Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έρευνα η υπόθεση για 200.000 συνταγές
  • [02] «Οι διανοούμενοι έχουν παραιτηθεί από τον ρόλο του καθοδηγητή»
  • [03] "Παχαίνουν" τα παιδιά
  • [04] Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων, σε συνέδριο στο Βερολίνο
  • [05] Αρνητική αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Γαλλίας εξέδωσε και ο οίκος S&P
  • [06] Στο σφυρί «Ο ζωγράφος στην Ανατολή» του Νικόλαου Γύζη
  • [07] Η φαγούρα είναι κολλητική σαν το χασμουρητό
  • [08] Κατηγορείται 47 χρονος ότι αποπλάνησε το ανήλικο παιδί του

  • [01] Υπό έρευνα η υπόθεση για 200.000 συνταγές

    Χιλιάδες συνταγές εμφανίζονται να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χθες σε τυχαίο έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ).

    «Πιθανότατα να οφείλεται σε τεχνικό λάθος», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι 200.000 αυτές συνταγές, που προέρχονται από φαρμακεία απ' όλη την Ελλάδα, δεν θα πληρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Για τεχνικό λάθος στην ΗΔΥΚΑ, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,(ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, επισημαίνοντας ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «δεν θα επέτρεπε την εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών».

    Ο κ. Αμπατζόγλου θα έχει σήμερα συνάντηση με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

    [02] «Οι διανοούμενοι έχουν παραιτηθεί από τον ρόλο του καθοδηγητή»

    Για την παραίτηση των διανοουμένων από τον ρόλο του καθοδηγητή, για τη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και την Ιστορία, όπως και για τη λειτουργία της λογοτεχνικής κριτικής μίλησε χθες το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και βιογράφος Πιέρ Ασουλίν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου στον «Ιανό» με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη.

    «Η ματιά μου είναι οπωσδήποτε κινηματογραφική, αλλά εκείνο που κυριαρχεί σε μυθιστορήματά μου όπως το «Οι προσκεκλημένοι»είναι οπωσδήποτε το θεατρικό βλέμμα» ξεκίνησε τις απαντήσεις του στον Αντ. Χρυσοστομίδη ο Π. Ασουλίν, για να προσθέσει ότι δεν φτιάχνει τους χαρακτήρες του επί τη βάσει δελτίων, ούτε του αρέσει να ζωγραφίζει πορτρέτα ή τοπία: «Εκείνο που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το σύνολο των καταστάσεων που καλείται να απεικονίσει ένα μυθιστόρημα». Συμπληρωματικά προς αυτό ο γάλλος συγγραφέας τόνισε πως αντιμετωπίζει πάντοτε με μεγάλη κατανόηση τους ήρωές του και ότι ακόμα και οι κακοί οφείλουν να βγάλουν στη λογοτεχνία του την ανθρωπιά τους.

    Στο ερώτημα γιατί γράφει ο Π. Ασουλίν επικαλέστηκε μια ρήση του Ζορζ Σιμενόν: «Γράφω για να μη χάσω την ισορροπία μου», για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Δεν ξέρω γιατί γράφω και ελπίζω να μη το μάθω ποτέ γιατί τότε μπορεί να πάψω να γράφω».

    Τι κάνουν οι διανοούμενοι στη κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη εποχή μας; «Το χαρακτηριστικό των ημερών» υπογράμμισε ο Π. Ασουλίν «είναι ότι οι διανοούμενοι μοιάζει να έχουν παραιτηθεί από τον καθοδηγητικό τους ρόλο κι έχουν περιοριστεί στην ιδιότητα του πραγματογνώμονα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στις ΗΠΑ, κάπως λιγότερο στην Αγγλία και ακόμα λιγότερο στη Γαλλία, όπου, όμως, και πάλι, η παρουσία τους περιορίζεται εντός των εθνικών συνόρων».

    [03] "Παχαίνουν" τα παιδιά

    Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέχουν σημαντικά οφέλη στα παιδιά και στις οικογένειές τους, όμως, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, φαίνεται πως όσα παιδιά πάνε σε αυτούς, για κάποιο λόγο έχουν μεγάλες πιθανότητες αργότερα να αποκτήσουν παραπανίσια κιλά.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Νοσοκομειακού Ερευνητικού Κέντρου Σεν-Ζυστίν, με επικεφαλής τη δρα Μαρί-Κλοντ Ζοφρουά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής "Journal of Pediatrics", μελέτησαν επί έξι χρόνια ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.649 οικογενειών του Κεμπέκ και ταξινόμησαν τα παιδιά τους ηλικίας 1,5 έως 4 ετών σε κατηγορίες, ανάλογα με το ποιος τα φρόντιζε: η ίδια οικογένεια, ο βρεφονηπιακός σταθμός, μια νταντά, οι γιαγιάδες και παππούδες κλπ.

    Όπως οι επιστήμονες διαπίστωσαν, τα μικρά παιδιά που πήγαιναν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε τακτική βάση, είχαν πιθανότητα μεγαλύτερη κατά περίπου 50% να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 4 έως 10 ετών, σε σχέση με όσα είχαν μείνει στο σπίτι με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς. Όπως είπε η Ζοφρουά, «η εν λόγω διαφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών, το χρόνο θηλασμού, το πάχος της μητέρας ή το αν αυτή εργάζεται».

    Αυξημένες είναι, επίσης, οι πιθανότητες για παχυσαρκία των μικρών παιδιών, όταν μένουν μεν στο σπίτι τους, αλλά τη φροντίδα τους έχει αναλάβει κάποιος άλλος (συγγενής, νταντά κ.α.) εκτός από τους γονείς.

    [04] Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων, σε συνέδριο στο Βερολίνο

    Συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική τους, διοργανώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνεργασία με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Μάρτονι και το Ινστιτούτο 'Ασπεν, στο Βερολίνο.

    Προσκεκλημένοι των Βεστερβέλε και Μάρτονι είναι οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ, o υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αλλά και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Χασάν Γκιογούς και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ. Χθες ο Γκίντο Βεστερβέλε παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο στην Βίλα Μπόρσιγκ, έδρα της γερμανικής Διπλωματικής Ακαδημίας και επίσημο ξενώνα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Die Welt», ο Γερμανός και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθεί μόνο με την ένταξη και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρουν την Σλοβενία και την Κροατία ως ενδεικτικά παραδείγματα της προοπτικής της περιοχής. Οι δύο υπουργοί χαιρετίζουν το γεγονός ότι Σερβία και Κόσοβο διεξάγουν για πρώτη φορά απευθείας συνομιλίες, ενώ ως απόδειξη της θετικής επίδρασης της διαδικασίας προσέγγισης προς την ΕΕ, αναφέρουν την ΠΓΔΜ, όπου, όπως επισημαίνουν, η Συμφωνία της Οχρίδας παραμένει η απαραίτητη βάση για την ειρηνική συμβίωση των ομάδων του πληθυσμού.

    [05] Αρνητική αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Γαλλίας εξέδωσε και ο οίκος S&P

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's επιβεβαίωσε σήμερα τη διαβάθμιση ΑΑ+ της Γαλλίας καθώς και τις "αρνητικές προοπτικές" της γαλλικής οικονομίας, μόλις τέσσερεις ημέρες μετά την υποβάθμιση που επιφύλαξε για την Γαλλία ο οίκος Moody's.

    "Μετά από μια περίοδο στασιμότητας το 2012, προβλέπουμε μια ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά 0,4%, σε πραγματικούς όρους, το 2013", επεσήμανε η S&P, η οποία επίσης εκτιμά ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να προωθήσει "σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

    Και τούτο ενώ η κυβέρνηση Ολάντ προβλέπει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2013 και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα περιοριστεί στο 3%.

    [06] Στο σφυρί «Ο ζωγράφος στην Ανατολή» του Νικόλαου Γύζη

    Το έργο του Νικόλαου Γύζη «Ο ζωγράφος στην Ανατολή» με τιμή εκτίμησης μεταξύ 150.000 και 200.000 στερλίνες περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων έργων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών της δημοπρασίας Greek Sale του οίκου Bonhams, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2012 στο Λονδίνο.

    Στην δημοπρασία αυτή συμπεριλαμβανονται επίσης έργα των Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Πάρι Πρέκα, Θάνου Τσίγκου, Αλέξη Ακριθάκη, Θεόφιλου, Γιάννη Γαϊτη και άλλων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων.

    [07] Η φαγούρα είναι κολλητική σαν το χασμουρητό

    Και μόνο το να δει κανείς κάποιον να ξύνεται, είναι αρκετό για να αισθανθεί κι ο ίδιος φαγούρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η φαγούρα είναι κολλητική, όπως το χασμουρητό.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ «Τζον Μουρς», με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Φράνσις ΜακΓκλόουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας "British Journal of Dermatology", σύμφωνα με το BBC, έδωσαν σε 30 εθελοντές να κοιτάξουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή που πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες εικόνες.

    Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εικόνες της πρώτης κατηγορίας προκάλεσαν στους εθελοντές την ανάγκη να ξυστούν και οι ίδιοι, επειδή ένιωθαν πλέον φαγούρα. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται (άσχετα με την αιτία), αποτελεί κατ' εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.

    Όπως είπαν οι ερευνητές, η χρόνια φαγούρα έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες και η νέα μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [08] Κατηγορείται 47 χρονος ότι αποπλάνησε το ανήλικο παιδί του

    Το ανήλικο παιδί του κατηγορείται ότι αποπλάνησε 47χρονος, ο οποίος συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς.

    Η σύλληψή του έγινε βάσει σχετικού εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ανακριτικές αρχές τής Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες τού οικογενειακού και συγγενικού του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται έλαβαν χώρα στην Ολλανδία και την Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 November 2012 - 9:30:30 UTC