Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει το χαμένο έδαφος
  • [02] Συνάντηση Μαρινάκη - Ζαρντίμ
  • [03] Αίτηση επανεγγραφής στο ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Γ. Κουτσούκος
  • [04] Βαρύτατο το κατηγορητήριο για την υπόθεση Λαυρεντιάδη
  • [05] Εναντίον της επαναφοράς της βάσης του «10», η ΟΛΜΕ
  • [06] Εφορία διέγραψε έκτακτη εισφορά και εισφορά αλληλεγγύης από φορολογουμένο
  • [07] Στο «σωστό δρόμο» η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης

  • [01] ΕΕ: Η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει το χαμένο έδαφος

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος τους τελευταίους μήνες, διατυπώνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγησή της σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την Ελλάδα.

    Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε σωστή τροχιά. Η Επιτροπή, όπως τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντές της σήμερα από τις Βρυξέλλες, επιμένει ιδιαίτερα στη ανάγκη πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εκτιμά, ωστόσο, ότι παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

    Αναλυτικότερα, στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων και από το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση εντόπισε και έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την κάλυψη των καθυστερήσεων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με εντατική εργασία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για μακρά χρονική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος ήταν «μερική», λόγω της συσσώρευσης των καθυστερήσεων από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα χαρακτηριστεί από ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά (κατά 4,2%) ενώ η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οριακή ανάπτυξη (0,6%) θα παρατηρηθεί το 2014, η οποία θα ενισχυθεί το 2015 και το 2016 (3,7%).

    Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο 2013 - 2016 αναθεωρήθηκαν λόγω της χειρότερης από ό,τι αρχικά αναμενόταν ύφεσης. Επισημαίνει δε ότι τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να συμπληρωθούν από πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 16.

    Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στόχος της είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η απλούστευση του συστήματος που θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί την προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 14,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

    Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την εν λόγω διαδικασία υπήρξαν έως τώρα «απογοητευτικά» αλλά ότι έχει δοθεί δυναμική από το Σεπτέμβριο.

    Αναλυτικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 2011 οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποφέρει έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ στα οποία αναμένεται να προστεθούν εντός του Δεκεμβρίου άλλα 100 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η Επιτροπή αναμένει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2016.

    Παράλληλα, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα παραμένει εύθραυστη.

    Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος η Επιτροπή αναδεικνύει ιδιαίτερα τον «εύθραυστο» χαρακτήρα του συνασπισμού των κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και στις «πολιτικές αντιστάσεις» σε ορισμένες πτυχές του προγράμματος, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

    Εξ άλλου, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στην ήδη αποδυναμωμένη οικονομία από τη δημοσιονομική προσπάθεια το 2013 ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες αν και θετικό αντίκτυπο θα έχουν οι ενέσεις ρευστότητας. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ορισμένα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να αμφισβητηθούν στα Δικαστήρια, εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για νέα κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δεν επιταχυνθούν τότε η επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 θα σημειώσει περαιτέρω καθυστέρηση.

    Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως. Αυτό, όπως τονίζει η Επιτροπή, θα απαιτήσει να τερματιστούν οι αντιστάσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αλλάξει η νοοτροπία που διακατέχει ισχυρές ομάδες πίεσης. Για την Επιτροπή, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα διαδραματίσουν το τέλος της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Τέλος θετικό χαρακτήρα στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο υποστηρικτικός ρόλος των τραπεζών για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσής τους η οποία θα συμπληρωθεί από επιστροφή των ξένων κεφαλαίων καθώς έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

    [02] Συνάντηση Μαρινάκη - Ζαρντίμ

    Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον προπονητή της ομάδας, Λεονάρντο Ζαρντίμ, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασαν οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Ακόμα, οι δύο άντρες συζήτησαν το ενδεχόμενο να γίνει κάποια κίνηση για την ενίσχυση της ομάδας στην προσεχή μεταγραφική περίοδο, ενώ τη συνάντηση μονοπώλησε η κουβέντα γύρω από το ρόστερ που έχει στην διάθεση του ο Πορτογάλος τεχνικός και συγκεκριμένα για τους παίκτες που δεν έχουν ικανοποιήσει με την απόδοσή τους σε αγώνες που τους δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούν.

    [03] Αίτηση επανεγγραφής στο ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο Γ. Κουτσούκος

    Αίτηση επανεγγραφής του στο ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ΚΟ και εκτός κόμματος, καθώς είχε ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου για τα νέα μέτρα.

    Με χτεσινή επιστολή του προς το Γραμματέα ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Ηλείας και τα μέλη της ΝΟΕΣ Ν. Ηλείας, ο κ. Κουτσούκος ενημέρωσε ότι παρέδωσε ήδη στον Γραμματέα της ΤΟ Αμαλιάδας, όπου και είναι μέλος, την «προβλεπόμενη από τη σχετική εγκύκλιο αίτηση επανεγγραφής - επιβεβαίωσης στοιχείων».

    Επιπλέον, με την επιστολή του, εύχεται «καλή δύναμη στον κοινό μας αγώνα για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και την επιτυχία του συνεδρίου μας», για το οποίο αναφέρει ότι «είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για να ανασυγκροτήσουμε το κίνημά μας και σ' αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

    [04] Βαρύτατο το κατηγορητήριο για την υπόθεση Λαυρεντιάδη

    «Δομημένη ομάδα» που λειτουργεί ως σήμερα με «πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα» στην PROTON Bank για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, είχε συστήσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σύμφωνα με το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για τα ζημιογόνα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, σε εταιρίες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του κατηγορούμενου επιχειρηματία.

    Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, περιλαμβάνει συνολικά 33 κατηγορούμενους, στελέχη της τράπεζας και άλλα πρόσωπα.

    Αύριο οι τρεις συλληφθέντες, μετά από ένταλμα, θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας για τις απολογίες τους, ενώ η συγκατηγορούμενή τους που παραδόθηκε σήμερα θα απολογηθεί την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι κατηγορούμενοι «ενώ γνώριζαν πως η εταιρεία, του Λαυρεντιάδη, Alapis είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δισ. ευρώ στις 31.12.10 και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Proton BANK με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιριών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη, που, όμως, ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων και όχι των επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων».

    Κατά το κατηγορητήριο, το σχέδιο δανειοδοτήσεων υλοποιήθηκε «δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνικών εξαγοράς εταιριών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεις, δανείων κλπ) που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα».

    [05] Εναντίον της επαναφοράς της βάσης του «10», η ΟΛΜΕ

    Να μην επανέλθει το πλαφόν της βάσης του «10», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΜΕ), επειδή το μέτρο θα «στείλει» σε ΙΕΚ και κολέγια εκατοντάδες υποψήφιους, ενώ θα μείνουν εξίσου πολλές θέσεις κενές στα Ιδρύματα: αυτό υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θεμισ. Κοτσυφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί και με άλλα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των Καθηγητών του Δημοσίου.

    Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα εκπαιδευτικά κενά ανέρχονται σε περίπου 2.000. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με τους εκπαιδευτικούς που λείπουν σε κάθε περιοχή. Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που υπάρχουν δεν ξεπερνούν τις 120, ως εκ τούτου δεν θα καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία παρατηρούνται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τάξεων για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί.

    [06] Εφορία διέγραψε έκτακτη εισφορά και εισφορά αλληλεγγύης από φορολογουμένο

    Ποσά που προέρχονται από αποζημίωση εθελουσίας εξόδου και εφάπαξ δεν συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκληφθούν ως βάση επιβολής της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

    Την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε αναφορά πολίτη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά του, η αποζημίωση εθελούσιας εξόδου που έλαβε κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, καθώς και το εφάπαξ ποσό που έλαβε το επόμενο έτος λόγω της συνταξιοδότησής του, με αποτέλεσμα το σύνολο να εκληφθεί ως βάση επιβολής της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

    Έτσι, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια υπηρεσία έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του πολίτη για νέα εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2010 και 2011.

    [07] Στο «σωστό δρόμο» η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης

    «Τη σωστή οδό» ακολουθούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται το περιοδικό "Der Spiegel".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση επαινεί μεν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, ωστόσο ασκεί και κριτική, κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων:

    «Η ανταγωνιστικότητά τους βελτιώνεται- με την εξαίρεση της Ιρλανδίας- πολύ αργά», επισημαίνεται στην έκθεση και αναφέρεται ότι στις τέσσερις χώρες μειώνεται το εργασιακό κόστος, σημαντικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των τιμών, όμως αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ανεργία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 December 2012 - 17:30:29 UTC