Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρευστότητα, αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων και φορολογικό στο τραπέζι
  • [02] Αναβάθμιση κατά έξι βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor's
  • [03] Την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το τέλος ακινήτων
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: «Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το "λυκόφως" και το "λυκαυγές"»
  • [05] IIF: Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

  • [01] Ρευστότητα, αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων και φορολογικό στο τραπέζι

    Με βασικό θέμα την αναζήτηση συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο εξάμηνο, οι κυβερνητικοί εταίροι πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μία μέρα μετά την εκταμίευση της δόσης. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε το θέμα της ρευστότητας, οι αποκρατικοποιήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη μείωση της ανεργίας, και το φορολογικό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ενώ οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ζητήσουν να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων.

    [02] Αναβάθμιση κατά έξι βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor's

    Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από «SD» (selective default) σε «Β-». Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε «B» από «SD», δείχνοντας έτσι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τον οίκο, το outlook παραμένει σταθερό. Παράλληλα, η S&P επισημαίνει ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην ολοκλήρωση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

    "Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητάς τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της Ελλάδας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη", αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος.

    Όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας, αυτές κρίνονται σταθερές, και σύμφωνα με την Standard and Poor?s, οφείλονται και στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

    [03] Την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το τέλος ακινήτων

    Συζητήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012, αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και η ΔΕΗ δεν μπορεί έως τότε να εισπράττει το λεγόμενο «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Την Παρασκευή η αναμενόμενη απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίσει τί θα κάνει στο μέλλον η ΔΕΗ.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: «Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το "λυκόφως" και το "λυκαυγές"»

    «Το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι το "λυκόφως" και το "λυκαυγές"», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση των Τομεακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου (ΤΟΕΣ) εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, στην Ιπποκράτους, στο πλαίσιο της πορείας διαλόγου προς το Συντακτικό 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Εξηγώντας την παραπάνω φράση του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο με νέα αφετηρία που περνάει μέσα από ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, «το σκοτεινότερο σημείο της διαδρομής της δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί πέφτουν όλα μαζεμένα» και πως από την άλλη «ανοίγει η προοπτική που οφείλεται στο ότι έχει διαμορφωθεί ένα άλλο διεθνές πλαίσιο εντυπώσεων για την Ελλάδα». Τόνισε δε ότι αυτό «μας επιτρέπει να ελπίζουμε με αυτά που θα κάνουμε ότι μπορούμε να ανακόψουμε την ύφεση και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη».

    Σημείωσε δε ότι το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα.

    [05] IIF: Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

    «Σημαντικούς» κινδύνους εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές της, προειδοποιεί σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του.

    «Με την κοινωνική συνοχή να τίθεται σε δοκιμασία με τα νέα μέτρα λιτότητας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά του σχεδίου δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν σημαντικοί» και οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους «θα παραμένουν» χωρίς μία επιστροφή στην ανάπτυξη, εκτιμά στην ίδια έκθεση το ινστιτούτο που αντιπροσωπεύει της μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 December 2012 - 19:30:33 UTC