Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει στους μισθούς του Δημοσίου
  • [02] Ξεκινά το TedxAthens
  • [03] Ολάντ: Συμβιβασμός, όχι τελεσίγραφο
  • [04] Μέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία
  • [05] Ο Μάριο Μόντι απειλεί με βέτο στον προϋπολογισμό των «27»
  • [06] "Αβάσιμα τα περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων"

  • [01] Τι αλλάζει στους μισθούς του Δημοσίου

    Την διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ καταγράφει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι:

    1. Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

    2. Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ. Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου.

    3. Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών και καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

    4. Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

    5. Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

    6. Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

    7. Από τις αρχές του νέου έτους παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

    [02] Ξεκινά το TedxAthens

    Μπορεί, όπως λέει ο ίδιος, να έχει τη χειρότερη αίσθηση προσανατολισμού, στις 24 Νοεμβρίου όμως θα είναι μαζί μας για να μας βοηθήσει να βρούμε ο καθένας το δικό του δρόμο! Το κάνει άλλωστε καθημερινά με το Google Maps. O Δανός Λαρς Ράσμουσεν, σημερινός Director of Engineering της εταιρίας Facebook στην Καλιφόρνια και δημιουργός της δημοφιλούς υπηρεσίας χαρτών της Google έρχεται στην Αθήνα και είναι ένας από τους 25 πολλά υποσχόμενους ομιλητές του φετινού TEDxAthens που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 23 - 24 Νοεμβρίου.

    Με θέμα «The Ones Who Do», δηλαδή «Αυτοί που πράττουν», η εκδήλωση που έγινε θεσμός επιστρέφει για τέταρτη χρονιά με στόχο να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο αθηναϊκό κοινό.

    Το φετινό TEDxAthens θα είναι αφιερωμένo σε όλους αυτούς που κάνουν πράξη τις ιδέες και τα οράματά τους.

    «Στη δύσκολη και μεταβατική περίοδο που διανύουμε, γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη να αφήσουμε τη θεωρία, να αναλάβουμε δράση, και να "μιλήσουμε» τελικά με πράξεις. Φέτος το TEDxAthens θα φιλοξενήσει ανθρώπους οι οποίοι θα μοιραστούν την ανάγκη για δράση και δημιουργία», αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός - Γουσίου, ένας από τους συντονιστές της εκδήλωσης.

    Φέτος για πρώτη χρονιά η εκδήλωση θα διαρκέσει δύο ημέρες, με στόχο να διευρύνει τους ορίζοντες των συμμετεχόντων. Το κυρίως event θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου, ενώ την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, θα προηγηθεί μια "warm up day" στον πολυχώρο The HUB Events, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην πράξη του εθελοντισμού και στην αξία δημιουργίας εθελοντικών πρωτοβουλιών και κοινοτήτων.

    [03] Ολάντ: Συμβιβασμός, όχι τελεσίγραφο

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό κι όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.

    "Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο", δήλωσε ο Ολάντ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός" και καμία χώρα "δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη".

    [04] Μέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία

    Ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της τρέχουσας εβδομάδας και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ .

    Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ταμείων της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών δαπανών και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    "Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

    [05] Ο Μάριο Μόντι απειλεί με βέτο στον προϋπολογισμό των «27»

    Η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

    «Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Μόντι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

    «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [06] "Αβάσιμα τα περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων"

    Η επικείμενη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, και κάθε συζήτηση για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 είναι περιττή και αβάσιμη, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας, τόσο πιο γρήγορα θα εξασφαλιστούν οι εξερχόμενοι υπάλληλοι, σε μόνιμες θέσεις κοινωνικής υπηρεσίας.

    Απέναντι σε ένα διαρκές σφυροκόπημα από πλευράς αντιπολίτευσης, το οποίο εμπεριείχε και υπόμνηση παλαιότερων δηλώσεών του, ο κ. Μανιτάκης έψεξε τους επικριτές του ότι καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, επιλέγοντας την χειρότερη δυνατή ερμηνεία των Μνημονίων. «Κάνω τα πάντα για να μην επιτείνω το κλίμα τρόμου και ανασφάλειας. Εγώ νομίζετε πως δεν αγωνιώ; Αλλά αυτό που έκανα, δεν νομίζω πως οδηγεί σε αθρόες απολύσεις, όπως ισχυρίζονται» ανέφερε.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε τους υφιστάμενους περιορισμούς στις προσλήψεις και την υποχρέωση «να μπουν στο σχήμα της κινητικότητας 2.000 υπάλληλοι» (αντί της αρχικής πρόβλεψης για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2012). Παράλληλα, ο αριθμός των εργαζομένων που μισθοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, (συμπεριλαμβανομένου και του εκτάκτου προσωπικού) έχει ήδη συρρικνωθεί, από περίπου ένα εκατομμύριο το 2009, σε 768.000- και προβλέπεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του αναμενόμενου κύματος συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσουν τις 30.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 November 2012 - 17:30:30 UTC