο, αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης. Έτσι εμφανίζονται νέα επίπεδα εφαρμογών που αναμένεται να αλλάξουν και να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας, παραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, φωτισμού και άλλα. Παραδείγματα των εφαρμογών αυτών είναι οι εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, τα έξυπνα υφάσματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές, τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η έξυπνη συσκευασία τροφίμων κ.ά.

    [09] Ο Πούτιν ταξιδεύει στην Ινδία για να πουλήσει όπλα

    Οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού, θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ινδία, τη Δευτέρα, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, από τότε που επανέκαμψε ως επικεφαλής του Κρεμλίνου, για μια νέα εξαετή θητεία.

    Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου, είναι επίσης μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσει η Ρωσία το ενδιαφέρον της για την Ινδία, που θεωρείται καλός της περιφερειακός σύμμαχος και εταίρος στην ομάδα των BRIC, όπως αποκαλούνται οι τέσσερις χώρες των αναδυόμενων αγορών, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Indian Hindu τη Δευτέρα, ο Πούτιν τόνισε ότι η εμβάθυνση της φιλίας και η συνεργασία με την Ινδία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του στην εξωτερική πολιτική.

    «Η Ινδία και η Ρωσία είναι παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας και συλλογικής δράσης στη διεθνή σκηνή», έγραψε, ο Ρώσος πρόεδρος που επιθυμεί να επιφέρει ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα στη Δύση και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του νέου ανοίγματος στη νοτιοανατολική Ασία.

    Ρωσικές πηγές της αμυντικής βιομηχανίας ανέφεραν ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να παράγει ευκαιρίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων αεροσκαφών αξίας άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 December 2012 - 7:30:31 UTC