Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομήντα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις των εισαγγελέων
  • [04] Αίγυπτος: Η προεδρία υπογραμμίζει την προσωρινή φύση του διατάγματος Μόρσι
  • [05] Σκληρή κριτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αφορμή το Eurogroup
  • [06] Συνεχής επικοινωνία Βενιζέλου με Σαμαρά και Στουρνάρα
  • [07] Η Ισπανία θα λάβει τραπεζική βοήθεια από την ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ελ Παΐς

  • [01] Εβδομήντα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

    Τα 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γορτοπόταμου γιόρτασαν σήμερα οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού στο Γοργοπόταμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε επίσημα ο εορτασμός δεν υπήρξε εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ενώ αντίθετα εκπροσωπήθηκαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, της Βουλής και των κομμάτων. Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του 'Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού της Λαμίας.

    Στις εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο που οργάνωσαν από κοινού ο δήμος της Λαμίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν παρούσες αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων από όλη τη χώρα που έφτασαν με λεωφορεία στο Γοργοπόταμο.

    Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων συνέδεσαν την προσπάθεια του λαού εκείνη την περίοδο από το 1941 έως το 1944 με τις σημερινές συνθήκες και την ενότητα «που είναι αναγκαία» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής της Αντίστασης) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του. Παράλληλα, αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου με κορυφαίο την συνεργασία των ανταρτικών ομάδων στο Γοργοπόταμο υπογράμμισε πως «όλα αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να πορευτούμε για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες».

    [02] Αλ. Παπαρήγα: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

    «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 94 χρόνια μόνο και μόνο γιατί το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες. Πρώτος: Η σταθερή πίστη μας στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού, θεωρία που αναπτύσσεται με την επιστημονική εξήγηση της προόδου της ταξικής πάλης, των εξελίξεων στο καπιταλιστικό σύστημα και της κριτικής αποτίμησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα. Παραμείναμε αμετακίνητοι με το δίκιο των εκμεταλλευόμενων, ορκισμένοι εχθροί του καπιταλισμού. Απορρίψαμε τον συμβιβασμό και τον ευρωκομουνισμό. Δεύτερος: Το ΚΚΕ είναι η οργανωμένη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας επαναστατικής τάξης στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η αντοχή του σφυρηλατήθηκε με δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, το λαό» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) του κόμματος, για την επέτειο των 94 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε μεγάλα εθνικής και διεθνούς σημασίας γεγονότα, από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κατοχής, ως την «κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ», ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα ήταν η εμπροσθοφυλακή των πιο ριζοσπαστικών θέσεων, αιτημάτων και αγώνων.

    Υπογράμμισε επίσης ότι «οι αρχές, τα ιδανικά και οι θυσίες του ΚΚΕ, «ενέπνευσαν ριζοσπάστες επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες με αποτέλεσμα ένα σημαντικό επιστημονικό και γιγάντιο πολιτιστικό έργο που είναι πολύτιμος θησαυρός για την νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νέους και τις νέες», ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην διεθνιστική δράση του ΚΚΕ.

    [03] Παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις των εισαγγελέων

    Μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2012, παρατάθηκαν οι κινητοποιήσεις των εισαγγελέων κατόπιν ομόφωνης απόφασης της σημερινής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

    Κάτω από έντονα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

    Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, η πλειονότητα των εισαγγελέων δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, παρά την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χρυσικού, για περικοπές στις αποδοχές όσων απέχουν των καθηκόντων τους.

    [04] Αίγυπτος: Η προεδρία υπογραμμίζει την προσωρινή φύση του διατάγματος Μόρσι

    Η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με "όλες τις πολιτικές δυνάμεις" για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το σύνταγμα και υπογράμμισε την "προσωρινή φύση" του διατάγματος με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

    "Αυτή η ανακοίνωση κρίνεται απαραίτητη ώστε να κριθούν υπόλογοι εκείνοι που ευθύνονται για την διαφθορά καθώς και για άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και κατά τη μεταβατική περίοδο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Σκληρή κριτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αφορμή το Eurogroup

    Σκληρή κριτική ασκούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην κυβέρνηση με αφορμή το αυριανό eurogroup. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρήστο Ζώη, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως το μεγαλύτερο επίτευγμά της την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ενώ την ίδια ώρα «τείνει να γίνει δεκτή ως απόλυτη επιτυχία η απλή διεκδίκηση καταβολής της δόσης».

    «Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλεται να παρουσιαστεί η δήθεν ανάκτηση της αξιοπιστίας ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τείνει να γίνει δεκτή ως η απόλυτη επιτυχία, η απλή διεκδίκηση καταβολής της δόσης η οποία είναι, όπως και η κυβέρνηση ισχυριζόταν, η νομοτελειακή συνέπεια και το αντάλλαγμα για την ψήφιση των πιο επώδυνων, ατελέσφορων και αντικοινωνικών μέτρων ενός προγράμματος που αναπαράγει το φαύλο κύκλο της κρίσης», δήλωσε ο κ. Ζώης.

    [06] Συνεχής επικοινωνία Βενιζέλου με Σαμαρά και Στουρνάρα

    Σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα ότι είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε επαφή, γνώμη, αξιολόγηση προτάσεων, με στόχο να υπάρξει οριστική λύση και απόφαση για εκταμίευση.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που είτε ως κυβερνητικά κόμματα είτε ως αντιπολίτευση επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, αντιστοίχως, τη στάση των χωρών τους.

    Αυτό που ιδιαίτερα επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος γι' αυτήν την τελευταία -όπως ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ- φάση της διαπραγμάτευσης ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η εμπειρία των διεθνών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ελέγχονται η αποτελεσματικότητα και κυρίως οι επιπτώσεις κάθε παρέμβασης που συμφωνείται μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους».

    [07] Η Ισπανία θα λάβει τραπεζική βοήθεια από την ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ελ Παΐς

    Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μεταφέρουν 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο διάσωσης της κρατικής τράπεζας της Ισπανίας στις 15 Δεκεμβρίου με αντάλλαγμα τις μαζικές απολύσεις στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες που έχουν κρατικοποιηθεί περιλαμβανομένης της Bankia, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η El Pais.

    Η Bankia, η οποία ζήτησε κρατική βοήθεια ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο, αναμένεται να υποχρεωθεί να απολύσει μέχρι και 6.000 εργαζόμενους από τους 20.000 που απασχολεί σήμερα, ενώ η NovaGalicia Bank εκτιμάται ότι θα απολύσει 2.000 από τους 5.800 υπαλλήλους της, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ευρωπαϊκές και τραπεζικές πηγές.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 November 2012 - 17:30:37 UTC