Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλήθειες και μύθοι για τη χορτοφαγία
  • [02] Αντιβιοτικά σαν καραμέλες
  • [03] Στο "σφυρί" 7 επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη
  • [04] Κορυφώνεται η κρίση στην αγορά ακινήτων, εκτιμά η Alpha Bank
  • [05] "Αρνήσου τον χρόνο" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από σήμερα
  • [06] Τα έμβρυα χασμουριούνται μέσα στη μήτρα!
  • [07] Ηλικιωμένος απειλεί να βάλει φωτιά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
  • [08] «Φιλιά εις τα παιδιά» στο Μουσείο Μπενάκη

  • [01] Αλήθειες και μύθοι για τη χορτοφαγία

    «Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι» έχει πει ένας διάσημος χορτοφάγος, το πρώην «σκαθάρι», Πολ Μακάρτνεϊ. Και πράγματι είναι πολλοί εκείνοι, των οποίων η αγάπη για τα ζώα, τους έκανε να σταματήσουν να τρώνε κρέας.

    Είκοσι έξι χρόνια δεν τρώει κρέας η 45χρονη Σόφι, καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας, που άρχισε τη χορτοφαγία από την υπερβολική αγάπη της στα ζώα. Στη δίαιτά της περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τρώει και ψάρι. Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και οι πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έκανε έδειξαν ότι δεν έχει κάποιες ελλείψεις. Όσο για το αν είναι περιορισμένες οι επιλογές της σε πιάτα, λόγω της απουσίας κρέατος από τη διατροφή της, η ίδια λέει ότι η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή διατροφή έχουν τόση ποικιλία σε συνταγές χωρίς κρέας που δεν ένιωσε ποτέ μονοτονία.

    Στην Ελλάδα, πολλοί είναι και οι νέοι που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης του MedNutrition, Μαρία Ζερβού, που επισημαίνει ότι αυτή η στροφή προς τη χορτοφαγική ή φυτοφαγική δίαιτα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και την περιβαλλοντολογική συνείδηση, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Η χορτοφαγία είναι είδος διατροφής από την οποία έχει αποκλειστεί η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους. Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

    Στον αντίποδα, ο ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, Χρήστος Μπέης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελλιπή διατροφή η χορτοφαγία, καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι ζωικές και δεν επαρκεί για την πρόσληψη όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει ότι είναι η έλλειψη σιδήρου και η έλλειψη Β12, μεγάλης σημασίας για το νευρικό σύστημα. «Δεν είναι κακή διατροφή, αλλά δεν είναι πλήρης και σίγουρα δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι», υπογραμμίζει ο κ. Μπέης.

    [02] Αντιβιοτικά σαν καραμέλες

    Σαν καραμέλες χρησιμοποιούν οι Έλληνες τα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα. Η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

    Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (<80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού, στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, είναι οι πιο σημαντικές διαπιστώσεις που διογκώνουν το πρόβλημα στη χώρα μας.

    Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010.

    Η έρευνα αυτή έδειξε ότι για το 2010, το 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους 10 ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις 10 περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία, συνήθως, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.

    Σε αυτά ακριβώς τα σημεία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων μας, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού.

    [03] Στο "σφυρί" 7 επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη

    Σε τιμές πολλαπλάσιες από την αρχική εκτίμηση πουλήθηκε σημαντικός αριθμός από τα περίπου 500, συνολικά, σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά στην δημοπρασία του οίκου Βέργος, που πραγματοποιήθηκετην Τετάρτηστην Αθήνα.

    Η ενότητα επιστολών του αρχιστράτηγου του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, πωλήθηκε στα 15.000 ευρώ, όσο ήταν και η αρχική τιμή εκτίμησης. Πρόκειται για 7 επιστολές που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, μια επιστολή προς τη Διοίκηση της Ελλάδος και μια προς τον Άγγλο στρατηγό Richard Church.

    Η επιστολή προς τους προκρίτους των Ψαρών με τις υπογραφές 59 πληρεξούσιων της Γ' Εθνοσυνέλευσης, μεταξύ των οποίων των Θ. Κολοκοτρώνη, Π. Πατρών Γερμανού και άλλων πωλήθηκε στις 2.000 ευρώ, ενώ επιστολή του Γ. Καραϊσκάκη προς την διοίκηση που αφορούσε σχέδιο του για την ανασυγκρότηση των Ελληνικών Δυνάμεων πωλήθηκε στα 4.500 ευρώ, από αρχική εκτίμηση μεταξύ 2.000-3.000 ευρώ.

    Ενότητα 61 εγγράφων σχετικών με την κληρονομιά του Κοραή πωλήθηκε στα 18.000 ευρώ από αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 8.000-12.000 ευρώ.

    Σε πολύ υψηλότερες τιμές πωλήθηκαν σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης όπως του Κ.Π.Καβάφη (Ποιήματα, 1919-1932, Αλεξάνδρεια) στα 3.300 ευρώ από αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 600 και 800 ευρώ, του Α. Κάλβου και Α. Χριστόπουλου (σπάνια πρώτη έκδοση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Κάλβου) στα 3.000 ευρώ, από αρχική τιμή εκτίμησης 1.000-1.500 ευρώ.

    Στην έναρξη της Δημοπρασίας απομακρύνθηκε παριστάμενος που εισήλθε στην αίθουσα διαμαρτυρόμενος για την πώληση επιστολών του Καραϊσκάκη, ενώ από πλευρά οίκου Βέργου υπήρξε ενημέρωση ότι έλαβε έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού ότι το υπουργείο προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να θεωρήσει παρόμοιες επιστολές προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [04] Κορυφώνεται η κρίση στην αγορά ακινήτων, εκτιμά η Alpha Bank

    Η ελληνική αγορά ακινήτων επιβαρύνεται δυσανάλογα από τον Σεπτέμβριο του 2011 από τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και από τη δραματική κατολίσθηση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη των οικονομικών του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης χωριστά, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

    "Η αναμενόμενη καταβολή της δόσης των 44,5 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συμβάλουν στην έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της προοπτικής εξόδου της από την ύφεση. Επίσης, η ύπαρξη σήμερα σαφών ενδείξεων αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσαρμογής, με την πιθανή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση ήδη από το 2012, αυξάνει την προοπτική βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, γεγονότα που εφόσον συνεχισθούν, θα συμβάλουν στη σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας από τα υπέρμετρα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποία βρίσκεται το 2012", εκτιμούν επίσης οι αναλυτές της τράπεζας

    Η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επί τέσσερα κατά σειρά έτη, η οποία εκδηλώνεται, αφενός με μείωση της ζήτησης και αφετέρου με υπερβάλλουσα προσφορά, που αντανακλάται στο εκτιμώμενο σημαντικό και αυξανόμενο απόθεμα αδιάθετων (και προς πώληση) κατοικιών.

    [05] "Αρνήσου τον χρόνο" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από σήμερα

    «Αρνήσου τον χρόνο, κάνε το αντίθετο: Άδραξε τη μέρα» παροτρύνει ο κορυφαίος εικαστικός και σκηνοθέτης Γουίλιαμ Κέντριτζ, με τη νέα του θεατρική παράσταση «Refuse the Hour» (Αρνήσου τον Χρόνο), που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από σήμεραέως και τις 25 Νοεμβρίου.

    «Δεν προτείνω ούτε μια νέα ερμηνεία της έννοιας του χρόνου ούτε καταλήγω σε κάποιο συμπέρασμα για τον χρόνο» απαντά ο χαμηλών τόνων, γεμάτος ενέργεια, Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Η παράσταση «σχετίζεται περισότερο με ένα μέρος του ορθολογισμού, που κατέρευσε. Μιλώ για τον μηχανικό και μεταφυσικό χρόνο, μέσα από τα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες, την έννοια του χωροχρόνου και τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος».

    Για να κάνει «τον χρόνο ορατό» σε αυτήν την παράσταση -όπερα δωματίου, όπως την ονομάζει-, επιστρατεύει μουσικούς, χορευτές, βιντεοπροβολές με κινούμενα σχέδια, σε ένα πανδαιμόνιο ήχων και εικόνων. Και με τον ίδιο στο ρόλο του αφηγητή, ξεκινούν όλοι μαζί επί σκηνής, ένα ταξίδι στα όρια επιστήμης, οντολογίας και κοσμολογίας.

    Πρόκειται για τη θεατρική εκδοχή της μεγάλης εγκατάστασης του «The Refusal of Time», με την οποία συμμετείχε στην Documenta 13, του Κάσσελ.

    [06] Τα έμβρυα χασμουριούνται μέσα στη μήτρα!

    Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξυγκα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της εγκύου μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας. Μέχρι σήμερα υπήρχε επιστημονική διαφωνία για το εάν τα αγέννητα μωρά χασμουριούνται ή απλώς ανοίγουν το στόμα τους, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι πολύ συχνά ισχύει το πρώτο.

    Οι ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων του Ντέραμ και του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Νάτζα Ράισλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν 20λεπτης διάρκειας βιντεοσκοπημένους υπέρηχους 15 υγιών εμβρύων (οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών), που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο φύλα χασμουριούνται συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα παρατηρείται σταθερή μείωση του χασμουρητού.

    [07] Ηλικιωμένος απειλεί να βάλει φωτιά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

    Ηλικιωμένος άνδρας εισέβαλε με ένα μπετόνι βενζίνη και πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην οδό Ερμού με Καρόλου Ντιλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και απειλεί να βάλει φωτιά.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για 72χρονο που αντιμετωπίζει οικονομικές διαφορές με το Ταμείο.

    Στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ ειδικοί διαπραγματευτές της Αστυνομίας βρίσκονται επί τόπου προσπαθώντας να πείσουν τον άντρα να παραδοθεί.

    Οι υπάλληλοι του Ταμείου απομακρύνθηκαν και στο εσωτερικό βρίσκεται μόλις η διευθύντρια της υπηρεσίας.

    [08] «Φιλιά εις τα παιδιά» στο Μουσείο Μπενάκη

    Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», προβάλλεται την Κυριακή, 25 του μηνός, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η έρευνα του σκηνοθέτη για την ταινία ξεκίνησε το 2006, με αφορμή την περιοδική έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και διερεύνησε το θέμα των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής, μέσα από δεκαέξι πραγματικές ιστορίες παιδιών από την Ελλάδα.

    Η ταινία παρακολουθεί πέντε από αυτά τα πρόσωπα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα -ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια- τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

    Παράλληλα, σκιαγραφείται η προπολεμική ζωή των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδας και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

    Τα γυρίσματα έγιναν από το 2007 έως 2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο 'Αουσβιτς της Πολωνίας.

    Η πιο πρόσφατη διάκριση ήταν, στο Φεστιβάλ του Σικάγο, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 November 2012 - 9:30:31 UTC