Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης»
  • [02] Εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική
  • [03] Όλι Ρεν: Η ευρωζώνη πέρασε το σημείο καμπής της κρίσης
  • [04] H αναβίωση του Γιάννη Μαρή - Τιμήθηκε φέτος με δύο βιβλία
  • [05] Ρομπότ - κολυμβητής ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αυστραλία
  • [06] Συνάντηση του πρωθυπουργού με δικαστικούς λειτουργούς
  • [07] Για «παιχνίδια με τη φωτιά» κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η Φ. Γεννηματά
  • [08] Έκλεβαν μοτοσικλέτες και εκβίαζαν τα θύματα, στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Χιλιάδες προϊόντα παρεμπορίου εντοπίστηκαν σε αποθήκη και κατάστημα στην Ομόνοια
  • [10] To Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή πυραύλων Patriot και στρατιωτών στην Τουρκία
  • [11] Έκλεψαν κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών από βάση του κεντρικού Ισραήλ
  • [12] Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ενός Ρωμιού και μιας Εβραίας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου

  • [01] «Δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης»

    Βέβαιος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αισιόδοξος για την εξέλιξη της χώρας από κακό παράδειγμα σε παράδειγμα οικονομίας-μοντέλου, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα BILD, ενόψει και της επίσκεψής του, την Κυριακή, στην Βαυαρία. Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην πρόοδο της Ελλάδας κατά τους τελευταίους δύο μήνες και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνει δε ότι ενώ οι Γερμανοί «ακούν» για την ελληνική κρίση, οι Έλληνες υποφέρουν από αυτήν και έχουν κάθε συμφέρον να την αφήσουν το συντομότερο πίσω τους.

    «Θα μείνουμε στο ευρώ! Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεαματικά και από ένα κακό παράδειγμα γεμάτο προβλήματα, να γίνει ένα ξεχωριστό παράδειγμα για μια οικονομία-μοντέλο», τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ό,τι τους τελευταίους μήνες έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα είχαν επιχειρηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι σύντομα θα αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα εργάζεται για μια ιστορία επιτυχίας και «κανείς πλέον δεν θα ρωτάει για τη συμμετοχή μας στο ευρώ ή για ένα νέο "κούρεμα"». Επισημαίνει ακόμη ότι το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται πλέον επισήμως ως βιώσιμο και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από την ύφεση, ώστε η οικονομία να μεταρρυθμιστεί και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για την εξόφληση τόκων και χρεολυσίων και τονίζει ότι γι' αυτό είναι απαραίτητη η σταθερή ανάπτυξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτήν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ο πρωθυπουργός απαντά καταφατικά, αλλά διευκρινίζει: «Έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, δεν είναι έτσι; Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Αποκλειστικά η πολιτική λιτότητας, εν μέσω ύφεσης, δεν μπορεί να οδηγήσει σε υγιή οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί την οικονομία και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή μας και μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του εξτρεμισμού. Προσπαθούμε να πετύχουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και θα δείξουμε πρόοδο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Για αυτό και δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Βαϊμάρης. Θα προσφέρουμε το εντελώς αντίθετο παράδειγμα!». Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με τα φαρμακεία, τα οποία πωλούν πλέον φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς, κάνει λόγο για προσωρινό πρόβλημα εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εξοφλήσει τις οφειλές της.

    Ο κ. Σαμαράς περιγράφει ακόμη τη φοροδιαφυγή ως ένα από τα σοβαρότερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στις σημαντικές αποκαλύψεις. Τονίζει δε, ότι οι σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής αντιμετωπίζονται πλέον ως κανονικά αδικήματα, ανεξαρτήτως του εάν καταβάλλονται οι καθυστερούμενες οφειλές ή όχι.

    [02] Εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

    Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε, τα μεσάνυχτα, το εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Όπως ανακοινώθηκε, άγνωστοι, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, πέταξαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και μία φωτοβολίδα, στοχεύοντας στη γεννήτρια του εργοταξίου.

    Εξερράγη τελικά μία βόμβα μολότοφ και προκλήθηκε μικρής έκτασης φωτιά που σβήστηκε αμέσως. Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός του προσωπικού ασφαλείας που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο εργοτάξιο, ούτε ζημιές στις εγκαταστάσεις.

    Οι δράστες, που προσέγγισαν το σημείο με Ι.Χ. αυτοκίνητα, με τα οποία και τράπηκαν σε φυγή, αναζητούνται.

    [03] Όλι Ρεν: Η ευρωζώνη πέρασε το σημείο καμπής της κρίσης

    Η ευρωζώνη πέρασε το σημείο καμπής και οδεύει από τη διαχείριση της κρίσης προς την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

    "Το τελευταίο σημείο κορύφωσης της κρίσης ήταν τον Ιούνιο, στο χρονικό σημείο των εκλογών στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε την αντίστροφη τάση", λέει.

    Ο Ολι Ρεν αναφέρεται στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόσθηκαν από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης και συνέβαλαν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εντός της νομισματικής ένωσης και επισημαίνει ότι το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθεροποίησαν την κατάσταση.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ευρωζώνης θα ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2,5% το επόμενο έτος.

    "Πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα, όπως η καταβολή πιστώσεων στην Ισπανία και την Ελλάδα, είχαν ήδη αρχίσει από το καλοκαίρι", λέει.

    Ο Ολι Ρεν θεωρεί ότι είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές ελαφρές καθυστερήσεις στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εάν μία χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επαινεί τη Γαλλία για τον στόχο της επαναφοράς του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

    [04] H αναβίωση του Γιάννη Μαρή - Τιμήθηκε φέτος με δύο βιβλία

    Το 2012 αποδείχθηκε ένα άτυπο έτος Γιάννη Μαρή (1916-1979). Ο συγγραφέας που καθιέρωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών τιμήθηκε φέτος με δύο βιβλία: τη μελέτη του Ανδρέα Αποστολίδη «Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή» (εκδόσεις «Άγρα») και τον συλλογικό τόμο «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα», με διηγήματα των μελών της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), σε επιμέλεια Αθηνάς Κακούρη και Κώστα Καλφόπουλου (εκδόσεις Καστανιώτη).

    Μέσα στο 2012 όμως από τις εκδόσεις «Άγρα» κυκλοφόρησε ξανά και ένα ξεχασμένο μυθιστόρημα του Μαρή: «Ο 13ος επιβάτης», που δημοσιεύτηκε το 1971 χωρίς έκτοτε να επανεκδοθεί ποτέ.

    Το άτυπο έτος Μαρή συνεχίστηκε χθες το βράδυ στο Floral Cafe της πλατείας Εξαρχείων, όπου συναντήθηκαν ο εκδότης της «Άγρας» Σταύρος Πετσόπουλος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος και οι συγγραφείς Γιώργος Λεονταρίτης, Κ. Καλφόπουλος, Τεύκρος Μιχαηλίδης και Ανδρέας Αποστολίδης. Ο Γ. Λεονταρίτης που δούλεψε κοντά στον Μαρή (κατά κόσμον Γιάννη Τσιριμώκο) ως δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην άοκνη επαγγελματική του δραστηριότητα, που είχε πολλαπλές πτυχές (από χρέη αρχισυνταξίας μέχρι κριτική κινηματογράφου), όπως και στην ακαταπόνητη εργατικότητά του, που τον βοήθησε να γράψει δεκάδες αστυνομικά μυθιστορήματα και ιστορικά αφηγήματα.

    Όταν ο Μαρής συνταξιοδοτήθηκε, κατέληξε ο Γ. Λεονταρίτης, σχεδίαζε να γράψει με την ησυχία του (απαλλαγμένος από το άγχος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος) τρία βιβλία: μια αφήγηση για το ταξίδι του στην Κίνα, τις αναμνήσεις του από την Εθνική Αντίσταση κι ένα μυθιστόρημα για το πραξικόπημα εις βάρος του Μακαρίου στην Κύπρο με τίτλο «Σφαίρες για τον Αρχιεπίσκοπο». Τον πρόλαβαν η αρρώστια και ο θάνατος.

    [05] Ρομπότ - κολυμβητής ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στην Αυστραλία

    Διένυσε 16.668 χιλιόμετρα - σχεδόν 9.000 ναυτικά μίλια - από τη μια άκρη του Ειρηνικού στην άλλη. Χρειάστηκε κάτι περισσότερο από ένα έτος για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο λόγος για το ρομπότ - κολυμβητή της αμερικανικής εταιρείας Liquid Robotics.

    Το μοντέλο PacX Wave Glider με την ονομασία Πάπα Μάου - από τον θαλασσοπόρο Πίους «Μάου» Πιαϊλούνγκ από την Μικρονησία - συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού, σύμφωνα με το BBC.

    «Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικώς έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας» ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

    Εκτός από το Πάπα Μάου, η Liquid Robotics διαθέτει ακόμη τρία ρομπότ - κολυμβητές. Το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.

    Επιμέλεια: Ι. Ιωαννίδης

    [06] Συνάντηση του πρωθυπουργού με δικαστικούς λειτουργούς

    Συνάντηση με δικαστικούς λειτουργούς είχε ο πρωθυπουργός, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, με βασικό θέμα τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις μειώσεις στους μισθούς των δικαστικών το τελευταίο διάστημα.

    «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό και συνεχίζεται η διαβούλευση» δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    [07] Για «παιχνίδια με τη φωτιά» κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η Φ. Γεννηματά

    Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη ξαναζήσουμε μια τέτοια στιγμή κρατικής βίας, τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    «Σήμερα που δίνουμε τον αγώνα κατά του εκφασισμού της κοινωνίας», προσθέτει η κ. Γεννηματά, «όλα τα κόμματα, ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος να μη πυροδοτούν με δηλώσεις και με πράξεις το ήδη τεταμένο κλίμα».

    Επικρίνει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς τους ότι «παίζουν με τη φωτιά, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων» και καλεί τα δύο κόμματα «να αποσύρουν τις εμπρηστικές τους δηλώσεις».

    «Η Ελλάδα», επισημαίνει η κ. Γεννηματά, «έχει ζήσει και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει διχασμός».

    [08] Έκλεβαν μοτοσικλέτες και εκβίαζαν τα θύματα, στη Θεσσαλονίκη

    Έκλεβαν μοτοσικλέτες και στη συνέχεια εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες τους, από τους οποίους ζητούσαν χρήματα για να τούς επιστρέψουν τα δίκυκλα. Ο λόγος για τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και εκβίαση.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες, που αναζητούνται, είχαν κλέψει, πέρσι το Δεκέμβριο, μοτοσικλέτα από την περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια απαίτησαν χρήματα για να την επιστρέψουν στον ιδιοκτήτη. Η συναλλαγή, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή το θύμα αδυνατούσε να δώσει τα χρήματα που του ζητούσαν. Αντιθέτως, άλλο θύμα, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, ενέδωσε στον εκβιασμό των δραστών καταβάλλοντας το ποσό που απαίτησαν για την επιστροφή τής κλαπείσας μοτοσικλέτας.

    [09] Χιλιάδες προϊόντα παρεμπορίου εντοπίστηκαν σε αποθήκη και κατάστημα στην Ομόνοια

    Υπόγεια αποθήκη μεγάλης έκτασης και κατάστημα με πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων παρεμπορίου εντοπίστηκαν το πρωί, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς", στη διασταύρωση των οδών Αναξαγόρα και Γερανίου στην Ομόνοια.

    Από την αστυνομία συνελήφθησαν ένας Ελληνας και ένας αλλοδαπός, ενώ στην αποθήκη και το κατάστημα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50 εως 60 χιλιάδες γυαλιά που είναι απομίμησεις γνωστών ξένων οίκων, αξεσουάρ κινητών και διάφορα ηλεκτρονικά είδη γνωστών εταιρειών.

    [10] To Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή πυραύλων Patriot και στρατιωτών στην Τουρκία

    Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα στην αποστολή πυραύλων Patriot και δύναμης μέχρι 400 στρατιωτών στην Τουρκία για την προστασία της χώρας από ενδεχόμενη συριακή πυραυλική επίθεση, μετά την έγκριση από το ΝΑΤΟ, την Τρίτη, σχετικού αιτήματος της 'Αγκυρας, δήλωσε πηγή της τουρκικής κυβέρνησης.

    Οι ΗΠΑ και η Ολλανδία σχεδιάζουν επίσης να στείλουν συστοιχίες πυραύλων Patriot. Η ανάπτυξή τους αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.

    Η αποστολή των Patriot από το Βερολίνο θα χρειαστεί την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία δεν αναμένεται να προσκρούσει σε εμπόδια, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως του κόμματος των Πρασίνων, έχουν ταχθεί κατά της ανάπτυξης των πυραυλικών αυτών συστημάτων, εξαιτίας φόβων ότι η Γερμανία θα βρεθεί εν μέσω μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έχει δηλώσει ότι περιμένει η αποστολή των Patriot να εγκριθεί από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Στη Γερμανία, ο στρατός τελεί υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να εγκρίνει κάθε γερμανική στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [11] Έκλεψαν κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών από βάση του κεντρικού Ισραήλ

    Άγνωστοι έκλεψαν πολλούς κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων από μια βάση του κεντρικού Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η στρατιωτική αστυνομία, η κλοπή σημειώθηκε κατά τα φαινόμενα με τη συνέργεια στρατιωτών ή πολιτικών υπαλλήλων που εργάζονταν στη βάση, οι οποίοι επέτρεψαν την πρόσβαση στους δράστες, διευκρίνισε η ιστοσελίδα Walla.

    Η στρατιωτική αστυνομία υποψιάζεται ότι οι κινητήρες αυτοί εκλάπησαν για να πουληθούν στη συνέχεια τα μεταλλικά τμήματα από τα οποία είναι κατασκευασμένοι.

    Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να δώσει στον Τύπο το παραμικρό στοιχείο σε σχέση με το συμβάν και περιορίστηκε να δηλώσει ότι, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του στρατού, θα διαβιβαστεί στον στρατιωτικό εισαγγελέα.

    Πέρυσι η στρατιωτική αστυνομία είχε διενεργήσει έρευνα για την κλοπή τμημάτων που είχαν αποσπαστεί από κινητήρες F-15.

    H υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η αστυνομία σε μια αποθήκη πωλητών μετάλλων.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [12] Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ενός Ρωμιού και μιας Εβραίας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου

    Τον ανεκπλήρωτα έρωτα ενός Ρωμιού και μιας Εβραίας περιγράφει , με γλαφυρότητα, στο μυθιστόρημά του «Κάποτε στην Άρτα» (εκδ. Στοχαστής) ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

    Γεννημένος στην Αθήνα και με καταγωγή από τη Λέσβο, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε για μια πενταετία ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Την τελευταία δεκαετία ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Άρτα.

    Περιγράφοντας στο ΑΜΠΕ την εμπειρία της συγγραφής του εν λόγω βιβλίου, ο κ. Ιντζέμπελης στέκεται ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του Νταχάου (ένα από τα στρατόπεδα κολαστήρια της ναζιστικής μηχανής θανάτου). «Το κεφάλαιο αυτό είναι και το δυσκολότερο γιατί ήθελε εξαιρετική προσοχή. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές το Νταχάου και έχω εκδώσει ήδη μια μελέτη για το στρατόπεδο. Έτσι, τόνισα την αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των κρατουμένων και την ελπίδα ότι κάποτε θα ελευθερωθούν και θα γυρίσουν στους αγαπημένους τους» εξηγεί.

    Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος, όπως εξηγεί από την πλευρά του ο Βασίλης Μαλισιόβας, πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται ο έρωτας. «Ένας έρωτας ακατάλυτος, που νικά κάθε είδους εμπόδια, που γκρεμίζει κάθε τείχος: φυλετική καταγωγή, θρησκεία, απόσταση. Ούτε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν μπόρεσε να μειώσει την ένταση και το πάθος αυτού του έρωτα. Ακόμη κι όταν ο Παναγιώτης, το ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου, βρισκόταν φυλακισμένος στο κολαστήριο του Νταχάου, ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου, ενώ η αγαπημένη του, Εσθήρ, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αγγλία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και το συνακόλουθο πογκρόμ κατά των ομοεθνών της, Εβραίων» σημειώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 December 2012 - 9:30:29 UTC