Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην επαναφορά της βάσης του "10" προσανατολίζεται το υπ. Παιδείας
  • [02] Τριήμερο "λουκέτο" στους δήμους
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ανακόψει τον κατήφορο
  • [04] Yπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ η πλειονότητα των Αυστριακών
  • [05] Εγκαταλείπει το διαγωνισμό της EUROVISION η Τουρκία
  • [06] ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-1, Αρης-Ξάνθη 0-0 και Λεβαδειακός-Πλατανιάς Χανίων 1-0

  • [01] Στην επαναφορά της βάσης του "10" προσανατολίζεται το υπ. Παιδείας

    Η επαναφορά του πλαφόν της βάσης του δέκα, βρίσκεται στους προσανατολισμούς του Υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Συγκεκριμένα ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Τα ισχυρά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα minimum των προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι' αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

    Ο υπουργός Παιδείας όμως έχει αρχίσει και το διάλογο για την υλοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετανομασίες τμημάτων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαλόγου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, ενώ από σήμερα ξεκινάει ο διάλογος με τους εκπροσώπους κάθε ιδρύματος χωριστά.

    Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι ο χρόνος ως τον προσεχή Φεβρουάριο, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να γίνουν αλλαγές στις σχολές και στα τμήματα, ωστόσο, όπως φαίνεται και στη συνέντευξη, ο υπουργός επιμένει ότι ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 - 2014. Συγχρόνως έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.

    «Το επόμενο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων», ανέφερε, « θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα νέα ισχυρότερα τμήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχθούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα Ιδρύματα θα αναβαθμιστούν και οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της Παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

    Πολύς λόγος όμως γίνεται και για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι αλλαγές στο Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», λέει ο κ. Αρβανιτόπουλος, «αφορούν στο φυσικό μέγεθος και στη διάρθρωση των Ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των Τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Ιδρύματα και Τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας».

    [02] Τριήμερο "λουκέτο" στους δήμους

    Κλειστοί θα μείνουν οι δήμοι έως και την Τετάρτη, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε για αύριο και μεθαύριο 48ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην «πλ. Κλαυθμώνος - Αντώνη Μανιτάκη», όπως αναφέρει η ΟΠΕ ? ΟΤΑ, στις 12 το μεσημέρι.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΕ δηλώνει ότι θα αγωνισθεί «με όλες τις δυνάμεις για την ανατροπή στην πράξη των πολιτικών εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας ενάντια σ' αυτούς που θεωρητικά τουλάχιστον όφειλαν να την υπερασπίζονταν και να την υπηρετούν».

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ανακόψει τον κατήφορο

    «Η εθνική "επιτυχία" της κυβέρνησης συνίσταται στο τρίπτυχο δόση για τις τράπεζες και τους δανειστές, μνημονιακή θηλιά και εποπτεία στην οικονομία, νέα μέτρα λιτότητας για τους εργαζομένους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε ανακοίνωσή του για την εκταμίευση της δόσης και τις πολιτικές εξελίξεις.

    Σημειώνει δε ότι «η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ανακόψει τον κατήφορο και δεν πρόκειται να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα σε μια οικονομία που καταρρέει», αλλά ότι αντίθετα, «συνδέεται με σκληρή εποπτεία και μηχανισμούς ελέγχου της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου από τους δανειστές» και πως συνεπώς «το χρέος όχι μόνο δεν καθίσταται βιώσιμο, αλλά η αποτυχία της μείωσης του θα οδηγήσει σε μια εκ νέου αναγκαιότητα για μνημονιακά μέτρα το επόμενο διάστημα».

    Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η πολιτική της άγριας λιτότητας και της συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των δανειστών συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα μιας κυβέρνησης που καταρρέει και διατηρεί ως μόνους συμμάχους της την τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο, απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

    Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρά τις επικοινωνιακές της φιέστες» δεν μπορεί να κρύψει, όπως τονίζει, «ότι στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για κοινωνικά δίκαιη λύση στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αλλά ότι αντίθετα, «υπάρχει μόνο ύφεση, ανεργία, κοινωνική διάλυση».

    Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι «η ανατροπή των μνημονίων και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής προς όφελος των εργαζομένων», με βασικούς άξονές της την ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας, την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων.

    [04] Yπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ η πλειονότητα των Αυστριακών

    Υπέρ της εξόδου της «υπερχρεωμένης» Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τάσσεται η πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 63%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του μηνιαίου αυστριακού οικονομικού περιοδικού «Τρεντ», το οποίο κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα.

    Επιπλέον, ένα ποσοστό 56% των ερωτηθέντων θα επικροτούσαν την ομαδική έξοδο από την ΕΕ, των «προβληματικών», όπως χαρακτηρίζονται στη δημοσκόπηση, χωρών, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

    Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, να υιοθετούν τη θέση πως οι επί μέρους χώρες θα πρέπει, αντί της ΕΕ, να σχηματίσουν νέες συμμαχίες και οι ίδιοι οι Αυστριακοί θεωρούν ως καλύτερη εκδοχή, έναν συνασπισμό της χώρας τους με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες.

    Μια βαθύτερη πολιτική και οικονομική ένωση της Αυστρίας με τη Γερμανία, φαίνεται ωστόσο να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, καθώς μόλις ένα ποσοστό 7% θα ήθελε μια τέτοια συμμαχία με τη γειτονική Γερμανία.

    Σε ό, τι αφορά την ίδια την ΕΕ, μόνον ένα ποσοστό 5% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, εμφανίζεται να είναι της άποψης πως η ΕΕ θα πρέπει «σε κάθε περίπτωση να παραμείνει, όπως είναι σήμερα».

    [05] Εγκαταλείπει το διαγωνισμό της EUROVISION η Τουρκία

    Η Τουρκική δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στον 58ο διαγωνισμό της EUROVISION. Η τουρκική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το διαγωνισμό γιατί δεν θεωρεί ότι είναι δίκαιη η διαδικασία της βαθμολογίας.

    [06] ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-1, Αρης-Ξάνθη 0-0 και Λεβαδειακός-Πλατανιάς Χανίων 1-0

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράσθηκαν ΑΕΚ και Ατρόμητος, καθώς στην αναμέτρηση που έγινε απόψε στο ΟΑΚΑ, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα έλήξε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Άρη και την Ξάνθη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σε αγώνα για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Την 6η του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, σημείωσε σήμερα ο Λεβαδειακός, που επικράτησε με 1-0 του Πλατανιά Χανίων στη Λιβαδειά, σε αναμέτρηση για την 15η αγωνιστική. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Ροτζέριο στο 16΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 December 2012 - 17:30:35 UTC